22 de maig 2012

LES ABELLES SÓN MOLT MÉS INTEL·LIGENTS QUE NOSALTRES

Tal com publiquen a la revista Science Daily científics de la Universitat de Londres han descobert que les abelles aprenen a volar la ruta més curta entre les flors, és a dir saben resoldre el problema del viatjant a una velocitat superior a com ho faria un ordinador. 

El problema del viatjant (també conegut com a problema del viatjant de comerç) és un dels problemes més estudiats en el camp de l’optimització combinatòria computacional.

L’objectiu és trobar una ruta que, començant i acabant en una ciutat concreta (A), passi una sola vegada per cadascuna de les ciutats (B, C i D) i minimitzi la distància recorreguda pel viatjant.




Si un ordinador fos capaç de calcular la longitud de cada combinació en un microsegon, trigaria una mica més de 3 segons a resoldre el problema per a  10 ciutats, una mica més de mig minut a resoldre el problema per a 11 ciutats i 77.146 anys a resoldre el problema per a només 20 ciutats.

Segons aquest estudi les abelles ho poden resoldre sense l’ajut de cap ordinador i amb un cervell petit com una llavor. El doctor Nigel Raine va utilitzar flors artificials per comprovar que les abelles un cop localitzaven les flors aprenien a buscar la ruta més curta per arribar-hi.

Per això conclou dient que donat que el nostre estil de vida es basa en xarxes com el transit a les carreteres, el flux d’informació en la web, Etc. cal continuar estudiant a les abelles per  podem aprendre d’elles i aconseguir millorar la gestió en les nostres xarxes.