26 d’octubre 2013

L'HORARI DE LES ABELLES (II)

esacademic.com
El 29 de maig, en Paco, un abellaire ens va plantejar el següent dilema:

"Hace varios dias que estoy observando como  cientos de abejas se ponen ha libar en un roble lo curioso es que solo lo hacen entre la 6.30 de la mañana y las 9  y tambien entre las 8 de la tarde y las 9.30 de la noche no lo habia observado nunca no se si es habitual o cual puede ser el motivo"

Després d'investigar amb l'ajuda de persones enteses en la matèria, la millor resposta, sense aclarir el perquè de tot plegat, diu:

"no he aconseguit una solució satisfactòria per explicar aquesta observació d'en Paco. He preguntat a ecòlegs i a fisiòlegs vegetals. Tots m'han admès que hi deu haver algun ritme diari del flux de saba, probablement relacionat directament amb la temperatura i humitat ambientals, però no saben si coincideix amb aquells horaris. 


Una altra qüestió és què hi troben les abelles allí. No sabem segur si les abelles van a buscar nèctar (no ho creiem així ja que Quercus no fa nèctar) sinó, potser, reïnes per al pròpolis o l'equivalen del melat d'alzines. Si és alguna secreció com el melat d'alzines (veure pdf adjunt, que segurament no et dirà res que ja no sàpigues) o si correspon a la melassa d'una segona tongada de pugons que hi sol haver cada any, si bé molt menor que la de primavera-estiu. Sia quina sia la font de melassa, la pregunta va més del ritme de secreció (si existeix, que sembla que sí) que del recurs específic que les abelles vagin a buscar. Potser el ritme diari observat correspon a moments del dia en que la secreció de nèctar per les altres plantes és baixa o nul·la. I les abelles canviarien d'activitat, deixant estar el roure, quan les altres plantes comencessin a tenir nèctar disponible. Tampoc sabem si hi ha un ritme diari de secreció de reïnes o del melat.

No en sabem més. Com veus, hi ha un desconeixement considerable -i lamentable- de biologia bàsica de plantes".

Autor de la resposta: Xavier Espadaler
Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia
Universitat Autònoma de Barcelona