26 d’abril 2011

ELS BUPRÈSTIDS

En Joaquim Soler, el nostre apicultor-entomòleg, ens parla en el seu article mensual d'uns altres insectes, un escarabats molt vistosos. Aquests coleòpters són coneguts arreu del món com a “insectes joia” per la brillantor del seu cos.  

Tot ells, i sobre tot a la part superior, sol ser d’un color metàl·lic lluent amb tons daurats, verdosos, blavencs, morats, o vermells. Les dones d’alguns països tropicals els fan servir com a joia posant-los en penjolls o en agulles. Aquí solen ser més discrets, i per tant passen més desapercebuts, essent les seves mides màximes de dos a tres centímetres com a molt en unes poques espècies, essent la major part, d’unes dimensions que van,  de pocs mil·límetres a un centímetre i poc més. Tots ells s’alimenten  de matèria vegetal, com ara tiges de gramínies i mates, arrels d’arbres i matolls i fusta d’arbres vius o morts, segons l’hàbit alimentari de l’espècie. Per regla general solen estar especialitzats en uns determinats arbres o plantes, dels que s’alimenten de les branques petites que s’han assecat a l’arbre. La seva activitat no sol ser perjudicial, com tampoc ho són els que ho fan d’arbres morts, ara bé, aquests últims, quant es dóna el cas d’explotacions forestals a las que  tallen els arbres,  deixant-los desprès part o tot l’estiu al bosc, sí que poden ser-ho, ja que les femelles atretes per l’olor de la fusta assecant-se, hi corren a pondre com boges, corcant-se la fusta i perdent el seu valor. 


Es per això que en temps dels nostres avis, tallaven els arbres a l’hivern i segons la lluna, per evitar que l’olor de saba pogués atreure els insectes. També són molt perjudicials els que ataquen les arrels dels fruiters, ja que poden causar la seva mort.


Són insectes termòfils, es a dir que necessiten de la calor per fer les seves activitats, per això, fora dels mesos més calorosos, no solen trobar-se, i les seves hores d’activitat màxima son les del migdia, essent llavors molt àgils volant.

Autor: Joaquim Soler - Apicultor i entomòleg aficionat