26 de maig 2012

25 de maig 2012

LA VARROOSI

La varroosi és una malaltia d’amplia distribució en el nostre país, una malaltia que difícilment podrà ser mai eradicada. La varroa és un ecto-paràsit, que s’ha adaptat perfectament al cicle de vida de les abelles.

Aquest àcar s’alimenta de l’hemolimfa de les larves i abelles, en provoca el debilitament físic i, finalment, la mort. La varroa aprofita les abelles mainaderes per aproximar-se a la zona de cria, i, moments abans de l’operculació, entrar dins la cel·la. 

24 de maig 2012

ECOLLUITA AL TWITTER

Hola companys,

des d'aquest cap de setmana, Ecolluita disposa de compte al Twitter (@ecolluita), per tant si voleu ens podeu seguir també des d'aquesta xarxa. La nostra intenció és publicar comentaris referents als articles que anem publicant, així com reflexions en veu alta de la nostra línia editorial. A part, i en el marge dret del bloc, trobareu un historial de tots els nostres comentaris al twitter.

23 de maig 2012

LA MEL, TOT VIRTUTS

La mel, dolça i viscosa, és una barreja de sucres (fructosa, glucosa, sacarosa i maltosa) que conté minerals, vitamines, aminoàcids i antioxidants.
 
La mel la produeixen les abelles i d'altres insectes a partir del nèctar de les flors. El gust, sabor i color el determinen els tipus de flors de les que se'n recull el nèctar: taronger, esbarzer, gerd, etc.
 
La mel és el producte alimentari que més temps es conserva gràcies a la alta concentració en sucres i el baix nivell d'humitat. Sempre que es mantinguin aquestes condicions, la mel serà apta per al consum ja que cap bacteri no prolifera en ella.

22 de maig 2012

LES ABELLES SÓN MOLT MÉS INTEL·LIGENTS QUE NOSALTRES

Tal com publiquen a la revista Science Daily científics de la Universitat de Londres han descobert que les abelles aprenen a volar la ruta més curta entre les flors, és a dir saben resoldre el problema del viatjant a una velocitat superior a com ho faria un ordinador. 

El problema del viatjant (també conegut com a problema del viatjant de comerç) és un dels problemes més estudiats en el camp de l’optimització combinatòria computacional.

L’objectiu és trobar una ruta que, començant i acabant en una ciutat concreta (A), passi una sola vegada per cadascuna de les ciutats (B, C i D) i minimitzi la distància recorreguda pel viatjant.



21 de maig 2012

APICULTURA EXTREMA


L'apicultor de més edat de la regió fa 50 anys que s'enfila a 60m d'alçada per brescar; en té 77 i encara hi puja. Bresquen un cop l'any, abans que arribi l'hivern, assegurant-se de preservar la collita pel proper any. Per ell, la mel no té preu, viu en la humilitat més profunda. Tot una mostra de respecte a la natura o com ell li diu, de respecte als Déus del penya-segat. 
Namasté.

L'Apicultura al Nepal

ABELLES I REIS

L'únic sistema monàrquic que veig raonable és el de les abelles, on la reina es guanya el títol a base de pondre ous, podent aplegar fins als 1500 al dia. Ous dels quals eixiran noves abelles i abellots. Eixa excel·lent producció la pot fer després d’aparellar-se en nombrosos abellots, coneguts en castellà com “zánganos” que tenen com única funció fecundar la reina.




20 de maig 2012

POL·LEN, EL NOU FILM DE DISNEYNATURE

"Pol·len" és la nova pel · lícula de Schwartzberg  que parla sobre els diferents pol · linitzadors a tot el món. Disneynature és una divisió de Walt Disney amb seu a París i que compta amb diversos documentals relacionats amb el món de la naturalesa, tot seguint els passos del seu fundador, Walt Disney i els seus 13 documentals sobre la naturalesa i que van ser produïts entre els anys 1948-1960, sota el nom de "True-Life Adventures".

Si teniu un moment, mireu el trailer... val la pena!


19 de maig 2012

LES ABELLES DEL GARRAF A L'ESPAI TERRA


La Mireia Segú, reportera de TV3, va aquest dilluns a buscar abelles, a veure com treballen els entomòlegs del CREAF, els experts en aquest insecte tan important per al planeta. Per fer-ho anem al Garraf, un lloc més aviat àrid. I és que encara que d’entrada no ho sembli, a les abelles els agraden els llocs secs, sobretot perquè no hi ha gaires arrels de plantes i poden fer els seus nius sota terra.. Només aquí al Garraf s’han trobat 113 espècies diferents d’abelles.

18 de maig 2012

LA FORMACIÓ DE LA MEL

La mel, com a producte final de les abelles i que ens arriba al consum humà depèn d’un conjunt de factors que en condicionen les seves particularitats. En primer lloc el règim de secreció de nèctar de les flors, diferent segons el tipus de planta, i influenciat per factors climàtics, geogràfics, geològics i biològics de la pròpia planta, fet que en determinaran el seu valor apícola.



17 de maig 2012

BAYER: EL BENEFICI ECONÒMIC O LES ABELLES?

El Colapse de les colònies (Síndrome del Desabellament) és un fenomen misteriós que mata les colònies d'abelles els apicultors, però també les de les abelles silvestres.

Tot i els esforços i les múltiples investigacions, les causes d'aquest síndrome encara no han estat identificades, mentre que les colònies d'abelles del món estan desapareixen a un ritme molt preocupant.

Als EEUU, les conseqüències ambientals i econòmiques són enormes, doncs la pol·linització de les abelles repercuteix en el balanç financer de les collites amb un valor que supera el 15 mil milions de dolars, sobretot en els cultius dels fruits secs, fruites carnoses i verdures. Només una dada aportada per les Nacions Unides: "de les 100 espècies de cultius que proporcionen el 90% de l'alimentació mundial, el 71% són pol·linitzades per les abelles "



16 de maig 2012

NOVETATS ECOLLUITA

Benvolguts companys i lectors d'Ecolluita,

Des d'aquesta setmana, Ecolluita us ofereix dues noves possibilitats de connectar-vos amb nosaltres, a partir de dos mecanismes que us explicarem a continuació i que trobareu en el marge dret del bloc:

1. Subscripció Ecolluita
2. Seguidors Ecolluita

15 de maig 2012

DOS MÈTODES PER DETERMINAR EL COMPORTAMENT HIGIÈNIC

A la imatge podem observar una secció de bresca de cria segellada que conté aproximadament 100. La porció de cria va ser congelada durant almenys 24 hores, i col · locada novament en el forat que havíem fet amb el ganivet.


Els dos mètodes utilitzats són:
1- Assaig amb cria congelada
2- Congelació amb nitrogen líquid

14 de maig 2012

ARNES


Arnes és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta. Situat a l'extrem sud de la comarca, el poble es troba sobre un petit turó a 508 m d'altura que domina el riu Algars. Per la banda sud el seu terme municipal s'endinsa en el massís dels Ports de Tortosa-Beseit, mentre que la banda nord del terme, més plana, està dominada pels rius Algars i Estrets. Després d'una època de depressió i despoblament, comuna a tota la comarca, en els darrers anys el poble ha desenvolupat amb força l'oferta de turisme rural i excursionisme, gràcies a la seva situació propera als Ports.

13 de maig 2012

EL COLMENAR


La Asociación de apicultura El Colmenar se creó en Vigo hace más de 15 años. Nuestro cometido es informar y divulgar la apicultura en todos sus ámbitos. Esta asociación edita una revista, El Colmenar, dedicada especialmente a la apicultura y el mundo apícola. Consta de 88 páginas que se reparten entre el color y el bitono, en papel de 120 gr. La portada y contraportada se editan a color y con un papel diferente, de 220 gr., y plastificado. Las medidas son 205 x 295 mm.

12 de maig 2012

PER UNA BONA TERAPÈUTICA

Abans d’iniciar un determinat tractament és important tenir clares una sèrie de precaucions:

 

Moltes malalties de les abelles no tenen un tractament específic, i moltes vegades és un tractament ineficaç. En tot moment cal preguntar-se si val la pena intentar guarir la caixa o és més pràctic destruir el bestiar, les seves produccions i desinfectar tot el material.


11 de maig 2012

ABELLES SOLITÀRIES


Les abelles solitàries comprenen la majoria de les abelles, però, són són poc conegudes, ja que per davant tenen les abelles de la mel i els borinots. No obstant això, són importants pol·linitzadors, i només durant els darrers anys, estan començant a obtenir el reconeixement que es mereixen.

Malgrat el seu nom, algunes espècies poden viure en un tipus de grup social, amb la construcció de nius d'abelles a prop l'un de l'altre i donant l'aparença d'una espècie de colònia. Moltes espècies poden ser fàcilment confoses amb les vespes, mosques, o fins i tot les abelles de la mel.

L'abella
més gran al món es creu que és una abella solitària - Megachile Plutó, un tipus de talladora de les fulles. No obstant això, alguns són molt petites, amb tan sols uns pocs mil·límetres de llarg

10 de maig 2012

09 de maig 2012

LES ABELLES MEL•LÍFERES S'ADAPTEN A ALGUNS PESTICIDES CONTRA ELS ÀCARS

Un nou estudi de la Universitat d'Illinois apunta que certs enzims que tenen als intestins poden desintoxicar-les dels agrotòxics contra els paràsits dels ruscs


Un nou estudi revela com els enzims en l'intestí de les abelles poden desintoxicar-les dels pesticides comunament utilitzats per matar els àcars en els ruscs. Aquest és el primer treball d'investigació que s'ha fet per esbrinar els mecanismes moleculars que permeten a un insecte pol·linitzador tolerar l'exposició a aquests compostos potencialment mortals. La investigació s'ha fet pública al Proceedings of the National Academy of Sciences.



08 de maig 2012

EL TÒRAX DE LES ABELLES

El tòrax és el centre de la locomoció de l'abella i té tres segments, cadascun amb un parell de espiracles per deixar entrar i sortir l'aire. Les abelles tenen 2 parells d'ales i tres parells de potes. Les potes són molt versàtils, amb urpes al tarsómers, que li permeten una bona subjecció en superfícies rugoses, però també caminar sobre superfícies llises, com ara fulles o fins i tot el vidre. També hi ha estructures especials a les cames per ajudar a recollir eficientment el pol·len.


07 de maig 2012

AVET - Abies alba Mill.

L’avet no ens proporciona nèctar, però en canvi ens ofereix grans quantitats de secrecions de la seva saba que un cop transformades per les abelles donaran lloc al valuós melat. És per això, i sobretot pel moment de l’any en què es dóna, aquest producte pot completar molt bé la productivitat d’una explotació. 

06 de maig 2012

CERA DE ABEJA SIN RESIDUOS QUÍMICOS, ORGÁNICA Y ECOLÓGICA.

Las sustancias químicas son, en la actualidad, una de las mayores amenazas para toda forma de Vida en nuestro planeta. Tienen efectos teratogénicos (malformaciones fetales y congénitas), carcinogénicos (inducen el desarrollo de formaciones tumorales), mutagénicos (provocan mutaciones en las células, la base de los procesos cancerígenos) y disminuyen la fertilidad. 

Se comportan también, en ocasiones, como disruptores endocrinos y mensajeros químicos, es decir, actúan de manera análoga a como lo harían determinadas hormonas, biocatalizadores, enzimas o moduladores habituales y normales del metabolismo y reacciones químicas del organismo. Los “sustituyen” y suplantan, asumiendo sus funciones, actuando como si fueran ellos, haciéndolo de manera persistente y continuada y no cuando los mecanismos reguladores de la homeostasis interna de los seres vivos lo requieren, lo que ocasiona diversos trastornos, enfermedades y alteraciones. En el contexto de la apicultura, aunque los estudios son escasos, ya se ha demostrado que dañan a las abejas, la miel y, por extensión, al apicultor y la apicultura, comprometiendo su futuro.

05 de maig 2012

TALLER D’APICULTURA ECOLÒGICA

INTRODUCCIÓ AL MÓN DE LES ABELLES

Vine a descobrir el fascinant món de les abelles al bell mig del Parc Natural del Montseny!

Amb en Pau Nieto, apicultor del Montseny, coneixerem les abelles,veurem com són i com s’organitzen. Visitarem un abellar, i observarem com desenvolupen les seves funcions dins la colònia. Aprendre’m com s’elabora la mel i el pròpolis, com es produeix la cera i la gelea reial, com es transporta el pol∙len... Participarem en els processos de brescar, centrifugar i envasar, i ens endolcirem el paladar assaborint una degustació de diferents mels.

04 de maig 2012

MEL NO EXPORTABLE!

La mel de l'Estat espanyol no es pot exportar per causa dels transgènics



La mel de l'Estat espanyol és en quarantena. I els apicultors romanen en estat alerta. És el que afirma Le Monde, però que ha passat desapercebut a casa nostra. Des que el setembre de 2011 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar contra la comercialització de la mel amb traces d'organismes genèticament modificats (OGM), l'exportació de la mel produïda a l'Estat espanyol està "pràcticament paralitzada", tal com afirma José Luis González, portaveu dels apicultors de la Coordinadora d'agricultors i ramaders (COAG). I els apicultors es troben ara amb "la meitat de l'estoc de la temporada 2011 sense col·locar".

02 de maig 2012

01 de maig 2012

ELS NENS CIENTÍFICS I ELS BORINOTS

La conducta de les abelles és una àrea de recerca que no sol tenir ressò en els mitjans de comunicació. Un recent treball sobre el borinot 'Bombus terrestris' no hauria sortit del reducte dels especialistes en la matèria si no fos perquè ha estat concebut, realitzat i redactat per menors de deu anys

30 d’abril 2012

29 d’abril 2012

28 d’abril 2012

LES ABELLES S'APROFITEN DE LA PROMISCUÏTAT DE LA REINA

Els científics es pregunten la raó per la qual la reina de les abelles és tan promíscua, en comparació amb d'altres insectes socials. El fet de que la reina s'aparelli amb molts mascles durant els seus vols nupcials tindria per objectiu millorar l'estat sanitari del rusc.


27 d’abril 2012

EN DEFENSA DE LAS ABEJAS, FIRMA!!!

En silencio, y por todo el planeta,miles de millones de abejas están muriendo mientras nuestros cultivos y alimentos están en riesgo. Pero si Bayer dejase de vender un tipo específico de pesticidas, las podríamos salvar de su extinción

Los pesticidas están matando abejas y amenazando el suministro de nuestros alimentos.En las próximas horas, los accionistas de Bayer, el mayor fabricante de productos químicos, podrían alcanzar un acuerdo para detener esta producción tóxica. La gran presión pública les ha obligado a debatir esto en su reunión anual de accionistas. Ahora aseguremos de que voten para ponerle fin a los pesticidas y para ayudar a salvar a las abejas. 

Firma esta urgente petición:
 

EL DIAGNÒSTIC DE L’AL•LÈRGIA A LA PICADA D’ABELLA

En el diagnòstic de l’al·lèrgia a picades d’abella la història clínica és fonamental. Existeixen proves al·lergològiques específiques per confirmar el diagnòstic però si l’al·lergòleg no disposa d’una bona història clínica aquestes no seran d’utilitat i poden donar lloc a errors diagnòstics.

Servei d’Al·lergologia. 
Althaia. Xarxa Assistencial Universitària de Manresa.
Comitè d’Al·lèrgia a Himenòpters de la SCAIC.

26 d’abril 2012

UN PESTICIDA COMÚN, CULPABLE DE MATAR A LAS ABEJAS

La desaparición masiva de cientos de millones de abejas en todo el mundo preocupa a los científicos desde hace años. El número de estos insectos ha disminuido de forma desmesurada, una crisis que llaman el problema del colapso de las colonias (CCD, por sus siglas en inglés) y cuyo origen todavía no ha sido resuelto. Ahora, dos investigaciones, un británica y otra francesa, publicadas en la revista Science, señalan que un pesticida ampliamente utilizado para proteger los cultivos puede ser el causante de esta trágica desaparición. Según los investigadores, el plaguicida desorienta a estos insectos hasta el punto de que son incapaces de regresar a su colmena, reduce el tamaño de las colonias y hace desaparecer a las reinas.

25 d’abril 2012

TIMOL: LA OTRA CARA DE ESTE TRATAMIENTO “NATURAL”

Los tratamientos orgánicos para varroa son útiles y necesarios...pero también tienen efectos adversos para las abejas, el apicultor y la miel

¡ cuidado con el timol !

El timol, 5-metil-2-(1-metiletil) fenol, es un antioxidante fenólico de origen vegetal autorizado en apicultura ecológica para el tratamiento de la varroosis e incluido en el grupo de los denominados aceites esenciales. Se encuentra de forma natural en muchas plantas, sobre todo de la familia de las labiadas: albahaca, tomillo, salvia, orégano, ajedrea, menta, melisa...

Sin embargo, el timol no es una “golosina” inocua que encanta a las abejas, a pesar de su autorización y uso en manejo orgánico. Tampoco el apicultor y la miel están a salvo de sus efectos adversos.


24 d’abril 2012

HONEY BEES: A HISTORY


Long known as the angels of agriculture, honey bees have received global attention due to losses attributed to a combination of factors: Colony Collapse Disorder, mites, deforestation and industrial agriculture. Honey bees provide pollination for crops, orchards and flowers; honey and wax for cosmetics, food and medicinal-religious objects; and inspiration to artists, architects and scientists.  

Conegudes des de fa temps com els àngels de l'agricultura, les abelles de la mel han rebut últimament una atenció mundial a causa de les pèrdues atribuïdes a una combinació de factors: el síndrome del desabellament, els àcars, la desforestació i l'agricultura industrial. Les abelles de la mel són les responsables de gran part de la pol·linització dels cultius, horts i flors. Per contra la mel i la cera són utilitzats en els cosmètics, alimentació, medicina i per celebracions religioses, essent font d'inspiració per a artistes, arquitectes i científics.

22 d’abril 2012

UN PROBLEMA ECOLÓGICO Y ECONÓMICO

La desaparición de las abejas en todo el mundo: un problema ecológico y económico


¿Debe preocuparnos la desaparición de las abejas? La respuesta es sí, y no solo porque sea un factor desestabilizador a nivel ecológico, sino porque también tiene su incidencia en la economía. La situación es mucho más grave que quedarse sin miel: la mayoría de los alimentos que consumimos, o muchas plantas que ofrecen servicios esenciales en los ecosistemas, no serían posibles sin la polinización de estos insectos. Insecticidas, productos químicos nocivos, hongos, parásitos, contaminación del aire o cambio climático son algunos de los factores que están acelerando este proceso, tal y como señalan desde Consumer.


21 d’abril 2012

LES ABELLES S'AUTOMEDIQUEN DAVANT DE DETERMINADES MALALTIES

Una investigació de la Universitat de Carolina del Nord demostra que les abelles de mel són capaces d'automedicar-se quan la colònia està infectada amb un fong perjudicial, aportant al rusc una major quantitat de resines vegetals antifúngics per protegir-se d'aquest patogen.

"La colònia està disposada a gastar més energia i esforç de les seves obreres per tal de recollir aquestes resines," diu el Dr Michael Simone-Finstrom, un becari de recerca postdoctoral al Departament de Carolina del Nord i autor principal d'un article que descriu la investigació. "Així que, clarament aquest comportament s'ha desenvolupat pel fet que el benefici per a la colònia superi el cost energètic que representa".


20 d’abril 2012

LA VESPA VELUTINA HA ARRIBAT A L'ALT EMPORDÀ

Un apicultor que té instal·lats ruscos d'abelles en una zona entre Rabós i Vilamaniscle, a l'Alt Empordà, va capturar divendres passat un exemplar reina de la vespa asiàtica, una espècie invasora molt agressiva que és una autèntica amenaça per les abelles, deixant els ruscos despoblats. És la primera vegada que es captura una mare d'aquesta espècie a Catalunya. "És un insecte impressionant", explica Jordi Abel, que no va tenir dubtes quan la va veure, ja que des de l'any passat els productors de mel gironins estan en estat d'alerta després que es confirmés la seva entrada des de la frontera francesa, un fet que es temien des de feia temps i que els ha obligat a col·locar trampes per aturar-la.

EL MAL DE MAIG

El mal de maig és una malaltia molt desconeguda i que té moltes causes i totes elles molt poc clares. En el procés les abelles pateixen un desequilibri entre la quantitat de larves presents a la colònia i el nombre d’abelles mainaderes disponibles. Aquest fenomen condiciona la feina d'aquestes obreres i es veuen obligades a ingerir grans quantitats de pol•len per poder satisfer totes les larves que s’estan desenvolupant. Aquest excés de pol•len pot acumular-se a l’intestí, provocant una mena d’empatx que pot arribar a ser tòxic per a l’abella.

19 d’abril 2012

COAG DENUNCIA LOS PERJUICIOS DE LOS TRANSGÉNICOS EN LA APICULTURA

La Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG) ha denunciado que los apicultores españoles se ven perjudicados por el cultivo de transgénicos en España, que provoca la reducción de los precios de la miel nacional y costes adicionales. En un comunicado, COAG ha criticado la lentitud de las instituciones comunitarias para legislar sobre el tema, que los operadores comerciales aprovechan "para imponer precios a la baja y exigir análisis de miel libre de Organismos Genéticamente Modificados (OGMs) sin que haya normativa al respecto". Ante esta situación, ha solicitado al Ministerio de Agricultura una reunión urgente para buscar soluciones "a este grave problema de mercado que no tiene nada que ver con la calidad y seguridad de nuestros productos".

Article de Agroinformación.com

18 d’abril 2012

APICULTURAURBANA.COM

Produir mel a les ciutats, tot i semblar una cosa “fora de lloc”, a molts països d'arreu del món, com el Regne Unit, Alemanya, Estats Units o fins i tot a Espanya, cada vegada s'està introduint més aquesta nova modalitat, com una alternativa a l'apicultura tradicional i accessible a gairebé tothom.

Problemàtica

Com ha passat amb altres activitats agrícoles (per exemple la viticultura) d'una banda s'han solucionat problemes tradicionals i de l'altra per efecte de la globalització n'han aparegut de nous.

En les abelles els problemes més importants reentment introduïs són la varroasi, la síndrome del despoblament dels ruscos i l'aparició de la vespa depredadora asiàtica. També és recent, però més fàcilment control·lable, les mortalitats d'abelles causada per alguns productes fitosanitaris.
Està demostrat que el nombre d'abelles arreu del món disminueix any rere any, i que malauradament encara no s'ha determinat quina es la causa d'aquest fet.

17 d’abril 2012

ATUREM EUROVEGAS - SALVEM EL DELTA DEL LLOBREGAT

Us fem arribar el manifest de l’ADPA (Agrupació de Defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat). Per adherir-vos només heu d’enviar un correu electrònic a adpadelbaixllobregat@gmail.com indicant, “Sí, vull adherir-m’hi” i, si així ho desitgeu i formeu part d’un col·lectiu o una empresa, també ens podeu fer arribar els vostres logos. Gràcies per fer-ne difusió!
 
“Oblidar com cavar la terra i com cuidar el sòl és oblidar-nos de nosaltres mateixos.”

Mahatma Gandhi

16 d’abril 2012

ANATOMY OF THE HONEY BEE


Aquest no és només un llibre de referència tècnica sobre l'anatomia de les abelles. És molt més que això, doncs podríem considerar‐lo un tractat d'entomologia, amb aportacions i discussions dels fonaments de l'embriologia, el desenvolupament i la metamorfosi de les formes immadures, així com l'anatomia de l’abella de la mel. Dins de cada capítol s'aborda la temàtica anatòmica des d’un punt de vista evolutiu, sense deixar mai de banda el seu horitzó de referència que són els artròpodes i més enllà, de manera molt especial l'abella.

El llenguatge del llibre és planer i pot ser llegit directament sense feixugues explicacions, un autèntic plaer, on l’autor ens acompanya en aquest examen complet d'un insecte: com es desenvolupa, com creix i com funciona.


Autor: R.E. Snodgrass
Comstock Book
1985

Biblioteca Apicesteve.cat

15 d’abril 2012

BIENVENIDOS A LA RED APOLO

Un proyecto de accion y sensibilizacion sobre una de las problematicas ambientales mas actuales, relevantes y, posiblemente, la mas olvidado de todas: la desaparicion progresiva de los agentes biologicos encargados de llevar a cabo un proceso fundamental para el mantenimiento de la vida en La Tierra, la polinización.

El Proyecto APOLO se ha realizado mediante la financiación de la Fundación Biodiversidad, en su convocatoria 2010

Accés a la web de Red Apolo

14 d’abril 2012

EL SILENCIO DE LAS ABEJAS


El equilibrio entre las abejas plantas y otros organismos vivos, conseguido a lo largo de miles de años de evolución se está rompiendo cada vez más de forma alarmante. Las funciones de las abejas en el equilibrio ecológico son desconocidos por la mayoría. Mas del 80% de las abejas melíferas están desapareciendo, la pesadilla que se ha iniciado en Estados Unidos se está trasladando a otros lugares del mundo como en Europa, Los científicos predicen que esta puede ser la advertencia más peligrosa de un colapso ecológico global masivo. Detrás de los causantes de los desastres ecológicos sanitarios, tenemos siempre a la gente comerciante -que no se muestra en este documental- de las multinacionales, inversionistas, financieros que buscando siempre los 'beneficios' no piensan en las consecuencias, pues cuando hay consecuencias como en este caso evidentes lo único y que siempre hace la industria productora de transgénicos. agroquímicos, agroalimentaria, etc, es buscar o inventar -como se ve en el documental- 'soluciones tecnológicas' para continuar con su sistema obsoleto que viene destruyendo al planeta y a la vida en si.

13 d’abril 2012

LA APITOXINA, UN COMPLEMENTO VÁLIDO PARA LA APICULTURA


La Apitoxina dejó de ser una palabra extraña entre los productores de la zona de Hersilia y Ceres, para convertirse en sinónimo de valor agregado. A través de un trabajo de capacitación entre técnicos de la Asociación para el Desarrollo Regional y referentes apícolas de la zona se lleva delante un plan de agregado de valor a la actividad apícola, con la producción de apitoxina.

12 d’abril 2012

COM COMENÇAR EN APICULTURA ECOLÒGICA

Cada vegada hi ha més interès en l'apicultura ecològica, sobretot per part de petits i mitjans apicultors. Els primers la volen practicar per autoconsum i els segons com a complement d'altres activitats. A uns i altres dediquem aquest article, pensat i redactat per a aquelles persones que vulguin iniciar-se en l'apicultura des de zero i fer-ne un maneig ecològic. 

El que aquí exposaré no és més que el fruit de la pròpia experiència i de l'experiència recollida d'altres apicultors. Esperem que serveixi per aplanar el camí, a vegades ple d'incerteses, d'aquells que comencen. Encara que algunes de les observacions que fem semblin òbvies, no per això deixen de ser importants a l'hora de plantejar-nos "com començar".

11 d’abril 2012

POLEN TRANSGÉNICO Y ABEJAS, MUNDOS INCOMPATIBLES

En la Unión Europea no está autorizada la presencia de transgénicos en la miel y el polen para consumo humano, a no ser que en la etiqueta indique “producido a partir de organismos modificados genéticamente”. Pero la interpretación de esta normativa ha sido puesta en cuestión en Alemania y por extensión, en toda la Unión Europea.
 
En un comunicado del 1 de septiembre, Amigos de la Tierra nos informaba del inminente fallo del  Tribunal Europeo de Justicia, previsto para el 6 de septiembre, en relación a la miel de un apicultor alemán contaminada con polen transgénico de Maiz Mon-810 (Ver DOCE 24 de 30.01.2010, p.28).

10 d’abril 2012

ABELLA


El poble d’Abella està situat a la vora esquerra de la Ribera, enlairat entre els 60 i els 140 m damunt del corrent. La seva distribució és curiosa ja que les cases es troben escalonades a redós de la Serra de Sant Bernabé, distribuïdes en quatre grups de cases disposats de manera irregular, lleugerament separats uns dels altre. Al nucli central d’Abella destaca l’Església de Santa Llúcia, d’origen romànic del S. XII, però ja ha estat, fins a l’actualitat, reformada moltes vegades. Des d’Abella i avançant per un camí sense asfaltar s’arriba a la Collada Verda tota enherbada, travessada per la carretera de Pardines. En aquest punt es connecta amb l’altra Vall del Ripollès, la Vall de Ribes de Freser. Entre el poble d’Abella i la collada verda es poden apreciar les restes del que fa anys van ser les mines d’Antimoni d’Abella, que com la resta de la Comarca ja no s’exploten, però havien estat actives. Actualment en queda com a testimoni les entrades de les mines, a les quals per qüestions de seguretat no és aconsellable entrar-hi.

09 d’abril 2012

EL MÓN FANTÀSTIC DE LES ABELLES


El proper dissabte dia 14 d'abril a Lloc-Alou (Vall de Bianya) es durà a terme una xerrada divulgativa sobre el món de les abelles. La conferència està programada per a les 6 de la tarda a l'antic local de Ca la Nàsia i serà desenvolupada pel veterinari d'abelles Esteve Miràngels i Feixas.

A continuació, el prestigiós cuiner Pep Nogué, ens deleitarà amb una xerrada sobre la gastronomia de la mel i acompanyarà les seves explicacions amb una projecció audiovisual.

Aprofitant la trobada, els assistents podran gaudir de l'exposició d'estris apícoles, així com la degustació de les diferents tipologies de mels.