02 de novembre 2022

ÚS DE BIOCIDES


 El Reial decret 830/2010, de 25 de juny, pel qual s’estableix la normativa reguladora de la capacitació per realitzar tractaments amb biocides, estableix els requisits de capacitació que han de complir les persones que duguin a terme activitats laborals relacionades amb l’aplicació de determinats productes biocides autoritzats perquè siguin usats per personal professional especialitzat.

Els aspectes principals que regula aquesta normativa són els següents:

Estableix les competències que han d’acreditar les persones que realitzen tractaments amb productes biocides del tipus TP2, 3, 4, 11, 14, 18 i 19. Les unitats de competència que han d’acreditar corresponen a les següents qualificacions professionals:

  • Serveis per al control de plagues (nivell 2), per al personal aplicador.
  • Gestió de serveis per al control d’organismes nocius (nivell 3), per als responsables tècnics.

Regula les diferents vies per acreditar la capacitació per a l’aplicació de biocides que es basen principalment en:

  • L’obtenció d’un títol de formació professional que acrediti les unitats de competència corresponents a les qualificacions professionals de Serveis per al control de plagues (nivell 2) o de Gestió de serveis per al control d’organismes nocius (nivell 3).
  • L’obtenció d’un certificat de professionalitat mitjançant alguna de les següents opcions:
    • Processos d’avaluació i acreditació de competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació. Actualment s’ha iniciat un procés amb caràcter permanent que inclou els àmbits relacionats amb l’ús de biocides, concretament les unitats de competència de les qualificacions professionals:
      • Serveis per al control de plagues (de l’àmbit Serveis per al control de plagues), nivell 2 d’aplicador
      • Gestió de serveis per al control d’organismes nocius (de l’àmbit Química i salut ambiental), nivell 3 de responsable tècnic
    • Cursos formatius homologats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Actualment imparteixen aquests cursos els centres següents:
      • Centre de Promoció Econòmica i Serveis a les Empreses Can Calderón (Ajuntament de Viladecans): c. Andorra, 64, Viladecans. Telèfon: 936351804. Imparteix nivell 2 (Serveis per al control de plagues)
      • Centre d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de Santa Coloma de Gramenet: c. Ramon Berenguer IV, s/n, Santa Coloma de Gramenet. Telèfon: 934665830. Imparteix nivell 2 (Serveis per al control de plagues) i el nivell 3 (Gestió de serveis per al control d’organismes nocius)
      • Associació d’Empreses de Control de Plagues de Catalunya (ADEPAP): c. Viladomat, 174, 4a, Barcelona. Telèfon 934964507. Imparteix nivell 2 (Serveis per al control de plagues)
  • L’acreditació de la capacitació per exercir la responsabilitat tècnica de serveis biocides dels tipus TP 2, 3, 4, 11, 14, 18 i 19, a través de la possessió d’alguna de les següents titulacions:
    • Un títol de formació professional de grau superior específic en salut ambiental.
    • Un títol universitari que compleixi els criteris establerts en el document orientatiu que es pot consultar en l’enllaç següent.

Estableix en els annexos I i II els programes de formació específics per als productes per al tractament de la fusta (TP8) i de nivells especials: tractaments amb productes molt tòxics i carcinògens, mutàgens i tòxics per a la reproducció; i tractaments amb productes que siguin gasos o en generin. Aquesta formació s’ha d’acreditar mitjançant un certificat d’aprofitament emès per una entitat dedicada a impartir la formació esmentada.

Deroga l’Ordre de 8 de març de 1994, per la qual s’estableix la normativa reguladora de l’homologació de cursos de capacitació per realitzar tractaments amb plaguicides, d’acord amb la qual es regulaven els programes i el procés d’homologació dels cursos per a l’obtenció dels carnets d’aplicadors de tractaments de desinsectació, desinfecció i desratització (DDD). Tanmateix, estableix un període transitori de sis anys durant els quals es prorrogava la validesa d’aquests carnets (fins el 15 de juliol de 2016). Aquest període transitori, finalment, es va perllongar fins al 15 de juliol de 2021.

salutweb.gencat.cat