13 de febrer 2015

MATINS D'INNOVACIÓ: RESUM DE LA JORNADA



Aquest passat dijous va tenir lloc el Seminari tècnic “Matins d’Innovació: Recerca en apicultura a Catalunya”, organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), dintre el marc del Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència agroalimentària de Catalunya, realitzat a la Casa de l’Agricultura a Barcelona.

Es va comptar amb la presència  dels principals organismes que realitzen recerca en aquest àmbit així com la representació de les principals organitzacions professionals, empreses i agrupacions de productors. 

En la primera part de la jornada els diferents científics, investigadors i representants de les diferents organismes que realitzen recerca en l’àmbit de l’apicultura al nostre territori, van fer una breu explicació dels seus diferents projectes d’investigació.

El primer ponent va ser el Sr. César Gemeno, entomòleg de la Universitat de Lleida, on va exposar les principals línies de treball que realitzen des de la Unitat de Recerca Apícola (UNAPI), investigació i docència.  En l’àmbit de la investigació treballen en la identificació de races, l’efecte dels insecticides sobre l’Apis mellifera (Projecte INIA). Va remarcar la importància de falta de doctors i científics en apicultura, una aposta a llarg plaç.

El següent torn va ser per a el Sr. Jaume Cambra, professor del departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona (UB) i apicultor ecològic. Realitzen diferents estudis  i recull de dades, com per exemple la variació de la humitat relativa dins els ruscs durant l’aplicació de diferents tractaments veterinaris, anàlisis fisico-químics, microbiologia de les mels o la importància dels polyphenols.
Des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Sr. Jordi Izquierdo ens va parlar del seu projecte, l’objectiu del qual és determinar quines “males herbes” poden atraure fauna útil (pol·linitzadors, parasitoids, depredadors) en agro-ecosistemes de cultiu de cereals.

El Sr. Martí Nadal, de la Universitat Rovira i Virgili, va exposar els diferents àmbits de recerca i investigació que realitzen des de TECNATOX, com són la salut ambiental i evolució de riscos, toxicologia alimentària, avaluació toxicològica, etc. Actualment desenvolupen un projecte que vol mesurar la concentració de metalls pesats en els productes procedents de les arnes d’abelles, realitzant analítiques de la mel, pol·len, cera o semen d’abegot.

La Dra. M. Dolors Guàrdia per part de l’Institut Recerca en Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Sra. Estela Pacheco per part de Ateknea, van exposar diferents sistemes d’higienització de la mel alternatius a processos tèrmics de pasteurització convencionals. Sistemes basats en alta pressió, microones o utilitzant sistemes d’alta freqüència.

Per part del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Sr. Pau Vericat i la Sra. Eva Moré van exposar diferents models de gestió forestal compatibles amb la producció de mel.

En la segona part de la jornada va ser el torn dels representants d’algunes de les organitzacions professionals, empreses , agrupacions de productors i experts en abelles. El Sr. Josep Ma. Claria d’Unió de Pagesos, el Sr. Joan Ma. Llorenç del JARC, el Sr. Miquel Gil de FCAC, el Sr. Florenci Martí de ASAJA, el consultor apícola Sr. Antonio Pajuelo, el veterinari especialitzat en apicultura i representant del Col·lectiu d’Abellaires Sr. Esteve Miràngels, l’expert Sr. Josep Serra, l’envasador de mel Sr. Miquel Alemany, l’apicultor i criador de reines Sr. Josetxu Rodríguez i el president de la Cooperativa del Perelló Sr. Lluís Casanova.

La majoria dels ponents van coincidir en la importància de lluitar contra la varroa com un dels principals problemes. La massificació de rusc d’abelles, els residus acumulats a la cera, pesticides, la importància de una bona selecció genètica en la cria d’abelles o la manca de pinsos de qualitat, van ser altres temes dels quals es va parlar. Des del sector també es va reconèixer que existeixen “males praxis” per part d’apicultors així com que cal treballar més i millor per fer pedagogia de la importància de les abelles i els productes del rusc.

Es va insistir en demanar una tipificació de les mels catalanes, però segons l’expert Josep Ma. Serra, “això fa anys que està fet, però està en un calaix”. Des del seu punt de vista el que cal per fer que el consumidor esculli mel catalana respecte una altre passa per determinar les propietats biològiques de la mel. 

En la part final de la jornada el públic assistent va poder participar realitzar algunes intervencions.


Article de Jaume Clotet