30 d’abril 2011

28 d’abril 2011

LOS PROBLEMAS DE SALUD DE LAS ABEJAS

Los parásitos artrópodos tales como los ácaros Varroa , los virus y las infecciones bacterianas, la exposición a los pesticidas y la mala nutrición resultante de otros problemas ambientales ligados a la acción del hombre, son factores concomitantes que ponen en peligro la supervivencia de ciertas colonias de abejas. Asimismo, los expertos del Grupo ad hoc de la OIE encargado de las enfermedades de las abejas melíferas concluyen que el síndrome de desabejamiento o colapso de las colmenas (CCD), un fenómeno recién identificado que ocasiona considerables pérdidas en la población apícola, es debido sin lugar a dudas a diversos factores.
 

27 d’abril 2011

26 d’abril 2011

ELS BUPRÈSTIDS

En Joaquim Soler, el nostre apicultor-entomòleg, ens parla en el seu article mensual d'uns altres insectes, un escarabats molt vistosos. Aquests coleòpters són coneguts arreu del món com a “insectes joia” per la brillantor del seu cos.  

25 d’abril 2011

CHECKMITE

Hola Api-bloggers! Us volia fer una pregunta a tots els lectors d'aquest meravellós bloc: el meu nom és Francesc i sóc soci de l'ASAB i el veterinari ens ha recomanat l'ús del Checkmite per a la varroa. Per altra banda he llegit que aquest producte és un producte tòxic i perillós per les persones. Algú m'ho pot aclarir? Gràcies a tots...

24 d’abril 2011

KARL VON FRISCH

 Karl Von Frisch (Viena, 20 de novembre de 1886 — Munic, 12 de juny de 1982), fou un biòleg austríac tremendament important en l'estudi de la biologia de les abelles, aportacions on destaca la interpretació que va ser capaç de fer de la dansa de les abelles. 






23 d’abril 2011

EL MÓN FASCINADOR DE LES ABELLES


Avui que és Sant Jordi, m'agradaria recomanar un llibre per als més menuts de la casa. Les seves il·lustracions segur que agradaran molt i qui sap! potser despertaran el petit apicultor que alguns nens i nenes porten segur a dins seu. Que vagi de gust. 

A través d'il·lustracions d'una qualitat extraordinària i d'un realisme sorprenent tenim una visió de la vida de les abelles des del seu naixement fins que arriben a ser adultes. Parla de la distribució de tasques entre les abelles, del vol nupcial, de la producció de la mel, la pol·linització...ctc.

Característiques: consta de 30 pàgines amb dibuixos en color de Carles de Miguel, Francesc Arredondo i Marcel Socías

Descriptors: agricultura; zoologia; apicultura; ciència; ciències de la naturalesa; insectes; invertebrats; pol·linització

Nivell educatiu: ensenyants; primària

Autora: Julivert, Mª Àngels - Editorial Parramón

Biblioteca Apicesteve.cat

22 d’abril 2011

21 d’abril 2011

20 d’abril 2011

EMERGENCIA MUNDIAL POR LAS ABEJAS


Silenciosamente, en todo el mundo, miles de millones de abejas están muriendo, amenazando así nuestros cultivos y alimentos. Pero una prohibición mundial de un determinado tipo de pesticidas podría salvarlas de su extinción.

19 d’abril 2011

VARROA Y NOSEMA SEGÚN LA OIE

Varroa y nosemosis, los principales problemas sanitarios de las abejas en Europa según la OIE. El Grupo de la OIE encargado de las enfermedades de las abejas melíferas ha propuesto que se revise la distribución mundial y el estatus zoosanitario de Nosema, a la luz de la propagación de Nosema ceranae. Esta decisión se tomó en la reunión del grupo en París, a finales de enero pasado. 

18 d’abril 2011

L'APICULTURA A L'EDAT MITJANA

En Joan Maria ens aporta una altra pinzellada històrica de l'apicultura del nostre país. L'Edat Mitjana és un període de profunds canvis, en molts casos fortament influenciats per les creences religioses i per l'esperit de conquesta d'algunes civilitzacions. 

17 d’abril 2011

FIRA DE BALAGUER

Fira Balaguer, que enguany arriba a la 50a edició i se celebrarà entre els dies 29 d'abril i 1 de maig, ja es troba al 95% d’ocupació. El saló segueix apostant pels sectors econòmics més importants del territori.

15 d’abril 2011

ELS SISTEMES DE POL·LINITZACIÓ

 
Les primeres gimnospermes van aparèixer a la Terra abans que ho feren els insectes, pràcticament no hi havia animals terrestres i només van poder confiar al vent el transport del pol·len. 

És cert que certs mamífers (rates penades, musaranyes, ratolins) actuen com a transportadors de pol·len d’algunes famílies concretes com ara proteàcies o mirtàcies. També és cert que els colibrís han establert relacions de pol·linització amb les plantes tropicals. Però aquests casos no deixen de ser excepcionals, els insectes són els pol·linitzadors més freqüents.

14 d’abril 2011

APICULTURA ECOLÒGICA AL CONGRÉS D’APICULTURA A CÒRDOVA 2010.

En el marc del Congrés d'Apicultura celebrat a Còrdova els dies 12-13 de novembre de 2010, en una de les sessions paral·leles s'ha realitzat una Taula Rodona sobre Apicultura Ecològica. Aquest fet té rellevància en si mateix, perquè és la primera vegada que es tracta aquesta temàtica als congressos d'apicultura a Espanya.  

12 d’abril 2011

11 d’abril 2011

BALANÇ ECOLLUITA


Transcorregut el primer trimestre des de la creació d’Ecolluita, la veritat és que el balanç que  en faig és bo, tot i les crítiques, és clar. Crec que després de 3 mesos, aconseguir més de 6000 lectures al centenar d’articles que he penjat al diari, és per sentir-se molt satisfet. Tot i això, aquest principi d’abril ha estat complicat, amb atacs cruels contra aquest bloc i cap a la meva persona, i crec, sincerament, del tot injustificats.

06 d’abril 2011

FUGINT DE L’ENDOGÀMIA

Més de tres-cents anys han passat des dels treballs de Camerarius i en aquest temps s’ha aprofundit en el coneixement dels sistemes reproductius de les plantes i s’ha pogut comprovar que són ben complexos.

És sabut que l’endogàmia produeix en poques generacions un empobriment de la diversitat genètica de la població, una acumulació de tares i l’homozigosi dels gens que limita la capacitat de reacció dels individus davant de canvis de l’ambient. Per això no és desitjable per a cap organisme i tots proven de fugir-ne desenvolupant mecanismes reproductius més o menys complexos. 

04 d’abril 2011

PRODUCTES DEL RUSC PER A DETERMINAR CONTAMINANTS AMBIENTALS

healthenlightenment.com

Aquest és l’últim, del conjunt d’articles que parlen de les abelles com a bioindicadores, on faig referència al mètode indirecte per a la detecció de contaminants. Aquest tipus d’identificació es realitza a través d’evidències trobades quan s’analitzen els productes del rusc com la mel, el pol·len o la cera.