20 d’abril 2012

LA VESPA VELUTINA HA ARRIBAT A L'ALT EMPORDÀ

Un apicultor que té instal·lats ruscos d'abelles en una zona entre Rabós i Vilamaniscle, a l'Alt Empordà, va capturar divendres passat un exemplar reina de la vespa asiàtica, una espècie invasora molt agressiva que és una autèntica amenaça per les abelles, deixant els ruscos despoblats. És la primera vegada que es captura una mare d'aquesta espècie a Catalunya. "És un insecte impressionant", explica Jordi Abel, que no va tenir dubtes quan la va veure, ja que des de l'any passat els productors de mel gironins estan en estat d'alerta després que es confirmés la seva entrada des de la frontera francesa, un fet que es temien des de feia temps i que els ha obligat a col·locar trampes per aturar-la.

Enllaç al Diari de Girona



L'apicultor va poder-la agafar viva però no va ser una tasca fàcil. "Vaig veure que sortia d'una caixa buida que tenia; vaig esperar que tornés a entrar i com vaig poder la vaig agafar". No estava preparat per topar-se amb un d'aquests exemplars i la va haver de posar en un paquet de tabac que duia a sobre. La finca on la va trobar pertany al mateix propietari que l'any passat va capturar el primer exemplar a comarques gironines i que va permetre confirmar la seva arribada a la demarcació.

La reina es trobava en una fase molt inicial de la posta d'ous, ja que només estava envoltada per un pam de mel. Només hi havia construïts sis alvèols, les cèl·lules utilitzades per desenvolupar les larves. Possiblement encara no havien nascut cries. Encara estava viva quan l'endemà la va ensenyar al pesident dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer. "No tenim coneixement d'haver capturar mai a Catalunya una reina de la 'vespa velutina'. Aquest dilluns s'enviarà al Departament d'Agricultura de la Generalitat.

Capturar la reina és el gran objectiu en la difícil tasca d'eliminació d'aquesta espècie invasora tan virulenta, ja que una mare com aquesta dóna vida a "milers" de vespes. Es calcula que poden arribar a pondre 20.000 ous, depenent de la disponibilitat de menjar i les condicions de l'entorn. El president també apunta que si hagués arribat a descobrir-la unes setmanes més tard, amb les cries ja nascudes, "no sabem què li hauria passat, hauria estat terrible", assenyala.

Preparats amb trampes

Des que es va confirmar la seva arribada el mes d'octubre passat, els apicultors gironins estan informats de com combatre-la i la gran majoria ja ha instal·lat trampes per poder frenar la seva entrada als ruscos. Segons explica Noguer, cada vegada hi ha més varietats de trampes, des de peces de metall amb forats que atrapen les vespes però no la resta d'insectes, que es poden escapar, fins a embuts casolans amb ampolles de plàstic. S'ha fet una important tasca informativa perquè no hi pugui haver errors en la seva detecció. "Tothom sap exactament com és perquè no hi hagi dubtes i estan pendents", afirma el president.

La coneguda popularment com a vespa asiàtica és un depredador que fa més de tres centímetres i que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves, de forma que els ruscos queden pràcticament arrasats. Els primers exemplars van arribar fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, dins d'un contenidor procedent d'Àsia. Des de llavors, s'ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s'estén a 100 quilòmetres a la rodona.

La primavera, un moment clau

Tenint en compte el seu cicle vital, la primavera és el millor moment per capturar aquest insecte, ja que és quan les mares, que han passat l'hivern amagades per sobreviure al fred, es divideixen per fer nous eixams. Solen marxar fins a un centenar per cada niu amb la voluntat de fer-ne de nous.

Des de l'associacio gironina, calculen que aquest any s'expandirà més enllà de l'Alt Empordà i no descarten que pugui arribar fins i tot a la zona del Gironès. "Amb un cop de tramuntana es poden enviar a 50 quilòmetres de lluny", explica Noguer, que afegeix: "Això ja no es pot parar i ara cal combatre-la". Per això, des de fa temps col·laboren amb els apicultors de la Catalunya del Nord, que tenen molta experiència amb aquest insecte. Els productors gironines confien que des del Govern es posin els mitjans necessaris per poder-hi fer front, sobretot amb el tema de la col·locació de trampes.

1 comments:

Unknown ha dit...

¡TODAVÍA MAS DESEQUILIBRIO!
y una vez mas provocado por la actividad humana.