30 d’abril 2013

TRES PESTICIDES SERAN PROHBITS

Agència EFE


La Red per a la Prohibició de los Plaguicides Neurotòxicos, recolzada per més d'una vintena d'entitats, entre les quals figura el Col·lectiu d'Abellaires, celebra la futura prohibició d'aquests productes tan nocius per a la salut de les nostres abelles.
 
Quinze estats, entre ells Espanya, voten a favor de la resolució que busca acabar amb la mort massiva d'abelles, considerades vitals per a l'ecosistema La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dilluns que prosseguirà amb el seu pla de prohibir l'ús de tres pesticides neonicotinoides que contribueixen al declivi de les colònies d'abelles, considerades vitals per a l'ecosistema, després que la proposta hagi rebut el suport d'una majoria d'estats, entre ells Espanya.
 
La proposta de Brussel·les per protegir les abelles no ha aconseguit aquest dilluns una majoria qualificada a favor o en contra de la iniciativa. En absència d'acord correspon a la Comissió decidir sobre l'adopció de la restricció. En total, quinze estats membres hi han votat a favor, dos més que en una votació precedent al març: Espanya, Alemanya, França, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Estònia, Xipre, Letònia, Luxemburg, Eslovènia, Malta, Holanda, Polònia i Suècia. En contra hi han votat vuit estats: Itàlia, Portugal, la República Txeca, Àustria, Hongria, Romania, Eslovàquia i el Regne Unit. Paradoxalment, és al Regne Unit on abans es va començar a parlar del tema, i on la població i els mitjans de comunicació s'han mostrat més sensibles a la desaparició de les abelles. Però ni la sensibilització ni les pressions han convençut el govern de Cameron.

El comissari europeu de Sanitat, Tonio Borg, ha assegurat que "atès que la nostra proposta es basa en diversos riscos per a la salut de les abelles identificats per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès), la Comissió seguirà endavant amb el seu text en les pròximes setmanes". El comissari ha recordat que les abelles són "vitals per al nostre ecosistema" perquè afavoreixen la pol·linització, i que la seva contribució anual a l'agricultura europea es xifra en més de 22.000 milions d'euros.

L'origen de la proposta comunitària és un informe de l'EFSA publicat al gener que relaciona l'ús dels insecticides amb neonicotinoides, substàncies derivades de la nicotina, amb l'alta mortalitat que pateixen les colònies d'abelles. En particular, la CE suggereix modificar les condicions d'aprovació de tres derivats presents en alguns pesticides: el tiametoxam, l'imidacloprid i la clotianidina, per restringir el seu ús als cultius que no atrauen les abelles i als cereals d'hivern, ja que l'exposició als pesticides durant la tardor no es considera perillosa.

A més, planteja prohibir la venda i ús de "llavors tractades" amb productes que continguin aquestes tres substàncies (excloent-hi també en aquest cas les llavors de les plantes que no atreuen aquests insectes i les dels cereals d'hivern). Les excepcions es limitaran a la possibilitat de tractar cultius en hivernacles o camps a l'aire lliure només després de la floració.

La CE ha precisat que les restriccions s'aplicarien a partir del proper 1 de desembre, i que tan aviat com hi hagués informació disponible i com a molt tard en un màxim de dos anys s'hauran de revisar les condicions d'aprovació d'aquestes tres substàncies per "tenir en compte les novetats científiques i tècniques rellevants". 

"Primera etapa" 

El president de la comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Matthias Groote, ha celebrat en un comunicat la decisió de la CE, però ha advertit que "encara falten dades per conèixer" per entendre exactament com els neonicotinoides afecten les abelles, i alhora ha assegurat que aquestes substàncies no són les úniques amenaces per a aquests insectes.

Per la seva banda, l'eurodiputada francesa dels Verds Sandrine Bélier ha destacat que aquesta decisió és només "una primera etapa", en considerar que aquests pesticides haurien de ser prohibits "totalment" per a l'adequada recuperació de les abelles. Greenpeace ha celebrat en un comunicat igualment la decisió, que ha tirat endavant malgrat la "pressió" exercida per empreses que fabriquen aquests pesticides com Syngenta, Bayer o BASF. Associacions d'apicultors i organitzacions ecologistes com Avaaz s'han manifestat aquest dilluns davant de les institucions comunitàries a Brussel·les per demanar el veto d'aquestes substàncies.

Informa: Higini