02 de novembre 2022

ABELLES EN PERILL A CATALUNYA

 
Les abelles són una espècie que ens aporten una gran quantitat de beneficis, ja sigui en forma de mel, productes de bellesa per al cos, la pol·linització de l'entorn o teràpies que poden millorar la nostra salut. L'aparició de la vespa asiàtica, o vespa velutina, està perjudicant les explotacions apícoles.

D'Àsia a Europa en vaixell

La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora que té una mida molt més gran que la d'una abella i és carnívora, s'alimenta d'altres insectes. És originària del sud-est asiàtic i va arribar a Europa l'any 2004.  

Carles López, apicultor de Banyoles i secretari de l'Associació Apicultors Gironins Associats. 

"Tota la colònia de vespes es mor a l'hivern, excepte les reines que estan fecundades i hibernen. Una reina va hibernar en un contenidor que, al 2004, va arribar al port francès de Bordeus.

Va trobar un entorn idoni, no tenia depredadors i va fer una cria de futures reines. L'espècie es va estendre per tot França, Itàlia, Suïssa i la península Ibèrica. El 2010 se'n van detectar al País Basc i el 2013 arriben a l'Empordà."

La vespa asiàtica s'ha estès per tot Catalunya i la seva presència s'ha disparat, segons els apicultors, de manera "brutal". Se'n troben a Girona, Barcelona i Tarragona, i tenen menys presència a les terres de Lleida

CCMA.CAT