15 de novembre 2014

EL PERQUÈ DE LES CEL·LES

terapiaconabejas.net84.net

Hola, el meu nom és Valentí Juncadell i tinc una curiositat que m'agradaria resoldre i aprofito el vostre diari per fer la pregunta: "per què les cel·les de les abelles són hexagonals? és un caprici? té alguna explicació científica?"

Gràcies per tot i felicitats pel vostre diari, la veritat és que dóna joia veure que encara hi ha gent que s'apassiona amb el que fa.

Des d'Ecolluita convoquem a tots els Abellaires i entesos en apicultura a respondre la pregunta que ens formula en Valentí.

Ànims!

14 de novembre 2014

13 de novembre 2014

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DE LA CRIA PODRIDA EUROPEA

sago.cl

Els símptomes clínics visualitzats en el camp poden ser a vegades poc clars, essent necessari confirmar el diagnòstic a partir de testers específics. El kit (Vita – Europe Ltd) disposa d’un reactiu que reacciona específicament enfront dels anticossos relacionats amb l’agent causant de la cria podrida europea (Melisoccous plutonius).
 
El tractament de la cria podrida europea confirmada, caldrà un mecanisme d’actuació similar al cas de la cria podrida americana, sense arribar a l’extrem de practicar el doble traspàs. Caldrà doncs fer un seguiment mensual de l’estat de les arnes malaltes i eliminar els quadres amb cria afectada. Igualment practicarem la metodologia de desinfecció proposada per a la cria podrida americana (Puerta i col., 2001)

Autor: apicesteve.cat

12 de novembre 2014

PASIÓN POR LAS ABEJAS

nobelprize.org

Karl von Frisch (Viena 1886-Munich 1982) alcanzó gran popularidad por su sencillez y por el carácter fascinante de su estilo al exponer al gran público sus descubrimientos. Ha sido uno de los padres de la etología, ciencia que estudia el comportamiento de los animales. De sus muchas pruebas y ensayos realizados con las abejas, destaca su confirmación de que las abejas, al regresar a la colmena, comunicaban a sus compañeras la localización de los campos ricos en flores con néctar que habían encontrado, mediante un lenguaje corporal consistente en un curioso baile.Se considera el año 1944 el de su descubrimiento del lenguaje de las abejas.

Recibió el Nóbel de Medicina-Fisiología en 1973, por sus descubrimientos y observaciones relacionados con los seres vivos. Se interesó por los peces, estudiando si podían distinguir colores y brillo. Luego llegó el turno a las abejas, y a otros muchos insectos. 

11 de novembre 2014

LA VENTILACIÓ DE L'ARNA DURANT L'HIVERN

casaapicultura.cl

Els aires freds i secs de l'hivern poden alterar la correcta termorregulació de les arnes.
  • la ventilació adequada condiciona molt la supervivència d'una colònia
  • la humitat afavoreix la propagació i manteniment de les espores
  • les abelles controlen correctament el fred, sempre i quan sigui sec.
  • donar inclinació a l'arna afavoreix la seva neteja i regulació tèrmica
  • els paravents són interessants protectors i ajuden a controlar la humitat interna de la colònia
  • una reducció de les piqueres afavoreix la defensa i la termorregulació
  • els emplaçaments d'hivernada han d'aprofitar al màxim les hores de sol
  • cal una òptima relació entre volum de l'arna i efectius de la colònia
 Font: D&B supply

10 de novembre 2014

CONTROL DE LA VARROASI

Manel Simón

La varroasi és una malaltia parasitària produïda per l’àcar Varroa destructor (Anderson & Truemann). Originàriament, aquest àcar convivia des de sempre i de forma benigna amb l’abella índica (Apis cerana Fabr.). 

Al voltant de l’any 1940, producte de la transhumància, va començar a parasitar a Apis mellifera, amb la qual fins aquell moment no hi havia tingut geogràficament cap contacte.
 
Així, s’introdueix a Catalunya i a la resta de la Península a partir de l’any 1985. Des de la seva entrada a Catalunya ha anat afectant la totalitat de colònies.
 
La progressiva adaptació d’aquest paràsit a les nostres condicions de clima mediterrani ha comportat que en els darrers anys la varroa es mostri menys agressiva. La varroa actual també aniquila colònies, però ho fa més lentament, debilitant progressivament les abelles fins a la seva desaparició en unes quantes anyades.
 

09 de novembre 2014

08 de novembre 2014

LA RUCHE AUVERGNATE





El fundador de l'empresa és Patrick Sarliève i va néixer a Alvèrnia, al Puy de Dome, essent el fill petit fill d'un apassionat per l'apicultura, Etienne Sarliève.
 

A finals dels anys 60, Patrick comença a treballar amb els ruscs que el seu avi li va deixar. El 1979 es va establir com apicultor professional i inverteix en l'empresa per a l'envasat de la mel.

Avui en dia la seva explotació consta de 500 ruscs, i la seva empresa disposa de productes en el camp de la salut, transhumància, extraccions, estudis, màrqueting ...).
 
Avui dia segueix treballant amb el mateix esperit, amb ruscs situats en indrets nets de contaminació i no utilitza cap repel·lent o producte antibiòtic. Extreu la mel a temperatura ambient i garanteix que les propietats del seva mel es conserven.

Visita la seva web

07 de novembre 2014

LA COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA GELEA




La gelea és una substància complexa des d’un punt de vista químic, ja que a part d’aigua, glúcids, greixos i proteïnes, presenta una gran nombre de substàncies en petites quantitats que li confereixen el seu ampli ventall de virtuts revitalitzants i terapèutiques.

Els glúcids presents en la gelea són principalment la glucosa, la fructosa i la sacarosa, acompanyats d’un reguitzell d’altres petits sucres energètics. A la vegada, els greixos aporten un plus energètic en el impetuós creixement larvari. La font de nitrogen de la gelea és a partir dels aminoàcids, que es poden presentar units formant proteïnes o bé lliures, essent aquests últims, substàncies essencials en la dieta de les abelles.

La gelea reial és també molt rica en vitamines, sobretot les del grup B (tiamina, riboflavina, nicotiamida, àcid pantotènic, piridoxina, biotina, àcid fòlic...), però també presenta vitamines A, C, D i E, tot i que en menor quantitat. Els minerals calci, coure, potassi, fòsfor, ferro, sílice i sofre són oligoelements molt importants que actuen com a catalitzadors en el metabolisme de les abelles. La gelea inclou en la seva composició substàncies antibiòtiques i antifúngiques que protegeixen les larves acabades d’eclosionar dels possibles atacs microbiològics. Aquest comportament antisèptic és molt làbil i es va perdent  a mesura que la gelea envelleix. És per això que un cop extreta de les cel·les i purificada, caldrà tenir molta cura en la seva conservació.

La gelea es pot comercialitzar pura, barrejada en mel o liofilitzada. La gelea pura i fresca es pot conservar en refrigeració de 0 a 4 ºC i sempre en envasos hermètics de vidre opac que la protegeixin de la llum. De totes maneres cal dir que a mesura que passen els dies, les propietats de la gelea van disminuint, de manera que seria recomanable un consum el més ràpid possible després de la seva recol·lecció, fet que en restringeix la seva comercialització al detall, en una relació de confiança entre l’apicultor i el client. Una altra opció es barrejar la gelea en mel en una proporció mínima del 10%. La liofilització, per contra, és una tècnica complexa de deshidratació de la gelea i reservada a les produccions industrials.

Autor: apicesteve.cat - Esteve Miràngels

06 de novembre 2014

ANTÒFILS

Els antòfils (Anthophila, del grec "amant de les flors") són un clad d'himenòpters dins la superfamília dels apoïdeus. Viuen en ruscs i s'alimenten del nèctar de les flors, a partir del qual elaboren la mel. També recol·lecten pol·len, destinat a la producció d'aliment per a les larves. Juguen un paper molt important en la pol·linització de les plantes amb flors. Són anomenats de forma genèrica abelles, però també inclou borinots i vespes.

WIKIPEDIA

Els antòfils tenen una llengua llarga, o glosa, que fan servir per a obtenir el nèctar de les flors. Posseeixen també petites antenes, formades per tretze segments en els mascles i dotze en les femelles. Tenen dos parells d'ales, el de darrere més petit. El segon parell de potes està adaptat per a la recol·lecció de pol·len, i l'apèndix de l'abdomen és un fibló que usa per a defensar-se.

Existeixen prop de 20.000 espècies conegudes d'antòfils, repartides en nou famílies, i s'estima que n'existeixen al voltant de 30.000 espècies en total. Els antòfils poden ser solitaris o viure en grans comunitats de diversos tipus. Les més avançades d'aquest tipus són les colònies, o ruscs eusocials, que es poden trobar entre les abelles de mel i les abelles sense fibló.

L'apicultura és la cria d'abelles, generalment per a l'obtenció de mel i d'altres productes apícoles, encara que de vegades l'objectiu pot ser la fecundació de conreus. Al llarg dels últims anys, tant les poblacions d'abelles salvatges com les domesticades estan patint greus pèrdues per un motiu (o una sèrie de motiu) que encara no acaba d'estar clar.

Es creu que la socialitat ha evolucionat de forma separada en els diferents grups d'abelles.

Font: Wikipedia

05 de novembre 2014

ABEJAS SIN AGUIJÓN, ALIADAS DE LA MEDICINA

inta-gov.


Desde tiempos memorables, la miel ostenta propiedades paliativas para diversas dolencias. Y, ahora, de la mano de las abejas sin aguijón o meliponas, este alimento aumenta su prestigio. Esta especie nativa del NEA elabora una miel exclusiva con destacadas propiedades medicinales que vale hasta 12 veces más que la convencional. Del 27 al 29 de junio en Posadas, Misiones, los especialistas explicarán sus características en INTA Expone.



Víctor Rusas –especialista en apicultura del INTA Colonia Benítez, Chaco– explicó que “las meliponas producen una miel con propiedades medicinales y paliativas para afecciones en las vías respiratorias y en la vista –cataratas y conjuntivitis–, como así también para la anemia y heridas en la piel”.



La creciente valoración y demanda por la miel de esta abeja hacen que su precio sea hasta 12 veces superior a los de la abeja común, aunque, por otra parte, esta última produce mucho más que la melipona.



En esta línea, Rusas destacó la importancia de fomentar la cría de meliponas –algo desvalorizada por desconocimiento– debido a que es una especie “con grandes ventajas” como que puede criarse en zonas urbanas y produce una miel exclusiva, con propiedades medicinales únicas y con un elevado precio en el mercado.



04 de novembre 2014

PREPARATIUS 2a ASSEMBLEA DELS ABELLAIRES



Des del Col·lectiu d'Abellaires estem preparant la nostra segona assemblea oficial des de que som una associació de ple dret dins del sector apícola de casa nostra.

La raó d'aquest escrit és per invitar-vos a conèixer-nos millor i assistir com a convidats a la nostra festa anual el gener d'aquest 2015.

Nosaltres som una associació ecològica que apostem per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de l'abella, d'aquí la nostra definició com a Abellaires.

El nostre funcionament és totalment assembleari, tot decidint els projectes a partir del vot majoritari dels seus socis. Treballem com una cooperativa, compartint productes (arnes, eixams, cera, coneixements...) i serveis (assegurança, formació, sanitat, medicaments, ...) i sense oblidar la nostra vessant més social (escoles, tallers, treball ...)

Actualment som una 50 de socis, i mantenim un contacte fluid i directe a través d'internet, doncs no tenim un emplaçament geogràfic fix, doncs els nostres associats estan repartits per tota la geografia catalana, així com el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Andorra.

Els nostres socis i sòcies participen activament amb aquest diari digital, ja sigui com a col·laboradors o simpatitzants, aportant informacions d'interès dins del sector apícola .

Estem enamorats de les abelles i volem compartir la nostra passió amb tothom que vulgui participar el nostre projecte.

Si esteu interessats a venir o fer-vos soci o sòcia podeu contactar amb nosaltres a partir del mail abellaires@apicesteve.cat o demanar més informació al 677029675

esperem que la nostra iniciativa us agradi

Col·lectiu d'Abellaires

03 de novembre 2014

ETIQUETADO DE LA MIEL

El sector apícola de COAG junto con organizaciones de consumidores inicia una campaña para que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel

 

El sector apícola de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), junto con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU, iniciaron ayer en Madrid una campaña reivindicativa para reclamar al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel, tal y como se hace en Italia desde 2006 [1]. Bajo el lema “Tienes derecho a conocer el país de origen de la miel, exige transparencia en la etiqueta”, apicultores de las distintas CC.AA. han repartido miles de tarritos frente a la sede del MAGRAMA para recabar el apoyo de los ciudadanos a esta petición. Para ello, se ha habilitado un espacio de recogidas de firmas a través de la plataforma CHANGE http://chn.ge/1tchCZd. Tras el evento, representantes del sector apícola de COAG y las organizaciones de consumidores se han reunido con el Secretario General de Agricultura y Alimentación, Carlos Cabanas. El número dos del MAGRAMA se ha comprometido a realizar un estudio sobre la presente situación y a mantener un próximo encuentro en el que exponer las conclusiones.

02 de novembre 2014

01 de novembre 2014

CONFIT D'ÀNEC LACAT AMB MEL


avinovaboqueria.cat

Confit d'ànec lacat amb mel i trinxat de patata del bufet negra i col

  • Per a 4 persones 
  •  Ingredients: 4 cuixes d'ànec confitades de 250 g ( sense greix) oli d'oliva 2 cullerades de soja líquida 1 tassa de fons de carn 50 g de mel mil flors Per a la guarnició: 600 g de patates del bufet negra (pelades) 1/2 col d’olla congelada 200 g de papada (tallat en 4 daus) 
  •  
  •  Elaboració  
  •  1. Comenceu el plat preparant un trinxat de La Cerdanya.2. Talleu les patates i la col a daus. 3. Poseu a bullir amb aigua freda la patata i la papada, quan bulli afegiu-hi la col, deixeu-ho al punt de sal.4. Deixeu-ho bullir uns 20 minuts.5. Poseu les cuixes d’ànec dintre del forn a 200º durant 10 minuts.6. Per fer la salsa: Poseu la mel en una paella ben calenta, afegiu-hi la soja líquida i el fons de carn.7. Deixeu-ho reduir uns 4 minuts fins que agafi consistència de caramel. 8. Tot seguit, poseu-hi les cuixes d'ànec i laqueu-les amb un pinzell.9. Abaixeu la temperatura del forn a 170º uns 20 minuts més i repetiu el lacat vàries vegades.10. Escorreu les patates i la col, i trinxeu-les amb una forquilla.11. Poseu una paella al foc i quan estigui calenta, fregiu-hi la papada tallada a daus.12. Un cop tingueu la cansalada fregida, afegiu-hi el trinxat de patata i la col.13. Remeneu-ho fins que agafi color, i doneu-li forma de truita. 14. Serviu el trinxat amb l'ànec al damunt i el dau de papada.

    Autors: Cuines de TV3