16 de febrer 2022

COLMENAS INTELIGENTES


Beewaze es un emprendimiento chileno que, mediante la medición de variables como el peso y temperatura en las colmenas de abeja, permite a los apicultores un monitoreo constante del estado de estos animales tan importantes para el ciclo vital

https://youtu.be/


10 de febrer 2022

03 de gener 2022

02 de gener 2022

EL VALOR BIOLÒGIC DE LA MEL

 
La mel és un aliment amb tot un seguit de propietats nutricionals que li donen un valor gens menyspreable. Tot i això, quedem curts si ens quedem amb aquesta premisa, doncs la mel és extremadament important per el seu valor biològic. És d'aquí on plora la criatura, ja que no totes les mels són iguals. Les propietats medicinals són específiques d'una mel en concret, ja sigui per la seva combinació floral com per les particularitats geològiques de la zona on s'ha collit. És aquest el paràmetre que cal explotar, essent les nostres mels de proximitat i ecològiques les mes ben situades per oferir un producte d'excel·lent qualitat. 

Foto: tasteofhome.com

19 de desembre 2021

MANEIG INTEGRAT D'EXPLOTACIONS APÍCOLES


Programa Formació Escoles Agràries Maneig integrat d’explotacions apícoles 

SESSIÓ 1, ds. 2 d’abril INTRODUCCIÓ AL MON DE L’APICULTURA BASES PER AL CORRECTE MANEIG DE LES ABELLES, LES EINES I EL MATERIAL BÀSIC VISITA A L’ABELLAR Ponent: Sr Francolí 

SESSIÓ 2, ds. 23 d’abril MANEIG DE DIFERENTS TIPUS D’ARNES MATERIAL NECESSARI I PRESSUPOST GENERAL. COM COMENÇAR? Ponent: Sr Francolí 

SESSIÓ 3, ds. 7 de maig PARÀSITS I MALALTIES DE LES ABELLES CONTROL I TRACTAMENTS Ponent: Sr Miràngels 

SESSIÓ 4, ds 21 de maig DIVISIÓ D’ARNES, PAQUETS D’ABELLA I NUCLIS ALIMENTACIÓ CRIA DE REINES Ponent: Sr Noguer 

SESSIÓ 5, ds. 28 de maig VISITA A UN APICULTOR PROFESSIONAL (5 HORES) 

SESSIÓ 6, ds. 11 de juny PRODUCTES APÍCOLES. MEL, POL·LEN, CERA, GELEA REIAL, PRÒPOLIS I VERÍ IMPORTÀNCIA DE LA POL·LINITZACIÓ LEGISLACIÓ I ASSOCIACIONS Ponent: Sr Francolí 

SESSIÓ 7, ds. 18 de juny VISITA A UN APICULTOR PROFESSIONAL. DUBTES I PEGUNTES (5 HORES) Ponents: Sr Verdaguer i Sr Francolí Totes les sessions són de matí i tarda, de 9.00 a 13.00 h, i de 14.00 a 18.00 h, excepte les sessions del 28 de maig i el 18 de juny que seran de 9.00 a 14.00 h



18 de desembre 2021

ELIMINAR LA MEL DE LA DIETA?


La miel, ese oro líquido que acompañaba a los faraones al otro lado tras el juicio de Osiris. Un néctar viscoso que ha causado fascinación a la humanidad desde los albores de su existencia. El más antiguo de los vestigios de su recolección se halló en Turquía, en un yacimiento neolítico en Anatolia que data de hace 9.000 años


13 de desembre 2021

ANTIBIÒTIC NATURAL

 

En 1945 Alexander Fleming, Howard Florey y Ernst Chain recibieron el Premio Nobel de Medicina por el descubrimiento de la penicilina, el primer antibiótico de amplio espectro de la historia.

Poco después del hallazgo, se dieron cuenta y advirtieron de la facilidad con la que las bacterias podrían desarrollar tolerancia a ese nuevo remedio en el caso de ser utilizado de forma inadecuada.

THE CONVERSATION

08 de desembre 2021

PARASITISME PERFECTE

 
El parasitisme és una relació que s'estableix entre dos organismes on un en surt beneficiat i l'altre perjudicat. La varroa és un paràsit perfectament adaptat al cicle del seu hoste, sincronitzant el seu cicle biològic al de l'abella, tot cercant la màxima taxa reproductiva i la mínima exposició als tractaments.

autor; photolari

VARROA FORÈTICA

 
La varroa forètica pot viure uns quants mesos damunt l'abella, alimentant-se dels nutrients de l'hemolimfa que succiona. Un bon maneig i tractaments de tardor redueixen la seva presència i augmenten la supervivència durant la hivernació.

01 de desembre 2021

LES ABELLES VAN A L'ESCOLA

 
Un total de 24 centros escolares de Educación Infantil y Primaria de la ciudad de València participan en la campaña "Les abelles van a l’escola", que lleva a cabo el Ayuntamiento a través de la Concejalía de Ecología Urbana, junto con el Observatorio Municipal del Árbol (OMAV). Tal como ha explicado el vicealcalde y concejal de Ecología Urbana, Sergi Campillo, “a través de este proyecto, pretende acercar a los niños y niñas más pequeños al mundo de las abejas para concienciarlos y sensibilizarlos en la defensa de estos insectos tan necesarios y beneficiosos para las personas y para el ecosistema, por medio de la realización de diferentes talleres adaptados a los diferentes niveles escolares”.

cadena ser

21 de novembre 2021

GUÍA TÉCNICA PARA PARA LA LUCHA Y CONTROL DE LA VARROOSIS

 
El objetivo de la presente Guía es proporcionar al apicultor y técnico apícola un documento práctico sobre la enfermedad y métodos sostenibles para su control, así como recalcar la importancia del uso responsable de los medicamentos veterinarios contra la Varroa con el fin de optimizar sus efectos y proteger la salud de las colonias de abejas. 

Del mismo modo, se anima al apicultor en la aplicación de una lucha integrada contra la varroosis, cuyo propósito es mantener la infestación por debajo de niveles que produzcan daños y minimizar el uso de acaricidas

Accés a la guia

GUÍA PER A LA LLUITA CONTRA VARROA

 
El objetivo de la presente Guía es proporcionar al apicultor y técnico apícola un documento práctico sobre la enfermedad y métodos sostenibles para su control, así como recalcar la importancia del uso responsable de los medicamentos veterinarios contra la Varroa con el fin de optimizar sus efectos y proteger la salud de las colonias de abejas. 

Del mismo modo, se anima al apicultor en la aplicación de una lucha integrada contra la varroosis, cuyo propósito es mantener la infestación por debajo de niveles que produzcan daños y minimizar el uso de acaricidas

Accés a la guia

18 de novembre 2021

LA NOSTRA RAÓ DE SER QUI SOM

 
La mel de la Xina torna a ser notícia en boca d'aquells que no estimen les abelles. De tota aquesta crisi només hi sortiran guanyant aquells que fan trampa. Per què? Molt senzill, enfonsant el mercat i atapeïnt de deutes aquells que realment fan una mel de proximitat i de gran qualitat. Com? Abaixant encara més el preu de la mel. Només ells, grans productors podran soportar aquesta nova sotregada, per cert, cíclica, doncs si repasseu hemeroteca, veureu que cada x anys apareix un escàndol similar. 

És per això que els autèntics apicultors, abellaires d'ADN, ens hem de conjurar contra aquesta màfia que ho emmerda tot, i apretar, tant com es pugui. Són masses els apicultors que s'han quedat en el camí, obligats a canviar de feina després de constatar que els números no surten i que la seva activitat ramadera no pot competir en preus amb els tramposos. 

Avui, més que mai, les petites associacions, els abellaires nobles, hem de fer sentir la nostra veu, i agafar per les orelles als responsables del DARP i fer net d'una punyetera vegada. Els lobbies dominen la taula sectorial de la mel i ja és hora de començar a assenyalar amb el dit els grans responsables d'aquest desori.

Diagrama: Down to Earth

UNA NOTÍCIA CONEGUDA

 

No deixa de ser sorprenent que ara surti una notícia que dins del sector de la mel la coneixem de fa molts i molts anys. L'estafa que s'està fent amb la mel importada de la Xina, és una pràctica que es remunta a molts anys enrere. 

Alguns grans productors han caigut en el parany llaminer de la mel il·legal, quan tot agafant la calculadora, han vist els guanys que en podien treure sense moure la furgoneta del garatge. 

Foto: ABC7 Chicago

L'AMARGA INVASIÓ DE LA MEL DE LA XINA

 
Vostè, consumidor espanyol, no se n'adonarà, però de cada quatre quilos de mel que s'envasen a Espanya —sigui per a consum domèstic o industrial— almenys un ve de la Xina. El mercat espanyol demanda 30.000 tones i se n'importen 30.511 tones, un 58,2% vénen del país asiàtic. El que més preocupa el sector ja no és el volum, sinó el fet que, en qüestió d'una dècada, s'hagi multiplicat per deu. Els productors xinesos s'han convertit en els principals protagonistes del mercat espanyol de la mel i han expulsat del negoci proveïdors històrics com l'Argentina, que actualment només comptabilitza vendes testimonials.

I la mel espanyola? Espanya és, amb diferència, el productor europeu més gran de l'edulcorant natural, amb 34.000 tones a l'any, al voltant del 15% del total comunitari. Tot i això, la qualitat del producte espanyol -derivat de l'enorme varietat de flors d'Espanya i del clima- fa que estigui molt demandat en altres països de la regió com França, Alemanya o el Regne Unit, que s'emporten al voltant de 20.000 tones. En conseqüència, per suplir la resta de la demanda els envasadors i industrials espanyols recorren a les importacions, i la Xina és el productor mundial més gran de mel, amb 450.000 tones el 2012, segons la FAO.

Fins aquí tot correcte. Però el mapa de l'abella a tot el planeta està canviant. El sector a Espanya, amb uns 2,7 milions de ruscs i més de 25.000 apicultors, ha reduït en més d'un 40% la seva producció els dos últims anys, fonamentalment pels problemes derivats del canvi climàtic, així com d'altres amb què els apicultors diuen ja s'han acostumat a conviure, com la varroa (un àcar que es penja de les abelles i les debilita fins a matar ruscs sencers), l'efecte negatiu dels herbicides i pesticides o, darrerament, la vespa asiàtica.


El que preocupa el sector és que aquests problemes no han aturat la progressió del mercat xinès. "Els problemes afecten tots els països, amb descensos a la producció", assenyala Ángel Díaz, responsable del sector apícola de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG). “És per preguntar-se per què mentre tots els països baixen la seva producció, la Xina és una màquina de posar els seus productes al mercat i desplaçar la resta. És una situació preocupant i l'hem denunciat reiteradament a Brussel·les”.


Davant d'uns costos de producció a Espanya que van des dels 2,40 euros el quilo a més de cinc euros, segons el tipus, l'edulcorant del país asiàtic arriba al mercat al voltant d'1,40 euros el quilo, tot comptabilitzant un aranzel del 17% ad valorem . Això ha portat la indústria a pràcticament paralitzar les compres de mel espanyola: segons han denunciat les organitzacions (UPA, ASAJA i COAG) i cooperatives agràries, el que volen els productors i envasadors és rebaixar el preu al voltant de dos euros el quilo, més semblant al de l'edulcorant importat.


El baix cost del producte xinès porta el sector espanyol a sospitar: els productors opinen que, tot i tenir en compte els salaris menors, és impossible per als xinesos vendre mel pura d'abella —encara menys, mel que s'ajusti als estàndards espanyols— a aquest preu. Díaz no va per les branques a l'hora de denunciar el que, per a ell, és el motiu de l'èxit del país asiàtic: “Entenem que una part de la mel procedent de la Xina no compleix els estàndards de qualitat i seguretat alimentària per l'ús d'antibiòtics i insecticides prohibits a la UE, cosa que ja suposa una competència deslleial”, afirma. "Però a més, perquè entenem que una altra part del que s'importa com a mel en realitat és un xarop d'arròs, sotmès posteriorment a un procés industrial que podem demostrar".


És una acusació seriosa, però el país asiàtic té uns antecedents preocupants. El 2013, la policia va confiscar a la província de Chongqing 45 cubs de mel falsa feta d'aigua, sucre, colorant i alum d'alumini com a clarificant. Al febrer d'aquest any, Dinamarca va descobrir com una empresa del país havia importat mel xinesa que no era tal. La mateixa Comissió Europea —que va prohibir les importacions entre el 2002 i el 2004— pressionada pels productors, va obrir a finals de l'any passat una investigació que, en un estudi preliminar amb més de 2.200 mostres a 30 països (els Vint-i-vuit, Suïssa i Noruega), va descobrir que un 6% de la mel que es venia com a tal estava adulterada amb sucre en major o menor mesura.


Perilla la reputació

La indústria, per la seva banda, coneix la reputació de la mel xinesa i afirma que la sotmet a un escrutini més conscienciós. Tot i que reconeix que probablement no sigui la de més qualitat del mercat, considera que té els estàndards de qualitat exigibles. Els productors denuncien que la indústria està barrejant mel procedent de la Xina amb l'espanyola, cosa que, en cas de frau, pot danyar tot el mercat nacional i, el que és pitjor, acabar amb el prestigi de l'edulcorant espanyol que es ven al exterior.


La legislació no hi ajuda. Mentre alguns països, com Itàlia, exigeixen que els distribuïdors expliquin l'origen del producte que venen país per país, Espanya es conforma (amb el beneplàcit de Brussel·les) amb què s'indiqui si les mels que es venen vénen de dins o de fora Unió Europea. Per als apicultors aquest va ser un cop baix contra la producció i contra els consumidors, que no saben què estan adquirint. Des de l'Administració, d'altra banda, es refien de la bona feina de les indústries i dels seus controls.


Per recolzar el sector, Brussel·les acaba de donar llum verda a un pla nacional que atorgarà 17 milions d'euros (que poden arribar a 33 milions) en ajudes al sector fins al 2019. Però, a banda d'ajudes, els apicultors demanen claredat i transparència.


El Pais

13 de novembre 2021

ABELLES DÈBILS

 

Les abelles domesticades són febles davant les patologies. L'apicultura natural ens permet silvestrar-les i retornar als orígens.

Cal fugir de la cria de reines sense criteris de rusticitat i resistència a les diferents malalties de les abelles, o sinó acabarem seleccionant un bestiar dèbil.

foto: Penn State University

LAS ABEJAS CREAN UN BÚNKER PARA SOBREVIVIR AL VOLCÁN

 

Casi dos meses del inicio de la erupción, el volcán de Cumbre Vieja aun no da muestras evidentes de que su actividad vaya concluir a corto plazo, pese a los "signos positivos" detectados y a la clara señal que podría indicar un posible debilitamiento.

Además, hay que sumarle las mil hectáreas que el volcán ha arrasado, los más de dos mil edificios destruidos, las plantaciones agrícolas y carreteras afectadas, entre otras cosas. También la ceniza ha cubierto buena parte de la superficie de La Palma. Una ceniza bajo la que quedaron sepultadas miles de abejas a unos 600 metros del centro eruptivo en la zona de Cabeza de Vaca. Éstas estuvieron sepultadas durante 50 días.

Cinco de las seis colmenas, intactas

En declaraciones a 'EFE' el presidente de la Agrupación de Defensa Sanitaria Apicultores de La Palma, Elías Gónzalez, sostuvo que "cinco de las seis colmenas permanecieron intactas" y que murieron las abejas que permanecían en la sexta colmena "porque ya estaba débiles antes de la erupción" del volcán.

La Unidad Militar de Emergencias (UME), agentes de la Guardia Civil y también de la Policía Local de la localidad de El Paso intervinieron en el rescate de las abejas. Uno de las sustancias utilizados por las abejas para protegerse contra la ceniza era el propóleo para evitar la entrada de dióxido de azufre procedente del volcán.

as.com

09 de novembre 2021

MEL VEGANA?

 
Mel vegana per a salvar les abelles? No cal, doncs l'apicultura natural és sostenible i respecte el benestar de les abelles.

Fabricar artificialment un tresor de la natura no deixa de ser una heretgia. Cal doncs replentejar el concepte, i buscar altres formes de producció ramadera que siguin realment sostenibles i respectuoses amb el benestar animal.

foto: La Vanguardia

07 de novembre 2021

MIEL VEGANA

 

La abeja es un animal excesivamente trabajador. Su vida consiste en cuidar de su respetada Reina y polinizar sin descanso para ser una más de la comunidad. Aunque existen especies de abejas solitarias, la mayoría suele hacer nidos donde conviven cientos de estas.

El 39 % de los españoles cree que existe un estigma en torno a ser vegetariano o vegano.

Muchos insectos son todavía desconocidos para la ciencia. Se calcula que unos 4,5 millones de especies

Con una estructura organizativa digna de los mejores ingenieros del planeta, este animal cumple una función esencial para la vida. La polinización de las plantas llevada a cabo por el insecto es un activo fundamental para que estas se reproduzcan.

Estos insectos tan característicos, de color amarillo y negro, no son amados por todo el mundo. El temor a una picadura, que les provoca la muerte, hace que podamos observar bailes y aspavientos cada verano cuando una de ellas se acerca.

La importancia de las abejas es tal que, cuenta la leyenda, Albert Einstein llegó a afirmar que sin ellas la vida en el planeta sería de cuatro años. Cierta o no la sentencia, los investigadores destacan que las abejas son parte esencial para la vida gracias a que al día llegan a visitar más del 2.000 flores.

Según datos recogidos por Greenpeace, la magnitud de la importancia de la abeja es tal que el 75% de los alimentos que consumimos dependen de la polinización. Pero los problemas climáticos están reduciendo sus poblaciones, que han disminuido al 37% en toda Europa.

Por este último motivo, los últimos años han aparecido distintos movimientos para salvar este animal. Aunque de distinta índole, el más extravagante es la creación, junto al movimiento vegano, de crear miel sin la necesidad de abejas.

Miel vegana

El veganismo ha adquirido en este siglo una nueva dimensión. Aquellos que han decidido no consumir alimentos que sean o provengan de los animales han aumentado exponencialmente y eso, ha ido cambiando la industria alimentaria.

Ante este aumento, han aparecido nuevas empresas que buscan este tipo de público con productos alternativos que en muchas ocasiones tratan de copiar a los que si son animal o provienen de estos.

El último caso es el de la miel vegana. Aunque este alimento es producido por las abejas pero una empresa MeliBio ha patentado una fórmula donde los insectos no intervienen. A partir de la fermentación microbiana y la biología sintética tratan de crear nuevos organismos y obtener un producto similar a la miel.

Según sus creadores, además, al sacar a las abejas de la producción, esta también se convierte en más sostenible. Estos también han argumentado que el nuevo alimento contará con las mismas propiedades nutricionales aunque todavía sin especificaciones exactas.

El proyecto se encuentra en fase de financiación debido a los altos costes de las tecnologías utilizadas aunque se espera que a final de año se puedan ir obteniendo algunas muestras.

Aunque el dinero no es el único inconveniente del proyecto. Este tipo de alimentos encuentran muchas trabas a la hora de pasar los férreos controles alimentarios para comercializarse. Así, las autoridades tratan de controlar todos aquellos productos aparecidos en breves espacios de tiempo para que sean seguros.

Por último, el nombre va a ser otro inconveniente. Utilizar nomenclaturas iguales a las existentes cuando no provienen del mismo modo comporta grandes disputas por parte de los productores.

El caso de las hamburguesas o la leche es un claro ejemplo. Los productores de estos dos productos han batallado para seguir demostrando su autenticidad y que así el usuario no caiga en equivocaciones.

La Razon

06 de novembre 2021

BONES PRÀCTIQUES


 Treballar profilàcticament amb les abelles suposa avançar-nos a la malaltia, tot jugant amb un bestiar més resistent i vigorós, fet que ens acabarà premiant amb una collita molt més generosa.