21 de febrer 2014

Abellaires en acció

Els abellaires fan aquest 2014 un pas ferm i endavant en la seva presència en el sector apícola de casa nostra. El Col·lectiu d'Abellaires és ja una nova associació d'apicultors, disposada a oferir tots els serveis que tot amant de les abelles necessita, com ara cobertura sanitària, formació continuada, assegurança apícola, cooperativisme de compra i venda, analítiques de laboratori...

L'associació Col·lectiu d'Abellaires no és una associació com les altres, doncs ens defineix la nostra filosofia de treball, d'acord amb els principis bàsics del respecte a l'abella, al medi ambient i als productes apícoles obtinguts de la nostra activitat ramadera. Som, doncs, abellaires que practiquen una apicultura sostenible, amb socis i simpatitzants que van més enllà de les terres catalanes, amb companys i companyes de l'Aragó, les Balears, Andorra i el País Valencià. 

Ecolluita i Abellaires treballen a partir d'ara en la divulgació del món fantàstic de les abelles, una activitat sense afany de lucre, doncs per a nosaltres la principal recompensa és fer allò que realment ens agrada, treballar amb les abelles, doncs elles i només elles són les autèntiques protagonistes.

Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com

Assoc. Col·lectiu d'Abellaires

DE L'APICULTURA FIXISTA A LA MOBILISTA

F. Calatayud
A primers del segle XIX, l’investigador rus Prokopovitx va ser el primer a fer un gran pas cap a les bresques mòbils. Va construir un rusc de fusta amb mòduls o cambres. La inferior, per al niu de cria, era de bresques fixes, però la superior, per a la mel, portava marcs de fusta on les abelles encaixaven les bresques. Per fi es podien traure les bresques de mel, ajustades als marcs, sense fer-les malbé, sense vessar la mel i evitant així el caos dins la colònia d’abelles que era típic de l’apicultura fixista.

Però el pas definitiu el va fer L.L. Langstroth, l’any 1851. S’havien introduït ja els marcs mòbils a les cambres de mel, però les cambres de cria continuaven sent problemàtiques. Les abelles encara imposaven el seu criteri de construcció al niu de cria. Però Langstroth va pensar que el “pas d’abella”, l’espai que les abelles respectaven per a poder passejar entre dues bresques veïnes, podia governar el disseny d’un rusc de marcs mòbils. Va fixar l’espai en uns 9,5 mil·límetres, i va fer un rusc deixant aquest pas entre els marcs i també entre aquests i les parets del rusc. L’èxit va ser complet, les abelles respectaven aquesta distància i, en general, construïen les bresques ben encaixades als marcs, de manera que es podien traure fàcilment les bresques de mel i de cria sense trencar-les, fins i tot es podien voltejar per observar- les i després tornar-les a deixar al seu lloc, també s’obria la possibilitat d’intercanviar les bresques de diversos ruscs, al capdavall, s’obrien los portes a l’apicultura tal i com la coneixem ara, l’apicultura mobilista.


20 de febrer 2014

LA MIEL QUE TODO LO CURA

fitoterapias.com

A la miel se le atribuyen propiedades más allá de las puramente alimenticias, pues es un producto al que tradicionalmente se le han dado usos medicinales. De hecho, se la considera uno de los alimentos naturales más curativos que existen. El apicultor Octavio Cayado Llosa, con colmenas en Colunga y Villaviciosa, lo corrobora: "El 90 por ciento de la miel que se consume es para tratamientos". La apiterapia es el uso terapéutico principalmente de apitoxinas (veneno de abeja) y otros productos como la miel, el polen, la jalea real y el propóleo con fines terapéuticos y preventivos.

Por tanto, ¿cuáles son las propiedades beneficiosas de la miel y en qué casos está recomendada?

Catarros. Se aconseja realizar un fervinchu o preparado para paliarlos. Una opción es mezclar orégano, miel y una copa de whisky o coñac. La otra es hervir leche y añadir miel para tomar la mezcla bien caliente como remedio contra el resfriado. Pero la miel no se debe calentar porque a partir de los 40 grados pierde propiedades, advierte José Manuel Alonso, presidente de la asociación gijonesa de apicultura. Octavio Cayado añade que para curar un resfriado es mejor optar por la miel de eucalipto, que por una multiflora.

Tos. Un remedio natural para combatirla es exprimir el zumo de un limón, calentarlo y añadirle una cucharada de miel.

19 de febrer 2014

PERNIL AMB AGREDOLÇ

Ingredients:

  • Pernil del país
  • Oli
  • Mel
  • Vinagre

Preparació:

Posem el pernil a la paella i el pasem volta i volta, afegim dues cullerades de mel i una mica de vinagre. Quan comença a bullir ja es pot treure i servir-lo.

Font:  Casa Roca (St. Martí de Barcedana)

18 de febrer 2014

LA SELECCIÓ REIAL


buzzingacrossamerica.com

Mentre la reina vella continua la seva monòtona tasca de posta d’ous, les abelles constructores i mainaderes es preparen per canviar el rumb de la gran família. En primer lloc seleccionaran unes desenes d’ous com a llavors de futures reines i a continuació marginaran alimentàriament la femella regenta. La inanició de la reina provoca la interrupció de la seva activitat reproductora com a conseqüència de la seva pèrdua de pes. Tot plegat sembla una invitació perquè abandoni el rusc, ja que el seu cos, novament estilitzat, li ha retornat la facultat de volar. La reina serà empesa cap a la sortida del rusc, tot oferint-li l’oportunitat d’abandonar el grup abans que es produeixi el naixement de les reines verges que l’hauran de substituir.

En d’altres ocasions, quan la reina mor per causa natural o per malaltia, el col·lectiu orfe fabrica noves reines a partir dels últims ous de la posta, desencadenant-se una renovació tranquil·la, amb poques aspirants a ocupar l’antic tron. En alguns casos, la manca de reina i per tant l’absència de l’olor reial, estimula les obreres a pondre ous, fruit de l’activació dels seus ovaris. La posta es caracteritza per ser irregular, amb la col·locació de més d’un ou per cel·la, uns ous que lògicament donaran mascles, perquè les obreres no tenen disponibilitat d’esperma. Aquesta resposta pot semblar inicialment sorprenent i sense una intencionalitat clara, ja que la situació és irreversible i la colònia inviable. L’actitud d’aquestes obreres abegoteres ens pot recordar un comportament arcaic, de quan les abelles actuaven com a reproductores solitàries.

17 de febrer 2014

LAS COLMENAS VALENCIANAS SE VACÍAN

Levante.emv.com

El uso de determinados pesticidas para tratar frutales de hueso cultivados en superficies agrarias de la Hoya de Buñol, Camp de Turia y La Ribera está provocando una mortandad de abejas sin precedentes a estas alturas de la temporada respecto a los últimos años. En poblaciones como Cheste y Vilamarxant, entre otras, se han detectado numerosas colonias muertas durante este pasado fin de semana como consecuencia de un producto fitosanitario que no se debe usar en época de floración, adelantada en 2014 pese a actual estación invernal debido a las elevadas temperaturas de las semanas precedentes.

El apicultor Carlos Muñoz, representante de la Unió de Llauradors, aseguró ayer que dichas mortandades de abejas provocan «considerables pérdidas a los apicultores valencianos», pues la catástrofe se suma a las que ya de por si tienen por los bajos precios de la miel o los problemas sanitarios continuos que padecen en sus explotaciones. La crisis de la apicultura valenciana por falta de rentabilidad en el negocio y el problema del relevo generacional en las aproximadas 1.700 explotaciones (que albergan unas 400.000 colmenas) también se acentúa por el problema del síndrome de despoblamiento, que ha reducido un 30 % el número de colmenas durante un lustro.

16 de febrer 2014

15 de febrer 2014

14 de febrer 2014

FLORA MEL·LÍFERA

wikipedia.org

Avui divendres 14 de febrer de 2014 es durà a terme la cinquena sessió formativa del curs d'iniciació a l'apicultura que organitza el Col·lectiu d'Abellaires a les instal·lacions de l'IES Garrotxa d'Olot. Amb quasi 50 matriculats, la sessió d'avui parlarà de la flora mel·lífera i dels productes de les abelles. 

Les abelles són insectes mel·lífers i pol·linitzadors, per tant conèixer les flors i el seus mecanismes reproductors és bàsic per gestionar una explotació agropecuària. Durant la formació parlarem de les principals espècies mel·líferes del país, així com dels seus calendaris de floració i àrees de distribució. Aprofitarem per parlar de les tipologies de mels i dels altres productes apícoles (pol·len, pròpoli, verí...)

Des del Col·lectiu vol animar a tots aquells abellaires i aficionats a les abelles a posar-se en contacte amb nosaltres, a fi d'articular millor les estratégies formatives, productives i sanitàries de les nostres arnes. Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com i abellaires@apicesteve.cat

Col·lectiu d'abellaires

13 de febrer 2014

5a. Sessió formativa: "flora mel·lífera"


Aquest divendres 14 de febrer de 2014 es durà a terme la cinquena sessió formativa del curs d'iniciació a l'apicultura que organitza el Col·lectiu d'Abellaires a les instal·lacions de l'IES Garrotxa d'Olot. Amb quasi 50 matriculats, la sessió parlarà de la flora mel·lífera i dels productes de les abelles. 

Les abelles són insectes mel·lífers i pol·linitzadors, per tant conèixer les flors i el seus mecanismes reproductors és bàsic per gestionar una explotació agropecuària. Durant la formació parlarem de les principals espècies mel·líferes del país, així com dels seus calendaris de floració i àrees de distribució. Aprofitarem per parlar de les tipologies de mels i dels altres productes apícoles (pol·len, pròpoli, verí...)

Des del Col·lectiu vol animar a tots aquells abellaires i aficionats a les abelles a posar-se en contacte amb nosaltres, a fi d'articular millor les estratégies formatives, productives i sanitàries de les nostres arnes. Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com i abellaires@apicesteve.cat

Foto: Wikipedia.org

LA UE APRUEBA CINCO NUEVAS VARIEDADES DE TRANSGÉNICOS

docsalud.com

La Comisión Europea decidió autorizar el ingreso a la Unión Europea (UE) de cinco nuevas variedades de maíz transgénico, que podrá ser consumido, elaborado o usado como alimento para animales, pero no cultivado.

En este tema tuvo que ser decidido por la comisión debido a que anteriormente no se llegó a un acuerdo en el Consejo de los países miembros. El desacuerdo obedeció a que algunas naciones del bloque consideran que los vegetales transgénicos constituyen un riesgo para la salud y el medio ambiente.

Bruselas se basó en su decisión en una información positiva de la Agencia Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA), que calificó de inofensivas cinco variedades alteradas de este vegetal. El maíz transgénico fue autorizado por diez años y las compañías deben rotular claramente en sus productos su presencia.

A mediados de junio, la Comisión Europea presentó una nueva reglamentación en la cuestión de las plantas transgénicas debido a los frecuentes desacuerdos en el seno del Consejo de la UE.

Los países miembros pueden determinar si aprueban, limitan o prohíben el cultivo de organismos modificados genéticamente en sus campos, aún si está aprobado en la Unión.

12 de febrer 2014

ELS CÍTRICS - Citrus L.

botanicayjardines.com

En general els cítrics apleguen arbres de port petit, perennifolis i en el cas del taronger i el llimoner amb espines a les branques. Les fulles són coriàcies i tenen forma lanceolada o el·líptica.
 
Les flors són blanques, presenten 4 o 5 pètals amb nombrosos estams i es caracteritzen per ser molt aromàtiques, ja que segreguen molt nèctar i fan la típica flaira de “tarongina”.

La màxima floració es produeix a la primavera, si bé poden tenir flors tot l’any.

El gènere Citrus inclou diversos arbres i arbusts, procedents de l’Àsia tropical i que han estat àmpliament cultivats en les contrades mediterrànies de tipus marítim. A Catalunya es localitzen bàsicament en les comarques del sud de Tarragona.
 
En els últims anys la producció d’aquest tipus de mel ha disminuït a causa de la problemàtica de la “pinyolà”, on s’acusa a les abelles de provocar l’aparició de llavors en els fruits a causa de la pol·linització encreuada de cítrics híbrids.

Autors: Cristina Pera & Esteve Miràngels

11 de febrer 2014

GRAN MORTALITAT D'ABELLES ARIÈGE (FRANÇA)


Aquest hivern ha estat terrible a Ariège amb mortalitats que superen els 1000 ruscs, amb més de 3000 explotacions apícoles afectades.

El problema afecta a molts joves apicultors, que veuen en perill les seves inversions, doncs a part de l'alta mortalitat, són moltes les arnes debilitades, fet que condicionarà negativament la producció d'aquesta primavera.
 
Les colònies afectades presentaven grans quantitats d'abella morta i aquesta està essent analitzada per les autoritats competents, però la sospita dels perillosos tractaments amb insecticides han posat en peu de guerra els col·lectius d'apicultors de la zona.

Aquests productes actuen a llarg plaç tot acumulant-se en l'interior de la colònia, afeblint el bestiar i apareixent una variant del tristament famós síndrome del desabellament.

Article original de: ariegennews.com

10 de febrer 2014

CURSO DE INSEMINACIÓN INSTRUMENTAL


En la ciudad de Cuernavaca en México estaremos realizando un curso de Inseminación Instrumental la primera semana de Junio del 2013.

A excepción de Islas la única manera de tener un control seguro de los apareamientos es utilizando a Inseminación Instrumental, los criadores de reinas que llevan un programa de selección pueden tener un mayor éxito en los resultados, teniendo control sobre la línea materna y paterna.

El propósito de este curso es el de dar un adiestramiento que de la oportunidad a los participantes de regresar a sus lugares y poner en práctica la técnica.

Tendremos como invitado a mi amigo y gran conocedor de las abejas y de la técnica de Inseminación Instrumental Biol. Francisco Reyes Ordaz, quien dará una plática sobre homogenización de semen, pooling y nociones de mejoramiento genético.

Más información

09 de febrer 2014

08 de febrer 2014

MASACRE DE ABEJAS EN MURCIA

greenpeace

La Asociación de Apicultores de la Región de Murcia (AARM) denunció esta semana una auténtica masacre de colmenas en los términos municipales de Cieza y Calasparra, Murcia. Varios millones de abejas se han muerto y se desconfía que la causa ha sido la fumigación incontrolada de insecticidas agrícolas.

Esta es una lamentable paradoja que ocurre una y otra vez. No hay agricultura sin polinizadores, sin embargo muchas de las prácticas de la agricultura industrializada son una amenaza constante para las abejas, para las especies beneficiosas, para los ecosistemas en general y, por supuesto, para los seres humanos como lo demuestran las preocupaciones recientes de la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria. En Murcia esto ha ocurrido justo cuando va a empezar la floración de los frutos de hueso...

07 de febrer 2014

METODOLOGIA DIAGNÒSTICA DE LA VARROA

honeybeesuite.com

El sanejament de les arnes dins l'Assoc. Col·lectiu d'Abellaires comportarà un tractament obligatori a la tardor i preferiblement 4 lectures de diagnosi repartides al llarg de l’any:
  • 1a LECTURA: finals d'hivern
  • 2a LECTURA: finals de primavera (obligatòria). Aquesta lectura serà l’escollida per tal de realitzar els sanejament conjunt de l’Assoc. Col·lectiu d’Abellaires.
  • 3a LECTURA: finals d'estiu
  • 4a LECTURA: finals de tardor

*** la climatologia catalana és diversa, per tant cada lectura s'adaptarà en el temps en funció del lloc geogràfic que ocupi l'arna. També serà possible canviar la data del sanejament oficial en funció de les necessitats sanitàries de l’abellaire i de mutu acord amb el servei veterinari.

06 de febrer 2014

EL ORIGEN DE LOS VIRUS APÍCOLAS

American Society

El virus que aniquila a las abejas pudo haber dado un salto evolutivo de millones de años

Un patógeno viral que ‘aprendió’ a pasar de las plantas a los insectos, dando de esa forma un salto evolutivo de 1.600 millones de años, podría estar detrás de la masiva extinción de colonias de abejas en EE.UU., según un nuevo estudio. La extinción de millones de abejas en EE.UU. durante la última década podría deberse a un virus de la mancha anular del tabaco (TRSV) que normalmente infecta a las plantas, según un nuevo estudio de microbiologos chinos publicado por la revista especializada ‘American Society for Microbiology’.

05 de febrer 2014

L'APICULTURA FIXISTA TRADICIONAL

F. Calatayud
Quan es parla de l’esmentat model d’apicultura tradicional, l’anomenem apicultura fixista. Aquesta denominació es fonamenta en el fet que les bresques construïdes per les abelles, segons el disseny que els dicta el seu instint natural, queden fixades unes a altres per ponts de cera i també a les parets del rusc, de manera que l’apicultor ha de trencar-les (o tallar-les) per poder traure’n la mel. Doncs bé, aquest tipus d’apicultura és el que prevalgué durant un llarg període de temps, fins a les acaballes del segle XIX, però sense oblidar que en molts indrets coexisteix encara amb la pura caça i recol·lecció de mel dels eixams salvatges
 
A la península Ibèrica també arriba l’art de criar abelles. És molt possible que l’apicultura s’endinsara en la península Ibèrica des de les costes mediterrànies, donada la intensa activitat comercial que ja hi tenien en aquell temps. És en aquesta zona, on s’han trobat ruscs cilíndrics de ceràmica pertanyents a la civilització ibèrica, però no es pot menysprear la possibilitat que també els feren amb altres materials que no han perdurat fins als nostres temps.
 

04 de febrer 2014

03 de febrer 2014

ABELLES AFECTADES PER MOSQUES?

wikipedia.org

Un apicultor de l'est dels Estats Units, Anthony Cantrell ha descobert unes abelles anormals en el seu rusc. El professor de la Universitat Estatal de San Francisco, John Hafernik, ja parlava d'aquesta nova malaltia apícola l'any 2008 i les va anomenar abelles zombies.  

Una mosca anomenada Apocephalus borealis seria la causant d'aquest procés a partir de la seva adherència damunt de l'abella i la posterior injecció dels seus ous dins del cos. Les larves que naixerien d'aquests ous provocarien un dany neurològic que explicaria el moviment anormal i nocturn de les abelles, tal com si foren abelles zombies.

Hafernik i el seu equip de col·legues han estat seguint la propagació d'aquestes abelles zombies a través dels Estats Units i han constatat la relació hoste-paràsit i l'origen de la patologia, doncs aquesta abella abans parasitava borinots.
 
Ara falta veure com evoluciona la malaltia i si es converteix en una nova font de paràsits per a les abelles, o acaben essent casos més aviat esporàdics. Cal recordar que les abelles ja pateixen altres malalties relacionades amb les mosques, com ara la Apimiasi de la Senotainia tricupi.

Font: abc news

02 de febrer 2014

01 de febrer 2014

BARCELONA PIONERA EN LA REGULARITZACIÓ DE L'APICULTURA URBANA

miel de barrio

L'ajuntament de Barcelona ha regularitzat la instal·lació de ruscs urbans en alguns edificis emblemàtics de la ciutat. Des d'Ecolluita felicitem aquesta iniciativa, doncs és un senyal de progrés i de sensibilitat ecològica davant les múltiples iniciatives existents en d'altres importants capitals europees.

El polític Jordi Portabella d'Esquerra Republicana de Catalunya ha estat el responsable de presentar el requeriment que ha estat acceptat per la resta del consistori. Les abelles contenen una important càrrega ecològica, molt important en ciutats que moltes vegades superen els màxims de contaminació acceptables. És per això que amb les abelles trobem uns fantàstics aliats, a fi de detectar i controlar els importants paràmetres ambientals, doncs actuen com sofisticats bioindicadors.

Informa: Ecolluita i Miel de Barrio

31 de gener 2014

XI CONGRESO LATINOAMERICANO DE APICULTURA 2014

 
La Sociedad Argentina de Apicultores (SADA), junto con el Proyecto Integrado de Desarrollo Apícola INTA- PROAPI, invitamos a formar parte de un espacio enriquecedor para la apicultura latinoamericana, en donde los apicultores podamos trabajar juntos, intercambiar conocimiento y fortalecer los vínculos institucionales.  El XI Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014- FILAPI,  que se realizá en  Pto. Iguazú, Misiones, Argentina, es la oportunidad.
 
Tanto la Sociedad Argentina de Apicultores, con 75 años de experiencia en defensa, promoción, representación y capacitación apícola, como el INTA –PROAPI, red de técnicos y científicos que trabajan desde 1996 con el objetivo de desarrollar una apicultura fuerte y competitiva, poseen una excelente experiencia de trabajo conjunto en la conformación de congresos apícolas nacionales e internacionales.
 
Ambas organizaciones realizaron de forma conjunta dos Congresos Argentinos de Apicultura, y en el año 2011 obtuvieron una gran experiencia con la organización del 42° Congreso Internacional de Apicultura – APIMONDIA 2011, un congreso internacional que fue llevado adelante con espectacular éxito. Por todo esto es que la Sociedad Argentina de Apicultores (SADA) e INTA PROAPI presentan la XI edición del Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014 – FILAPI, en Pto Iguazú, Misiones, Argentina, con total convicción de que será un gran congreso y una importante experiencia  para los apicultores de Latinoamérica.
 

30 de gener 2014

SEGUIMENT DE LA VARROA

myrmecos.net

Des del Col·lectiu dels Abellaires, la nova associació d'apicultors activa des d'aquest 2014, ens plantegem molt seriosament la lluita contra la varroa i per tant hem establert un protocol de diagnosi del paràsit al llarg de l'any. 

Els programes sanitaris de la resta d'associacions es basen en complir uns mínims del tot ineficients, amb una sola lectura a l'any i una certificació veterinària mancada del més mínim dels rigors epidemiològics i estadístics.

El Col·lectiu d'Abellaires executa el seu propi programa sanitari, un protocol d'actuació basat en 4 lectures de varroa repartides durant l'any, tot buscant els períodes clau de reproducció del paràsit. A més, els nostres associats, reben la formació i assessorament necessari per com i quan realitzar aquestes lectures, tot utilitzant fons sanitaris que construim nosaltres mateixos, i que es poden adaptar a les diferents tipologies d'arnes, ja siguin Langstroth, Dadant, Warré o fins i tot Layens. 

Tot això ho fem per convenciment i sota la supervisió del nostre veterinari, el qual analitza i certifica les lectures i estableix els programes individualitzats per cadascun dels nostres associats, sense que això suposi un cost adicional.

A partir d'aquest 1 de febrer iniciem la primera fase de recollida de lectures, tot coincidint amb l'augment de temperatures que es començarà a percebre en les hores centrals del dia. Per a més informació us podeu a adreçar al nostre servei veterinari dins del Col·lectiu d'Abellaires:abellaires@apicesteve.cat

Col·lectiu d'Abellaires

29 de gener 2014

EL POLEN (1a PARTE)

edmundofgabus

El polen es virtualmente la única fuente de proteínas, sustancias, grasas, minerales y vitaminas que son necesarios durante la producción del alimento larval y para el desarrollo de abejas que han emergido recientemente. Una colonia no puede criar larvas si esta no tiene polen., ellas hacen esto con la reserva que posee en sus cuerpos y la cantidad de alimento producido es más bien poca.  

 

El polen de abejas es una importante fuente natural de proteínas, carbohidratos, vitaminas y minerales, considerado por ello como un excelente suplemento dietético con acción bio-estimulante.  

 

La Industria farmacéutica cubana lo utiliza en 3 formulaciones diferentes: polen melito, polen papelillos o cápsulas de 250 mg y polen tabletas revestidas de 125 mg; sin embargo, dado su origen es frecuente encontrar poblaciones microbianas que atentan contra la calidad higiénica de estos productos, colocándolos fuera de las especificaciones establecidas y con algunas limitaciones para la población.

 

28 de gener 2014

ELS PRODUCTES DE LES ABELLES


indiamart.com


Les abelles ens proporcionen una gamma de productes molt gran (mel, melat, pol·len, pròpolis, cera, gelea i verí), substàncies que totes elles tenen una funcionalitat biològica dins de l’arna. 

L’apicultor s’aprofita de la generosa capacitat recol·lectora de les abelles, extraient de l’arna sana els nombrosos excedents que es produeixen. Cal doncs, ser prudents i justos, i no sobreexplotar les arnes, evitant fer extraccions abusives que ens obligaran posteriorment a una alimentació artificial. Les arnes més sanes i de rebot més productives, són aquelles que poden viure de les seves reserves, ja que els productes apícoles aporten a les abelles propietats nutricionals i antisèptiques que difícilment poden suplir els pinsos del mercat. Les abelles necessiten una dieta equilibrada en glúcids, greixos, proteïnes, vitamines i sals minerals. 

La mel és una font molt bona de sucres, un principi actiu que es transforma en energia de disponibilitat immediata per a les abelles. La resta de productes són obtinguts bàsicament del pol·len. Els greixos garanteixen reserves energètiques a llarg plaç per a una bona hivernació de les abelles, i les proteïnes són l’aliment plàstic que fa possible el creixement de les larves i el bon estat corporal i immunològic de les abelles. De fet, en aquest principi es basa l’apicultura ecològica, una arna que ens proporciona una gran diversitat de productes, però que la seva explotació mai és asfixiant, de manera que l’apicultor deixa prou excedents perquè les abelles puguin superar perfectament el període hivernal.

Autor: Esteve Miràngels

27 de gener 2014

LAS ABEJAS Y LA SEGURIDAD ALIMENTARIA

miel.bligoo.com


La seguridad alimentaria es definida por la Organización para la Alimentación y la Agricultura (FAO) de las Naciones Unidas, como la “situación en la cual todas las personas tienen, en todo momento, acceso a los alimentos seguros y nutritivos que necesitan para mantener una vida sana y activa”. Si consideramos que al 2050 se incorporarán unos dos mil millones de nuevos habitantes en el mundo, el desafío de la seguridad alimentaria  -es decir, la producción de esos alimentos seguros, nutritivos y accesibles, para cubrir la necesidad de una población global en torno a los nueve mil millones- significa nada menos que doblar la producción actual. 

Si bien responder a este desafío depende de varios factores, de carácter científico, tecnológico, económico, financiero, y de políticas públicas adecuadas, el principal componente de la producción de alimentos es la preservación de la biodiversidad y el buen funcionamiento de los ecosistemas.

La desaparición de las abejas debe hacernos reflexionar entonces, como Humanidad, sobre los malos hábitos, la indiferencia ambiental, y la deformación de la matriz alimentaria que hemos ido sufriendo paulatinamente...

26 de gener 2014