10 de desembre 2012

MORT PER FRED

Foto: mort de gana i fred (Abejas de Fuentemilanos)

La mort per fred de les abelles és una alteració lligada a la mort per fam, doncs en veterinària se sol dir que un animal difícilment mor de fred si té aliment a disposició.

Les causes són difícils de determinar, un procés que l'observarem quan la colònia és dèbil i té abundant cria, i per tant no la pot abrigar. La mala praxis de l’apicultor pot ajudar-hi, doncs la introducció de quadres amb cria sense suficient bestiar pot facilitar processos d'aquest tipus, tot i que la desaparició de les recol·lectores de forma brusca, degut per exemple a una intoxicació, també en podria ser la causa.



Tot plegat produeix un desequilibri entre la població adulta i la població en fase de desenvolupament. Normalment les abelles abriguen els quadres centrals de les colònies, deixant refredar els quadres més allunyats.

Simptomatologia

  • Les larves perden el color blanc – marfil i agafen un color blanc – groc, fins a convertir-se en un color marró – negre.
  • Per la disposició de la pinya en el centre de la colònia, el fenomen de refredament es comença a veure en els cantells de la zona de cria dels quadres, així com de forma més amplia en aquells quadres més allunyats del centre de la colònia.
  • Els fongs emblanqueixen la pinya morta.
  • La larva morta és seca o viscosa, però mai filant com en el cas de la loque.
  • Els opercles estan enfonsats i foradats, amb la cria saltejada.

*** cal fer un diagnòstic diferencial amb la loque americana.

Autor: Apicesteve.cat