09 de setembre 2013

COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA CERA



apicesteve.cat
La cera és una mescla de substàncies greixoses. És un material format per més de 300 components, dels quals els més importants són: l’aigua, diferents àcids greixosos (miricina, cerina, ceroleïna...), hidrocarburs, vitamina A, colorants i un ampli ventall de compostos aromàtics volàtils.

La cera d'abella és altament insoluble en medis aquosos i a temperatura ambient es presenta sòlida. El seu punt de fusió pot variar entre els 62 i 65 ºC, amb una densitat inferior a l’aigua de 0,96 – 0.97 g/cm3. Ben al contrari del que passa amb els greixos i olis naturals, la cera d’abella no s’asseca ni s’oxida amb el pas del temps. 

Els tractaments contra la varroa poden contaminar la cera de les abelles, degut a la facilitat de dissolució que aquests tenen en medis greixosos. Els olis essencials (timol, eucaliptol, mentol...)  utilitzats en l’apicultura ecològica tendeixen a evaporar-se de la cera, per tant no representen cap problema important. En canvi, els productes de síntesi (fluvalinat, amitraz, coumaphos...) poden acumular-se degut als tractaments repetits i poden persistir en la cera durant molts anys.

Autor: Esteve Miràngels i Feixas - Apicesteve.cat