FRENAR LA MASSACRE DE PAPALLONES I ABELLES


El pla de Brussel·les per frenar la massacre de papallones i abelles

Els insectes pol·linitzadors, que són imprescindibles per a la reproducció del 80% dels cultius, s'han reduït un 75% en 25 anys

La Unió Europea assegura que una de cada tres espècies de papallones, abelles o mosques –entre d'altres– està a punt de desaparèixer, i, segons un estudi publicat a la revista científica Plus One, la biomassa d'aquests insectes s'ha reduït un 75% en els últims 25 anys. Aquests insectes no només són imprescindibles per a la reproducció de gairebé el 90% de les plantes silvestres, sinó també per a un 80% de les dels cultius i, per tant, per a la seguretat alimentària d'Europa. Per això, Brussel·les ha presentat una nova normativa que pretén revertir aquesta tendència des d'avui fins al 2030. "Els pol·linitzadors necessiten més protecció, sense ells les nostres dietes i els nostres grangers serien molt més pobres", alertava el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevičius, en la presentació de la nova iniciativa.

En primer lloc, la Comissió Europea vol crear plans de conservació específics per a les espècies més amenaçades, crear una mena de corredors ecològics per insectes i potenciar la presència dels pol·linitzadors a les zones urbanes. En aquest sentit, Jordi Bosch, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), diu que una de les causes principals d'aquest declivi són els canvis d'usos del sòl. "Quan s'agafa una zona natural i l'urbanitzem o la convertim en conreus estem alterant l'hàbitat d'aquests insectes i provoquem una reducció del seu menjar", explica Bosch. D'altra banda, Brussel·les vol incloure en la política agrària comuna (PAC) més suport als agricultors per potenciar cultius "amigables" amb els pol·linitzadors. "L'agricultura intensiva utilitza molts plaguicides i insecticides, i això, esclar, té un impacte molt important en els entorns on viuen aquests animals", evidencia Bosch.

Entrades populars