02 de maig 2012

AMB LA MEL A LA BOCA:

ABELLES, BIODIVERSITAT I GASTRONOMIA A CATALUNYA

 

La gastronomia depèn directament de la biodiversitat i les abelles treballen desinteressadament per a garantir i fer perdurable aquesta relació.

Continua l'article de Núria Verdeny i Anna Alcázar





Les abelles són uns animals petits però sorprenents. Tot i la seva reduïda mida, contribueixen a realitzar una funció essencial per a la vida com és la pol•linització de diferents espècies vegetals. Gràcies a que transporten pol•len i afavoreixen el creuament i la variabilitat de les plantes, ajuden a mantenir els estatges de vegetació, faciliten la conservació dels ecosistemes terrestres d’arreu del món i potencien la producció primària, fet que repercuteix en tots els sistemes tròfics, ja que les persones i animals depenem de les plantes per la nostra alimentació. Es calcula que el valor d’aquest servei de fertilització equival a milers de milions d’euros anuals.

A banda de jugar aquest importantíssim paper, les abelles ens proporcionen els productes del seu rusc, entre els quals la mel és un dels més utilitzats pels humans. Aquest fluid viscós, que varia en color i textura segons la seva composició, és ric en vitamines i minerals com el calci, el coure, el ferro o el magnesi. Les propietats d’aquest aliment però, van més enllà de les gastronòmiques i s’utilitza també com a remei natural per combatre algunes infeccions. A més, els seus antioxidants ajuden a frenar l’envelliment i el desenvolupament d’algunes malalties.

Així doncs, les abelles garanteixen l’abastiment de diversos aliments, molt apreciats en la nostra gastronomia. De forma directa ens ofereixen la mel i, gràcies a la pol•linització, ens brinden una àmplia diversitat de productes vegetals com són els fruits secs, els fruits silvestres (móres, gerds, nabius) o altres fruites i verdures cultivades, com ara els tomàquets, carbassons, cebes, cols, pomes o albergínies, per nombrar-ne algunes. Aquests productes són la base de la nostra dieta mediterrània, considerada una de les més sanes del món pels beneficis que ens aporten els seus ingredients. Les abelles també juguen un rol molt important en la producció d’espècies molt preuades que cotitzen en borsa, com el cafè i el cacau.

Ens podríem imaginar la nostra cuina sense la gran diversitat d’ingredients que la conformen? Probablement no. La natura i el paisatge són la base i la inspiració que impulsen la creativitat, la innovació i les maneres de fer dels nostres cuiners. Per això, Acciónatura va reunir el 2010 a 12 cuiners de renom per afirmar que la biodiversitat ve de gust, amb l’objectiu de vincular activament el sector de la restauració de Catalunya amb la conservació del patrimoni natural. L’estreta relació entre la nostra exquisida varietat culinària i la preservació de la biodiversitat fa que sigui primordial preservar el nostre entorn i, en particular, les poblacions d’abelles, com a agraïment a la seva feina invisible.

Núria Verdeny i Anna Alcázar