La Cristina, la nostra col·laboradora especialitzada en plantes, en parla aquest cop de l'acàcia, ara que la podem trobar en plena floració en múltiples indrets de la nostra geografia.
Nom científic: Robinia pseudoacacia L.
Família: Fabàcies
Nom comú català: Acàcia, Falsa acàcia, Robínia
Nom comú castellà: Acacia, Robinia
Època de floració: Floreix a la primavera.
Característiques:
La família de les Fabàcies es divideix en tres subfamílies: Caesalpinioideae, Mimosoideae i Papilionoideae o Papilionàcies, a la que pertany l’acàcia.
L’acàcia és un arbre caducifoli que pot arribar a mesurar fins a 25 metres d’alçada, tot i que habitualment és més petit.
Les seves fulles són compostes, és a dir, estan formades per folíols. Aquests es disposen a banda i banda de l’eix foliar i són arrodonits o el·lipsoïdals. En general, les fulles presenten de 3 a 10 parells de folíols.
Les flors són papilionades: tenen un pètal superior més gran (anomenat estendard), dos pètals laterals (ales) i dos pètals centrals units (carena). Són molt flairoses i s’agrupen formant raïms d’uns 10 a 25 cm de llargada, que pengen dels branquillons.
El tronc és fosc i presenta profundes estries. Les branques poden tenir espines força robustes.
Els fruits, són llegums de 5-10 x 1 cm , de color marró i amb les llavors ben marcades a les valves.
Origen i àrea de distribució:
El gènere Robinia és originari d’Amèrica del Nord, tot i que actualment es troba en nombrosos països europeus.
El nom del gènere prové d’un jardiner francès, Jean Robin (1550 – 1629), que va introduir-la a Europa a l’any 1601.
L’acàcia s’ha naturalitzat a les nostres contrades, especialment als boscos humits. També ha estat àmpliament cultivada en jardins, marges, talussos, etc. Es troba des del litoral fins als 1.300 m .
Autora: Cristina Pera - Biòloga
Bibliografia:
BOLÒS, O. De; VIGO, J. - Flora dels Països Catalans. Ed. Barcino: Fundació Jaume I (1984 – 2001)
CAMBRA, J.; PERA, C.; GIL, M.; MIRÀNGELS, E. – Manual de les Flors de les Abelles. (2008)
0 comments:
Publica un comentari a l'entrada