21 de novembre 2021

GUÍA PER A LA LLUITA CONTRA VARROA

 
El objetivo de la presente Guía es proporcionar al apicultor y técnico apícola un documento práctico sobre la enfermedad y métodos sostenibles para su control, así como recalcar la importancia del uso responsable de los medicamentos veterinarios contra la Varroa con el fin de optimizar sus efectos y proteger la salud de las colonias de abejas. 

Del mismo modo, se anima al apicultor en la aplicación de una lucha integrada contra la varroosis, cuyo propósito es mantener la infestación por debajo de niveles que produzcan daños y minimizar el uso de acaricidas

Accés a la guia

18 de novembre 2021

LA NOSTRA RAÓ DE SER QUI SOM

 
La mel de la Xina torna a ser notícia en boca d'aquells que no estimen les abelles. De tota aquesta crisi només hi sortiran guanyant aquells que fan trampa. Per què? Molt senzill, enfonsant el mercat i atapeïnt de deutes aquells que realment fan una mel de proximitat i de gran qualitat. Com? Abaixant encara més el preu de la mel. Només ells, grans productors podran soportar aquesta nova sotregada, per cert, cíclica, doncs si repasseu hemeroteca, veureu que cada x anys apareix un escàndol similar. 

És per això que els autèntics apicultors, abellaires d'ADN, ens hem de conjurar contra aquesta màfia que ho emmerda tot, i apretar, tant com es pugui. Són masses els apicultors que s'han quedat en el camí, obligats a canviar de feina després de constatar que els números no surten i que la seva activitat ramadera no pot competir en preus amb els tramposos. 

Avui, més que mai, les petites associacions, els abellaires nobles, hem de fer sentir la nostra veu, i agafar per les orelles als responsables del DARP i fer net d'una punyetera vegada. Els lobbies dominen la taula sectorial de la mel i ja és hora de començar a assenyalar amb el dit els grans responsables d'aquest desori.

Diagrama: Down to Earth

UNA NOTÍCIA CONEGUDA

 

No deixa de ser sorprenent que ara surti una notícia que dins del sector de la mel la coneixem de fa molts i molts anys. L'estafa que s'està fent amb la mel importada de la Xina, és una pràctica que es remunta a molts anys enrere. 

Alguns grans productors han caigut en el parany llaminer de la mel il·legal, quan tot agafant la calculadora, han vist els guanys que en podien treure sense moure la furgoneta del garatge. 

Foto: ABC7 Chicago

L'AMARGA INVASIÓ DE LA MEL DE LA XINA

 
Vostè, consumidor espanyol, no se n'adonarà, però de cada quatre quilos de mel que s'envasen a Espanya —sigui per a consum domèstic o industrial— almenys un ve de la Xina. El mercat espanyol demanda 30.000 tones i se n'importen 30.511 tones, un 58,2% vénen del país asiàtic. El que més preocupa el sector ja no és el volum, sinó el fet que, en qüestió d'una dècada, s'hagi multiplicat per deu. Els productors xinesos s'han convertit en els principals protagonistes del mercat espanyol de la mel i han expulsat del negoci proveïdors històrics com l'Argentina, que actualment només comptabilitza vendes testimonials.

I la mel espanyola? Espanya és, amb diferència, el productor europeu més gran de l'edulcorant natural, amb 34.000 tones a l'any, al voltant del 15% del total comunitari. Tot i això, la qualitat del producte espanyol -derivat de l'enorme varietat de flors d'Espanya i del clima- fa que estigui molt demandat en altres països de la regió com França, Alemanya o el Regne Unit, que s'emporten al voltant de 20.000 tones. En conseqüència, per suplir la resta de la demanda els envasadors i industrials espanyols recorren a les importacions, i la Xina és el productor mundial més gran de mel, amb 450.000 tones el 2012, segons la FAO.

Fins aquí tot correcte. Però el mapa de l'abella a tot el planeta està canviant. El sector a Espanya, amb uns 2,7 milions de ruscs i més de 25.000 apicultors, ha reduït en més d'un 40% la seva producció els dos últims anys, fonamentalment pels problemes derivats del canvi climàtic, així com d'altres amb què els apicultors diuen ja s'han acostumat a conviure, com la varroa (un àcar que es penja de les abelles i les debilita fins a matar ruscs sencers), l'efecte negatiu dels herbicides i pesticides o, darrerament, la vespa asiàtica.


El que preocupa el sector és que aquests problemes no han aturat la progressió del mercat xinès. "Els problemes afecten tots els països, amb descensos a la producció", assenyala Ángel Díaz, responsable del sector apícola de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG). “És per preguntar-se per què mentre tots els països baixen la seva producció, la Xina és una màquina de posar els seus productes al mercat i desplaçar la resta. És una situació preocupant i l'hem denunciat reiteradament a Brussel·les”.


Davant d'uns costos de producció a Espanya que van des dels 2,40 euros el quilo a més de cinc euros, segons el tipus, l'edulcorant del país asiàtic arriba al mercat al voltant d'1,40 euros el quilo, tot comptabilitzant un aranzel del 17% ad valorem . Això ha portat la indústria a pràcticament paralitzar les compres de mel espanyola: segons han denunciat les organitzacions (UPA, ASAJA i COAG) i cooperatives agràries, el que volen els productors i envasadors és rebaixar el preu al voltant de dos euros el quilo, més semblant al de l'edulcorant importat.


El baix cost del producte xinès porta el sector espanyol a sospitar: els productors opinen que, tot i tenir en compte els salaris menors, és impossible per als xinesos vendre mel pura d'abella —encara menys, mel que s'ajusti als estàndards espanyols— a aquest preu. Díaz no va per les branques a l'hora de denunciar el que, per a ell, és el motiu de l'èxit del país asiàtic: “Entenem que una part de la mel procedent de la Xina no compleix els estàndards de qualitat i seguretat alimentària per l'ús d'antibiòtics i insecticides prohibits a la UE, cosa que ja suposa una competència deslleial”, afirma. "Però a més, perquè entenem que una altra part del que s'importa com a mel en realitat és un xarop d'arròs, sotmès posteriorment a un procés industrial que podem demostrar".


És una acusació seriosa, però el país asiàtic té uns antecedents preocupants. El 2013, la policia va confiscar a la província de Chongqing 45 cubs de mel falsa feta d'aigua, sucre, colorant i alum d'alumini com a clarificant. Al febrer d'aquest any, Dinamarca va descobrir com una empresa del país havia importat mel xinesa que no era tal. La mateixa Comissió Europea —que va prohibir les importacions entre el 2002 i el 2004— pressionada pels productors, va obrir a finals de l'any passat una investigació que, en un estudi preliminar amb més de 2.200 mostres a 30 països (els Vint-i-vuit, Suïssa i Noruega), va descobrir que un 6% de la mel que es venia com a tal estava adulterada amb sucre en major o menor mesura.


Perilla la reputació

La indústria, per la seva banda, coneix la reputació de la mel xinesa i afirma que la sotmet a un escrutini més conscienciós. Tot i que reconeix que probablement no sigui la de més qualitat del mercat, considera que té els estàndards de qualitat exigibles. Els productors denuncien que la indústria està barrejant mel procedent de la Xina amb l'espanyola, cosa que, en cas de frau, pot danyar tot el mercat nacional i, el que és pitjor, acabar amb el prestigi de l'edulcorant espanyol que es ven al exterior.


La legislació no hi ajuda. Mentre alguns països, com Itàlia, exigeixen que els distribuïdors expliquin l'origen del producte que venen país per país, Espanya es conforma (amb el beneplàcit de Brussel·les) amb què s'indiqui si les mels que es venen vénen de dins o de fora Unió Europea. Per als apicultors aquest va ser un cop baix contra la producció i contra els consumidors, que no saben què estan adquirint. Des de l'Administració, d'altra banda, es refien de la bona feina de les indústries i dels seus controls.


Per recolzar el sector, Brussel·les acaba de donar llum verda a un pla nacional que atorgarà 17 milions d'euros (que poden arribar a 33 milions) en ajudes al sector fins al 2019. Però, a banda d'ajudes, els apicultors demanen claredat i transparència.


El Pais

13 de novembre 2021

ABELLES DÈBILS

 

Les abelles domesticades són febles davant les patologies. L'apicultura natural ens permet silvestrar-les i retornar als orígens.

Cal fugir de la cria de reines sense criteris de rusticitat i resistència a les diferents malalties de les abelles, o sinó acabarem seleccionant un bestiar dèbil.

foto: Penn State University

LAS ABEJAS CREAN UN BÚNKER PARA SOBREVIVIR AL VOLCÁN

 

Casi dos meses del inicio de la erupción, el volcán de Cumbre Vieja aun no da muestras evidentes de que su actividad vaya concluir a corto plazo, pese a los "signos positivos" detectados y a la clara señal que podría indicar un posible debilitamiento.

Además, hay que sumarle las mil hectáreas que el volcán ha arrasado, los más de dos mil edificios destruidos, las plantaciones agrícolas y carreteras afectadas, entre otras cosas. También la ceniza ha cubierto buena parte de la superficie de La Palma. Una ceniza bajo la que quedaron sepultadas miles de abejas a unos 600 metros del centro eruptivo en la zona de Cabeza de Vaca. Éstas estuvieron sepultadas durante 50 días.

Cinco de las seis colmenas, intactas

En declaraciones a 'EFE' el presidente de la Agrupación de Defensa Sanitaria Apicultores de La Palma, Elías Gónzalez, sostuvo que "cinco de las seis colmenas permanecieron intactas" y que murieron las abejas que permanecían en la sexta colmena "porque ya estaba débiles antes de la erupción" del volcán.

La Unidad Militar de Emergencias (UME), agentes de la Guardia Civil y también de la Policía Local de la localidad de El Paso intervinieron en el rescate de las abejas. Uno de las sustancias utilizados por las abejas para protegerse contra la ceniza era el propóleo para evitar la entrada de dióxido de azufre procedente del volcán.

as.com

09 de novembre 2021

MEL VEGANA?

 
Mel vegana per a salvar les abelles? No cal, doncs l'apicultura natural és sostenible i respecte el benestar de les abelles.

Fabricar artificialment un tresor de la natura no deixa de ser una heretgia. Cal doncs replentejar el concepte, i buscar altres formes de producció ramadera que siguin realment sostenibles i respectuoses amb el benestar animal.

foto: La Vanguardia

07 de novembre 2021

MIEL VEGANA

 

La abeja es un animal excesivamente trabajador. Su vida consiste en cuidar de su respetada Reina y polinizar sin descanso para ser una más de la comunidad. Aunque existen especies de abejas solitarias, la mayoría suele hacer nidos donde conviven cientos de estas.

El 39 % de los españoles cree que existe un estigma en torno a ser vegetariano o vegano.

Muchos insectos son todavía desconocidos para la ciencia. Se calcula que unos 4,5 millones de especies

Con una estructura organizativa digna de los mejores ingenieros del planeta, este animal cumple una función esencial para la vida. La polinización de las plantas llevada a cabo por el insecto es un activo fundamental para que estas se reproduzcan.

Estos insectos tan característicos, de color amarillo y negro, no son amados por todo el mundo. El temor a una picadura, que les provoca la muerte, hace que podamos observar bailes y aspavientos cada verano cuando una de ellas se acerca.

La importancia de las abejas es tal que, cuenta la leyenda, Albert Einstein llegó a afirmar que sin ellas la vida en el planeta sería de cuatro años. Cierta o no la sentencia, los investigadores destacan que las abejas son parte esencial para la vida gracias a que al día llegan a visitar más del 2.000 flores.

Según datos recogidos por Greenpeace, la magnitud de la importancia de la abeja es tal que el 75% de los alimentos que consumimos dependen de la polinización. Pero los problemas climáticos están reduciendo sus poblaciones, que han disminuido al 37% en toda Europa.

Por este último motivo, los últimos años han aparecido distintos movimientos para salvar este animal. Aunque de distinta índole, el más extravagante es la creación, junto al movimiento vegano, de crear miel sin la necesidad de abejas.

Miel vegana

El veganismo ha adquirido en este siglo una nueva dimensión. Aquellos que han decidido no consumir alimentos que sean o provengan de los animales han aumentado exponencialmente y eso, ha ido cambiando la industria alimentaria.

Ante este aumento, han aparecido nuevas empresas que buscan este tipo de público con productos alternativos que en muchas ocasiones tratan de copiar a los que si son animal o provienen de estos.

El último caso es el de la miel vegana. Aunque este alimento es producido por las abejas pero una empresa MeliBio ha patentado una fórmula donde los insectos no intervienen. A partir de la fermentación microbiana y la biología sintética tratan de crear nuevos organismos y obtener un producto similar a la miel.

Según sus creadores, además, al sacar a las abejas de la producción, esta también se convierte en más sostenible. Estos también han argumentado que el nuevo alimento contará con las mismas propiedades nutricionales aunque todavía sin especificaciones exactas.

El proyecto se encuentra en fase de financiación debido a los altos costes de las tecnologías utilizadas aunque se espera que a final de año se puedan ir obteniendo algunas muestras.

Aunque el dinero no es el único inconveniente del proyecto. Este tipo de alimentos encuentran muchas trabas a la hora de pasar los férreos controles alimentarios para comercializarse. Así, las autoridades tratan de controlar todos aquellos productos aparecidos en breves espacios de tiempo para que sean seguros.

Por último, el nombre va a ser otro inconveniente. Utilizar nomenclaturas iguales a las existentes cuando no provienen del mismo modo comporta grandes disputas por parte de los productores.

El caso de las hamburguesas o la leche es un claro ejemplo. Los productores de estos dos productos han batallado para seguir demostrando su autenticidad y que así el usuario no caiga en equivocaciones.

La Razon

06 de novembre 2021

BONES PRÀCTIQUES


 Treballar profilàcticament amb les abelles suposa avançar-nos a la malaltia, tot jugant amb un bestiar més resistent i vigorós, fet que ens acabarà premiant amb una collita molt més generosa.

24 d’octubre 2021

DESABELLAMENT

 

El desabellament i la pèrdua de colònies va molt lligada a una deficient hivernació, moltes vegades deguda a una mala praxis durant la tardor...

18 d’octubre 2021

EL HALCÓN ABEJERO

 
El halcón abejero está protegido frente a las picaduras de avispas y abejas, convirtiéndolo en un posible aliado para el control biológico de la avispa asiática.

Un estudio de la ha comprobado que esta especie invasora ya supone el 50% de su dieta.

Fundación Biodiversidad

FOTO: Halconeros de Castilla

10 d’octubre 2021

ELS PROBIÒTICS


 Els probiòtics són uns complements alimentaris que han esdevingut necessaris i fins i tot imprescindibles per culpa dels hàbitats excessivament manipulats per una humanitat i un clima massa canviant. Lluny queden els anys on les abelles aconseguien totes les vitamines, minerals i aminoàcids essencials per a una correcte hivernació. Mal per mal, millor prevenir.

foto: bats.org.uk

09 d’octubre 2021

UN FUTUR SENSE POL·LINITZADORS

 
En mica en mica hom s'adona que els efectes del canvi climàtic són devastadors i la disminució dels pol·linitzadors un problema molt seriós.

El futur pot ser negre, depèn de nosaltres la seva viabilitat...

This VR experience imagines a future without vital pollinators


18 de setembre 2021

ELS VOLS DE L'ABELLOT

 
Existeixen moltes incògnites sobre el comportament sexual dels mascles de la colònia. De fet el seu aparellament a més de 50 metres d'altura en dificulta el seu coneixement. 

En el seu comportament sexual destaquen les concentracions de mascles, en una mena de leks que tenen un atractiu especial per als abellots. En aquestes zones, la visita de les reines verges seria més freqüent, possibilitant així una major eficiència fertilitzadora.

Article: theconversation.com

FONT D'INSPIRACIÓ

 
Puget Sound Beekeepers Association (PSBA)
és una associació d'apicultors que es va fundar el 1948 i existeix per promoure l’interès comú i el benestar general de l’apicultura, per protegir les abelles, educar apicultors, fomentar bones pràctiques de gestió d’abelles i fomentar les bones relacions entre els apicultors i el públic. Un bon exemple on emmirallar-nos els abellaires del nostre col·lectiu.

pugetsoundbees.org

12 de setembre 2021

11 de setembre 2021

HIPOCRESIA EN ESTAT PUR


Els grans productors declaren la guerra a la mel de la Xina ... Hipocresia majúscula quan alguns d'ells són els encarregats de la seva importació i comerç dins del territori disfressada i etiquetada com a mel pròpia.

04 de setembre 2021

PER UNA BONA TERAPÈUTICA


La terapèutica apícola ha de partir de l'ús de productes farmacològics legals, doncs són l'única garantia d'aconseguir una seguretat alimentària en els productes derivats de les abelles. Cal doncs la seva certificació veterinària, defugint d'aquells productes artesanals o derivats d'altres espècies animals. Recorda que un mal ús o abús dels tractaments pot provocar l'aparició de resistències, residus tòxics i alteracions en la flora intestinal de les abelles. 

Imatge: shibreqah.net