08 d’agost 2023

PLA ANDORRÀ CONTRA LA VESPA ASIÀTICA


La vespa asiàtica (Vespa velutina Nigrithorax) és una espècie exòtica invasora originària d’Àsia que va ser descoberta per primera vegada a Europa a França, l’any 2004, i des d’aleshores s’ha anat expandint cap a Itàlia, el Regne Unit, Alemanya, els Països Baixos, Espanya i Portugal, entre altres països. 

A Andorra aquesta espècie és considerada exòtica invasora pel Decret 258/2022, del 15-6- 2022, d’aprovació del Reglament d’espècies exòtiques invasores. Aquest Reglament determina en l’article 6 que “el Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat estableix els plans de control amb la finalitat de limitar la presència o la proliferació d’una espècie exòtica invasora que causa danys a les espècies autòctones o els seus hàbitats”. 

La Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge estableix en l’article 11 que “les administracions han d’adoptar les mesures necessàries per evitar la introducció i la proliferació en el medi natural d’espècies exòtiques [...]” i que “si es comprova que la introducció, la presència o la proliferació d’una espècie exòtica causa danys a les espècies autòctones o als seus hàbitats, el ministeri competent en matèria de medi ambient pot prohibir-ne la introducció al país i ha d’establir les mesures de control, les prescripcions [...]”.

Aquesta espècie, que ha arribat suposadament de forma natural a Andorra, és una amenaça per a les explotacions apícoles, per a altres insectes autòctons i per a les explotacions de producció de fruita, i pot ser un perill per a les persones en cas de proximitat a vespers, sobretot secundaris. 

L’elaboració d’aquest pla de control té com a objectiu servir de guia i establir els protocols per evitar, en la mesura que sigui possible, la proliferació de l’espècie. Però cal ser realistes, ja que l’espècie va arribar a Europa l’any 2004 i avui dia no se n’ha pogut aturar l’expansió. Així doncs, bàsicament s’han d’emprendre les accions necessàries per controlar-ne la proliferació i evitar tant com es pugui la colonització del territori, per pal·liar els danys que pot causar.