06 de juny 2013

Mel pròpia o mel de la Xina?


Són moltes les mels que porten un etiquetatge confós, d'origen fals, amb xarops de glucosa afegits... una mel que en molts països està absolutament prohibida. Els laboratoris i les associacions d'apicultors en coneixen la seva existència, mels molt barates que es venen en supermercats i en mercats tradicionals. Aquestes reflexions les ha fet Paul Schweitzer, director del CETAM y especialista en pol·len, afirmacions franceses perfectament aplicables al nostre país.

Amb 300.000 tones l'any, la Xina és avui el primer productor de mel a nivell mundial, arribant a Europa a través del port d'Hamburg, un dels mercats de negoci més importants en la comercialització de la mel. Un cop allí la mel surt bona i embasada amb les seves respectives etiquetes franceses i espanyoles, tal i com es lamenta el portaveu de la Unió Nacional de l'Apicultura francesa, Henri Clement.

Des d'Ecolluita reclamem una política alimentària més decidida i valenta a casa nostra, doncs aquí existeixen també intermediaris, cadenes de distribució i associacions d'apicultors que fan la vista grossa a aquest frau, venent com a propi quelcom que és simplement una estafa. I per què? Doncs perquè l'apicultura que pregonen alguns es basa en el volum, en la quantitat i no pas en la qualitat. Un sector important de l'apicultura catalana ha renunciat a dur a terme una apicultura de qualitat, grans apicultors que compren mel a l'exterior, i amb un etiquetatge dubtós venen com a collita pròpia un aliment que no es seu, a un preu impossible si no hi ha darrrera la mà negre del frau.

Ja és hora que aquells que poden, Departament d'Agricultura i els seus laboratoris adjunts posin el sector en ordre, i facin fora del mercat alguns mal anomenats professionals apícoles que ho empastifen tot, dirigents de palla que només es miren el seu benefici propi, manipulant i escanyant als autèntics apicultors del país, gent honrada que té ganes de fer una apicultura diferent.

Ecolluita estarà sempre al costat dels autèntics abellaires, aquells apicultors que aboguen per una apicultura sostenible i respectuosa amb l'abella i el medi ambient, i que vol oferir la mel de qualitat a un preu just, sense intermediaris ni mans negres que adulterin aquest tresor de la natura. Des d'aquest diari donarem sempre suport a aquells que fan una apicultura de qualitat, és per això que estarem sempre al costat del Col·lectiu d'Abellaires en les seves reclamancions sanitàries i comercials, doncs la transparència només ha de fer por a aquells que juguen amb el frau i l'engany.


Opinió: Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: Joan Oltra