14 de març 2021

COMPETÈNCIA ENTRE ESPÈCIES

 

Els apicultors estem convençuts de la bondat de les abelles i a vegades no som conscients que la nostra activitat pot ser també perjudicial pel medi ambient. L'arribada massiva de ruscs en una determinada àrea geogràfica pot condicionar la disponibilitat de nèctar i pol·len per a molts altres insectes autòctons i necessaris en les delicades xarxes tròfiques. Ser abellaire vol dir també ser sostenible i no excedir la càrrega ramadera d'un ecosistema. 

12 de març 2021

IDENTIFICACIÓ DE LES ARNES



DECRET 40/2014, de 25 de març, d'ordenació de les explotacions ramaderes.

La identificació de les arnes que en la data d’entrada en vigor d’aquest Decret figurin identificades correctament amb el codi d’identificació que estableix la normativa actualment en vigor continua essent vàlida fins a la substitució per l'adquisició de noves, que han d’anar marcades amb el codi d’identificació REGA.

1. Els titulars de les explotacions apícoles han d’identificar cada arna, en un lloc visible i de forma llegible, amb una marca indeleble, on consti el codi de registre d’explotacions assignat a l’explotació a la qual pertany.

2. S’ha d’advertir, en un lloc visible i proper a l’abellar (a menys de 15 metres), de la presència d’abelles. Aquest advertiment no és obligatori si la finca està tancada i les arnes se situen a una distància mínima de 25 metres de la tanca.

Fotografia: peacebeefarm

 

10 de març 2021

IMPACTE DEL CANVI CLIMÀTIC


Impactos, vulnerabilidad y adaptación al cambio climático de la apicultura mediterránea


Us presentem el treball del Ministerio conjuntament amb la Universitat de Vic sobre la influència del canvi climàtic en la pervivència de l'apicultura en el Mediterrani.

Us passo el link on podreu tenir accés a l'extens treball on els Abellaires hem estat col·laboradors, com a representants de Catalunya. En el treball també intervenen altres apicultors de la conca mediterrània, com els del País Valencià i Andalusia.


Els autors del treball ens donen les gràcies a tots per la bona feina i predisposició a col·laborar


09 de març 2021

NECESSITATS PROTEÍNIQUES


L'arribada de la primavera implica la necessitat de potenciar la recol·lecció de pol·len dins la colònia. El pol·len és l'aliment proteic de les larves, un component plàstic que farà possible el desenvolupament dels teixits de les larves. És per això que cal oferir a les nostres abelles uns espais amb bona qualitat botànica, a fi de garantir un bon creixement dels immadurs. 

 

08 de març 2021

1a. LECTURA DE VARROA


A finals d'hivern és un moment important per determinar la viabilitat de les nostres colònies, tot fent balanç de l'eficiència del tractament de tardor. És per això que ara és un moment molt òptim per fer una lectura del grau d'infestació per varroa.

Foto: Esteve Miràngels

07 de març 2021

ESTIMEM L'ABELLA



Estimem l'abella des del seu coneixement anatòmic, morfològic, fisiològic, patològic, productiu... i tot el que faci falta pel seu benestar com espècie de protecció especial.

Dibuix: Tavi Algueró

06 de març 2021

JULIO RIVAS


En Julio Rivas és un dels savis Abellaires que gaudim dins del Col·lectiu... Un pou de ciència i una gran persona.

Foto: Esteve Miràngels

05 de març 2021

REFUNDEM L'ASSOCIACIÓ



L'Assoc. Col·lectiu d'Abellaires torna amb energies renovades i amb la ferma voluntat de treballar en el camp divulgatiu i sanitari de l'abella, tot impulsant una apicultura sostenible en un món més ecològic.

Logo de l'associació

26 de febrer 2021

LA RECOL·LECCIÓ DEL POL·LEN

 

El pol·len és un aliment molt important per a les abelles i a vegades els apicultors abusen de la seva recol·lecció amb els caça-pòl·lens. Cal que penseu que el pol·len és la font proteica de les larves que estan a punt d'iniciar el camí de la metamorfosi. Un davallada en els seus requeriments plàstics pot conduir a processos de malnutrició i de mort prematura, així com malalties oportunistes com la micosi i la loque americana. Per tant, podeu recollir pol·len però no de forma continuada, o sigui dos dies per tu, dos dies per mi... i vigilar si és o no suficient. 

LES ANTENES

 

Les abelles disposen d'antenes altament sofisticades, unes autèntiques centraletes de captació de tot tipus d'estímuls del seu entorn. Si les mirem de prop podrem observar tot un conjunt de petits quimioreceptors que permeten captura l'olor i el gust. Cal recordar que les abelles utilitzen les olors com a mecanisme de comunicació entre elles i amb el medi ambient. Les abelles, a més, són sensibles als canvis meteorològics, de manera que preveuen amb unes quantes hores d'antelació un canvi de temps brusc. Cal pensar que el seu petit cos la fa molt vulnerables a situacions climatològicament adverses, per tant, cal prevenir. Amb les antenes detecten el moviment, el fred, la calor... i com no un estri de confort i manyac entre germanes. 



08 de febrer 2021

MÉS VARROA EN CEL·LES DE MASCLE

 

En Joel de Navàs em pregunta: per què dins les cel·les de mascle hi sol haver-hi més varroa? Aquest fet té a veure amb la situació de la cria d’abellot, que sol ser en la zona més externa del niu de cria, un lloc on la temperatura és un xic més baixa, d’uns 30ºC a diferència dels 35ºC que trobem en el centre. Aquesta temperatura és més òptima per al desenvolupament de la varroa, així com la major durada de la metamorfosi en els abellots, fet que millora la fertilitat de les varroes fundadores.

29 de gener 2021

DIFERENTS VERINS

 

En Francesc Sargatal de Vilademuls em pregunta: el verí d’abella és diferent al de la vespa? Si ets al·lèrgic a les abelles, reacciones igual a la picada de les vespes? Abelles i vespes, tot i ser animals molt emparentats, tenen verins amb composicions químiques diferents. Fins i tot, dins el mateix món de les vespes, existeixen verins diferents. Per tant el cos reconeix aquests verins com a diferents i per tant la reacció és diferent. En general, tot i algunes excepcions, podem dir que una persona al·lèrgica a les vespes no ho ha de ser a les abelles i a l’invers.

26 de gener 2021

EL VERÍ CURATIU

 

En Josep Anglada de la Vall d’en Bas pregunta: és cert que el verí d’abella és un medicament? El verí de les abelles és un producte molt especial i poderós que cal emprar amb molt de compte, doncs els seus efectes poden arribar a ser letals en persones hipersensibles o al·lèrgiques. La apiteràpia seria la disciplina que s’encarrega de la seva utilització amb fins mèdics. Algunes propietats destacables serien la seva capacitat anestèsia i contra el dolor crònic.

25 de gener 2021

MEL SEMPRE LÍQUIDA?

 

L’Eugènia Vilopriu de l’Escala em diu: la mel del super sempre és líquida en canvi la que jo havia menjat de petita era moltes vegades sòlida. Per què? Bona pregunta, doncs molta gent es pensa que la mel sòlida està feta malbé o que hi ha sucre afegit. La mel jove és líquida i amb el temps s’endureix. No tota la mel ho fa a la mateixa velocitat, depèn doncs la proporció de nèctar de l’espècie botànica dominant. Les mels sempre líquides han estat pasteuritzades perquè no s’endureixin, el problema és que amb el tractament tèrmic podem perdre propietats biològiques de la mel. Us recomano mel crua, molt més sana i de proximitat.

20 de gener 2021

MEL VS MELAT

 

10. En Manel Sánchez d’Oix pregunta: quina diferència hi ha entre la mel i el melat? La mel és un producte derivat de la transformació del nèctar floral, en canvi el melat prové de processat que fan les abelles dels excrements dels pugons. Aquests petits animalons, són paràsits de les plantes, de les quals xuclen la saba. Els seus excrements són molt atractius per a formigues i abelles, que els recullen amb molta destresa.

19 de gener 2021

QUÈ ÉS LA GELEA REIAL?


9. En Josep Cortasa de Les Planes d’Hostoles pregunta: què és la gelea i per a què serveix? La gelea és un producte propi de les abelles, fabricat a partir de glàndules que tenen les abelles en el seu cap i tòrax. La gelea és un aliment selecte que només reben les larves en els seus tres primers dies de vida, i un grup minoritari de larves femelles que han estat escollides com a futures reines. Aquestes rebran gelea tota la seva vida, garantint la seva fertilitat ovàrica i una longevitat que pot arribar fins als 5 anys de vida.


18 de gener 2021

HEXÀGONS CEROSOS

 

8. La Meritxell Anglada d’Olot em pregunta: com fabriquen els hexàgons les abelles? Les cel·les estan fetes de cera i és un producte propi de les abelles, a diferència del pol·len, la mel i el pròpolis, que són productes transformats d’altres substàncies que troben a la natura. Les abelles tenen unes glàndules cereres en el seu ventre a partir de les quals secreten làmines de cera anomenats miralls. Posteriorment i amb l’ajuda de les mandíbules i les extremitats, les abelles procediran al seu modelat i sutura a fi de construir les famoses cel·les hexagonals.

17 de gener 2021

COM TRIEN EL SEXE DELS FILLS?

 

7. La Pepa Juvanteny de Roses pregunta: la majoria d’abelles són femelles, oi? Com ho fan per triar el sexe? Cert, la majoria d’individus d’una colònia d’abelles són femelles, amb una femella reina fèrtil i una gran quantitat de femelles estèrils. Els mascles són una minoria. La clau està en el moment de la posta dels ous que fa la reina, de manera que els ous fecundats per un espermatozoide donaran femelles i els ous no fecundats, per tant òvuls, donaran a mascles. Fàcil!!!

16 de gener 2021

ABELLES VS VESPA


6. En Benet Gómez de Banyoles pregunta: quina diferència hi ha entre una vespa i una abella? Aquesta és una de les preguntes que més vegades m’han fet, doncs existeix un pànic molt estès vers les abelles i l’explicació és que molta gent les confon amb les vespes. Tots dos són insectes i amb lligams familiars molt estrets, essent en general les vespes més caçadores i les abelles més recol·lectores. Vespes i abelles tenen fibló i moltes utilitzen colors similars per camuflar-se en el seu hàbitat. Cal dir, però, que l’insecte de les piscines, groga i negre, són vespes, i que l’abella de la mel és negre, sense gens de groc. Un refrany menorquí diu: Déu va fer l’abella i el Dimoni la vespa.


15 de gener 2021

QUÈ MENGEN ELS ABELLOTS?

 

5. En Quel Las Heras de Barcelona i olotí de naixement ens demana: quina alimentació tenen els abellots a fi d’acomplir la seva noble tasca? La veritat és que els abellots són les abelles més mal alimentades de la colònia. Ja de petits van rebre una alimentació pobre de mel i pol·len, tot fent la metamorfosi en els racons més freds del niu de cria, fet que explica el perquè el seu desenvolupament triga 24 i en canvi el d’una obrera 21. Un cop adults, s’alimentaran de mel i pol·len que aconseguiran de les seves germanes i a l’hivern seran expulsats del rusc, doncs la seva presència no és útil, morint de fred i de gana. Terrible!