10 de desembre 2012

MORT PER FRED

Foto: mort de gana i fred (Abejas de Fuentemilanos)

La mort per fred de les abelles és una alteració lligada a la mort per fam, doncs en veterinària se sol dir que un animal difícilment mor de fred si té aliment a disposició.

Les causes són difícils de determinar, un procés que l'observarem quan la colònia és dèbil i té abundant cria, i per tant no la pot abrigar. La mala praxis de l’apicultor pot ajudar-hi, doncs la introducció de quadres amb cria sense suficient bestiar pot facilitar processos d'aquest tipus, tot i que la desaparició de les recol·lectores de forma brusca, degut per exemple a una intoxicació, també en podria ser la causa.

09 de desembre 2012

08 de desembre 2012

PASÓ UNA ABEJA


Esta película documental de 52 minutos trata de la apicultura en Uruguay. A través de este tema intentará profundizar la relación entre Hombre y Naturaleza.

Uruguay es un país esencialmente rural, las actividades agrícolas siempre han sido de las más importantes en su economía. Si la apicultura nunca ocupó el primer lugar de estos diferentes sectores a pesar de todo es un gran potencial en este pequeño país. Las tradiciones de ganadería bien enraizadas han dejado hasta hoy día grandes llanuras propicias para una apicultura de calidad.

Las primeras colmenas, ya existentes en limitad del siglo XIX, han evolucionado con rapidez en este clima favorable al desarrollo de colonias de abejas.

Continua la sinopsi                                        Veure el documental

07 de desembre 2012

TORRÓ DE MEL I PINYONS

Ara que s'acosten les festes de Nadal, és un bon moment per planificar els postres d'unes dates tan assenyalades. El torró és sens dubte un dels màxims protagonistes, i la mel el tresor de les abelles. És per això que us oferim una recepta per fer-lo vosaltres mateixos, que amb el tema de la crisi sempre és d'agrair.


Ingredients:

  • 8 ous
  • 12 cullerades de vi blanc
  • 12 cullerades de mel suau i dolça
  • 4 cullerades de pinyons
  • 1 pols de sal

06 de desembre 2012

EL CANVI CLIMÀTIC AFECTA A LES ABELLES I ELS OCELLS

 Foto: societyofbiology.org

El canvi climàtic està alterant el ritme normal de les estacions, provocant greus desajustos de temperatura i pluja que alteren el cicle biològic de les plantes. Aquest fet provoca que algunes plantes silvestres molt importants en l'alimentació d'insectes i aus floreixin a destemps. 

L'avançament de les floracions provoca que quan les abelles i els ocells arriben per tal d'alimentar-se, el gruix de la producció nectarífera hagi començat a decrèixer, essent incapaç de satisfer les necessitats energètiques d'aquests animals, altrament molt importants per la seva funció pol·linitzadora. És doncs un problema que es magnifica sol, doncs el mutualisme necessari entre productors i pol·linitzadors no pot ser del tot exitós i que l'ecosistema se'n resenteixi.

05 de desembre 2012

MEL MILFLORS

 Foto: Flickr.com

A nivell mundial actualment hi ha descrites unes 300.000 espècies de plantes amb flor. A Catalunya, aproximadament hi ha unes 3.500 espècies, de les quals unes 250 poden proporcionar nèctar, pol·len o melat a les abelles que les visiten. Poden trobar-se espècies florides durant tot l’any, si bé, per norma general, els màxims de floració es produeixen durant la primavera.

Sota la denominació de mel milflors podem trobar qualsevol mel produïda a Catalunya on no predomini cap espècie floral en concret. Cal tenir present que a casa nostra la gran majoria d’apicultors són fixistes, o sigui que no practiquen la transhumància, i moltes vegades extreuen la mel sense tenir en compte les floracions locals. Aquest fet determina la producció de mels molt diferents, fins i tot en una mateixa explotació. Les seves característiques principals són:
  • Color: és de blanc a ambre. De totes maneres és difícil determinar un color, ja que depèn molt de la zona i del còctel floral que la formi. 
  • Olor: floral o afruitada molt suau. 
  • Gust: molt dolç i persistent a la boca.
Font: Manual de les flors de les abelles

04 de desembre 2012

COM TROBAR LES FLORS SENSE GPS

 Foto: jm2c / sxc.hu

Els científics de la Universitat Queen Mary de Londres, en col · laboració amb el Grup Radar harmònica en Rothamsted Research, van ser capaços d'utilitzar el radar de seguiment per mostrar com els borinots eren capaços de descobrir les flors, i aprendre la seva ubicació a partir de la metodologia assaig-error a fi de trobar la ruta més eficient entre les flors que es trobaven a major distància.

Durant l'assaig es comptabilitzaren les vegades que les abelles i borinots s'equivocaven, i fou realment sorprenen veure que el ritme d'aprenentatge era molt important, tot i la massa cerebral que tenen aquests animals, fent-los equiparables a altres animals amb sistemes nerviosos més grans. L'estudi conclou que les abelles aprenen, i que encara que la flor sigui eliminada de l'emplaçament, les abelles la continuaran buscant, doncs en el seu pla de vol, es considera aquella zona com a excel·lent com a font nectarífera.

03 de desembre 2012

LA RECOL·LECCIÓ DE LA GELEA REIAL

 Foto: http://margshoney.com

La producció de gelea reial ve condicionada per la presència de la reina dins de la colònia. És per això que caldrà provocar un sentiment d’orfandat entre les abelles, de manera que aquesta sensació de solitud les estimuli a produir noves reialeres que ens permetran fer la recol·lecció de la gelea. Per aconseguir aquest objectius existeixen diferents tècniques:

02 de desembre 2012

01 de desembre 2012

LA PINYA HIVERNAL

 foto: rucherdes800

Com tots els animals, els insectes perden la calor a través de la superfície del seu cos i és per això que hivernen en un lloc segur i amb una temperatura més o menys constant. Les abelles, però, no hivernen, i necessiten elaborar noves estratègies a fi de mantenir una temperatura vital mínima. 

Les abelles elaboren la pinya hivernal quan la temperatura disminueix per sota dels 14ºC, una pinya que no és estàtica, doncs les abelles intercanvien constantment la seva posició, de manera que cap d'elles quedi exposada permanentment a la temperatura més externa i per tant més freda. La tècnica de la pinya hivernal és més eficient quan més gran és la colònia, fet que ens aconsella sempre a treballar amb arnes fortes, sobretot a la tardor, quan preparem les abelles per a l'arribada de l'hivern. A vegades la pinya hivernal no és suficient per contrarrestar el fred, i les abelles ho compensen a partir de la fabricació de calor gràcies a les contraccions dels seus músculs alars. Gràcies a aquest eficient mecanisme, les abelles poden generar la mateixa calor que desprèn una bombeta de 40W.



30 de novembre 2012

ABELLES FUSTERES

Foto: Zebra.equus

Les abelles fusteres no són insectes socials i tenen un cicle anual. Generalment són abelles de gran tamany, amb un tòrax pelut i amb un abdomen violeta  brillant, insectes generalment coneguts com a borinots (Xylocopa violacea).

Aquestes abelles deuen el seu nom al forat que fan a la fusta per tal de crear un llarg túnel o dipositarà el po·len i els ous. Any rera any, aquestes abelles mostren preferència geogràfica, reutilitzant antics nius. Durant la posta, que es realitza a la primavera, el mascle realitza un vol de vigilància sobre l'entrada del túnel, mentre que la femella desenvolupa les tasques domèstiques.  

Els nous individus neixerant a l'estiu, i en aquest mateix moment, iniciarant una cursa fins a preparar la nova posta i per tant garantir la pervivència de l'espècie.

Font: Apicesteve i  ichn.iec.cat

29 de novembre 2012

LA FARMACIOLA DE L'APICULTOR


És cert que qualsevol apicultor coneix perfectament quina és la reacció del seu cos davant de la picada d’una abella, però també seria bo recordar que el nostre organisme pot canviar, i que la nostra sensibilitat al verí de les abelles pot variar amb el pas dels anys. A més a més els apicultors moltes vegades tenim companyia d’altres persones que embruixats per la màgia de les abelles es decideixen a acompanyar-nos. Moltes vegades desconeixem la susceptibilitat al·lèrgica d’aquestes persones, per tant sempre val més prevenir que curar.

28 de novembre 2012

ARNES, UN MÓN DE MEL


Avui us volem parlar del llibre "Arnes, un món de mel" escrit per l'Àngel Solé Barrull i que compta amb el suport de l'Associació Cultural d'Arnes "La Bresca".

Es tracta d'un llibre a tot color amb apartats d'història, treball apícola, productes de les abelles i fins i tot gastronomia. Un llibre que paga la pena, doncs cal des del sector donar difusió a totes aquelles obres escrites en català i que ens apropen a les tradicions i oficis de la nostra terra.  Com diu el seu autor: "el llibre no hauria estat possible sense la participació d'una llarga sèrie d'informants i amics, que han donat sentit a la recerca. Com passa amb les petites abelles, aprofitem el seu treball per oferir-vos el fruit únic de la seva experiència". El llibre té un cost de 18 euros i es pot aconseguir directament através l'associació la Bresca.

L'Associació la Bresca va nèixer a finals d'octubre de l'any 2007 a partir de l'empenta d'uns quants veins i amics del poble i les ganes d'impulsar activitats culturals de tota mena. Per altra banda, Arnes és un petit poble situat als peus del massís del Port, un poble que com podeu veure té un nom que llueix apicultura per si mateix. El poble té un nucli medieval fortificat, amb una rellevant història que remunta al SXII. La natura, i com no l'aigua, són dos del seus punts forts. Ecolluita ja us va parlar d'aquest poble el 14 de maig de 2012.

27 de novembre 2012

ÉMILE WARRÉ

L'abat Eloi Émile François Warré (9 de març 1867 a Grébault-Mesnil - Tours 20 d'abril 1951) va ser un religiós francès i apicultor. Émile Warré va ser ordenat sacerdot el 19 de setembre de 1891 a la diòcesi d'Amiens i es va convertir posteriorment en rector de Mérélessart (Somme) el 1897 i després de Martainneville (Somme) el 1904. El 1916 decideix dedicar-se exclusivament a l'apicultura.

26 de novembre 2012

Biografia d'Émile Warré

L'abat Eloi Émile François Warré (9 de març 1867 a Grébault-Mesnil - Tours 20 d'abril 1951) va ser un religiós francès i apicultor.

Émile Warré va ser ordenat sacerdot el 19 de setembre de 1891 a la diòcesi d'Amiens i es va convertir posteriorment en rector de Mérélessart (Somme) el 1897 i després de Martainneville (Somme) el 1904. El 1916 decideix dedicar-se exclusivament a l'apicultura.

El pare Warré és important en el món de l'apicultura pel desenvolupament que fa del rusc, a partir de les seves experiències com apicultor i a partir del comportament natural de les abelles.
Les seves descobertes el porten a escriure diferents llibres: "La sanitat i els millors tractaments per a les malalties de les abelles"; "La mel i les seves propietats i usos"; i sens dubte la millor "L'apicultura per a tots".

El seu projecte radica en la intenció de fabricar un rusc que no pertorbés el comportament natural de les abelles i que de rebot fós pràctic per als apicultors. La seva filosofia donava prioritat al benestar de les abelles enfront de la productivitat a qualsevol preu. Émile volia, a més, crear un rusc econòmic, perquè fos asequible per a tothom. Aquest rusc popular tenia un cos inicial de dimensions 300mmx300mmx210mm i amb elements o alces que permetien treballar o bé amb marcs fixos o llistons.

Font: Wikipedia

LLEGA YA EL FRIO INVIERNO...


Llega ya el frío invierno, y nuestros ritmos biológicos se adecúan a menos horas de luz solar, menos vida al aire libre, soportar tamperaturas más frías, un ritmo de vida menos relajado, una alimentación más consistente, unos horarios más estrictos que en verano, y algunos virus que nos trae el frío.

El campo, siempre nos da respuestas para todo. Por ello, voy a ir desgranando cómo adaptarnos a estos rigores invernales.

Respecto a que disponemos de menos luz solar, he de recordar que el mejor antidepresico que existe es tomar el sol. Por eso, cada uno de los tibios rayos solares del invierno, son un auténtico regalo a aprovechar. El tomar polen nos aporta muchas vitaminas, minerales, fibra, y proteínas de fácil y cómoda asimilación. Debemos tenerlo en cuenta, pues las frutas son muy olvidadas en invierno. Y disponemos de maravillosos cítricos, que son una bomba de vitamina C para nuestro beneficio.

25 de novembre 2012

24 de novembre 2012

LA CONTAMINACIÓ DIESEL ÉS LA RESPONSABLE DEL SÍNDROME DEL DESABELLAMENT?

 Photograph by Stephen Buchman 

En Poppy Guy, un ecologista, el Dr Tracey Newman, un neurocientífic, i el seu equip de la Universitat de Southampton, creuen que les minúscules partícules o "nanopartícules", emeses pels motors dièsel podrien estar afectant els cervells de les abelles i danyant la seva innata capacitat de navegació. Aquesta intoxicació impediria a les abelles a trobar el camí de tornada cap el rusc. De rebot aquestes nanopartícules provocarien estrés a les abelles, alterant la salut de les abelles fent-les més sensibles al conjunt de patògens potencials d'una colònia.


23 de novembre 2012

TRACTAMENT DE LA LOQUE AMERICANA


La cria podrida americana és una malaltia infecciosa i de declaració obligatòria al nostre país, i una patologia inclosa dins del sanejament del DAAM. Davant de la sospita d’un brot de cria podrida americana, l’apicultor ho notificarà als veterinaris oficials de la seva seu comarcal a fi de certificar la seva diagnosi i tractament a seguir. 

Davant d'una diagnosi positiva en un arnar cal preguntar-se quines actuacions cal realitzar?

22 de novembre 2012

THE BEE PHOTOGRAPHER


Eric Tourneret va nèixer el 1965 en un poble a prop d'Annecy i ara viu a París. La seva infància al llac i a les muntanyes li va fer prendre consciència de la bellesa de la naturalesa. A l'edat dels 17 anys, i durant el seu servei militar, va descobrir Àfrica, els viatges, el desert, la trobada amb altres cultures i la fotografia, que ell ja veu com una "eina per explicar històries", i com una "eina per anar a trobar els altres" . Eric Tourneret continua el seu compromís amb la natura i especialment amb l'abella i la diversitat natural i humana mitjançant l'experimentació amb muntatges fotogràfics, vídeos i so. Avui des d'Ecolluita us convidem a descobrir-lo.

21 de novembre 2012

EL MISTERIO DE LAS ABEJAS ZOMBIES

Foto: John Hafernik

Es de noche y se escapa de la colmena sin rumbo impulsada por un instinto desconocido. Vuela perdida hacia ninguna parte como si estuviera poseída. Encuentra una luz y empieza a darle vueltas sin sentido hasta que muere.

Por la mañana pasa un entomólogo de la Universidad de San Francisco State y la recoge. Cada mañana aparecen decenas de abejas muertas bajo los focos de la facultad de biología. Son buena comida para las mantis religiosas que tiene en su laboratorio.

Pero algo imprevisto ocurrió: “las dejé dentro de un vial en mi escritorio y me olvidé de ellas. Entonces cuando fui a buscarlas tras una semana vi todas esas larvas de mosca rodeando las abejas”, explica el profesor John Hafernik.

20 de novembre 2012

LLUITA CONTRA LA MICOSI

La micosi és una malaltia infecciosa fúngica amb una baixa incidència en les arnes que demostren una gran fortalesa poblacional i instint de neteja. Davant de la sospita d’un brot de micosi, l’apicultor cal que busqui assessorament veterinari a fi de certificar la seva diagnosi i el tractament a seguir.

19 de novembre 2012

ALIMENTAR LES ABELLES?

Hola amics!

em dic Manel Hurtós i volia preguntar als lectors d'aquest bloc o al seu editor si és bo o no alimentar les abelles, i quins xarops existeixen en el mercat. La meva inexperiència em porta a fer-me moltes preguntes i no tinc clar si les meves abelles resistiran el fred hivernal.

gràcies per endavant per la vostra ajuda

Redacció Ecolluita: aquesta pregunta va ser rebuda el passat dissabte 17 de novembre a la bústia del bloc (ecolluita@apicesteve.cat). A partir d'avui i en el plaç d'una setmana procedirem a la seva resposta. D'igual manera oferim les portes obertes a tots aquells que vulguin col·laborar amb nosaltres i ens facin arribar els seus consells a partir de la publicació dels seus comentaris.

18 de novembre 2012

17 de novembre 2012

16 de novembre 2012

LA NECESSITAT D'UNA NOVA REINA


Foto:1way2directions

La vida dins de la colònia esdevé metòdica, i cadascuna de les abelles realitza la seva tasca. Quan les entrades de nèctar i pol·len són abundants, i la reina és jove i ben alimentada, el seu ritme de posta és molt intens, amb pics de més de dos mil ous diaris. Aquest dinamisme no deixa d’ésser fràgil, ja que la maquinària depèn de molts factors interrelacionats: les reserves d’aliment, l’activitat constructora de noves cel·les, el treball de les obreres mainaderes, l’estat sanitari, la climatologia, l’eficàcia recol·lectora, l’espai disponible, i molts d’altres. El trencament d’aquest equilibri pot desencadenar dues situacions completament diferents: la crisi reproductora o l’explosió demogràfica.

15 de novembre 2012

LA SANTÉ DE L'ABEILLE

 La Santé de l'Abeille és una revista francesa d'edició bimestral publicada per la FNOSAD (Federació Nacional d'Organismes Sanitaris Apícoles dels diferents Departaments francesos). Aquesta organització va nèixer el 31 de març de 1966 i fou l'encarregada de negociar amb el govern francés els drets dels apicultors, així com establir una línia d'ajudes i formació pel desenvolupament del sector apícola a França. Paral·lelament apareix la revista La Santé de l'Abeille, per fomentar aquest valors formatius i participatius dels apicultors, guanyant ràpidament l'afecte dels seus suscriptors, molts d'ells de nacionalitats diferents de la francesa. Avui dia, aquesta revista és considerada una de les millors en la recerca i estudi de les diferents patologies de les abelles, amb una edició acurada i uns articles de gran qualitat científica.

14 de novembre 2012

LA TARDOR I LES RESERVES ALIMENTÀRIES



Un cop feta una bona desparasitació, eliminant gran part de la varroa present de les nostres arnes... cal valorar altres aspectes, doncs estem a la tardor, una període on les abelles aprofiten per preparar les seves reserves per a l'hivern. Si l'acumulació de reserves no es prou òptima, caldrà una alimentació de subsistència.

L’alimentació de subsistència s’utilitza, si la caixa no té prous reserves, en èpoques d’escassedat d’aliments. Aquest tipus d’alimentació es dòna a fi que l’abella l’emmagatzemi i augmenti les reserves, doncs una colònia potent (que ens ocupi tot el cos de cria) necessita entre 10 i 20 Kg de mel per poder passar tot un hivern. L’utilitzem normalment a la tardor, abans que les colònies entrin en hivernació, i també a finals d’hivern quan les abelles desperten, ja que és possible que durant l’època freda hagin esgotat les reserves, indispensables per iniciar la nova temporada.

13 de novembre 2012

ABEJAR


El poble de Abejar és un municipi de la provínica de Sòria dins la Comunitat Autònoma de Castilla i León, dins la comarca de Pinares.

El poble se l'anomena "La Puerta de Pinares" doncs obre el pas cap als Pinares de Urbión i la conca inicial del Riu Duero.

12 de novembre 2012

AETHINA, L'ESCARABAT



Aethina tumida és un coleòpter de la Família dels Nitidulidae, un escarabat petit natural del Sud d’Àfrica i que està proliferant molt als Estats Units i Austràlia. Actualment es considera absent a la península. 

L’adult té 5mm de longitud i 3,2mm d’ample; i el seu color va de marró fosc a negre. Una característica peculiar és l’antena amb els extrems dilatats. El seu cos està recobert de pèls, més abundants en les seves extremitats. La seva vida mitjana és d’uns 6 mesos. Les larves són cucs petits color crema amb 3 parells de potes situades en els tres primers nivells post-cefàlics. Aquests verms són més petits que les larves de la falsa tinya o galleriosi.

11 de novembre 2012

10 de novembre 2012

LA SEQUERA I LES ABELLES


En els darrers anys venim experimentant una manca de pluges en períodes claus de la producció mellífera de les abelles, amb disminucions de fins el 40% del que seria esperable. La sequera provoca una manca de flors en els ecosistemes i de rebot una disminució en la fabricació de nèctar, secreció que és la matèria primera de la mel.

El problema es converteix en un drama, quan la sequera altera també el cicle biològic de les abelles, doncs aquest trasntorn climatològic altera la recollida de pòl·lens de qualitat, produïnt-se situacions de carència de minerals i vitamines essencials per a les abelles i la manca de proteïnes plàstiques per al correcte creixement dels immadurs. Davant d'aquesta situació, l'apicultor decideix alimentar les seves abelles, obvi i necessari, sempre i quan el diners invertits es corresponguin amb l'adquisició d'un substitut nectarífer de qualitat.


09 de novembre 2012

PROVA DE REPICADA INTRAHOSPITALÀRIA AMB HIMENÒPTERS VIUS (2a part)

Segona part de l'interessant article del doctor Gaspar Dalmau Duch, de la Secció d´Al·lergologia de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i Coordinador del Comitè d’Al·lèrgia a Himenòpters de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica.


08 de novembre 2012

HONEY BEE FEEDING

Avui us volem presentar una pàgina web que fa divulgació del món de la natura i que té un apartat interessant sobre l'anatomia dels insectes. A continuació us proporcionem una d'aquestes làmines, i tot i que està escrita en anglès, crec que val la pena. La fitxa ens parlar dels estris anatòmics que té l'abella en la seva important tasca recol·lectora, ja siguin ulls, antenes, llengua, extremitats... i el mecanisme orientatiu que les permet trobar i situar qualsevol flor en l'entorn del rusc.
Accés a la fitxa

07 de novembre 2012

TINTURA D'ORUJO I PRÒPOLI



El concepte pròpoli engloba tot un conjunt de substàncies resinoses i balsàmiques, de consistència viscosa, recollides de l’escorça i de les gemmes dels vegetals per les abelles i transportades fins a l’arna, on seran processades. La saliva i les altres secrecions glandulars de l’abella transformaran aquesta collita en un tresor constructor i antisèptic, conegut com l’or de les abelles.

La mateixa paraula pròpoli, que prové del grec, significa “defensa de la ciutat” fet que indica quina importància té aquesta substància en el rol de la colònia. Les propietats desinfectants del pròpoli converteixen l’arna de les abelles en un lloc relativament estèril als atacs dels microorganismes.

06 de novembre 2012

EL XAI SHAUN I LES ABELLES


El xai Shaun és una divertida sèrie d'animació infantil feta amb molta cura i bon gust. En la sèrie hi ha diferents protagonistes, el granger, el gos, les ovelles, els porcs, el gat... però qui destaca per sobre d'ells és en Shaun, un inquiet anyell que passa tot el dia barrinant quina en farà. En aquest episodi, en Shaun veu pertorbada la seva tranquil·litat habitual dins del ramat, per culpa d'una arna plena d'abelles.

05 de novembre 2012

PROVA DE REPICADA INTRAHOSPITALÀRIA AMB HIMENÒPTERS VIUS (1a part)


El terme repicada (RP), es refereix a aquelles picades que experimenten els pacients tractats amb immunoteràpia específica (ITE)(vacuna) amb verí d'himenòpters o no, posteriorment a la primera que causà una reacció sistèmica. Cal diferenciar entre RP espontània, que pateix el pacient de forma accidental, i la RP-provocació o Intrahospitalària (RIH).

La ITE amb verí de himenòpters és un tractament efectiu i segur que preveu la recurrència de reaccions potencialment fatals o molt greus per picada d´ himenòpters, reduint a un nivell molt baix el risc després de finalitzar-la.


Dr. Gaspar Dalmau Duch
Secció d´Al·lergologia. Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII
Coordinador del Comitè d’Al·lèrgia a Himenòpters de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

04 de novembre 2012

03 de novembre 2012

EL SISTEMA OLFACTORI

Els receptors olfactoris de les abelles, contràriament al que passa en els mamífers, no es troben en les vies respiratòries sinó en les seves antenes. Les terminacions nervioses encarregades de capturar les olors no entren en contacte directe amb les substàncies aromàtiques, doncs aquestes es troben recobertes per una capa d'exosquelet quitinós. Tot i aquesta membrana especial que recobreix les terminacions, les abelles poden percebre les olors. Si obserbem les antenes al microscopi s'observaran tot un conjunt de plaques on a sota hi hauran el receptors de l'olor, i entre plaques localitzarem tota una munió de pels.

02 de novembre 2012

LA BÍBLIA DE L'APICULTOR

Autors: Richard A. Jones i Sharon Sweeney-Lynch
Editorial: Stewart, Tabori & Chang
ISBN: 1-58479-918-8
EAN: 9781584799184
Nombre de pàgines: 416

Bíblia de l'apicultor és una guia amb els fonaments pràctics de l'apicultura, un bell almanac per ser llegit de principi a fi. El llibre inclou una part d'història, una part de manual i finalment és un llibre de cuina. El llibre està molt ben il · lustrat, amb imatges encertades del món apícola del passat i gravats únics.

En la Bíblia de l'apicultor trobareu consells sobre el maneig amb seguretat dels ruscos, la tècnica  per collir mel i bones i pràctiques idees sobre com utilitzar la mel i la cera (per exemple instruccions detallades per a la fabricació d'espelmes, vernís per a mobles, productes de bellesa, i prop de 100 receptes temàtiques on la mel és la protagonista).