31 d’octubre 2013

ELS INSECTICIDES POSEN LES ABELLES DE LA MEL EN PERILL

web noticias 78
L'exposició al tiamethoxam, insecticida sistèmic neonicotinoide utilitzat habitualment per protegir els cultius, podria ser una de les causes del despoblament dels ruscs, no per la seva toxicitat directa sinó pel seu efecte desorientador. Dos estudis de camp publicats en la revista Science mostren els efectes negatius d'aquest tipus de pesticides sobre les abelles de la mel i els borinots.

El despoblament dels ruscs i la desaparició de les abelles de la mel és un fenomen preocupant
, que torna a ser actualitat davant l'evidència que els insecticides sistèmics (són absorbits per la planta ), utilitzats habitualment per protegir els cultius, són indirectament perjudicials per a aquests importants pol·linitzadors, interferint en l'habilitat dels membres caçadors-recol·lectors per trobar el seu camí de retorn al rusc.

Les troballes són, segons els investigadors, motiu de preocupació i posen de manifest la necessitat de millorar la regulació i les proves realitzades en els pesticides.

30 d’octubre 2013

8 TRACTAMENTS NATURALS A LA PICADA D'ABELLA

Dreamstime
Les picades d'abelles poden ser mortals si una persona és al·lèrgica al verí .  Al voltant del 3 per cent de les persones que són picades per abelles desenvolupen ràpidament un quadre al·lèrgic. 

Els signes i símptomes de la anafilaxi inclouen:

  • Picor / envermelliment
  • Urticària
  • Dificultat per respirar
  • Les sensacions de desmai o mareig

Per als no al·lèrgics, us proporcionem un conjunt de tractaments per a una ràpida recuperació:

1 . Extreure el fibló .

2 . Netegeu la ferida .

3 . Obtenir alleujament del dolor .


29 d’octubre 2013

28 d’octubre 2013

LA POL·LINITZACIÓ (1a PART)

Pere Campoy

En les angiospermes, la pol·linització consisteix en la transferència de pol·len d’una flor a l’estigma d’una altra flor, per tal de fecundar els òvuls o les futures llavors. Aquesta transferència pot ser per via aèria, aprofitant els corrents d’aire i el vent o per via vectors animals.
 
La pol·linització anemòfila sovinteja en plantes que viuen en llocs freds, amb pocs insectes i que generalment tenen flors poc vistoses, com ara les de les gramínies. Tanmateix, les espècies de pol·linització anemòfila normalment fan poblaments molt densos i es veuen obligades a produir grans quantitats de pol·len, el que suposa una elevada despesa energètica per a la planta.

La major part de plantes amb flor utilitzen vectors per carretejar el pol·len d’una flor a una altra. Es tracta de vectors animals com ara els insectes,essent les abelles un dels més comuns, especialment en els ecosistemes mediterranis, tot i que també existeixen flors pol·linitzades per ocells o ratpenats.

27 d’octubre 2013

26 d’octubre 2013

L'HORARI DE LES ABELLES (II)

esacademic.com
El 29 de maig, en Paco, un abellaire ens va plantejar el següent dilema:

"Hace varios dias que estoy observando como  cientos de abejas se ponen ha libar en un roble lo curioso es que solo lo hacen entre la 6.30 de la mañana y las 9  y tambien entre las 8 de la tarde y las 9.30 de la noche no lo habia observado nunca no se si es habitual o cual puede ser el motivo"

Després d'investigar amb l'ajuda de persones enteses en la matèria, la millor resposta, sense aclarir el perquè de tot plegat, diu:

"no he aconseguit una solució satisfactòria per explicar aquesta observació d'en Paco. He preguntat a ecòlegs i a fisiòlegs vegetals. Tots m'han admès que hi deu haver algun ritme diari del flux de saba, probablement relacionat directament amb la temperatura i humitat ambientals, però no saben si coincideix amb aquells horaris. 


25 d’octubre 2013

FERIA INTERNACIONAL DE APICULTURA



La comarca extremeña de Las Hurdes celebrará del 8 al 10 de Noviembre de 2013 su I Feria Internacional de Apicultura y Turismo en la localidad de Caminomorisco (Cáceres), con el fin de potenciar y dar un mayor auge a este sector tan importante en la economía, y tan desconocido a su vez.

Se busca dar un carácter internacional a esta feria, para que los asistentes a la misma tengan la posibilidad de intercambiar conocimientos y experiencias con otros participantes ubicados en distintos puntos geográficos del sector apícola.


24 d’octubre 2013

LA GRAVEDAD AFECTA LA DANZA DE LAS ABEJAS

bbc
Cuando regresan al panal, las abejas obreras utilizan una danza para señalar a sus compañeras en qué dirección y a qué distancia se encuentran las flores de las que obtienen néctar y polen para producir miel.

Investigadores británicos constataron que cuando los movimientos se realizan en forma horizontal a la Tierra, las abejas cometen más errores en su proceso de comunicación debido a la acción de la gravedad.

Margaret Couvillon, de la Universidad de Sussex en Inglaterra, pasó tres años decodificando esta danza, en el marco de un estudio más general sobre los sitios de alimento preferidos por las abejas en el Reino Unido.

23 d’octubre 2013

Biologia de l'abella de la mel


El proper divendres 25 d'octubre es durà a terme la primera de les 10 sessions d'apicultura programades dins de l'Especialitat d'Agrària de l'Institut La Garrotxa amb el suport del Centre Integral de la Formació Professional de la mateixa comarca. Aquestes sessions formen part del primer curs de la nova escola d'apicultura del Col·lectiu d'Abellaires. Les persones interessades poden apuntar-se a cadascuna de les diferents sessions de forma individualitzada, o bé matricular-se a tot el curs sencer. Les inscripcions es poden formalitzar al telèfon 972261144.



En aquesta primera sessió, el veterinari d'abelles Esteve Miràngels procedirà a exposar els secrets de la vida de les abelles, coneixements que són imprescindibles per a un correcte desenvolupament de la vostra activitat apícola. Durant la formació és parlarà de la vida dins la colònia i la seva supervivència, estretament lligada a la seva reproducció, on la reina, abellots i obreres determinen un engranatge molt especial. 



Mes rera mes us anirem informant de la resta de sessions programades.

LA MALALTIA DE NOSEMA

Apicoltore Italiano


La Malaltia de Nosema en els últims anys és el més freqüent, potser a causa de la propagació de la varroasi.

ETIOLOGIA
Els agents etiològics són: Nosema apis i Nosema ceranae, van arribar a Europa a través d'Itàlia en els últims anys i procedents d'Àsia.

SÍMPTOMES
Els símptomes de la malaltia son diferents depenent de l'agent etiològic. El Nosema apis es produeix a la primavera i tardor, i es veu agreujada per hiverns freds, llargs i plujosos i per una primavera molt humida, boirosa i freda.



22 d’octubre 2013

RENTABILIDAD WARRÉ vs LANGSTROTH

ruche.populaire.free.fr

Este estudio comparativo de la rentabilidad entre colmenas Warré i Langstroth fue elaborado por los apicultores Freres i Guillaume de Bélgica

Los datos que aparecen a continuación fueren extraídos a partir de distintas pruebas durante 10 años. El estudio inicial era expresado en francos belgas i fue recalculado a euros posteriormente. Los resultados obtenidos afirman que una colmena Warré es aproximadamente un 30% más rentable por Kg de miel que una Langstroth. Dicho cálculo se basa en el coeficiente Return on Investment (ROI) (Rentabilidad por inversión) = proporción de beneficio/capital invertido.

ROI Langstroth = 1,83
ROI Warré= 3,13

Los puntos fuertes de la explotación a base de colmenas Warré són:
  • Aumento de la rentabilidad diversificando la producción
  • Reinversión en el ahorro en tiempo
  • Obtención de cera
  • Apiterapia

COMPARATIVA                      LANGSTROTH                  WARRÉ



Recolecta de miel / año                   20Kg                          12Kg

Inversiones (10años)                     1.392,05€                 746,28€

Gasto en alimentación (10 años)      798,71€                    154,93€

Total gastos (10 años)                     2.190,76€                  901,2€

Total producción meil (10 años)         1.000Kg                    600Kg

Ventas (10 años)                             6.197,34€                 3.718,40€

Beneficio neto (10 años)                   4.006,58€                 2.817,19€

Costes productivos /kg miel             2,19€                     1,50 €

Tiempo invertido por año y colmena        12h                        4h 45


Informa: Mihail Pawlowsky

Font: immenfreunde.de

USO RESPONSABLE DE LOS MEDICAMENTOS

 
La guía, que ya está disponible para su consulta en el portal web www.vetresponsable.es, contribuirá a fortalecer el uso adecuado de los medicamentos en un sector de importancia estratégica como es la apicultura.

 La guía ha sido elaborada por un equipo multidisciplinar de expertos de todos los ámbitos de la sanidad animal en España (industria de sanidad animal, Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, sectores productores, organizaciones veterinarias, entre otros). 
 

21 d’octubre 2013

ESPECIALITZACIÓ APÍCOLA

threadeds.blogspot.com
Després de l'èxit d'inscripcions del primer curs apícola "Iniciació a l'Apicultura" de la nova Escola d'Apicultura, volem començar a programar-ne la segona edició, tot oferint un segon curs "Especialització Apícola" per apicultors en actiu per al curs 2014-2015.

Des dels Abellaires, som conscients que una especialització apícola ha de satisfer les necessitats formatives del dia a dia del treball amb les abelles, per tant és imprescindible abans de res, plantejar a tots els interessats quines temàtiques productives i sanitàries són prioritàries.

És per això que des d'avui mateix obrim la bústia del nostre diari per recollir totes les vostres demandes, sugeriments i comentaris, i així poder satisfer els vostres neguits apícoles. Un cop recollides les vostres peticions, procedirem a dissenyar un programa atractiu per al sector, així com ens posarem en contacte amb els millors professionals que puguin impartir les temàtiques seleccionades. 

Esperem doncs la vostra activa participació i així poguem entre tots posar uns ferms pilars que consolidin aquesta Escola d'Apicultura que aposti decididament, any rera any, per una Formació Permanent dels nostres Abellaires.

Inscripcions al primer curs "Iniciació a l'Apicultura" - telèfon 972261144

Opinions i preferències per al segon curs "Especialització Apícola" - ecolluita@apicesteve.cat

Organitza: Col·lectiu d'Abellaires - Escola d'Apicultura

20 d’octubre 2013

19 d’octubre 2013

SARDINAS CON MIEL Y VINAGRE


Esta receta es una auténtica reliquia gastronómica que puede encontrarse en un antiguo recetario menorquín, titulado L’Art de la cuina, que fue manuscrito por Frà Francesc Roger (monje franciscano del Real Convento de Ciutadella) a finales del siglo XVIII. La obra muy recomendable para los buenos amantes de la cocina antigua ha sido editada recientemente por el Institut Menorquí d’Estudis (IME). La receta, de muy fácil elaboración y excelente resultado, destaca por su intenso sabor agridulce -muy agradable para el paladar- y por combinar -de manera magistral- los aromas del mar (sardina), la tierra (vinagre) y el aire (miel). 

18 d’octubre 2013

LES ABELLES MAINADERES

talkingwithbees.com


La vida de les obreres es mou entre el mes i el mig any, depenent de l’estacionalitat i l’estat sanitari. A l’època de màxima activitat, les abelles pateixen un desgast molt gran, sobretot per l’atrafegada activitat exterior. 

De totes maneres, les abelles més joves comencen la seva activitat social dins la cambra de cria, netejant els residus o cadàvers de les cel·les per garantir-ne el seu nou ús, i fabricant amb les seves glàndules gelea reial per alimentar les larves més joves. Són les abelles mainaderes, responsables de proporcionar mel i pol·len a la resta de les larves, mantenir l’ambient net i amb una temperatura i humitat adequades. 

A més a més, són les encarregades d’alimentar i tenir cura de la reina, mantenint un contacte íntim que possibilitarà la dispersió de les olors reials per l’interior de tota la colònia. Aquesta fragància informa al grup de l’existència d’una reina, un perfum que tranquil·litza i cohesiona el grup. 

Autor: Esteve Miràngels

17 d’octubre 2013

NIDO DE ABEJA SOLITARIA HECHA DE PÉTALOS

J. G. Rozen
Se ha descubierto que las hembras de la especie solitaria Osima avosetta revisten las cámaras para la crianza de su progenie con pétalos de flores de color rosa, amarillo, azul y morado. Las cámaras proporcionan nutrientes a las larvas para crecer y madurar, protegiendo la próxima generación, mientras pasan el invierno. 

El hallazgo lo han hecho, de manera independiente, dos grupos de científicos. Uno es el de Jerome Rozen, conservador de la División de Zoología de Invertebrados en el Museo Americano de Historia Natural. Rozen y sus colegas trabajaban cerca de Antalya, Turquía, mientras otro grupo de investigadores lo hacía en la provincia de Fars, Irán.

16 d’octubre 2013

RENTABILIDAD WARRÉ VS LANGSTROTH


ruche.populaire.free.fr
Este estudio comparativo de la rentabilidad entre colmenas Warré i Langstroth fue elaborado por los apicultores Freres i Guillaume de Bélgica

Los datos que aparecen a continuación fueren extraídos a partir de distintas pruebas durante 10 años. El estudio inicial era expresado en francos belgas i fue recalculado a euros posteriormente. Los resultados obtenidos afirman que una colmena Warré es aproximadamente un 30% más rentable por Kg de miel que una Langstroth. Dicho cálculo se basa en el coeficiente Return on Investment (ROI) (Rentabilidad por inversión) = proporción de beneficio/capital invertido.

ROI Langstroth = 1,83
ROI Warré= 3,13

Los puntos fuertes de la explotación a base de colmenas Warré són:
  • Aumento de la rentabilidad diversificando la producción
  • Reinversión en el ahorro en tiempo
  • Obtención de cera
  • Apiterapia


COMPARATIVA                      LANGSTROTH                  WARRÉ



Recolecta de miel / año                   20Kg                          12Kg

Inversiones (10años)                     1.392,05€                 746,28€

Gasto en alimentación (10 años)      798,71€                    154,93€

Total gastos (10 años)                     2.190,76€                  901,2€

Total producción meil (10 años)         1.000Kg                    600Kg

Ventas (10 años)                             6.197,34€                 3.718,40€

Beneficio neto (10 años)                   4.006,58€                 2.817,19€

Costes productivos /kg miel             2,19€                     1,50 €

Tiempo invertido por año y colmena        12h                        4h 45


Informa: Mihail Pawlowsky

Font: immenfreunde.de

15 d’octubre 2013

EL NAIXEMENT DE LES ABELLES

abejas.org

Des de sempre la mel i l'abella han format part dels grans mites de la humanitat i tanquen una riquesa simbòlica extraordinària.   

Per als grecs tots els fenòmens de la natura eren d'origen diví. Les abelles exercien una veritable fascinació i el seu origen misteriós s'inspira de la llegenda de Aristeu: Aristeu, fill del déu Apol·lo, posseïa un abellar. Però va voler seduir Eurídice, dona d'Orfeu, i aquesta, escapant a les seves proposicions, va morir d'una picada de serp. Orfeu per venjar-se, destruir l'abellar d'Aristeu. Per calmar la ira dels déus enfadats per la seva falta, Aristeu sacrificar quatre bous i quatre vedells: de les seves entranyes van sortir nous eixams gràcies a les quals Aristeu va poder reconstituir el seu abellar i ensenyar l'apicultura als homes. Aquesta llegenda és relatada per Virgilis, el gran poeta llatí, en els famoses Geòrgiques. Com els antics grecs, pensava que les abelles naixien espontàniament de cadàvers d'animals.

En els textos de l'antic Egipte, les abelles van néixer de les llàgrimes del Déu del Sol Ra. Caient a terra es van transformar en abelles, que després van construir bresques i fabricar meL.

Informa: Higini Trilles

Font: lunedemiel

14 d’octubre 2013

BIOLOGIA DE L'ABELLA DE LA MEL



El proper divendres 25 d'octubre es durà a terme la primera de les 10 sessions d'apicultura programades dins de l'Especialitat d'Agrària de l'Institut La Garrotxa amb el suport del Centre Integral de la Formació Professional de la mateixa comarca. Aquestes sessions formen part del primer curs de la nova escola d'apicultura del Col·lectiu d'Abellaires. Les persones interessades poden apuntar-se a cadascuna de les diferents sessions de forma individualitzada, o bé matricular-se a tot el curs sencer. Les inscripcions es poden formalitzar al telèfon 972261144.

En aquesta primera sessió, el veterinari d'abelles Esteve Miràngels procedirà a exposar els secrets de la vida de les abelles, coneixements que són imprescindibles per a un correcte desenvolupament de la vostra activitat apícola. Durant la formació és parlarà de la vida dins la colònia i la seva supervivència, estretament lligada a la seva reproducció, on la reina, abellots i obreres determinen un engranatge molt especial. 

Mes rera mes us anirem informant de la resta de sessions programades.

13 d’octubre 2013

12 d’octubre 2013

AIKUR - MUSEO DE LAS ABEJAS

Aikur
En el corazón de Gipuzkoa, en Urretxu, en los alrededores de la ermita de Santa Bárbara y a las faldas del monte Irimo, se encuentra el museo de las abejas Aikur, donde conoceremos el mundo secreto y asombroso de las abejas.

A través de moderna tecnología profundizarás en el conocimiento de su organización y comunicación. Podrás ver varias colonias de abejas en colmenas de cristal. Cómo construyen los panales, cómo ven, cómo es la reina, cómo se comunican mediante danzas, el nido de cría..., todo ello dejará de ser una incógnita.

El Museo ocupa una superficie de 260 m² donde se conjugan tradición y modernidad. Colmenas y herramientas antiguas comparten espacio con paneles luminosos y pantallas táctile. En el exterior, los visitantes disponen de un cómodo paseo donde se puede ir descubriendo las distintas plantas melíferas de la zona, así como colmenas antiguas de distinta procedencia.

La duración de la visita es de 90 minutos.

Lloc: Aikur

11 d’octubre 2013

LA CONTAMINACIÓN POR DIESEL AFECTA A LAS ABEJAS

Reuters

La exposición a la contaminación por el humo de los motores diesel pueden afectar a la capacidad de las abejas para reconocer olores de flores y podría afectar en el futuro a la polinización y a la seguridad alimentaria global, dijeron el jueves un grupo de investigadores.

En un estudio publicado en la publicación Scientific Reports de Nature, los científicos de la Universidad de Southampton hallaron que los humos cambiaban el perfil de la fragancia floral que atrae a las abejas que buscan alimento de una flor a otra.

"Esto podría tener graves efectos perjudiciales para el número de colonias de abejas y la actividad polinizadora", dijo Tracey Newman, neurocientífica que trabajó en el estudio.


10 d’octubre 2013

MELAT D'AVET

alcoy.san.gva.es
L’avet no produeix nèctar, però en canvi pot proporcionar a les abelles una font de sucres perquè elaborin un melat valuós. És per això, i sobretot pel moment de l’any en què es dóna, que aquest producte pot completar molt bé la productivitat d’una explotació.

Característiques organolèptiques

Color: ambre fosc, amb tons verdosos. Tot i ser un melat, pot arribar a cristal·litzar parcialment,
essent un producte molt viscós.
Olor: a ordi germinat, a resina, a fusta cremada i humida.
Gust: fort, recorda a la llet condensada, al sabor d’un caramel.

Caracterísitques pol·líniques

Diàmetre: 50-60 μm.
Forma: pol·len esfèric, amb 2 vesícules aèries en forma d’orellons. No presenta obertures i té una superfície rugosa.
Melat d’avet: presència d’indicadors de melada (algues unicel·lulars, hifes de fongs, espores i pòl·lens de plantes no nectaríferes) en zones humides i en anys plujosos.
Conductivitat elèctrica >0,850 mS/cm, valor extensible a tots els melats.

Font: Manual de les Flors de les Abelles

09 d’octubre 2013

EL INICIO DE UNA LARGA CONVIVENCIA: LA APICULTURA

 
Las raíces de la apicultura podríamos buscarlas dentro de las primeras culturas urbanas y agrícolas aparecidas en los alrededores del Mediterráneo, un terreno bien abonado para el nacimiento de nuevas tecnologías. No se conservan vestigios que demuestren este hecho, pero es muy posible que al mismo tiempo que se incorporaban las artes agrícolas y que se introducía la domesticación de ciertos animales, comenzara también a practicarse un tipo de apicultura ancestral. El arte de mantener las abejas dentro de habitáculos construidos por el ser humano, las colmenas, para poder recoger periódicamente sus productos, parece que se fue forjando desde aquellos tiempos, unos 8.000 años antes de Cristo. Ya se hacían objetos de cerámica y cestería, y seguramente de estos materiales (arcilla, mimbre y caña) se hicieron las primeras colmenas.
 

08 d’octubre 2013

L'ARNA DE PRODUCCIÓ

Julio Rivas
A Andorra, les meves arnes Warré hivernen amb tres alces, amb un tercer element superior que pot emmagatzemar fàcilment uns 10kg de mel. Aquest aliment és important per a elles, garantint en gran part la seva supervivència. Les dues alces inferiors es troben ocupades per la colònia, que s'anirà desplaçant cap amunt, a mesura que vagi esgotant les seves reserves.

Quan comença la primavera, l'element inferior es troba totalment buit, fet que ens possibilitarà la seva extracció així com la neteja del fons sanitari. Durant aquest principi primaveral, les abelles disposaran de dos alces per omplir, adequant el seu volum a la nova posta que iniciarà la reina. 

07 d’octubre 2013

1r Curs d'Iniciació - Abellaires


Avui us presentem una nova iniciativa que neix amb força per a la formació de nous apicultors que tinguin ganes d'aprendre sobre el fantàstic món de les abelles.

El Col·lectiu dels Abellaires i l’Especialitat Agrària de l’Institut La Garrotxa amb el suport del Centre Integral de FP de La Garrotxa, volem oferir una FORMACIÓ PERMANENT en el camp de l’apicultura, tot oferint un primer CURS d' INICIACIÓ que vol tenir continuïtat en els propers anys, amb cursos més avançats i tècnics. Aquest primer curs està constituït per 10 sessions de dues hores i mitja de durada, tot combinant la part pràctica i teòrica.


LLOC:   Institut La Garrotxa - Centre Integral de FP

ADREÇA:  Ctra. de Riudaura, 110

POBLACIÓ: 17800 - Olot

HORARI:  de 16:00 h. a 18:30 h.

COST:                     
                    Abellaires       No abellaires

10 sessions       100 €                 120 €
1 sessió             12 €                  15 €


PROGRAMACIÓ:

25/10/2013 – Biologia de l’abella de mel.
22/11/2013 – Anatomia d’Apis mel·lífera
13/12/2013 – Reproducció de les abelles
17/01/2014 – Maneig d’una explotació apícola
14/02/2014 – Flora mel·lífera
07/03/2014 – Profilaxi apícola
28/03/2014 – Varroasi
25/04/2014 – L’arna Warré
16/05/2014 – Malalties de la cria
13/06/2014 – Malalties de les abelles 

Inscripcions :

Telèfon: 972261144

*** El ponent de totes les sessions d’aquest primer curs d’apicultura serà el veterinari especialitzat en abelles Esteve Miràngels - www.apicesteve.cat - 677029675

Foto:  John Powell

L'ARNA DE PRODUCCIÓ

Julio Rivas
A Andorra, les meves arnes Warré hivernen amb tres alces, amb un tercer element superior que pot emmagatzemar fàcilment uns 10kg de mel. Aquest aliment és important per a elles, garantint en gran part la seva supervivència. Les dues alces inferiors es troben ocupades per la colònia, que s'anirà desplaçant cap amunt, a mesura que vagi esgotant les seves reserves.

Quan comença la primavera, l'element inferior es troba totalment buit, fet que ens possibilitarà la seva extracció així com la neteja del fons sanitari. Durant aquest principi primaveral, les abelles disposaran de dos alces per omplir, adequant el seu volum a la nova posta que iniciarà la reina. 

Caldrà doncs estar a l'aguait i que tenir a punt un nou element per tal d'afavorir l'expansió que es produirà amb els nous aports de nèctar i abundant posta de la reina. Per evitar l'acumulació de nèctar en el niu de cria quan la colònia és molt forta, una bona estratègia és col·locar una alça buida a la part superior, a fi de que les abelles destinin aquest nou espai al magatzem de la mel, i deslliurin el cos inferior.

Quan l'alça està plena podem afegir un cinquè element, tot i que no crec que sigui la millor opció, doncs les abelles no els agrada transitar per alces plenes de mel operculada, així com la gran alçada de l'arna pot ser excessivament inestable. Al meu entendre, és molt més recomanable procedir a retirar tot el cos ple de mel i afegir un element buit. També és recomanable obrir les piqueres addicionals que tenen els diferents elements, doncs facilitem el treball recol·lector de les abelles.

L'arna Warré demana doncs, un seguiment acurat per part de l'apicultor, retirant i brescant els elements plens de mel i afegint constantment cossos buits, afavorint la tasca cerera i de trofalàxia de les abelles.

Autor: Julio Rivas