31 d’octubre 2013

ELS INSECTICIDES POSEN LES ABELLES DE LA MEL EN PERILL

web noticias 78
L'exposició al tiamethoxam, insecticida sistèmic neonicotinoide utilitzat habitualment per protegir els cultius, podria ser una de les causes del despoblament dels ruscs, no per la seva toxicitat directa sinó pel seu efecte desorientador. Dos estudis de camp publicats en la revista Science mostren els efectes negatius d'aquest tipus de pesticides sobre les abelles de la mel i els borinots.

El despoblament dels ruscs i la desaparició de les abelles de la mel és un fenomen preocupant
, que torna a ser actualitat davant l'evidència que els insecticides sistèmics (són absorbits per la planta ), utilitzats habitualment per protegir els cultius, són indirectament perjudicials per a aquests importants pol·linitzadors, interferint en l'habilitat dels membres caçadors-recol·lectors per trobar el seu camí de retorn al rusc.

Les troballes són, segons els investigadors, motiu de preocupació i posen de manifest la necessitat de millorar la regulació i les proves realitzades en els pesticides.


Mortalitat per desorientació

Un dels estudis, realitzat per un equip d'investigadors i enginyers francesos, mostra que l'exposició no letal de les abelles melíferes al thiamethoxam causa, no obstant això, una alta mortalitat per incapacitat de tornar al rusc, a nivells que poden posar en perill la supervivència d'aquesta. El thiamethoxam és un insecticida sistèmic, que penetra en els teixits conductors de la planta i es reparteix per ella (de manera que tot insecte mastegador o xuclador que s'alimenti d'ella es veurà afectat), de la família dels neonicotinoides, insecticides que actuen sobre el sistema nerviós central dels insectes.

Els investigadors van realitzar proves implantant microxips en el tòrax dels insectes i van comprovar que la ingesta de thiamethoxam, fins i tot en dosis molt inferiors a les quals serien letals per a aquests animals, es traduïa en una "disminució significativa" de la taxa de retorn al rusc. Aquest efecte, sumat a la mortalitat natural dels insectes, fa créixer el percentatge de decessos diaris entre un 25 % i un 50 % , la qual cosa suposa tres vegades la taxa normal, que ronda el 15 % , d'acord amb l'estudi.

En traslladar els seus resultats mitjançant un model matemàtic a la demografia real de les abelles, van determinar que la població podria reduir-se a la meitat en període de pol·linització, arribant fins i tot al 75 % , si la majoria dels membres d'una colònia es veiessin afectats pel producte. Aquesta disminució d'exemplars en un moment en el qual la població de la colònia aconsegueix nivells màxims d'activitat seria "crítica", segons els científics, i a la llarga "podria afectar a la supervivència de la colònia".

Reducció del creixement i de la producció de reines

El segon estudi publicat a Science mostra com una petita dosi de imidacloprid, un altre insecticida neonicotinoide, afecta a les colònies de borinots (Bombus terrestris), reduint la seva taxa de creixement i sofrint fins a un 85% de disminució en la producció de noves abelles regnes. Els insecticides neonicotinoides estan presents a nivell de traces en el pol·len i el nèctar de les plantes. Donada l'escala d'ús dels neonicotinoides, els investigadors suggereixen que poden estar tenint un impacte negatiu considerable sobre les poblacions silvestres de borinots a tot el món desenvolupat. La creixent evidència de la disminució en les poblacions d'abelles i borinots segueix causant gran preocupació a causa dels valuosos serveis ecosistèmics que proveeixen.