06 de febrer 2014

EL ORIGEN DE LOS VIRUS APÍCOLAS

American Society

El virus que aniquila a las abejas pudo haber dado un salto evolutivo de millones de años

Un patógeno viral que ‘aprendió’ a pasar de las plantas a los insectos, dando de esa forma un salto evolutivo de 1.600 millones de años, podría estar detrás de la masiva extinción de colonias de abejas en EE.UU., según un nuevo estudio. La extinción de millones de abejas en EE.UU. durante la última década podría deberse a un virus de la mancha anular del tabaco (TRSV) que normalmente infecta a las plantas, según un nuevo estudio de microbiologos chinos publicado por la revista especializada ‘American Society for Microbiology’.

05 de febrer 2014

L'APICULTURA FIXISTA TRADICIONAL

F. Calatayud
Quan es parla de l’esmentat model d’apicultura tradicional, l’anomenem apicultura fixista. Aquesta denominació es fonamenta en el fet que les bresques construïdes per les abelles, segons el disseny que els dicta el seu instint natural, queden fixades unes a altres per ponts de cera i també a les parets del rusc, de manera que l’apicultor ha de trencar-les (o tallar-les) per poder traure’n la mel. Doncs bé, aquest tipus d’apicultura és el que prevalgué durant un llarg període de temps, fins a les acaballes del segle XIX, però sense oblidar que en molts indrets coexisteix encara amb la pura caça i recol·lecció de mel dels eixams salvatges
 
A la península Ibèrica també arriba l’art de criar abelles. És molt possible que l’apicultura s’endinsara en la península Ibèrica des de les costes mediterrànies, donada la intensa activitat comercial que ja hi tenien en aquell temps. És en aquesta zona, on s’han trobat ruscs cilíndrics de ceràmica pertanyents a la civilització ibèrica, però no es pot menysprear la possibilitat que també els feren amb altres materials que no han perdurat fins als nostres temps.
 

04 de febrer 2014

03 de febrer 2014

ABELLES AFECTADES PER MOSQUES?

wikipedia.org

Un apicultor de l'est dels Estats Units, Anthony Cantrell ha descobert unes abelles anormals en el seu rusc. El professor de la Universitat Estatal de San Francisco, John Hafernik, ja parlava d'aquesta nova malaltia apícola l'any 2008 i les va anomenar abelles zombies.  

Una mosca anomenada Apocephalus borealis seria la causant d'aquest procés a partir de la seva adherència damunt de l'abella i la posterior injecció dels seus ous dins del cos. Les larves que naixerien d'aquests ous provocarien un dany neurològic que explicaria el moviment anormal i nocturn de les abelles, tal com si foren abelles zombies.

Hafernik i el seu equip de col·legues han estat seguint la propagació d'aquestes abelles zombies a través dels Estats Units i han constatat la relació hoste-paràsit i l'origen de la patologia, doncs aquesta abella abans parasitava borinots.
 
Ara falta veure com evoluciona la malaltia i si es converteix en una nova font de paràsits per a les abelles, o acaben essent casos més aviat esporàdics. Cal recordar que les abelles ja pateixen altres malalties relacionades amb les mosques, com ara la Apimiasi de la Senotainia tricupi.

Font: abc news

02 de febrer 2014

01 de febrer 2014

BARCELONA PIONERA EN LA REGULARITZACIÓ DE L'APICULTURA URBANA

miel de barrio

L'ajuntament de Barcelona ha regularitzat la instal·lació de ruscs urbans en alguns edificis emblemàtics de la ciutat. Des d'Ecolluita felicitem aquesta iniciativa, doncs és un senyal de progrés i de sensibilitat ecològica davant les múltiples iniciatives existents en d'altres importants capitals europees.

El polític Jordi Portabella d'Esquerra Republicana de Catalunya ha estat el responsable de presentar el requeriment que ha estat acceptat per la resta del consistori. Les abelles contenen una important càrrega ecològica, molt important en ciutats que moltes vegades superen els màxims de contaminació acceptables. És per això que amb les abelles trobem uns fantàstics aliats, a fi de detectar i controlar els importants paràmetres ambientals, doncs actuen com sofisticats bioindicadors.

Informa: Ecolluita i Miel de Barrio

31 de gener 2014

XI CONGRESO LATINOAMERICANO DE APICULTURA 2014

 
La Sociedad Argentina de Apicultores (SADA), junto con el Proyecto Integrado de Desarrollo Apícola INTA- PROAPI, invitamos a formar parte de un espacio enriquecedor para la apicultura latinoamericana, en donde los apicultores podamos trabajar juntos, intercambiar conocimiento y fortalecer los vínculos institucionales.  El XI Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014- FILAPI,  que se realizá en  Pto. Iguazú, Misiones, Argentina, es la oportunidad.
 
Tanto la Sociedad Argentina de Apicultores, con 75 años de experiencia en defensa, promoción, representación y capacitación apícola, como el INTA –PROAPI, red de técnicos y científicos que trabajan desde 1996 con el objetivo de desarrollar una apicultura fuerte y competitiva, poseen una excelente experiencia de trabajo conjunto en la conformación de congresos apícolas nacionales e internacionales.
 
Ambas organizaciones realizaron de forma conjunta dos Congresos Argentinos de Apicultura, y en el año 2011 obtuvieron una gran experiencia con la organización del 42° Congreso Internacional de Apicultura – APIMONDIA 2011, un congreso internacional que fue llevado adelante con espectacular éxito. Por todo esto es que la Sociedad Argentina de Apicultores (SADA) e INTA PROAPI presentan la XI edición del Congreso Latinoamericano de Apicultura 2014 – FILAPI, en Pto Iguazú, Misiones, Argentina, con total convicción de que será un gran congreso y una importante experiencia  para los apicultores de Latinoamérica.
 

30 de gener 2014

SEGUIMENT DE LA VARROA

myrmecos.net

Des del Col·lectiu dels Abellaires, la nova associació d'apicultors activa des d'aquest 2014, ens plantegem molt seriosament la lluita contra la varroa i per tant hem establert un protocol de diagnosi del paràsit al llarg de l'any. 

Els programes sanitaris de la resta d'associacions es basen en complir uns mínims del tot ineficients, amb una sola lectura a l'any i una certificació veterinària mancada del més mínim dels rigors epidemiològics i estadístics.

El Col·lectiu d'Abellaires executa el seu propi programa sanitari, un protocol d'actuació basat en 4 lectures de varroa repartides durant l'any, tot buscant els períodes clau de reproducció del paràsit. A més, els nostres associats, reben la formació i assessorament necessari per com i quan realitzar aquestes lectures, tot utilitzant fons sanitaris que construim nosaltres mateixos, i que es poden adaptar a les diferents tipologies d'arnes, ja siguin Langstroth, Dadant, Warré o fins i tot Layens. 

Tot això ho fem per convenciment i sota la supervisió del nostre veterinari, el qual analitza i certifica les lectures i estableix els programes individualitzats per cadascun dels nostres associats, sense que això suposi un cost adicional.

A partir d'aquest 1 de febrer iniciem la primera fase de recollida de lectures, tot coincidint amb l'augment de temperatures que es començarà a percebre en les hores centrals del dia. Per a més informació us podeu a adreçar al nostre servei veterinari dins del Col·lectiu d'Abellaires:abellaires@apicesteve.cat

Col·lectiu d'Abellaires

29 de gener 2014

EL POLEN (1a PARTE)

edmundofgabus

El polen es virtualmente la única fuente de proteínas, sustancias, grasas, minerales y vitaminas que son necesarios durante la producción del alimento larval y para el desarrollo de abejas que han emergido recientemente. Una colonia no puede criar larvas si esta no tiene polen., ellas hacen esto con la reserva que posee en sus cuerpos y la cantidad de alimento producido es más bien poca.  

 

El polen de abejas es una importante fuente natural de proteínas, carbohidratos, vitaminas y minerales, considerado por ello como un excelente suplemento dietético con acción bio-estimulante.  

 

La Industria farmacéutica cubana lo utiliza en 3 formulaciones diferentes: polen melito, polen papelillos o cápsulas de 250 mg y polen tabletas revestidas de 125 mg; sin embargo, dado su origen es frecuente encontrar poblaciones microbianas que atentan contra la calidad higiénica de estos productos, colocándolos fuera de las especificaciones establecidas y con algunas limitaciones para la población.

 

28 de gener 2014

ELS PRODUCTES DE LES ABELLES


indiamart.com


Les abelles ens proporcionen una gamma de productes molt gran (mel, melat, pol·len, pròpolis, cera, gelea i verí), substàncies que totes elles tenen una funcionalitat biològica dins de l’arna. 

L’apicultor s’aprofita de la generosa capacitat recol·lectora de les abelles, extraient de l’arna sana els nombrosos excedents que es produeixen. Cal doncs, ser prudents i justos, i no sobreexplotar les arnes, evitant fer extraccions abusives que ens obligaran posteriorment a una alimentació artificial. Les arnes més sanes i de rebot més productives, són aquelles que poden viure de les seves reserves, ja que els productes apícoles aporten a les abelles propietats nutricionals i antisèptiques que difícilment poden suplir els pinsos del mercat. Les abelles necessiten una dieta equilibrada en glúcids, greixos, proteïnes, vitamines i sals minerals. 

La mel és una font molt bona de sucres, un principi actiu que es transforma en energia de disponibilitat immediata per a les abelles. La resta de productes són obtinguts bàsicament del pol·len. Els greixos garanteixen reserves energètiques a llarg plaç per a una bona hivernació de les abelles, i les proteïnes són l’aliment plàstic que fa possible el creixement de les larves i el bon estat corporal i immunològic de les abelles. De fet, en aquest principi es basa l’apicultura ecològica, una arna que ens proporciona una gran diversitat de productes, però que la seva explotació mai és asfixiant, de manera que l’apicultor deixa prou excedents perquè les abelles puguin superar perfectament el període hivernal.

Autor: Esteve Miràngels

27 de gener 2014

LAS ABEJAS Y LA SEGURIDAD ALIMENTARIA

miel.bligoo.com


La seguridad alimentaria es definida por la Organización para la Alimentación y la Agricultura (FAO) de las Naciones Unidas, como la “situación en la cual todas las personas tienen, en todo momento, acceso a los alimentos seguros y nutritivos que necesitan para mantener una vida sana y activa”. Si consideramos que al 2050 se incorporarán unos dos mil millones de nuevos habitantes en el mundo, el desafío de la seguridad alimentaria  -es decir, la producción de esos alimentos seguros, nutritivos y accesibles, para cubrir la necesidad de una población global en torno a los nueve mil millones- significa nada menos que doblar la producción actual. 

Si bien responder a este desafío depende de varios factores, de carácter científico, tecnológico, económico, financiero, y de políticas públicas adecuadas, el principal componente de la producción de alimentos es la preservación de la biodiversidad y el buen funcionamiento de los ecosistemas.

La desaparición de las abejas debe hacernos reflexionar entonces, como Humanidad, sobre los malos hábitos, la indiferencia ambiental, y la deformación de la matriz alimentaria que hemos ido sufriendo paulatinamente...

26 de gener 2014

25 de gener 2014

LAS ABEJAS PUEDEN DETECTAR EXPLOSIVOS

sibci.gob.ve

Casi dos décadas después del final de las guerras balcánicas, Croacia y otras naciones todavía tienen explosivos enterrados no dinamitados. Ahora, investigadores croatas han entrenado abejas para su busqueda, según informa Science Record.

Se sospecha que unos 750 kilómetros cuadrados, están llenos de minas por las Guerras de los Balcanes en la década de 1990, consigna la agencia de noticias AP.

El profesor Nikola Kezic de la Universidad de Zagreb explicó la idea del experimento: las abejas tienen un sentido muy desarrollado de olfato que puede detectar rápidamente el aroma de los explosivos. Son entrenadas para identificar su alimento con el aroma del TNT.

"Nuestra conclusión básica es que las abejas pueden detectar claramente este objetivo, y estamos muy satisfechos", dijo Kezic, que dirige parte de un amplio programa europeo llamado "Tiramisú", patrocinado por la Unión Europea, para detectar minas terrestres en el continente.

El método consiste, según se informa, en acostumbrar a las abejas al olor del explosivo para así poder identificar los puntos donde se encuentran estos.
Kezic dijo que los sitios de alimentos con vestigios de TNT ofrecen "una solución azucarada como recompensa, por lo que pueden encontrar el alimento en el medio".

"No es problema para una abeja aprender el olor de un explosivo, que después puede buscar", agregó, y señaló que lo difí­cil no es entrenar a una abeja, sino a su colonia de miles.

Informa: elsol.com

Font: Science Record

24 de gener 2014

Estudi productiu i sanitari de la vostra explotació apícola


Sota aquest títol us presento un projecte que es va començar a parlar el passat 2013, i de fet alguns abellaires s’hi van apuntar, tot i que la cosa no va acabar d’arrencar i rutllar. Potser alguns de vosaltres heu assistit a alguna de les meves últimes xerrades, on he presentat a grans trets els objectius d’aquest estudi.

Aquest estudi vol fer una recollida de dades de les vostres explotacions apícoles, i d’aquesta forma crear una base de dades que ens permeti valorar el nivell productiu i sanitari de la vostra explotació, així com a nivell global de tota la nostra associació.

A partir dels resultats, jo com a veterinari, us proporcionaré uns resultats estadístics tot valorant el rendiment productiu i sanitari de les arnes escollides, tenint d’aquesta forma, una informació molt vàlida a l’hora de seleccionar arnes per a la seva futura multiplicació (eixams i reines).

Els abellaires que hi estiguin interessats, rebran una base de dades Excel (en format paper i digital) on en les fileres horitzontals hi figuraran les arnes escollides per l’apicultor, totes elles enumerades amb el seu codi de identificació. En les columnes verticals hi trobareu tot un conjunt de paràmetres productius i sanitaris que l’abellaire haurà de recollir de les seves abelles. Aquestes tasques es troben repartides al llarg de les diferents estacions de l’any. Per a més detall de quines són aquestes feines i quan s’hauran de realitzar, us he elaborat un dossier explicatiu.

Qualsevol abellaire s’hi pot acollir, amb més o menys arnes, és totalment voluntari ... com a veterinari només us demano que sigueu complidors i feu les lectures i les recollides de mostres que us demano. Prefereixo que destineu a l’estudi un grup petit d’arnes i sigueu curosos i treballeu bé a que us comprometeu a fer‐ne moltes i l’estudi sigui us desastre per la seva escassa fiabilitat.

Crec que vosaltres heu d’estar convençuts que aquest estudi us pot ser útil, i comptareu amb el meu seguiment durant tot l’any, per resoldre qualsevol dubte que es presenti durant el seu desenvolupament.

La meva feina té lògicament un petit cost, excepte per aquells abellaires que ja van contractat aquesta feina l’any 2013. Si em feu arribar el nombre d’arnes que voleu estudiar, jo us faré un ràpid i econòmic pressupost.

Per qualsevol dubte, estic a la vostra disposició tot utilitzant la meva bústia sanitària dels abellaires: abellaires@apicesteve.cat o el meu telèfon particular 677029675

Veterinari: Esteve Miràngels i Feixas

Foto: runamukacres.com

ESTUDI PRODUCTIU I SANITARI D'UNA EXPLOTACIÓ APÍCOLA

 runamukacres.com

Sota aquest títol el veterinari d'abelles Esteve Miràngels (Apicesteve) presenta el seu estudi productiu i sanitari d'una explotació apícola. Durant l'any 2013, l'esmentat tècnic apícola, ja va realitzar diverses conferències pel territori a fi d'informar de la mecànica i objectius proposats.

Aquest estudi pretén fer una recollida de diferents paràmetres d'un nombre significatiu d'arnes de diferents explotacions apícoles, i d’aquesta forma crear una base de dades fiable que permeti valorar el nivell productiu i sanitari dels diferents assentaments, així com a nivell global de tota la nostra demarcació.

A partir dels resultats estadístics obtinguts, l'Esteve Miràngels elaborarà una memòria anual a fi de valorar la rentabilitat i genètica de cadascuna de les arnes implicades en l'estudi, una informació molt vàlida a l’hora de seleccionar arnes per a la seva futura multiplicació (eixams i reines). 

Durant el desenvolupament de l'estudi, els abellaires implicats mantindran un contacte constant i fluit amb el veterinari, a fi de resoldre les possibles dificultats de maneig i tractament de les abelles.

L'estudi és obert a tothom. Per concretar condicions dirigir-se al correu electrònic sanitari dels abellaires: abellaires@apicesteve.cat

Més informació: http://abellaires.blogspot.com.es