Aquest passat dijous va tenir lloc el Seminari tècnic
“Matins d’Innovació: Recerca en apicultura a Catalunya”, organitzat pel
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM),
dintre el marc del Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència
agroalimentària de Catalunya, realitzat a la Casa de l’Agricultura a Barcelona.
Es va comptar amb la presència dels principals organismes que realitzen
recerca en aquest àmbit així com la representació de les principals organitzacions
professionals, empreses i agrupacions de productors.
En la primera part de la jornada els diferents científics,
investigadors i representants de les diferents organismes que realitzen recerca
en l’àmbit de l’apicultura al nostre territori, van fer una breu explicació
dels seus diferents projectes d’investigació.
El primer ponent va ser el Sr. César Gemeno, entomòleg de la
Universitat de Lleida, on va exposar les principals línies de treball que
realitzen des de la Unitat de Recerca Apícola (UNAPI), investigació i docència.
En l’àmbit de la investigació treballen
en la identificació de races, l’efecte dels insecticides sobre l’Apis mellifera (Projecte INIA). Va
remarcar la importància de falta de doctors i científics en apicultura, una
aposta a llarg plaç.
El següent torn va ser per a el Sr. Jaume Cambra, professor
del departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona (UB) i
apicultor ecològic. Realitzen diferents estudis i recull de dades, com per exemple la variació
de la humitat relativa dins els ruscs durant l’aplicació de diferents
tractaments veterinaris, anàlisis fisico-químics, microbiologia de les mels o
la importància dels polyphenols.
Des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Sr.
Jordi Izquierdo ens va parlar del seu projecte, l’objectiu del qual és
determinar quines “males herbes” poden atraure fauna útil (pol·linitzadors,
parasitoids, depredadors) en agro-ecosistemes de cultiu de cereals.
El Sr. Martí Nadal, de la Universitat Rovira i Virgili, va
exposar els diferents àmbits de recerca i investigació que realitzen des de
TECNATOX, com són la salut ambiental i evolució de riscos, toxicologia
alimentària, avaluació toxicològica, etc. Actualment desenvolupen un projecte
que vol mesurar la concentració de metalls pesats en els productes procedents
de les arnes d’abelles, realitzant analítiques de la mel, pol·len, cera o semen
d’abegot.
La Dra. M. Dolors Guàrdia per part de l’Institut Recerca en
Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Sra. Estela Pacheco per part de Ateknea,
van exposar diferents sistemes d’higienització de la mel alternatius a
processos tèrmics de pasteurització convencionals. Sistemes basats en alta
pressió, microones o utilitzant sistemes d’alta freqüència.
Per part del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Sr.
Pau Vericat i la Sra. Eva Moré van exposar diferents models de gestió forestal
compatibles amb la producció de mel.
En la segona part de la jornada va ser el torn dels
representants d’algunes de les organitzacions professionals, empreses ,
agrupacions de productors i experts en abelles. El Sr. Josep Ma. Claria d’Unió
de Pagesos, el Sr. Joan Ma. Llorenç del JARC, el Sr. Miquel Gil de FCAC, el Sr.
Florenci Martí de ASAJA, el consultor apícola Sr. Antonio Pajuelo, el
veterinari especialitzat en apicultura i representant del Col·lectiu
d’Abellaires Sr. Esteve Miràngels, l’expert Sr. Josep Serra, l’envasador de mel
Sr. Miquel Alemany, l’apicultor i criador de reines Sr. Josetxu Rodríguez i el
president de la Cooperativa del Perelló Sr. Lluís Casanova.
La majoria dels ponents van coincidir en la importància de
lluitar contra la varroa com un dels principals problemes. La massificació de
rusc d’abelles, els residus acumulats a la cera, pesticides, la importància de
una bona selecció genètica en la cria d’abelles o la manca de pinsos de
qualitat, van ser altres temes dels quals es va parlar. Des del sector també es
va reconèixer que existeixen “males praxis” per part d’apicultors així com que
cal treballar més i millor per fer pedagogia de la importància de les abelles i
els productes del rusc.
Es va insistir en demanar una tipificació de les mels
catalanes, però segons l’expert Josep Ma. Serra, “això fa anys que està fet,
però està en un calaix”. Des del seu punt de vista el que cal per fer que el
consumidor esculli mel catalana respecte una altre passa per determinar les propietats
biològiques de la mel.
En la part final de la jornada el públic assistent va poder
participar realitzar algunes intervencions.
Article de Jaume Clotet
0 comments:
Publica un comentari a l'entrada