14 d’agost 2021

ELS 10 INSECTES QUE ENS PIQUEN A CATALUNYA

 

Els animals que ens poden picar a Catalunya són bàsicament els artròpodes, bestioles invertebrades formades per un esquelet extern, amb el cos segmentat i les extremitats articulades. N’hi ha dues classes: els aràcnids i miriàpodes (artròpodes de més de 6 potes), i els insectes, que són la classe predominant dels artròpodes: uns invertebrats amb sis potes i dos parells d’ales membranoses, a excepció de les mosques que en tenen un únic parell i les formigues, que no en tenen.

Comencem amb els insectes, i en una pròxima entrega us parlarem dels aràcnids.

Dípters: mosquits, tàvecs i mosques

Els que tenen un sol parell d’ales són els anomenats dípters, fet que els distingeix d’altres insectes alats. En aquesta classe s’hi inclouen els mosquits, els tàvecs i les mosques.

Els mosquits

Mosquit significa mosca petita. No totes les espècies de mosquits piquen. Els que ho fan, especialment, són el mosquit comú (Culex pipiens) i el mosquit tigre (Aedes albopictus). Piquen els mosquits femella perquè necessiten la sang (proteïna) per produir ous, i poden picar diverses vegades. En canvi, els mascles no piquen, tenen una funció purament sexual i viuen molt poc, entre dos i tres dies. Les principals malalties que podrien transmetre els mosquits són el dengue, la zika, el chikungunya i la febre groga, habituals en els països tropicals. En canvi, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no hi ha proves que la Covid-19 o la sida es pugui transmetre per mitjà de mosquits.

El mosquit comú és una espècie nocturna que s’orienta bé en la foscor i localitza les seves víctimes gràcies a la respiració i la suor. Són els que entren a la nostra habitació i ens desperten a la nit pel soroll que fan.

El mosquit tigre és un nouvingut a Catalunya. És d’hàbits diürns. A la península ibèrica es va detectar per primera vegada l’any 2004, a Sant Cugat. Es distribueix per tota la costa mediterrània i cap a l’interior, i s’ha establert en regions de França i Itàlia. Els efectes de la seva picada són una mica més dolorosos que la del mosquit comú.

A causa de la globalització i el canvi climàtic les espècies de mosquits ampliaran la seva àrea de distribució i es preveu una possible arribada de noves espècies com el mosquit de Corea, el mosquit de la febre groga i el del Japó.

Els tàvecs i les mosques

Les mossegades dels tàvecs i les mosques produeixen protuberàncies doloroses amb sensació de formigueig que poden convertir-se en butllofes.

Els tàvecs freqüenten a les zones muntanyoses i humides, particularment on hi hagi animals grossos com equins i vaques, i durant les hores de màxima insolació a l’estiu es mostren molt actius. Les persones afectades senten un dolor intens, que és degut a les robustes peces bucals, i la saliva injectada provoca una inflamació intensa i pruriginosa al voltant de la picada. Les espècies de tàvecs del nostre país s’agrupen en 3 gèneres: els Tabanus, els Chrysops, i els Haematopota.

La mosca negra és un insecte diürn les picades del qual són força doloroses i poden sagnar lleugerament. A Catalunya no són gaire freqüents, però de vegades apareixen massivament, en especial a l’aire lliure, en zones agrícoles i ramaderes. Les espècies més comunes són Simulium intermedium i Simulium ornatum.

Hemípters: la temuda xinxa

Un altre grup d’insectes que ens piquen són els que tenen una part de les ales anteriors dura i una altra de membranosa. L’ordre dels hemípters inclou les xinxes. Aquests són xucladors nocturns de sang, l’espècie més habitual és la xina domèstica (Cimex lectularius). De dia s’amaga entre els llençols, plecs de roba i esquerdes de fusta. Si s’esclafen, emeten un líquid pudent. La picada té una petita marca dura de color blanc, i produeix una picor suau que pot durar unes hores. Es recomana no rascar-se, l’ajuda d’un antihistamínic la reduirà.

Sifonàpters: l’odiada puça

Els que s’alimenten de sang dels seus hostes, ectoparàsits de mamífers i aus són els anomenats sifonàpters, que inclouen les puces, i curiosament no tenen ales sinó que salten. La femella quan s’alimenta de la sang és quan diposita els ous sobre l’hoste (mamífers i aus). Ocasionalment piquen els humans i és habitual que ho facin a l’alçada dels turmells i cames. Les picades causen un punt hemorràgic envoltat de taques vermelles urticants causades per la inoculació de la saliva de la puça.

Himenòpters: mandíbules poderoses

Els que posseeixen un aparell bucal mastegador, amb unes mandíbules poderoses, són els himenòpters, i en formen part les formigues, les abelles, les vespes i els borinots. Aquestes picades solen provocar un intens dolor acompanyat d’inflamació i coïssor que pot arribar a durar unes hores. La picada és una taca vermella amb un punt blanc al centre.

L’abella de la mel (Apis mellifera)

És clau per a l’apicultura arreu del món. Les abelles tenen un fibló dentat en forma d’arpó. Quan l’abella pica part de l’aparell digestiu es desprèn i per això posteriorment l’abella es mor. Per això només pica en cas de necessitat extrema, com ara la defensa del rusc. Diuen que l’abella és dels animals més antics, va aparèixer abans que els humans. Si pica a un altre insecte no es mor, de manera que els humans són els principals enemics de l’abella. En cas de picada, es recomana retirar el fibló sense pressionar. El problema és quan es produeixen picades múltiples per l’abatiment d’algun rusc, on elles tenen tendència a picar qualsevol animal en moviment. En el cas que es produeixin reaccions anafilàctiques, cal acudir immediatament a un servei d’urgències. 

Les vespes

Prefereixen marxar abans que atacar els humans, però ataquen per defensar el seu niu fins el final. Hi ha diverses espècies de vespes, la vespa comú (Vespula vulgaris), la vespa europea (Vespa crabro), la vespa punyal (Megascolia maculata), entre d’altres. I la recent arribada vespa asiàtica (Vespa velutina), que té una coloració més fosca respecte de les altres. Les vespes no piquen sinó que mosseguen, i ho poden fer diverses vegades. També piquen quan deixen anar el fibló però, a diferència de les abelles, no es desprèn. 

Els abellots o borinots

Del gènere Bombus, l’espècie més habitual és Bombus terrestris. Les colònies de borinots s’agrupen en menys individus que les de les abelles, i poden volar a temperatures més baixes. Són molt bons pol·linitzadors de tot tipus de plantes i fan mel però no tanta quantitat com les abelles. També tenen un fibló per picar però no l’utilitzen tant.

Les formigues

Hi ha una gran varietat d’espècies de formigues. Les més habituals al nostre país són la formiga segadora (Messor sp.), la formiga roja (Formica sp.), el cuallevat o formiga dels arbres (Crematogaster scutellaris), i les petites formigues de les cases, espècies com Lasius niger i  Iridomyrmex humilis. Les formigues ataquen i es defensen per mitjà de mossegades. Algunes espècies també piquen i injecten o polvoritzen substàncies com l’àcid fòrmic.

Lepidòpters: la fastigosa eruga

El grup de les papallones diürnes i nocturnes són els lepidòpters. L’erugua de la papallona més perillosa per la seva picada és la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) en el seu estat larvari. Les erugues tenen coloracions vermelloses amb un gran nombre de pèls urticants als laterals del seu cos. Els pèls produeixen al·lèrgies i irritacions a la pell i poden, fins i tot, provocar la mort per intoxicació en cas d’ingesta.

Consells per a les picades

Quan ens pica algun insecte, el més habitual és que la inflamació i la picor desapareguin en unes hores o uns dies, sense la necessitat de cap tractament específic. Tot i això, de vegades convé algun tractament addicional. Les mesures bàsiques en cas de picada són:

Rentar la pell amb aigua i sabó sense trencar les butllofes en el cas que se n’hagin format.

Aplicar fred al lloc de la picada per calmar el dolor i la inflamació. Es pot aplicar gel uns 10 minuts, esperar un 10 minuts i seguir aplicant.

Desinfectar la zona amb desinfectants que no colorin la pell.

Evitar rascar-nos, si és possible.

Aplicar algun preparat amb amoníac, crema tòpica, analgèsic i/o antihistamínic oral.

Per prevenir de les picades, un dels mètodes és l’ús de repel·lents d’insectes. Es recomana vestir roba poc vistosa que cobreixi tot el cos, evitar els perfums i col·locar mosquiteres.

el món

09 d’agost 2021

APITERAPIA SIN FRONTERAS


Mi nombre es Rodrigo Gonzalez Director de varios medios de internet. En el dia de hoy te estoy presentando a nivel mundial el canal de Youtube “Apiterapia sin Fronteras . La nueva medicina”

En este canal trataremos muchos temas sobre calidad de vida, salud y tratamientos  en medicina tradicional, complementaria , tambien acupuntura, herbolaria y apiterapia

Queremos ser un medio abierto, serio y con la posibilidad de mostrar tratamientos y conferencias de muchos doctores de distintos países

El contenido es para médicos, pacientes y publico en general. Te pedimos que lo recorras, veas los videos, las conferencias son con posibilidad de obtener diplomas de asistencia gratis

Te dejamos el link de algunos de los temas mas visitados y para que veas el nivel y la calidad de nuestros videos

SUSCRIBITE GRATIS y estas invitado/a participar

 

CANAL DE VIDEOS: https://www.youtube.com/c/ApiterapiasinFronterasLaNuevaMedicina/videos

·         Artritis y Artrosis : Consejos y mejora con la Apiterapia. Sintomas, que es y tratamientos : https://www.youtube.com/watch?v=Xp-pJ-JTmzM

·         Apicosmetica: Recetas con productos de la colmena, usos y beneficios en la cosmética y salud: https://www.youtube.com/watch?v=M1cs0ZV5aiE

·         Apiterapia Basica todo lo que necesitas saber sobre esta terapia increíble: https://www.youtube.com/watch?v=9BsiYQgDPZU

·         Artritis Reumatoidea: Sintomas, causas y tratamiento efectivo con Apiterapia: https://www.youtube.com/watch?v=7-i2wvbQiNU

·         Masoterapia y Apiterapia " la combinacion perfecta para tratamientos y lesiones : https://www.youtube.com/watch?v=v1LjbXmsm1A

·         Apiterapia con Meliponas que tratamientos y recetas podemos realizar con las meliponas: https://www.youtube.com/watch?v=rsU1IvrG8DA

·         Los INCREÍBLES BENEFICIOS de los productos apicolas en la Salud de las personas: https://www.youtube.com/watch?v=BgCut6sNFwo

·         Envejecimiento Cardiovascular - Objetivos Apiterapeuticos -APITERAPIA MODERNA: https://www.youtube.com/watch?v=Zm0CO6hCleo

·         Ayuno y desintoxicacion para fortalecer el sistema inmune: https://www.youtube.com/watch?v=NrT98f2R21w

·         El impacto molecular de la Apitoxina: https://www.youtube.com/watch?v=DlAmKwVzosk

Conferencia Principal: https://www.youtube.com/watch?v=5swwdFks6cE&list=PLZ9pu3at7RmNFP641G-SXsOL6_2SWAjHQ

Conferencia con mas visitas: https://www.youtube.com/watch?v=-wbyltTX4Ts&list=PLZ9pu3at7RmO_oksitgB0HSctLDJe8ysN

Conferencia con mayor repercusión;  https://www.youtube.com/watch?v=qgsJ32fsKtA&list=PLZ9pu3at7RmMNBKJHL5D5lqhrpkOZtuiF

 

Video con mas replicas y reconocimiento en el mundo  de la medicina complementaria:  https://www.youtube.com/watch?v=qyHZJ_i17ew

 

Temas con mucho interés:  https://www.youtube.com/watch?v=DlAmKwVzosk

 

Productos y tratamientos  innovadores: https://www.youtube.com/watch?v=aFE26nDgYdM

 

Algunos tratamientos de afecciones virales: https://www.youtube.com/watch?v=xX388G75lVI

 

Ver y controlar alergias a distintos productos apiterapeutas;  https://www.youtube.com/watch?v=IeKFUUa9XWA

 

Rodrigo Gonzalez

CEL.LES PENSADES


Les abelles són uns insectes increïbles. No només tenen memòria per als llocs on hi ha aliments i es comuniquen entre elles sinó que, a més, tenen cura de les larves i s’organitzen per defensar-se dels atacs. Gairebé per damunt de tot això, però, hi ha la construcció dels ruscs, hexàgons gairebé perfectes malgrat que la mida de les cel·les és diferent per a cada tipus d’abella i que, sovint, comencen a fer-los pels extrems i es troben al centre. Tot plegat, sembla, no és només fruit de l’instint sinó que el pensament hi està involucrat.

En un article publicat a la revista ‘PNAS’, un equip de científics explica com ha fet servir un sistema d’anàlisi d’imatges automàtica per identificar quins recursos fan servir. Segons sembla, les abelles veuen venir els problemes que hi haurà en la construcció i van introduint petits canvis per evitar-los, un fet sorprenent tenint en compte que en la construcció d’un rusc hi participen moltes abelles obreres. L’estudi recull dades estadístiques sobre els ruscs i els classifica segons la funció de les cel·les i si són iguals que les altres o bé són diferents. La majoria, és clar, són per a les obreres, però a mesura que es preparen per fer les dels borinots la mida es va fent més gran, amb un parell de cel·les de transició.

Pel que fa a la unió d’un rusc començat per diversos cantons, és possible que acabin fent falta cel·les amb un número de costats diferent a l’habitual. Tot i que el típic és sis, s’han detectat cel·les d’entre quatre i nou costats, que suposen un 5% del total, i sovint són o bé als extrems del rusc o bé on diverses parts s’ajunten. Les abelles tendeixen a fer servir el mínim de variacions possibles, i la majoria d’aquestes cel·les “estranyes” tenen entre 5 i 7 costats. A més, abans que es produeixi el problema, totes soles comencen a girar les cel·les per fer-les encaixar amb les que estan fent les seves companyes perquè no quedin espais buits. Tot plegat, conclouen, no pot ser instintiu sinó el resultat d’un procés cognitiu durant la construcció. Els coneixements matemàtics que han demostrat tenir, però, ja havien obert una porta a un món de possibilitats: que les abelles, malgrat el que pugui semblar, pensin i calculin.

El món

07 d’agost 2021

EL VALOR DE LA MEL

La mel és un aliment que els éssers humans coneixen i consumeixen, segons els antropòlegs, des de fa uns 200.000 anys i sempre ha estat envoltat de llegendes que li atribueixen tota mena de virtuts curatives i nutritives. Els grecs, els romans i els xinesos la usaven com ungüent per a les ferides i per tractar les febres i malalties estomacals .

Destaquen en la seva composició els sucres, àcids orgànics, vitamines, àcid fòlic, minerals, aminoàcids essencials i esterols, fosfolípids, falvonoides, polifenols i enzims

És un producte biològic de composició complexa, i és a més molt diversa, no hauríem de parlar de mel, sinó de mels, com es parla de vins o formatges . La seva varietat és molt gran i el seu sabor i color depenen de la flor de la qual procedeix el nèctar. Podem distingir com més comuns les mels de romaní, taronger, gira-sol, eucaliptus, cantueso, espígol, farigola, bruc, multiflores, etcètera.

El Codi Alimentari Espanyol classifica les mels en tres grans grups:

  • Mels multiflorals, que procedeixen d'una flora variada que fan impossible identificar la seva procedència exacta.
  • Mels uniflorales, que provenen principalment d'una espècie vegetal determinada i posseeixen, per tant, característiques organolèptiques específiques que es poden definir d'una manera força precisa.
  • Mel de melada. És l'obtinguda primordialment a partir de secrecions ensucrades de les parts vives de les plantes.

Composició nutricional de la mel

La mel es compon gairebé exclusivament de hidrats de carboni , principalment en forma de glucosa i fructosa, el que fa d'elles un aliment energètic de gran qualitat. El seu consum és una font d'energia immediata, molt indicada per als atletes. A més, facilita la digestió d'altres aliments. És important també per al desenvolupament infantil, perquè a més de passar ràpidament a la sang, exerceix una bona influència en l'assimilació de l' calci i de l' magnesi .

Destaquen en la seva composició els sucres ; àcids orgànics (cítric, làctic, fosfòric ...); vitamines (C, B1, B2, B3, B5); àcid fòlic; minerals (fòsfor, calci, magnesi, silici, ferro, manganès, iode, zinc, or i plata); aminoàcids essencials i esterols, fosfolípids, flavonoides, polifenols i enzims.

bactericida natural

Una propietat plenament reconeguda de la mel és el seu poder antisèptic , que, unit al seu poder demulcente, fan que la mel sigui un excel·lent cicatritzant i protector de la pell , sent molt emprada tòpicament en cremades, ferides i esquerdes, amb excel·lents resultats, emprant- en cirurgia hospitalària.

Ara podem comprendre que la popularitat tradicional de la mel com ungüent per ferides es deu a les seves propietats antimicrobianes. L'alt contingut de sucre i el pH baix signifiquen que la mel inhibeix el creixement microbià, però certes mels encara conserven la seva activitat antimicrobiana quan es dilueixen a nivells insignificants. Molts tipus diferents de mel també produeixen nivells de peròxid d'hidrogen mortals per als microbis.

Alguns estudis han demostrat que és eficaç contra dotzenes de ceps, incloses la E. coli i la salmonel·la . S'ha demostrat que un tipus específic de mel de Nova Zelanda, anomenada mel de manuka, juntament amb la mel de Tualang de Malàisia, combaten l'estafilococ i el H. pylori , el bacteri digestiva responsable de les úlceres pèptiques.

Les seves propietats cosmètiques

L'Associació Espanyola de Comerciants i Envasadors de Mel explica al seu web que les propietats emol·lients i refrescants de la mel la fan també imprescindible de molts cosmètics i productes de bellesa com:

  • Hidratant : la mel és capaç d'absorbir i conservar la humitat ambiental, retornant un aspecte brillant a les pells seques i cansades.
  • Humectant : a més de hidratant , forma una pel·lícula protectora que evita que la pell perdi la seva humitat natural.
  • Emolient : ajuden a suavitzar la pell.
  • Tònic i refrescant.
  • Anti-irritant : la mel ajuda ràpidament a millorar les pells enrogides, irritades o resseques.
  • Antiedat : la mel és un reconstituent de el teixit epitelial i un reconegut antioxidant que ajuda a prevenir l'envelliment prematur de la pell.
  • Millora petites imperfeccions i inflamacions de la pell i té un efecte netejador.

Un estudio de la Journal of the Science of Food and Agricultura sobre qué tipo de miel posee más propiedades antioxidantes ha descubierto que la miel de mielada dobla a las demás

En la actualidad la miel es parte esencial en muchas líneas de: cremas faciales, leches hidratantes, cremas para las manos, mascarillas, jabones, geles de baño, champús, lociones, bálsamos labiales. El espectro de sus funciones y el hecho de ser adecuada para todo tipo de pieles hace que resulte también el complemento perfecto a compuestos activos específicos en una amplia variedad de formulaciones.

Efecto prebiòtico

Los fructooligosacáridos son oligosacáridos naturales de cadena corta que se encuentran en algunos vegetales y en la miel. Se ha comprobado que alimentan y estimulan selectivamente el crecimiento de ciertas bacterias beneficiosas de la flora intestinal, por lo que se considera que tienen un efecto prebiótico. Su consumo puede mejorar la salud gastrointestinal y la absorción de minerales (en especial el calcio), además de favorecer la absorción de los prebióticos.

Antioxidante

Nuestras sociedades modernas se ven sometidas a una serie de factores (estrés, enfermedades, sedentarismo, mala nutrición, etc.), que incrementan la producción por nuestro organismo de los radicales libres. Estas moléculas pueden dañar nuestras células y se relacionan con enfermedades cardiovasculares, enfermedades degenerativas, envejecimiento… y la alimentación con productos antioxidantes puede ayudar a eliminarlos y prevenir estas dolencias.

Rosa Ana Pérez, Lucía Vela y Cristina de Lorenzo, del Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA), publicaron en la revista 'Journal of the Science of Food and Agricultura' un trabajo encaminado a determinar qué tipo de miel posee más propiedades antioxidantes. Los resultados descubren que, en este aspecto, la miel de mielada dobla a todas las demás.

La fructosa de la miel se considera el azúcar mejor tolerado por el diabético

Son ya muchos científicos que han avalado esta importante y saludable característica en la miel, que le confiere a este producto de la colmena un indudable valor. En su composición se ha determinado la presencia de compuestos polifenólicos que le confieren esta propiedad antioxidante (principalmente flavonoides y ácidos fenólicos), ligada también en el caso de la miel a otros de sus componentes como los ácidos orgánicos, enzimas o aminoácidos.

Además, la fructosa de la miel se considera el azúcar mejor tolerado por el diabético. Su alto contenido en este azúcar, hace que la miel se utilice para acelerar el metabolismo del alcohol en pacientes con intoxicación etílica. Otra propiedad farmacológica de Ia miel es su poder laxante. Se considera asimismo relajante y tónica; y en muchas ocasiones se utiliza para combatir resfriados y laringitis.

el confidencial

05 d’agost 2021

MEL I LLIMONA SEMPRE?


Segurament seràs testimoni que la mel amb llimona és un remei molt usat per a diferents qüestions. La majoria de les vegades és eficient i és per això que es troba citat en una gran quantitat de pàgines amb receptes casolanes per resoldre petits malestars. El millor de tot és que funciona tan bé, que havem algunes persones que ja incorporen aquesta beguda a la seva vida diària, però, Què tan saludable és això?

El barreter boig de Alícia al país de les meravelles deia "El llimona ho cura tot" i podríem dir que és una asseveració d'algú dement que no sap ni el que menja. No obstant això, això no podria estar més proper a la realitat, ja que és una fruita prodigiosa amb una gran quantitat de beneficis que li pot aportar al nostre cos, però que si no es limita el seu consum, també poden existir alguns perjudicis. 

Els mexicans estem molt acostumats a aquesta fruita i és probable que per això siguem menys propensos a el refredat comú, ja que aquesta fruita ajuda a que el nostre sistema immunològic es reforci, ja que compta amb una gran quantitat de vitamina C , una substància natural que permet combatre fins i tot grips, refredats i alguns patiments respiratoris, com la tos o incapacitat per expectorar.

Beneficis i contraindicacions de la mel amb llimona

La mel per la seva banda, és un aliment mil·lenari que ha estat usat antigament tant en  rituals de bellesa , com a remei medicinal per tractar diferents afeccions que van des guarir una simple ferida, gràcies a les seves propietats cicatritzants , fins com a ingredient per preparar remeis expectorants que ajudin a tractar la tos, com el te de gingebre o cúrcuma amb mel i llimona o bé només una infusió amb aquests dos últims ingredients . 

Cada organisme reacciona diferent a l'hora de prendre mel amb llimona , però regularment el que passa quan ingerim aquesta infusió, poden ser diverses coses, sense importar l'objectiu principal. La primera situació quan bevem la infusió és la desinflamació de cordes bucals si les tenim inflamades, l'expectoració si patim un refredat, gràcies al fet que la mel amb aigua calenta i llimona formen un combo exquisit de vitamina C i antiinflamatoris, que ens ajuda a millorar ia més ens relaxa.

I si per alguna raó ens enamorem dels efectes d'això i vam decidir incorporar-la en la nostra rutina diària, més val que sigui al matí, ja que podria ajudar-nos a desintoxicar al nostre fetge, pel fet que facilita la producció de glucogen en aquest òrgan, una reserva natural per quan el cos ho necessiti i ajuda també a depurar les toxines de el cos. Però compte, ja que si estens el seu consum per més d'1 mes, podries experimentar diarrea i amb això una mica de deshidratació .

Per evitar qualsevol contraindicació d'aquesta beguda, com la deshidratació per diarrea o malalties estomacals per excés d'àcid cítric, es recomana suspendre el seu ús cada 2 o 3 setmanes. 

Gastrolab

APICULTURA A VALERO

El origen de la actividad colmenera en Valero se debe probablemente a sus condiciones naturales. Los desniveles de terreno que configuran su término obligaban a la población a tener que abandonar la localidad para poder sobrevivir. Jesús Sánchez Sánchez nacido en Valero en 1912 y fallecido en 2001, así se llamaba el hombre que cambió el destino de toda esa gente. Él fue el difusor de la colmena movilista y maestro de la localidad. Posteriormente y a partir de unas lecturas publicadas por el Papa Pío XII, Don Jesús tuvo conocimiento de la explotación de la jalea real y del polen y se propuso producirlos por sí mismo; para ello encargó el primer cazapolen* en la sociedad “La Moderna Apicultura”. Buscó salida a estos géneros y la encontró en una casa francesa que llegó a construir un almacén en Valero (en terreno de Don Jesús). Propagó su actividad entre las gentes del pueblo, que también empezaron a obtener jalea real y después polen. Su local era el lugar desde donde se exportaban todos los productos. Sus dotes comerciales implicaron que hace más de cuarenta años los productos de Valero estuvieran ya presentes en los grandes mercados que hoy conforman la Unión Europea. La actividad de Don Jesús renovó las técnicas tradicionales de explotación y permitió la conversión de Valero en un gran centro productor a nivel nacional. Sus conocimientos y los cambios económicos permitieron practicar la transhumancia moderna, caracterizada por la invernada (hasta mayo) en Extremadura, donde florece dos meses antes, y por el veraneo (hasta octubre) en tierras salmantinas, el translado siempre de noche. Las grandes áreas productoras eran Extremadura, Andalucía y Salamanca. La procucción de esta última se localizaba exclusivamente en Valero de la Sierra. Más tarde se extendió por más provincias y localidades, Gracias a este hombre la gente pudo sobrevivir en este pueblo tan difícil pero tan bonito a la vez. Hoy en día y a pesar de los enormes cambios y la diversidad de sectores a los que dedicarse, en este pueblo los jóvenes aun siguen dedicándose a esto.

DESTACADA ACTIVIDAD DE LA AVISPA ASIÁTICA


Los voluntarios de Protección Civil han retirado ocho nidos a lo largo de la segunda quincena de julio

Era de esperar que la avispa asiática no quisiera saber nada de confinamientos ni encierros similares, y puntual a su cita con la primavera los voluntarios de Protección Civil retiraban el primer nido o colmena de este ejercicio, el pasado 24 de abril, concretamente del exterior de una vivienda del barrio de San Juan.

31 de juliol 2021

BIOLOGIA DE L'ABELLA DE LA MEL

 

Primera de les 12 entregues que té aquestes classes formatives d'iniciació al món de l'apicultura. Entendre la biologia de l'abella és molt important per desenvolupar correctament la nostra activitat com abellaire. Espero que sigui útil.

Apicesteve.cat

27 de juliol 2021

EPIDEMIOLOGIA DE LA MICOSI


La micosi o poll escaiolat és una malaltia provocada pel fong Ascosphaera apis, essent una alteració molt freqüent en les nostres colònies. Aquests són alguns dels factors que cal conèixer d'aquest patogen: 

  • El fong arriba a l’interior de la larva a través de la mel contaminada amb espores. 
  • L’espora germina i mata la larva.
  • El fong pot viure de forma assimptomàtica dins de la caixa, i aprofita les situacions de debilitat per multiplicar-se. 
  • L’aliment contaminat amb espores i les abelles mainaderes faciliten la seva transmissió i propagació. 
  • L’intercanvi de quadres entre colònies facilita el contagi. 
  • El desenvolupament òptim d’Ascosphaera apis es produeix en temperatures pròximes als 30ºC, (prefereix la cria de mascle) és per això que el refredament de la cria, que sol estar a temperatures al voltant dels 35ºC, afavoreix la seva multiplicació. 
  • Les espores germinen i s’inicia el creixement del fong en la part final de l’intestí de la larva, fet que provoca la seva mort. A continuació el fong continua creixent ocupant les 2/3 parts del cos de la larva, sense afectar el cap. 
  • Un mal maneig i una alimentació artificial inadequada afavoreixen el desequilibri entre nombre d’abelles mainaderes i el cos de cria. 
  • La falta de pol·len,(abús del caçapol·len) la poca ventilació, el fred i l’excés d’humitat afavoreixen també aquesta malaltia.

Més informació a Apicesteve.cat

26 de juliol 2021

NUEVA PLATAFORMA PARA PROTEGER LAS ABEJAS


 La Asociación para las Abejas de la Unión Europea (EUBP) ha presentado una nueva plataforma de datos en línea que desempeñará un papel crucial en los esfuerzos para proteger la salud de las abejas y los polinizadores. La plataforma es una herramienta innovadora que reunirá y visualizará datos armonizados relacionados con los polinizadores.

Las partes interesadas de diferentes sectores (asociaciones de apicultura y agricultura, agencias europeas, científicos y académicos, la industria de protección de cultivos, asociaciones veterinarias, ONG y otros) han colaborado estrechamente para desarrollar la plataforma. La Coordinación Europea de Apicultura BeeLife lideró el desarrollo de la plataforma prototipo, con el apoyo de una subvención de la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA).

“La recopilación de datos armonizados sobre abejas y polinizadores de toda Europa será fundamental para el éxito del nuevo marco desarrollado por la EFSA para la evaluación del riesgo ambiental de múltiples factores estresantes en las abejas conocido como MUST-B”, han señalado desde la autoridad europea.

Asimismo, la EFSA ha indicado que ayudará a la transformación de la plataforma prototipo en una herramienta totalmente operativa proporcionando financiación para la siguiente fase de su desarrollo. En este sentido, próximamente se lanzará una licitación para hacer avanzar el proyecto.

El objetivo final es que la plataforma se convierta en un centro que reúna toda la información, el conocimiento y los datos relevantes recopilados e intercambiados entre las partes interesadas en la salud de las abejas y la apicultura. De esta manera se conseguiría que los datos relevantes sean accesibles a usuarios finales como apicultores, asociaciones de apicultores o agricultores, investigadores, agencias y legisladores.

La EFSA también acaba de recibir datos de campo recopilados de colmenas de abejas centinelas en Dinamarca y Portugal. Estas colecciones piloto ayudarán a calibrar el modelo de simulación ApisRAM que está en el corazón del marco MUST-B.

animalshealth

21 de juliol 2021

LA MILLOR ÉS L'ABELLA AUTÒCTONA


Podem trobar en el mercat apícola diferents races d’abella. El mercat dels híbrids, amb colònies molt populoses i dòcils va créixer amb força, donant uns individus capaços d’obtenir unes produccions acceptables en èpoques càlides i floracions importants amb abundància de nèctar, com el girasol i el taronger. Els resultats però no són tant bons en floracions a principi i final de la temporada apícola (bruc, romani, arboç...), èpoques amb un contrastat canvi de temperatura entre el dia i la nit; els híbrids no treballen bé en aquests mesos de temperatures poc càlides. 

 Molts apicultors s’han adonat que la millor abella per treballar les floracions locals és l’abella autòctona, perfectament adaptada a les adversitats del clima i a les floracions. La nostra abella, l’Apis mellifica mellifica, dóna bones produccions si la climatologia és propícia i en cas de no ser-ho és capaç de subsistir en èpoques de gran adversitat, a diferència dels híbrids.

La demanda d’abella negra, nom que rep degut al seu color, més fosc que d´altres races, és creixent i torna a ocupar progressivament el territori perdut. La cria i selecció d’abelles reines per part dels apicultors-criadors ens ha donat una abella negra més productiva i més dòcil, tot i que val a dir que, de totes les races destinades a la producció, és la que defensa la seva colònia amb més agressivitat. Producció, docilitat, higiene, rusticitat (capacitat de l’abella per adaptar-se al medi), són els trets més importants a tenir en compte a l’hora d’escollir les nostres colònies.

Manual del Maneig de les Abelles

17 de juliol 2021

SEGUIMENT DE LA VARROA

 
Des del Col·lectiu dels Abellaires us volem animar a fer un seguiment acurat del grau de parasitació de les vostres arnes. Cal ser molt conscients que una baixa infestació poc convertir-se en un gran maldecap en qüestió de poques setmanes.

Cal doncs lectures regulars de varroa i actuar de manera contundent quan els nivells de varroa superen el 10% en cria d'obrera o el 5% en cria d'abellot. En caiguda en fons sanitari, el perill s'inicia en la detecció de 5 varroes diàries i la situació és preocupant a partir de les 10 varroes detectades en el calaix recol·lector.

Foto: myrmecos.net

15 de juliol 2021

ECONOMIA VERDE

 

Proteger a las abejas o regenerar ecosistemas, entre las ideas de negocio de economía verde de 'Pamplona Emprende'

Los participantes de 'Pamplona Emprende 2021', organizado por el Ayuntamiento en colaboración con el Centro Europeo de Empresas e Innovación de Navarra (CEIN), han presentado sus proyectos en el acto de cierre del programa, que en esta ocasión iba dirigido a ideas de negocio en torno a la economía verde.

20minutos.es

14 de juliol 2021

TAGMATITZACIÓ

 
El concepte TAGMA significa conjunt de segments que treballen coordinadament en el desenvolupament d'una funció. Les abelles, com a insectes que són, presenten un cos dividit en tres regions o tagmes, CAP, TÒRAX i ABDOMEN. De fet, la paraula INSECTA significa "ésser tallat", tot fent referència a aquest patró corporal que es repeteix en els diferents individus que trobem dins d'aquesta CLASSE TAXONÒMICA. 

12 de juliol 2021

DRETS I DEURES DELS ABELLAIRES


L’Associació Col·lectiu Abellaires està constituïda per un grup de persones que busquen el cooperativisme participatiu en el món de les abelles.

Per pertànyer al Col·lectiu i gaudir dels seus serveis com a DRETS, cal acceptar un conjunt d’obligacions com a DEURES.

DRETS:

  • ·         Rebre informacions rellevants i interessants del món apícola.
  • ·         Realitzar consultes gratuïtes al nostre comitè d’experts.
  • ·         Participar voluntàriament en l’adquisició de material i assegurança.
  • ·         Utilitzar la plataforma de l’associació per oferir serveis i productes.
  • ·         Editar materials divulgatius amb el suport econòmic de l’associació.
  • ·         Assistir amb dret a vot a l’assemblea general.

DEURES:

  • ·         Practicar una apicultura sostenible, respectuosa amb el benestar de les abelles i en la preservació del medi ambient.
  • ·         Notificar l’alta amb el formulari d’inscripció
  • ·         Signar el document de compromís.
  • ·         Notificar la baixa amb el formulari de renúncia.
  • ·         Participar en les consultes i votacions proposades.

** Tots els membres responsables de l’associació (president, secretari, tresorera, comitè d’experts, responsables de comissions...) no rebran cap tipus de compensació econòmica com a contraprestació dels serveis oferts dins del Col·lectiu.

** Qualsevol persona o entitat pot fer DONATIUS ECONÒMICS VOLUNTARIS en el compte bancari de l’associació a fi de col·laborar i patrocinar projectes divulgatius. L’Assoc. Col·lectiu Abellaires es compromet a fer-ne un ús lícit i lligat sempre a l’aprovació dels seus socis i sòcies a través de consultes vinculants.

Col·lectiu Abellaires

 

COMERCIALITZAR UN PRODUCTE APÍCOLA

 
Què cal saber:

El primer de tot és que esteu registrats com a explotació apícola (disposeu de codi REGA i Marca Oficial). 

Cal estar registrat com a apicultor no professional (capacitat mínima de l’explotació superior a 15 arnes) o bé ser professional. 

Cal disposar d’unes instal·lacions pròpies adequades per efectuar l’extracció, filtratge-centrifugació i envasat. 

Cal complir amb el que indica el Reglament (CE) 852/2004 pel que fa a la higiene en la producció primària, com disposar d’instal·lacions i equipaments nets i desinfectats, igual que envasos, bones pràctiques de manipulació i evitar contaminacions del producte (plagues, pols, pla de neteja...).

Cal etiquetar la mel adequadament, segons indiqui la normativa vigent.

A la web dels Abellaires podreu trobar la Guia de pràctiques correctes per al sector apícola. A l’inici de la guia s’indica quan cal inscriure’s al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris i quan no. Aquest tràmit és competència del Departament de Salut. Per més informació us podríeu adreçar al servei territorial que us correspongui per ubicació i també a l’Ajuntament del vostre municipi.

Accés a la Guia

Victòria Pascual - Abellaire

10 de juliol 2021

CLASSIFICACIÓ DE L'ABELLA NEGRA



Tot Abellaire hauria de conèixer la classificació taxonòmica de l'abella que cuida, a fi d'entendre millor com és i dels vincles familiars que té.

O sigui podríem dir que l'Abella és un ANIMAL, ARTRÒPODE (té un esquelet extern), MANDIBULAT, INSECTE (té cap, tòrax i abdomen, i té 6 potes), PTERIGOT (té ales i fa una metamorfosi quan és larva), APÒCRIT (té el tòrax i l'abdomen ben separats per una cintura i les larves no tenen potes), ACULEAT (les famelles tenen fibló), ÀPID (fan nius per posar els seus ous i especialitzades en el transport del pol·len), API (totes les abelles socials) i MELLIFERA (i que produeix mel).

Foto: Wikipèdia


TROBALLA D'UNA PINTURA RUPESTRE

 Descobreixen una pintura rupestre que mostra com es recollia la mel fa 7.500 anys

Una persona, amb els trets facials ben definits, que s’enfila per una escala de corda amb bucles, fixada a dalt i assegurada en una roca amb un pal, fins a un rusc. Així és l'escena que mostra una de les pintures rupestres descobertes al jaciment de Castellote (Terol), i que evidencia que fa 7.500 anys homes i dones neolítics tenien uns grans coneixements tècnics d'escalada. La pintura, segons la investigadora Icrea de la UB Inés Domingo, demostra que quan van començar a assentar-se les primeres comunitats pageses a l'arc mediterrani s'elaboraven escales complexes: "És una escala de grans dimensions, amb esglaons i costats irregulars que permet desplaçar-se lliurement, però per fer-la servir s'havien de tenir també coneixements de tècniques d'escalada", diu Domingo. A l'escena apareix també un grup de persones a baix, esperant, i cistells i altres eines per a la recol·lecció. No és la primera escena que es descobreix de recol·lecció de mel –n'hi ha una altra de força coneguda a les coves de l'Aranya, al País Valencià–, però sí que és la primera en què es pot observar una escala tan ben elaborada.

arabalears.cat

06 de juliol 2021

GPS CONTRA ROBATORIS


La tecnologia pot ajudar en gran mesura al dur treball dels apicultors.
És per això que hem desenvolupat un dispositiu GPS antirobatori d'alt rendiment , combinant l'experiència dels apicultors amb les habilitats i coneixements d'enginyers que han treballat a l'exèrcit i en grans empreses.

Properament també estaran disponibles sensors per controlar les abelles de forma remota per optimitzar intervencions i moviments, estalviant temps i diners. 

Prou de robatoris, no podem acceptar que algú s'aprofiti de la nostra feina. Som apicultors i sabem el difícil que és fer aquesta feina.

EIXAMS INESPERATS


Les flors cerquen estratègies cromàtiques a fi de cridar l'atenció dels seus pol·linitzadors específics. Cal tenir present que l'ull humà no té la sensibilitat dels ulls dels insectes, existint una gamma de colors que se'ns escapen i que no podem gaudir.

LA VESPA ASIÀTICA A MALLORCA

 

Confirman el avistamiento de un ejemplar de avispa asiática en Marratxí

El servicio de Protección de Especies de la Conselleria de Medio Ambiente y Territorio ha confirmado el avistamiento de un ejemplar de avispa asiática (Avispa velutina ssp. Nigrithorax) en el municipio de Marratxí.

Un particular comunicó el hallazgo durante el fin de semana y, desde entonces, técnicos del Consorcio para la Recuperación de la Fauna de las Islas Baleares (COFIB) y de la Conselleria están rastreando la zona buscando otros ejemplares o un posible nido, ha informado la Conselleria de Medio Ambiente en una nota.

Se han activado todas las redes de avistamiento, un factor clave en la "exitosa" campaña de erradicación de esta especie que se desarrolló entre 2015 y 2020, y que el pasado noviembre se declaró como especie erraducada en las islas.

En caso de que se encuentre un posible ejemplar, Medio Ambiente ruega que se informe de ellos inmediatamente al servicio de Protección de Especies (606 87 52 44 o especies@dgcapea.caib.es ) o a través de la aplicación "Vespapp" de la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Se recomienda enviar una fotografía del ejemplar sospechoso porque la avispa asiática se puede confundir con especies autóctonas de avispa.

En total, desde el primer avistamiento en 2015, se han localizado y destruido 32 nidos y se han capturado 90 ejemplares de esta especie invasora, que entró en Europa en 2004 y se avistó en España por primera vez en 2010. Hace cinco años, se detectaron 9 nidos en los municipios de Sóller, Deià, Fornalutx y Bunyola, mientras que el año siguiente se encontraron hasta un total de 21 nidos en los municipios de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria, Lloseta y Escorca.

El último nido de esta especie en Mallorca, única isla del archipiélago donde se había detectado, se localizó en julio de 2018 y, desde entonces, no se había confirmado la presencia de esta especie invasora en la isla.

Diari de Mallorca

04 de juliol 2021

EL MAL NEGRE

 

El mal negre és un tipus de virosi estacional que ataca el sistema nerviós de les abelles, alterant el seu vol i mobilitat. Les abelles es presenten especialment irascibles, i destaquen pel seu cos al·lopècic, fet que els acaba potenciant el color negre del seu exosquelet, d'aquí el nom de la malaltia. Les abelles que tenen aquesta alteració són rebutjades per les seves companyes sanes en l'entrada de la colònia, produïnt-se baralles i una multitud anormal d'abelles damunt del trescador.

03 de juliol 2021

ABELLAIRE REGULARITZAT

 

Des de l'Assoc. Col·lectiu Abellaires us oferim aquest vídeo on trobareu les indicacions i tràmits a fi de poder desenvolupar la vostra activitat apícola de forma regularitzada.

Per qualsevol dubte, et podem ajudar.

29 de juny 2021

GUIA DE LES BONES PRÀCTIQUES


Els productes de les abelles han de ser tractats com a tresors de la natura, i és per això que cal establir un conjunt de normes i requisits per fomentar-ne la seva qualitat. 

La seguretat alimentària és bàsica per oferir la millor carta de presentació dels nostres productes, apostant decididament per la qualitat vers la quantitat. Sigui com sigui, el nostre producte de proximitat ha de respectar un conjunt de criteris, que queden ben explicats en aquesta guia. 

Accés a la Guia

GUIA DE LES BONES PRÀCTIQUES


Els productes de les abelles han de ser tractats com a tresors de la natura, i és per això que cal establir un conjunt de normes i requisits per fomentar-ne la seva qualitat. 

La seguretat alimentària és bàsica per oferir la millor carta de presentació dels nostres productes, apostant decididament per la qualitat vers la quantitat. Sigui com sigui, el nostre producte de proximitat ha de respectar un conjunt de criteris, que queden ben explicats en aquesta guia. 

 

27 de juny 2021

UN FONG QUE MATA LA VARROA

 

Científics estan estudiant la capacitat infectiva del fong Metarhizium acridum per lluitar contra la varroa que debilita les colònies d'abelles.

Els estudis conviden a l'optimisme, tot i que cal crear soques d'aquest fong amb una patogènia perdurable en el temps i així permetre als apicultors abandonar els acaricides químics. 

sciencemag.org

26 de juny 2021

LES ABELLES CONTINUEN MORINT

 
Tot i la suposada sensibilització dels diferents governs mundials, les abelles continuen morint i els apicultors s'adonen any rere any, que les collites ja no són com abans i que cal invertir més diners ens renovar els ruscs que no passen l'hivern

Són moltes les causes i pocs els remeis que podem veure a l'horitzó. Pesticides, canvi climàtic, malalties pandèmiques, espècies invasores... un futur negre i poc prometedor.

Honey bees are still dying at high rates - mprnews

LES VESPES NO SÓN PELUDES

  
Si observem les vespes i les abelles, observem ràpidament una particularitat superficial. Les abelles són tremendament peludes, fins i tot tenen pèls entre els ommatidis que conformen els seus grans ulls compostos. En canvi, les vespes, no ho són gens, amb un exosquelet que llueix en tons cridaners els seus atributs cromàtics. 

La raó d'aquesta diferència morfològica cal cercar-la en la seva dieta proteica. Un cos pilós és una adaptació evolutiva vers la recol·lecció del pol·len de les flors. Les vespes, que evolutivament són anteriors a les abelles, no recullen gens de pol·len, doncs la seva dieta és carnívora. Per elles, les flors, són un indret perfecte per caçar les seves preses.

25 de juny 2021

LA TECNOLOGIA VOL AJUDAR L'APICULTURA

 
Són cada dia més les investigacions que volen utilitzar la tecnologia com una eina per afavorir la viabilitat de l'apicultura. La idea central seria la capacitat de recollir dades referents als paràmetres interns i externs que afecten en el dia a dia de la seva activitat recol·lectora...

Tech firms use remote monitoring to help honey bees - bbc.com

CONTROL BIODINÀMIC

 
El fenomen de l'eixamenada és complex i difícil d'aturar. Existeixen, però, algunes tècniques biodinàmiques que busquen la inhibició d'aquest procés, com ara l'eliminació de tota la cria existent en una colònia. Aquest vídeo respon a aquesta pregunta. 

22 de juny 2021

20 de juny 2021

LA QUALITAT DE L'ORDRE

 

Les abelles construeixen les seves bresques en funció de la sortida del Sol i del trescador de la colònia. A partir d’aquí i utilitzant la gravetat terrestre com aplom, construeixen panells perfectament alienats, amb multitud d’hexàgons reservoris d’ous, larves, pol·len i mel perfectament ordenats cronològicament.

Valorarem la qualitat genètica d'una colònia a partir de l'expressió manifesta d'aquest ordre, essent aquests col·lectius més vigorosos i resistents a les patologies.