10 d’abril 2013

LA MEL I EL MELAT

suplments.com


La mel és el producte més abundant que fabriquen les abelles, de fet és la seva principal font d’energia, ja que destaca per la seva riquesa en glúcids. Les abelles fabriquen la mel a partir del nèctar que es troba localitzat en els nectaris o discs nectarífers de les flors. 

De totes maneres cal dir que la mel, des d’un punt de vista evolutiu, no és el primer producte que les abelles van transformar de les plantes amb flor, ja que inicialment les angiospermes tan sols oferien pol·len a les seves fidels visitants. Fou al cap dels anys, on l’estratègia d’oferir també nèctar es va anar imposant, doncs la fabricació del nèctar a partir de la sava elaborada, és més econòmica que la fabricació del pol·len. D’aquesta forma, les plantes amb flor es garantien l’atracció d’aquest petit insecte a canvi d’oferir-li un doble premi per la seva fidelitat, per una banda una recompensa dolça en forma de nèctar, i per altra un pol·len ric en proteïnes, vital en el cicle reproductiu d’ambdós.

Caldria també parlar de l’existència de la mel de melat, un producte un xic diferent, doncs el seu origen no és a partir del nèctar de les flors, sinó a partir de les dejeccions ensucrades dels puons, uns insectes paràsits que viuen de la sava de les plantes. Quan la parasitació és molt elevada, aquests excrements poden acumular-se damunt de les tiges i fulles de les plantes, essent aprofitades per les abelles com a material de reserva energètic. El seu origen, doncs, determinarà que la mel de melat tingui unes particularitats organolèptiques diferents del cas de la mel d’origen floral.

Per tant una bona definició de la mel podria ser: “la mel és un producte alimentari produït per les abelles mel·líferes a partir del nèctar de les flors o de les secrecions procedents de les parts vives de les plantes o que es troben damunt d’elles, que les abelles liben, transformen i combinen amb substàncies específiques pròpies i que emmagatzemen i deixen madurar en les bresques de l’arna. Aquest producte alimentari pot ser fluid, espès o cristal·lí” (BOE 13-VIII-1983).

Autor: Esteve Miràngels