23 d’octubre 2013

LA MALALTIA DE NOSEMA

Apicoltore Italiano


La Malaltia de Nosema en els últims anys és el més freqüent, potser a causa de la propagació de la varroasi.

ETIOLOGIA
Els agents etiològics són: Nosema apis i Nosema ceranae, van arribar a Europa a través d'Itàlia en els últims anys i procedents d'Àsia.

SÍMPTOMES
Els símptomes de la malaltia son diferents depenent de l'agent etiològic. El Nosema apis es produeix a la primavera i tardor, i es veu agreujada per hiverns freds, llargs i plujosos i per una primavera molt humida, boirosa i freda.



Símptomes més evidents en aquest cas, són els marcs i les piqueres de les arnes brutes amb excrements d'abelles. 

En el cas de Nosema ceranae, les abelles adultes tenen una reducció del 40% de vida, hi ha una major presència d'abelles joves, i canvis freqüents d'abelles reines, tremolen i semblen incapaces de volar. És fàcil de trobar ruscos completament buits amb les abelles mortes davant del rusc o a la part inferior. El diagnòstic definitiu només es produeix amb l'anàlisi microscòpic de l'abella que està infectada.

TRANSMISSIÓ
La malaltia Nosema es propaga a través dels excrements de les abelles malaltes que contaminen per via oral a tota la població. La propagació entre els ruscos es succeeix pel saqueig, l'alimentació amb mel contaminada i l'ús de materials infectats.

PRONÒSTIC I LLUITA

La millor lluita contra aquesta malaltia és la màxima cura del rusc i del material d'apicultura, sent especial curós a l'hivern, amb les poblacions i  les reines. 


Els últims anys s'han inventat alguns productes a base d'extractes de plantes que semblen funcionar bé, en la prevenció de la malaltia, ja que estimulen l'intestí de l'abella, millorant les seves defenses. 

En el cas dels ruscos morts per Nosema, es necessària la intervenció de l'apicultor, els ruscos han de ser rentats i desinfectats, mentre que les bresques es poden desinfectar amb vapors d'àcid acètic. Recordem també que per a la Nosemosi, l'ús d'antibiòtics està prohibit i en qualsevol cas no seria decisiva.

Informa: Higini Trilles

Font: L'apicoltore italiano