06 de juliol 2021

LA VESPA ASIÀTICA A MALLORCA

 

Confirman el avistamiento de un ejemplar de avispa asiática en Marratxí

El servicio de Protección de Especies de la Conselleria de Medio Ambiente y Territorio ha confirmado el avistamiento de un ejemplar de avispa asiática (Avispa velutina ssp. Nigrithorax) en el municipio de Marratxí.

Un particular comunicó el hallazgo durante el fin de semana y, desde entonces, técnicos del Consorcio para la Recuperación de la Fauna de las Islas Baleares (COFIB) y de la Conselleria están rastreando la zona buscando otros ejemplares o un posible nido, ha informado la Conselleria de Medio Ambiente en una nota.

Se han activado todas las redes de avistamiento, un factor clave en la "exitosa" campaña de erradicación de esta especie que se desarrolló entre 2015 y 2020, y que el pasado noviembre se declaró como especie erraducada en las islas.

En caso de que se encuentre un posible ejemplar, Medio Ambiente ruega que se informe de ellos inmediatamente al servicio de Protección de Especies (606 87 52 44 o especies@dgcapea.caib.es ) o a través de la aplicación "Vespapp" de la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Se recomienda enviar una fotografía del ejemplar sospechoso porque la avispa asiática se puede confundir con especies autóctonas de avispa.

En total, desde el primer avistamiento en 2015, se han localizado y destruido 32 nidos y se han capturado 90 ejemplares de esta especie invasora, que entró en Europa en 2004 y se avistó en España por primera vez en 2010. Hace cinco años, se detectaron 9 nidos en los municipios de Sóller, Deià, Fornalutx y Bunyola, mientras que el año siguiente se encontraron hasta un total de 21 nidos en los municipios de Sóller, Deià, Fornalutx, Bunyola, Valldemossa, Esporles, Santa Maria, Lloseta y Escorca.

El último nido de esta especie en Mallorca, única isla del archipiélago donde se había detectado, se localizó en julio de 2018 y, desde entonces, no se había confirmado la presencia de esta especie invasora en la isla.

Diari de Mallorca

04 de juliol 2021

EL MAL NEGRE

 

El mal negre és un tipus de virosi estacional que ataca el sistema nerviós de les abelles, alterant el seu vol i mobilitat. Les abelles es presenten especialment irascibles, i destaquen pel seu cos al·lopècic, fet que els acaba potenciant el color negre del seu exosquelet, d'aquí el nom de la malaltia. Les abelles que tenen aquesta alteració són rebutjades per les seves companyes sanes en l'entrada de la colònia, produïnt-se baralles i una multitud anormal d'abelles damunt del trescador.

03 de juliol 2021

ABELLAIRE REGULARITZAT

 

Des de l'Assoc. Col·lectiu Abellaires us oferim aquest vídeo on trobareu les indicacions i tràmits a fi de poder desenvolupar la vostra activitat apícola de forma regularitzada.

Per qualsevol dubte, et podem ajudar.

29 de juny 2021

GUIA DE LES BONES PRÀCTIQUES


Els productes de les abelles han de ser tractats com a tresors de la natura, i és per això que cal establir un conjunt de normes i requisits per fomentar-ne la seva qualitat. 

La seguretat alimentària és bàsica per oferir la millor carta de presentació dels nostres productes, apostant decididament per la qualitat vers la quantitat. Sigui com sigui, el nostre producte de proximitat ha de respectar un conjunt de criteris, que queden ben explicats en aquesta guia. 

Accés a la Guia

GUIA DE LES BONES PRÀCTIQUES


Els productes de les abelles han de ser tractats com a tresors de la natura, i és per això que cal establir un conjunt de normes i requisits per fomentar-ne la seva qualitat. 

La seguretat alimentària és bàsica per oferir la millor carta de presentació dels nostres productes, apostant decididament per la qualitat vers la quantitat. Sigui com sigui, el nostre producte de proximitat ha de respectar un conjunt de criteris, que queden ben explicats en aquesta guia. 

 

27 de juny 2021

UN FONG QUE MATA LA VARROA

 

Científics estan estudiant la capacitat infectiva del fong Metarhizium acridum per lluitar contra la varroa que debilita les colònies d'abelles.

Els estudis conviden a l'optimisme, tot i que cal crear soques d'aquest fong amb una patogènia perdurable en el temps i així permetre als apicultors abandonar els acaricides químics. 

sciencemag.org

26 de juny 2021

LES ABELLES CONTINUEN MORINT

 
Tot i la suposada sensibilització dels diferents governs mundials, les abelles continuen morint i els apicultors s'adonen any rere any, que les collites ja no són com abans i que cal invertir més diners ens renovar els ruscs que no passen l'hivern

Són moltes les causes i pocs els remeis que podem veure a l'horitzó. Pesticides, canvi climàtic, malalties pandèmiques, espècies invasores... un futur negre i poc prometedor.

Honey bees are still dying at high rates - mprnews

LES VESPES NO SÓN PELUDES

  
Si observem les vespes i les abelles, observem ràpidament una particularitat superficial. Les abelles són tremendament peludes, fins i tot tenen pèls entre els ommatidis que conformen els seus grans ulls compostos. En canvi, les vespes, no ho són gens, amb un exosquelet que llueix en tons cridaners els seus atributs cromàtics. 

La raó d'aquesta diferència morfològica cal cercar-la en la seva dieta proteica. Un cos pilós és una adaptació evolutiva vers la recol·lecció del pol·len de les flors. Les vespes, que evolutivament són anteriors a les abelles, no recullen gens de pol·len, doncs la seva dieta és carnívora. Per elles, les flors, són un indret perfecte per caçar les seves preses.

25 de juny 2021

LA TECNOLOGIA VOL AJUDAR L'APICULTURA

 
Són cada dia més les investigacions que volen utilitzar la tecnologia com una eina per afavorir la viabilitat de l'apicultura. La idea central seria la capacitat de recollir dades referents als paràmetres interns i externs que afecten en el dia a dia de la seva activitat recol·lectora...

Tech firms use remote monitoring to help honey bees - bbc.com

CONTROL BIODINÀMIC

 
El fenomen de l'eixamenada és complex i difícil d'aturar. Existeixen, però, algunes tècniques biodinàmiques que busquen la inhibició d'aquest procés, com ara l'eliminació de tota la cria existent en una colònia. Aquest vídeo respon a aquesta pregunta. 

22 de juny 2021

20 de juny 2021

LA QUALITAT DE L'ORDRE

 

Les abelles construeixen les seves bresques en funció de la sortida del Sol i del trescador de la colònia. A partir d’aquí i utilitzant la gravetat terrestre com aplom, construeixen panells perfectament alienats, amb multitud d’hexàgons reservoris d’ous, larves, pol·len i mel perfectament ordenats cronològicament.

Valorarem la qualitat genètica d'una colònia a partir de l'expressió manifesta d'aquest ordre, essent aquests col·lectius més vigorosos i resistents a les patologies. 

19 de juny 2021

PIQUERA ANTIVARROA

 

Esta piquera tiene en su interior un cepillo que limpia a cada abeja al entrar y salir. El cepillo empuja a cada varroa y la hace caer, a través de la rejilla a un cajón situado en la parte inferior.

Elimina las varroas foréticas.

Ayuda a conocer el estado real de infestación que tiene cada colmena

Evita reinfestaciones provocadas por el pillaje y la movilidad de los zánganos.

Adaptado a cualquier tipo de colmena y apto para la transhumancia.

Impide la entrada de velutinas al interior de la colmena.

Con entrada reductora antipillaje.

Ver vídeos i página web

17 de juny 2021

16 de juny 2021

NIUS PRIMARIS

Els nius primaris de la vespa asiàtica es localitzen en indrets pròxims al terra i propers als assentaments. 

La raó respon a l'estratègia que té la reina fundadora i el seu seguici de mainaderes per aconseguir aliment de la forma més ràpida i fàcil possible. 

15 de juny 2021

12 de juny 2021

QUALITAT DE LA MEL


El sector de la mel a Catalunya té una important tradició i està molt implantat al territori. A casa nostra, ens trobem amb un ventall molt ampli de mels, atesa la gran diversitat de zones amb característiques climàtiques i ecològiques diferents. A més, el sector consta de manera molt significativa d’empreses de petita grandària, entre les quals hi ha nombrosos apicultors, per als quals aquest web intenta ser una eina útil per a ajudar-los a obtenir la informació relativa a la qualitat que han d’assegurar en les mels que comercialitzen.
L’objectiu d’aquest apartat de la mel és facilitar a les empreses el compliment de la normativa vigent i l’assegurament de l’obtenció de productes de qualitat per a poder garantir als consumidors l’autenticitat de les característiques de la mel que es troba al mercat, amb la finalitat que els consumidors puguin fer una elecció informada i responsable.
Els operadors agroalimentaris han d’assegurar que els productes que comercialitzen  s’ajusten a la normativa de qualitat, per la qual cosa han d’establir procediments per assegurar que els processos d’elaboració compleixen els requisits de qualitat i es pugui comprovar la veracitat de la informació de l’etiquetatge, en particular en allò relatiu als orígens geogràfics i pol·línics de les mels, a les mencions facultatives emprades pels operadors entre altres requisits d’etiquetatge.
Per això, és fonamental que l’operador conegui  el marc legal aplicable en relació amb la qualitat agroalimentària i estableixi un sistema de traçabilitat eficaç i transparent que li permeti donar resposta als requeriments legals exigits.
L’objectiu d’aquest apartat de la qualitat de la mel és facilitar als operadors de les empreses i al  sector el compliment de la normativa vigent i l’assegurament de l’obtenció de productes de qualitat, i facilitar també als consumidors la comprensió dels  productes comercialitzats i de les mencions que consten en les etiquetes.
En aquest apartat es recull informació sobre els aspectes següents:
  • Normativa, on s’indiquen les principals disposicions normatives en matèria de qualitat de la mel.
  • Aspectes crítics de qualitat. Principals aspectes del procés de producció, condicionament i comercialització a tenir en compte en relació amb la qualitat dels productes
  • Etiquetatge, amb orientacions per a la confecció de les etiquetes.
  • Documents d'interès, com ara documents interpretatius, guies, infografies, consultes, preguntes freqüents, eines i utilitats d’aquest sector.
  • Actualitat, amb notícies, jornades, cursos relacionats amb els productes de la mel.

10 de juny 2021

ESCOLA D'APICULTURA

 

Un dels nostres grans objectius de l’Assoc. Col·lectiu Abellaires és la formació de nous apicultors. Per nosaltres la divulgació no té fronteres ni secrets, i volem compartir tota la sapiència que tenen els nostres experts.

La creació d’aquest Canal Abellaires dins la plataforma Youtube respon a aquesta prioritat i volem compartir-lo amb totes els amics i socis del Col·lectiu.

Els continguts seran classificats segons 5 temàtiques: Anatomia, Biologia, Maneig, Reproducció i Patologia.

Animem a qualsevol membre de l’Associació a crear continguts i aprofitar aquest canal per compartir-los amb tots els Abellaires.