05 de juny 2021
LOCALITZAR NIUS DE VESPA ASIÀTICA
Una investigadora gallega desenvolupa un mètode efectiu per localitzar nius de Vespa velutina
La investigadora Sandra Rojas desenvolupa un nou sistema que permet detectar de forma senzilla i ràpida els nius de Vespa velutina, un dels grans reptes per lluitar contra aquesta espècie invasora. Expliquem com funciona.
La lluita contra la invasió de la vespa asiàtica o Vespa velutina se centra en aquest moment en dues línies de recerca que es consideren més efectives i prometedores: la troballa d'una feromona que atregui específicament a les reines Vespa velutina i un sistema que permeti localitzar de forma ràpida, senzilla i barata els nius per procedir a la seva eliminació.
Precisament, en aquesta segona línia de treball està centrant els seus esforços la investigadora de la Universitat de Vigo, Sandra Rojas , i amb resultats molt prometedors, tal com va avançar fa poc a Arzúa en el Dia do Apicultor, una jornada organitzada per l'Associació Gallega de apicultura.
"Un dels mètodes més efectius per disminuir la població de Vespa velutina i els seus danys sobre l'apicultura i el medi ambient és acabar amb els nius, però aquests són poc visibles durant la primavera i estiu, quan estan actius, a causa de les fulles dels arbres ", explica la investigadora.
En aquest sentit, fins ara s'han emprat sistemes de detecció com el radi-tracking, però que resultava molt costós, o l'anomenat mètode xinès, consistent en atrapar un exemplar de Vespa velutina, lligar-li una cinta de colors i seguir-la, però resultava poc efectiu, ja que al voltant de l'50% no es dirigeixen a el niu després de ser alliberades i l'algunes d'elles són eliminades pels seus congèneres.
Referent a això, el protocol que desarrolo Sandra Rojas és el següent:
1) Esquer proteic i captura:
Les velutinas són atretes amb esquers de proteïna (carn de pollastre o peix sense pell) que porten a el niu per alimentar les cries. L'esquer es pot posar prop dels ruscs per saber detectar els nius de velutina que les estan atacant.
Per a la captura i evitar picades, sobretot si es té poca pràctica, a el principi es pot utilitzar anestèsia, tant mitjançant fred, emprant una nevera portàtil, com amb CO2. "El problema és que l'anestèsia les atordeix i afecta la seva capacitat de vol, de manera que es recomana no seguir-les just després i deixar-los un temps perquè es recuperin", explica la investigadora.
2) Marcatge i identificació:
En l'esquer capturem una de les velutinas li apliquem un codi de colors al dors (pintura per abelles reines, pintura d'ungles ... etc) que resulti visible.
Plantes en flor o un pot amb mel també poden servir per capturar un exemplar i marcar-lo.
3) Mesura de temps i direcció:
A continuació deixem anar l'exemplar de vespa velutina. Podem marcar diverses amb diferents colors.
Amb una brúixola anotem la direcció en què es desplaça. Les velutinas tracen rutes mitjançant feromones de proveïment de menjar a el niu. Unes "autopistes" que poden arribar fins als 5 quilòmetres de distància de el niu.
Els exemplars marcats tornaran a l'engreixador de carronya, de manera que anotarem el temps transcorregut entre la seva sortida i el seu retorn. D'aquesta manera, a el cap d'1 hora ja tindrem les adreces i els temps d'anada i tornada de diversos exemplars de Vespa velutina.
4) Traçat de rutes: 2 o 3 llocs
Per mesurar la distància a la qual s'ha desplaçat la vespa marcada hem de tenir en compte les següents dades:
-El temps mitjà d'estada de la Vespa velutina obrera en el niu, per dipositar el menjar que aporta, és de 45 segons.
-La velocitat de creuer mínima d'una Vespa velutina és de 1,8 metres per segon i la màxima és de 2,7 metres per segon.
En aquest sentit, per mesurar la distància a la qual s'ha desplaçat emprarem aquestes dues fórmules matemàtiques:
Distància a l'niu mínima des del menjadora: A el temps total li restem 45 segons. El resultat el dividim per 2 (viatge d'anada i tornada) i ho multipliquem per 1,8.
Distància a l'niu màxima des del menjadora: A el temps total li restem 45 segons. El resultat el dividim per 2 (viatge d'anada i tornada) i ho multipliquem per 2,7.
Amb 2 o 3 distàncies i direccions ens permet afinar i establir una àrea probable de localització de el niu.
5) Ubicació de l'àrea probable:
Amb l'ajuda de cartografia (per exemple fent servir programes per ordinador com Google Maps) podem determinar l'àrea probable marcant la ubicació de l'engreixador i les distàncies màxima i mínima a què es troba el niu.
"Si fem servir 2 engreixadors en diferents ubicacions podem reduir l'àrea probable d'ubicació de el niu a una àrea d'uns 6.000 metres quadrats i si fem servir 3 engreixadors es poden afinar a una àrea de 1.000 metres quadrats, el que ens dóna un alt èxit per localitzar el niu ", explica Sandra Rojas.
6) Cerca a l'àrea probable: Detecció o no d'el niu
SEGONA FASE:
Si no detectem visualment el niu, vam iniciar una segona fase per afinar la localització. Per a això seguiríem aquest protocol:
-Col·locar un esquer amb carbohidrats: Mel, líquid atraient casolà ... etc.
-Capturar un exemplar amb o sense anestèsia.
-Marcatge de l'exemplar amb una cinta de color i seguiment fins al niu. En aquest cas a l'ésser una zona molt més reduïda aquesta tasca de localització per seguiment actiu és més senzilla.
Aquest projecte de creació d'un protocol per a la detecció de nius de Vespa velutina va ser finançat per la Diputació de Pontevedra. Actualment Sandra Rojas, a l'igual que la majoria dels investigadors gallecs que treballen en aquesta espècie invasora, està a l'atur a causa de la manca d'un finançament públic que garanteixi la seva estabilitat laboral i una continuïtat en les investigacions.
04 de juny 2021
LLÀSTIMA QUE SIGUI FAKE
Publicacions que afirmen que a Dinamarca hi ha una llei que obliga els propietaris de grans terrenys a plantar flors en un 5% de la seva extensió per a les abelles han estat compartides més de 6.000 vegades des del 28 d'abril de 2021. No obstant això, la informació és falsa, segons agricultors i autoritats daneses. No obstant això, sí que hi ha suports als que decideixin plantar flors en els seus terrenys.
03 de juny 2021
REVERS DEL CARNET
MIEL AZUL
Unos apicultores franceses no sabían por qué sus abejas producían miel azul: estaban comiendo M&Ms de una fábrica cercana
Eres lo que comes es un dicho que a veces cobra más sentido que ningún otro. Unos apicultores al noroeste de Francia lo pudieron comprobar de cerca en 2012. Sus abejas de repente comenzaron a producir miel azul y verde en vez de amarilla o marrón. ¿La razón? Las abejas se estaban alimentando de los colorantes para las chocolatinas M&M.
Las abejas producen la miel recolectando el néctar de las flores. Este alimento natural rico en fructosa y sacarosa es recolectado y transportado a la colmena, donde se procesa. Las abejas lo transfieren de una a otra en un proceso que reduce el agua del nectar para convertirlo en una sustancia más pegajosa y fácil de almacenar. Finalmente la sustancia se seca todo lo posible con el aleteo de las abejas hasta que la sustancia es pegajosa y se convierte en miel.
01 de juny 2021
COMENCEM A CAMINAR
Avui 1 de juny de 2021 comencem un nou projecte, un nou repte divulgatiu, una nova manera de treballar amb les abelles. Avui refundem una associació amb la ferma voluntat de convertir-la en la casa de tots.
Som Abellaires perquè les abelles ens embriaguen i volem compartir la nostra passió. Si teniu abelles us podreu associar i si us agraden les abelles també sereu benvinguts. A casa nostra no es paguen quotes ni demanem una militància excloent. Simplement volem gaudir de les abelles, res mes!
Si voleu formar-ne part podeu sol·licitar el formulari d'inscripció tot clicant el següent enllaç:
30 de maig 2021
WEB
Aquest espai serà un lloc per penjar-hi informacions estàtiques, com ara estatuts, programa sanitari, drets i deures, projectes... així com els links amb d'altres seccions més dinàmiques, com ara els nostres bloc, whatsapp, twitter, facebook i instagram més informatius.
Oberts com sempre a les vostres suggerències, us informem que a partir del proper dia 1 de juny iniciarem les altes dels primers associats i associades. En aquesta mateixa pàgina web trobareu l'enllaç per sol·licitar-ne el formulari.
29 de maig 2021
CONSANGUINITAT
Molts apicultors no entenen la predisposició a eixamenar de les seves abelles. De fet és un procés que un cop engegat, difícilment es pot aturar, essent una migració poblacional que preocupa. L'explicació té una base biològica sòlida, doncs les abelles detecten excessiva cosanguinitat entre els seus conciutadans, buscant una migració genètica que n'afavoreixi la disseminació.
Aquest fenomen es compensava amb l'existència de colònies silvestres, doncs eren poblacions que fàcilment eixamenaven i generaven poblacions migratòries que afavorien l'intercanvi de gens entre les variants d'una mateixa espècie d'abelles. Cal doncs afavorir la renovació de reines, tot controlant la seva longevitat i origen genètic.
ELLS SÓN ELS CULPABLES
En els darrers 4 anys, la indústria química que elabora pesticides i fitosanitaris s'ha gastat milions de dolars per convèncer l'opinió pública de que ells no són els responsables de la desaparició de les abelles. L'intent d'amagar-se és una clara demostració del sentiment de culpabilitat d'aquestes empreses, tot i que de remordiments o compensacions ben poques...
Llegeix l'article de "save the bees" de greenpeace.org
QUI SOM I QUÈ VOLEM?
Tots els membres del Col·lectiu són lliures i independents en la seva tasca, oferint però els seus coneixements i/o habilitats a la resta, a fi d'optimitzar recursos humans. La pedagogia i la cooperació són valors intrínsecs en la nostra raó de ser, sense buscar privilegis ni càrrecs estèrils.
Com a apicultors compromesos amb l'abella tenim la ferma voluntat de respectar la biologia de l'abella i el seu benestar animal, tot treballant sota unes directrius nítidament ecològiques.
Volem una apicultura sostenible, on el nostre treball sanitari amb les abelles es basi en la profilaxi preventiva, tot utilitzant l'abella del país, ja que és la que ens proporciona millor vigor i rusticitat davant les malalties de les abelles.
Potenciemque els tresors que ens ofereixen les abelles arribin amb les màximes garanties als seus consumidors, productes ecològics obtinguts d'abelles que en cap cas han estat exposades a productes químics, potencials generadors de residus tòxics.
El Col·lectiu vol oferir la possibilitat de cooperació entre abellaires, compartint estratègies productives, sanitàries i comercials. És hora d'aprofitar els potencials recursos humans de tothom, doncs la unió ens farà més forts, però sobretot ens farà més eficients.
26 de maig 2021
NUCLIS DE BONA QUALITAT
Foto: mieldecabranes
24 de maig 2021
'LECHE' DE ALMENDRAS: UN NEGOCIO QUE ESTÁ MATANDO A MILES DE MILLONES DE ABEJAS
La alarma también
viene de WWF. Desde la década de 1990, Europa ha
perdido más del 70% de sus insectos voladores. Algunos raros, otros mucho más
comunes, pero todos responsables del correcto mantenimiento del ecosistema,
asegurado por la polinización. Y no es todo. Según WWF, el 40% de
las abejas -cuyo Día Mundial se celebra cada 20 de mayo a
instancias de la Asamblea General de las Naciones Unidas en
conmemoración del nacimiento del esloveno Anton Jana, pionero de
las técnicas de apicultura- está en peligro de extinción a nivel mundial
debido, por ejemplo, al "uso imprudente de pesticidas, a los cambios
climáticos, cada vez más evidentes y repentinos, a la explotación del suelo, al
agotamiento de los paisajes agrícolas..."
Un caso llamativo
es el de Estados Unidos, donde en los últimos seis años el consumo
de 'leche' de almendras (el nombre correcto sería
"bebida" de almendras: por ley sólo las de origen animal pueden
denominarse "leches") aumentó en un 250%, lo que resultó en 1.200
millones de dólares anuales. ¿Los motivos? La bebida tiene un índice calórico
bajo, contiene fibra, magnesio, zinc, hierro, calcio, fósforo, potasio y
vitamina E, y eso la convierte en un alimento nutritivo, sin mencionar que es
de fácil digestión. Además, se puede conservar durante mucho tiempo. Sin
contraindicaciones, al menos en apariencia. Es una pena, sin embargo, que el
consumo a gran escala de esta bebida tenga un impacto medioambiental devastador
.
Un informe de The
Guardian denuncia que la creciente demanda de almendras en California,
el centro de producción de bebidas de almendras más grande de Estados
Unidos, está diezmando a las abejas que se utilizan para polinizar las
plantaciones de almendros. Aproximadamente 50.000 millones de abejas murieron
el invierno pasado, o un tercio de la población total de abejas estadounidenses
criadas para uso comercial.
Crece
exponencialmente el número de apicultores que han tenido que reducir la
producción de miel para poder alquilar sus colonias de abejas a los
propietarios de plantaciones de almendros. Una cuestión de negocios: los
almendros del Valle Central de California se
extienden sobre una vasta área de más de 400.000 hectáreas. Y los agricultores
pagan hasta 200 dólares por colmena. Dennis Arp, apicultor
comercial estadounidense, explica a The Guardian: "Casi
la mitad de mis ingresos proviene del alquiler de colmenas para polinizar los
almendros. Pero ahora estoy perdiendo más del 30% de las abejas y lo mismo le
pasa a muchos otros apicultores".
La investigación
de The Guardian muestra que las muertes de abejas se deben
principalmente al uso irresponsable de pesticidas en las plantaciones de
almendros. En particular, el uso generalizado de "rodeo",
un producto fitosanitario a base de glifosato que también
podría ser cancerígeno para los seres humanos, debilitaría las defensas
bacterianas de las abejas, debilitándolas hasta la muerte.
UNA POLINIZACIÓN AGOTADORA
Hay más. The
Guardian señala que la polinización de los almendros es
particularmente agotadora. Por un lado, obliga a las abejas a interrumpir su
descanso invernal uno o dos meses antes de lo esperado, alterando así su
biorritmo. Por otro lado, requiere más esfuerzos de mantenimiento que la
polinización de otras plantaciones.
Problema dentro del
problema: la concentración de miles de millones de abejas en un mismo lugar
favorece la propagación de cualquier epidemia. Parece, de hecho, que la muerte
de las abejas en el penúltimo invierno se debe al varroa destructor,
un ácaro parásito que chupa la hemolinfa de estos insectos himenópteros y les
provoca la muerte.
Muchos productores
estadounidenses están al límite: el fenómeno debe revertirse. Por ejemplo con
el uso de programas con bajo uso de plaguicidas. Y con ambientes con mayor
biodiversidad: de esta forma las abejas pueden polinizar más plantas. Una sobre
todo es la phacelia tenacetifolia o "planta de la
abeja ", ya que produce grandes cantidades de polen y néctar,
proporcionándoles alimento incluso en períodos de floración pobre. Gracias a
estas estrategias, el reclamo bee friendly en los
envases de bebida vegetal es cada vez más popular entre los consumidores
estadounidenses.
El de las abejas es
un tema complejo que merece mucha atención porque la salud de estos insectos
depende de la existencia de todo el sector agroalimentario a nivel mundial, no
sólo estadounidense. El Almond Board of California, que representa
a los principales productores de almendras de California, tiene
mucho interés en señalar que "la asociación lleva mucho tiempo
comprometida con la protección y mejora de la salud de las abejas. Estamos
colaborando activamente con los apicultores para entender cuáles son las
principales causas de exterminio: ácaros varroa, parásitos y
enfermedades en general, exposición a pesticidas, falta de forraje y nutrición,
diversidad genética insuficiente...".
"Hace tiempo
que se crearon las Honey Bee Best Management Practices (BMP),
un conjunto de pautas que, desde 2014, brindan recomendaciones importantes a
todos los involucrados en el proceso de polinización para garantizar que las
plantaciones de almendros sean un lugar seguro y acogedor para las
abejas", asegura el Almond Board of California. "La agricultura
responsable está en el corazón de la agenda de los productores de almendras
de California. Ya sea por la salud de las abejas, por la eficiencia
del agua o por otros factores importantes de sostenibilidad, estamos
comprometidos con el cultivo de almendras de una manera cada vez mejor, más
segura y más saludable".
22 de maig 2021
EL SÍNDROME DEL BOLETAIRE
Són masses els apicultors novells que no troben ningú que els ajudi a desenvolupar el seu hobbie o futura professió. El Col·lectiu Abellaires diu PROU! Nosaltres no tenim secrets ni voluntats ocultes de fer negoci. Som lliures d'interessos comercials i no ens casem amb ningú. Benvinguts i benvingudes tots i totes.
UNA APIS NULLA APIS
una apis nulla apis ... a single bee is not a bee ... una sola abella no és abella
Les abelles vistes com a ramaderia es valoren com a conjunt, un col·lectiu que és un superorganisme coordinat com un sol individu, d'aquí l'origen d'aquesta expressió.
Imatge: https://unaapis.wordpress.com/
20 de maig 2021
DIA MUNDIAL DE L'ABELLA
Avui dia 20 de maig, dia mundial de l'abella, és un bon dia per a la creació d'una nova eina comunicativa del Col.lectiu d'Abellaires. És un grup de WhatsApp exclusiu per a socis i sòcies del col•lectiu i on només l'administrador hi podrà escriure.
Serà un canal d'informació precís, sense rèpliques ni discussions estèrils. Per contra, s'oferirà el canal privat del secretari-veterinari 677029675 per respondre a tots els dubtes i suggeriments.
A partir de l'1 de juny de 2021 és formalitzaran les inscripcions per associar-se.
Recordem sempre que formar part del col•lectiu no té cost ni incompatibilitats amb d'altres associacions i que només caldrà acceptar un contracte de drets i deures de l'abellaire lligades a la nostra filosofia d'apicultora sostenible i sense afany de lucre.
Per a més informació podeu visitar el nostre bloc provisional http://abellaires.blogspot.com/ o escriure'ns en el nostre correu collectiuabellaires@gmail.com
DIA MUNDIAL DE L'ABELLA
Hoy celebramos el Día Mundial de las Abejas. ¿Sabías que
estos insectos han poblado nuestro planeta durante millones de años? El fósil
más antiguo de una abeja, atrapada dentro de un trozo de ámbar, tiene más de
100 millones de años.
Para que entiendas bien la importancia de las abejas, un
tercio de nuestros alimentos dependen directamente de la polinización de estos
insectos. Solo en Europa, más de 4.000 tipos de frutas y verduras que traemos
cada día a la mesa dependen de las abejas. El valor de este servicio que
ofrecen gratuitamente las abejas en todo el mundo, se estima en unos 265.000
millones de euros al año.
En resumen, las abejas son prácticamente un milagro de la
naturaleza al que no se le da la protección que merece. ¡Únete a Greenpeace y
ayúdanos a proteger a las abejas y demás polinizadores que han hecho posible la
vida tal y como la conocemos durante millones de años!
Por desgracia, las abejas están en declive, amenazadas
por los plaguicidas, la pérdida de biodiversidad, la proliferación de
monocultivos, plagas, enfermedades y el cambio climático. Pero son los
plaguicidas los que representan un mayor riesgo para los polinizadores. Desde
que lanzamos hace 7 años nuestra campaña #SOSabejas, hemos vivido situaciones
dramáticas de mortandades masivas de abejas debido al uso de plaguicidas
(España es el país de la UE que más los utiliza).
Desde Greenpeace presionamos a los gobiernos, productores
y agricultores para que eliminen los plaguicidas más peligrosos para las
abejas. En su día, llevamos kilos y kilos de abejas muertas delante del
Ministerio de Agricultura para que vieran también desde sus despachos las
nefastas consecuencias de la inacción política, de adoptar malas políticas o de
la permisividad con las empresas que están aniquilando la vida de las abejas
con sus venenos.
Lo que en un principio parecía imposible de alcanzar, se
materializó con la victoria más importante: la prohibición del uso de cuatro
plaguicidas demostradamente peligrosos para las abejas y otros polinizadores.
Una vez más David ganaba a Goliath. Las abejas y quienes las defendemos ganamos
la batalla a las grandes corporaciones como Syngenta, Bayer o BASF.
La Unión Europea se ha marcado como objetivo reducir el
uso de los plaguicidas más peligrosos de las prácticas agrícolas en un 50% para
2030. En España estamos muy lejos de estos objetivos. Si lo logramos y seguimos
trabajando para frenar la emergencia climática y la pérdida de biodiversidad,
solo entonces podremos garantizar la supervivencia de las abejas y la nuestra
propia.
18 de maig 2021
NOVES ESPÈCIES DE VESPES INVASORES
Aquestes vespes han estat descobertes a Noruega i tenen coloracions brillants, fet que les fa molt atractives. La seva parasitació seria similar a la que practiquen alguns ocells, pel fet que fan la posta en nius foranis, esperant que els insectes parasitats els hi mantinguin i cuidin la cria.
Caldrà estudiar millor el seu mecanisme de llenguatge a partir de les feromones, i com ho fan per passar com autòctones en un niu de larves d'abella. Tot un misteri i un nou maldecap per als apicultors.
INTERCANVIEM EXPERIÈNCIES
L’assoc. Col·lectiu d’Abellaires aglutina apicultors que gaudeixen de les seves abelles i volen aprendre aquest noble ofici. Molts són hobbistes, aficionats que necessiten un cop de mà per iniciar-se en l’art de tenir cura de les abelles.
És per això que des de l’Associació volem oferir ajuda gratuïta a tots aquells que ho necessitin. Els nostres experts treballen de forma altruista en la vostra formació i assessorament.
L’únic requisit que demanem és ser soci o sòcia del Col·lectiu, essent la militància lliure de quotes i sense incompatibilitats amb la pertinença en d’altres associacions d’apicultors.
Bústia de l'associació: collectiuabellaires@gmail.com
14 de maig 2021
FORMACIÓN NOSEMOSIS C
Biopyc nos cita el próximo 17 de Junio a las 17;30 hora de Canarias a un Webinar. Apúntate
12 de maig 2021
LES ABELLES PODEN DETECTAR LA COVID-19
Un grup de científics ha entrenat els insectes en considerar que és un animal «accessible» arreu del món
Fer-se una PCR ha
estat una experiència poc agradable per a molts en aquesta pandèmia, la qual
cosa ha portat un grup de científics neerlandesos a buscar alternativa de
diagnòstic: aprofitar l'excel·lent sentit de l'olfacte de les abelles perquè
detectin els contagis, fent que «treguin la llengua» cada vegada que sentin
l'olor dels canvis que la covid-19 provoca en el cos humà.
El coronavirus, igual
que moltes altres malalties, provoca canvis metabòlics en l'organisme que fan
que el cos emeti una olor específica. Enfront d'això, les abelles es poden
entrenar com gossos perquè reconeguin l'olor que desprenen mostres infectades
amb el SARS-CoV-2, el virus que provoca la covid-19.
S'entrenen en qüestió
de minuts, són un animal accessible en tots els països del món i, encara que
provoquin fòbies a certes persones, les abelles poden ser una mica més
agradables si es comparen amb els hisops que s'usen per a les PCR, la qual cosa
fa que aquesta tècnica, BeeSense, sigui molt temptadora, especialment donada
l'escassetat mundial i la necessitat dels tests de diagnòstics.
«Allò meravellós de
les abelles és que tenen una capacitat olfactòria molt forta i poden, fins i
tot, detectar canvis menors. Poden fer coses fascinants», va dir Ària Samimi,
director de la start-up InsectSense, que va unir forces amb el laboratori
neerlandès Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) per fer els seus assajos i
veure com les abelles poden detectar si una persona està o no malalta de
covid-19.
El director de la
start-up Insect Sense, Ària Samimi, recorda que els confinaments decretats en
diferents països del món durant la pandèmia van ser perquè «no teníem sistemes
de diagnòstic» suficients per separar les persones contagiades de la resta, i
això és una cosa que «les abelles poden aprendre en pocs minuts, en comparació
amb els gossos, i tan aviat com aprenguin podran fer les deteccions del virus
en pocs segons».