17 d’abril 2012

ATUREM EUROVEGAS - SALVEM EL DELTA DEL LLOBREGAT

Us fem arribar el manifest de l’ADPA (Agrupació de Defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat). Per adherir-vos només heu d’enviar un correu electrònic a adpadelbaixllobregat@gmail.com indicant, “Sí, vull adherir-m’hi” i, si així ho desitgeu i formeu part d’un col·lectiu o una empresa, també ens podeu fer arribar els vostres logos. Gràcies per fer-ne difusió!
 
“Oblidar com cavar la terra i com cuidar el sòl és oblidar-nos de nosaltres mateixos.”

Mahatma Gandhi

IDEARI
 
Aquest és un escrit que neix de persones i col·lectius que treballen dins el Parc Agrari i viuen d’ell. Es busca que s’hi adhereixin pagesos, tècnics de camp, sindicats, docents, consumidors individuals o agrupats, i totes aquelles persones i col·lectius que vulguin treballar per salvar i millorar el Parc Agrari del Baix Llobregat i la resta d’espais agrícoles de la comarca, i que veuen l’Eurovegas com una més, però la més urgent, de les amenaces que el posen en perill. Per aquest motiu presentem aquest ideari, que se suma als manifestos presentats els darrers dies per diferents col·lectius que ja s’han manifestat en contra d’aquest macroprojecte, i volem aportar a més la visió des de la producció agrícola, que ha estat sempre recolzada pel Parc Agrari del Baix Llobregat.
El Parc Agrari del Baix Llobregat té una superfície agrària útil de 2.500 ha i està qualificat en el Pla General Metropolità aprovat l’any 1976 com a clau 24 «sòl rústic protegit de valor agrícola» i en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona (2010) com un espai de «protecció especial pel seu valor natural i agrari».
 
Els arguments que defensem:
 
La urbanització irreversible causada per l’Eurovegas ocuparia 800 ha segons els mitjans. 800 ha fèrtils on viuen i treballen pagesos des de fa molt de temps, pagesos que produeixen verdura i fruita fresca que es ven directament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per a fer-nos una idea la superfície equival a tot l’Eixample i centre de Barcelona, o equival a les ciutats de Girona, Lleida, Tarragona o Santa Coloma de Gramenet.
Els sòls agrícoles del delta del Llobregat són sòls dels més fèrtils de Catalunya i gaudeixen d’unes condicions que els fan insubstituïbles com a sòls dedicats a la producció d’aliments: la fertilitat del sòl deguda als rics sediments del riu, el clima suau de vora mar, l’aigua del riu i dels freàtics i el relleu pla. Els cultius són extraordinàriament rendibles. El Baix Llobregat és el principal rebost d’aliments frescos i de qualitat per a l’àrea metropolitana, esdevenint així un bé comú que cal protegir per al futur. Si es pavimentés i s’edifiqués sobre aquest sòl ja no hi hauria marxa enrere, hauríem perdut una feina de milers d’anys de treball fet pel riu i la pagesia.
La construcció de l’Eurovegas seria un atac directe contra la nostra sobirania alimentària, ja que, de manera irreversible, ens faria més dependents dels aliments importats de l’estranger i ens privaria del nostre dret de cultivar i decidir que mengem al nostre país.
Al brutal impacte sobre el medi ambient, cal afegir l’efecte nociu que tindria en la recàrrega de l’aqüífer del Baix Llobregat, estratègic per a l’Àrea Metropolitana, i l’afectació negativa en la pluviometria de la costa, ja que l’activitat agrària recarrega els núvols de pluja que venen del mediterrani evitant períodes de sequera i mitigant els efectes de pluges torrencials.
La construcció de l’Eurovegas implicaria més sol perdut per l’apropiació de terreny, a causa de la necessitat de fer més infraestructures (carreteres, transport públic, etc.) per al resort.
Cal preguntar-se també qui pagaria aquestes terres tan valuoses, com se’n valoraria econòmicament el preu, si s’inclouria en la valoració les tones d’aliments que es deixarien de produir any rera any, i com es mantindrien totes les infraestructures.
 
Encara més, si la Generalitat canviés la qualificació del terreny, els imports de les expropiacions serien molt baixos, cosa que malauradament tampoc en garantiria el pagament ni encara menys la seva immediatesa.
 
Cal lamentar, finalment, que amb les notícies i rumors sobre aquest projecte han renascut les expectatives urbanístiques que afecten de nou l’activitat agrària. Els lloguers pugen, i molts propietaris i especuladors del sòl que no es dediquen al camp, tornen a dificultar l’accés a la terra als pagesos, esperant poder vendre terrenys al millor postor.

CONCLUSIONS

  1. Ens oposem al Projecte de construcció de l’Eurovegas per tractar-se d’una agressió més al conjunt del Parc Agrari del Baix Llobregat, que ha patit múltiples mermes del seu perímetre i especulacions en el seu interior en els darrers anys, i podria significar la mort final del Parc Agrari per l’envergadura del projecte i per les expectatives especulatives que genera.
  2. Ens oposem a la urbanització de terra agrícola. Els projectes urbanístics impliquen l’aniquilació de l’activitat agrària, la desaparició del Parc Agrari del Baix Llobregat i de la pagesia, comprometent el futur del país.
  3. Afirmem que aquesta és una gran oportunitat per establir un moviment social on es representin diferents sensibilitats ( ecologistes, urbanistes, arquitectes, sociòlegs, pagesos, tècnics de camp, consumidors, ciutadans, platafromes en defensa del Parc Agrari …) per a establir una plataforma permanent per a la defensa i la millora contínua del Parc Agrari.
  4. Ens comprometem a la realització d’accions conjuntes de sensibilització i mobilització de la població que condueixin a la retirada definitiva del Projecte Eurovegas.
Agrupació de Defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat
Colònia Güell
Santa Coloma de Cervellò