07 de novembre 2014

LA COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA GELEA




La gelea és una substància complexa des d’un punt de vista químic, ja que a part d’aigua, glúcids, greixos i proteïnes, presenta una gran nombre de substàncies en petites quantitats que li confereixen el seu ampli ventall de virtuts revitalitzants i terapèutiques.

Els glúcids presents en la gelea són principalment la glucosa, la fructosa i la sacarosa, acompanyats d’un reguitzell d’altres petits sucres energètics. A la vegada, els greixos aporten un plus energètic en el impetuós creixement larvari. La font de nitrogen de la gelea és a partir dels aminoàcids, que es poden presentar units formant proteïnes o bé lliures, essent aquests últims, substàncies essencials en la dieta de les abelles.

La gelea reial és també molt rica en vitamines, sobretot les del grup B (tiamina, riboflavina, nicotiamida, àcid pantotènic, piridoxina, biotina, àcid fòlic...), però també presenta vitamines A, C, D i E, tot i que en menor quantitat. Els minerals calci, coure, potassi, fòsfor, ferro, sílice i sofre són oligoelements molt importants que actuen com a catalitzadors en el metabolisme de les abelles. La gelea inclou en la seva composició substàncies antibiòtiques i antifúngiques que protegeixen les larves acabades d’eclosionar dels possibles atacs microbiològics. Aquest comportament antisèptic és molt làbil i es va perdent  a mesura que la gelea envelleix. És per això que un cop extreta de les cel·les i purificada, caldrà tenir molta cura en la seva conservació.

La gelea es pot comercialitzar pura, barrejada en mel o liofilitzada. La gelea pura i fresca es pot conservar en refrigeració de 0 a 4 ºC i sempre en envasos hermètics de vidre opac que la protegeixin de la llum. De totes maneres cal dir que a mesura que passen els dies, les propietats de la gelea van disminuint, de manera que seria recomanable un consum el més ràpid possible després de la seva recol·lecció, fet que en restringeix la seva comercialització al detall, en una relació de confiança entre l’apicultor i el client. Una altra opció es barrejar la gelea en mel en una proporció mínima del 10%. La liofilització, per contra, és una tècnica complexa de deshidratació de la gelea i reservada a les produccions industrials.

Autor: apicesteve.cat - Esteve Miràngels