28 de desembre 2013

UN LLIBRE MOLT ESPECIAL


Avui us vull recomanar un llibre molt especial, "la vida de les abelles" de Karl von Frisch, i ho faig no tant per les seves lliçons zootècniques, sinó per la seva càrrega emotiva en la meva biblioteca. És un llibre preciós, una recopilació d'observacions i estudis que ens permetran comprendre millor la biologia de l'abella de la mel. És un llibre de fàcil lectura i sobretot un llibre que us permetrà adquirir un respecte i reconeixement de la meravellosa organització social que tenen aquests insectes. Us convido doncs a gaudir-lo igual que ho vaig fer jo.


Opinió: Esteve Miràngels

27 de desembre 2013

EL TRATO CON LAS ABEJAS

wikipedia.org

El trato directo con la abeja permite el aprendizaje del comportamiento, carácter, trabajo continuo y de organización en grupo entre ellas.

Hay que tener en cuenta cuando se realiza la revisación o extracción de miel los siguientes elementos:
  • Llevar ropa clara, mejor si es blanca (la ropa oscura las altera)
  • Guantes blancos
  • El ahumador bien prendido
  • Evitar todo tipo de perfumes (los olores las irrita)
  • Movimientos bruscos. 

Autor: Monografias.com

26 de desembre 2013

UN POC D'HISTÒRIA NATURAL

Institut Valencià d'Investigacions Agràries

El procés evolutiu que ens porta a les abelles de mel té un clar paral·lelisme amb el que va desembocar en l’aparició i difusió per la Terra de les plantes amb flors. Fa uns 100 milions d’anys, certes vespes, semblants als esfècids actuals, començaren a diferenciar-se per aprofitar una nova i creixent font d’aliments, el nèctar i el pol·len que oferien les plantes angiospermes. Aquestes vespes adaptaren el seu aparell bucal per xuclar el nèctar de les flors, el seu cos es va cobrir de pèls plomosos per recollir els grans de pol·len i les potes posteriors es feren progressivament més amples per poder portar-ne cada volta més al niu. Aquest procés esdevingué un cas especial de coevolució: Les plantes produïen més llavors amb la pol·linització dels insectes i intentaven atraure’ls amb la recompensa dels aliments oferts per les seues flors. Seguint el fil evolutiu dels grups més gregaris, apareixen les primeres abelles, que es podrien incloure dins del gènere actual Apis, ara fa uns 35-40 milions d’anys.

25 de desembre 2013

Bon Nadal Abellaires!


Esforç, treball, constància, convivència, organització, sacrifici són més que valors; són els valors característics de les abelles i com Abellaires ens seran necessaris per tal de fer front en el camí que ens hem marcat. La nostra voluntat d’organitzar-nos com associació ens brinda l’oportunitat de construir un nou eixam dins del món de l’apicultura, un eixam que serà el que nosaltres vulguem, però de segur que els valors transmesos per les nostres abelles no i mancaran.

Aquest futur que estem dibuixant és fruit de l’esforç i el sacrifici de tot un grup de gent que hem decidit anomenar-nos Abellaires en honor a la nostra gran passió que ens agermana. El Col·lectiu d’Abellaires és un fet consolidat i tan si agrada com si no, ja som aquí i hem decidit quedar-nos! En tenim ganes, i són moltes les ganes que tenim de fer moltes coses, però especialment de formar part de la nova generació d’apicultors que volen practicar una nova cultura en l’art de tenir cura de les abelles, Abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.

En nom del Col·lectiu d’Abellaires deixeu-me que us desitgi un Bon Nadal i un feliç any nou amb aquesta fantàstica felicitació que ens a dissenyat i il·lustrat el nostre amic i abellaire Manel Sastre.

Gaspar Tor

President del Col·lectiu d’Abellaires

BON NADAL ABELLAIRES!

Manel Sastre

Esforç, treball, constància, convivència, organització, sacrifici són més que valors; són els valors característics de les abelles i com Abellaires ens seran necessaris per tal de fer front en el camí que ens hem marcat. La nostra voluntat d’organitzar-nos com associació ens brinda l’oportunitat de construir un nou eixam dins del món de l’apicultura, un eixam que serà el que nosaltres vulguem, però de segur que els valors transmesos per les nostres abelles no i mancaran.

Aquest futur que estem dibuixant és fruit de l’esforç i el sacrifici de tot un grup de gent que hem decidit anomenar-nos Abellaires en honor a la nostra gran passió que ens agermana. El Col·lectiu d’Abellaires és un fet consolidat i tan si agrada com si no, ja som aquí i hem decidit quedar-nos! En tenim ganes, i són moltes les ganes que tenim de fer moltes coses, però especialment de formar part de la nova generació d’apicultors que volen practicar una nova cultura en l’art de tenir cura de les abelles, Abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.

En nom del Col·lectiu d’Abellaires deixeu-me que us desitgi un Bon Nadal i un feliç any nou amb aquesta fantàstica felicitació que ens a dissenyat i il·lustrat el nostre amic i abellaire Manel Sastre.

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d’Abellaires

24 de desembre 2013

REJUVENECE TU PIEL CON AYUDA DE LA MIEL

Foundation USA -Houston TX

La miel es uno de los productos más fantásticos que nos regala la madre naturaleza. Producida por las trabajadoras abejas, este producto nos brinda nutrición, alivio de enfermedades y nos ayuda para vernos más bellas, protegiendo la piel y el cabello . La miel ha sido usada desde épocas milenarias para mantener la belleza de la piel y como tratamiento para ciertas dolencias. Rejuvenece tu piel día tras día, gracias a las propiedades de este producto natural.

 

Propiedades de la miel para sanar, embellecer y mantener la piel joven

23 de desembre 2013

LES PLANTES I EL NÈCTAR (1a PART)

Eloi Aulet

Totes les plantes angiospermes fan pol·len, però no totes produeixen nèctar. Hom considera que una planta és mel·lífera si segrega a nivell de les flors una quantitat suficient de substàncies riques en sucres senzills (monosacàrids, disacàrids, etc.), que són recol·lectades i convertides en mel per les abelles.

Aquestes substàncies ensucrades es solen produir a la flor, a nivell d’unes glàndules especialitzades en segregar nèctar: els nectaris o superfícies dolces (discs nectarífers), com passa als tarongers.

Les abelles són capaces de detectar els sucres de les flors a partir d’una concentració superior del 10%, tot i que prefereixen les flors amb una concentració de sucres variable i que oscil·la entre el 30-50%. 

El nèctar prové principalment de la saba elaborada, que està constituïda per substàncies ensucrades que s’han sintetitzat a les fulles en fer la fotosíntesi. Aquesta saba circula pels vasos liberians (floema) i hi predominen sucres monosacàrids com la glucosa i la fructosa o disacàrids com la sacarosa. 

El nèctar de cada espècie pot tenir una composició química diferent, així el romaní (Rosmarinus officinalis), l’espígol (Lavandula sp.), les pomeres (Pyrus malus), etc. fan el nèctar ric en sacarosa, mentre que les crucíferes com el nap (Brassica napus), la ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides), els brucs (Erica sp.), la farigola (Thymus vulgaris), el gira-sol (Helianthus annuus) o el pixa-llits (Taraxacum officinale) el fan més ric en glucosa i fructosa.


Font: Manual de les Flors de les Abelles

22 de desembre 2013

21 de desembre 2013

LAS ABEJAS ‘ENGAÑADAS’ POR EL PERFUME SEDUCTOR DE LAS ORQUÍDEAS

naturalezacuriosa.com
El cuadro puede resultar un poco extraño, incluso perturbador, pero no es ficción. Un grupo de científicos ha logrado captar las imágenes de una abeja macho intentando copular con una orquídea.

Este curioso acto se produce gracias a un nuevo truco descubierto en el repertorio de señuelos sexuales de estas flores. La especie de orquídea 'ophrys exaltata' imita parcialmente los efectos de las feromonas de las hembras abejas para atraer a los machos de la especie 'colletes cunicularius', que se dejan conquistar por el seductor aroma.

La investigación, publicada en la revista 'Proceedings of the National Academy of Science' (PNAS), fue desarrollada por Nicolas Vereecken y Florian Schiestl de la Universidad de Zúrich en Suiza, quienes sugieren que las orquídeas utilizan su exótico olor para hacerse pasar por irresistibles hembras.

20 de desembre 2013

FACTORES DESENCADENANTES DE LA ENJAMBRAZÓN


ca.wikipedia.org
1. La disminución de las feromonas de la reina y de las feromonas de la cría a causa de:

a- Disminución de la postura de la reina ante una saturación del espacio con cría y miel
b- Disminución de la cría
c- Disminución de la percepción de las feromonas por las abejas debido a la gran cantidad de nodrizas que hay que llegan a formar una barba bajo la piquera.
d- Reinas viejas que declinan pronto la postura ( Esto no quiere decir que solo enjambran las reinas viejas, yo vi enjambrar núcleos con reina de 75 días)
Esta situación hace que las abejas dejen de atender a la reina y preparen gran cantidad de celdas en los bordes de los panales. Al ser menos atendida la reina y aovar menos, adelgaza y se hace más liviana, hecho que la prepara para el vuelo.

2- Incremento notable en la cantidad de nodrizas y abejas jóvenes longevas. Son éstas las que un enjambre necesita para iniciar una nueva vida.

3- Aumento del flujo de néctar y polen (alimento imprescindible para la futura colonia) que es depositado hasta en las celdillas que quedan libres por los nacimientos quitando espacio de postura.

4- Incremento de la temperatura del nido por saturación de abejas
Autor: Orlando Valega - Portal Apícola

19 de desembre 2013

AQUA MELIS


Les begudes de mel s'han elaborat al llarg de tots els temps. L'origen del més cèlebre, l'hidromel, no es pot determinar amb precisió, però se sap que és una de les primeres begudes fermentades consumides per la humanitat.

Moltes referències el definien com la beguda reservada als herois i triats. En la Grècia antiga, l'anomenaven Melikratón, i a Roma, Aquamulsum. Fins i tot era la beguda predilecta del propi Juli Cèsar. 

18 de desembre 2013

GOTAS DE VENENO PARA LAS ABEJAS

alteatequieroverde.wordpress.com
Hoy Greenpeace ha dado dos pasos más en su campaña para salvar las abejas y la agricultura.

Junto con otras cinco organizaciones europeas (Bee Life European Beekeeping Coordination, Pesticides Action Network Europe, ClientEarth, Buglife y SumOfUs), ha solicitado intervenir ante el Tribunal de Justicia  de la Unión Europea para defender la prohibición parcial y temporal de tres insecticidas neonicotinoides peligrosos para las abejas, que entró en vigor el pasado día 1 de diciembre. Como dije en otra ocasión, aunque la prohibición tenga muchas excepciones, es “un paso de gigante para la protección de las abejas”

17 de desembre 2013

LA MEL I LA MITOLOGIA

bee-hexagon.net

Aliment primer, alhora menjar i beguda, a la imatge de la llet a la qual està freqüentment associada, la mel és en totes les tradicions i en primer lloc, símbol de riquesa i de dolçor. En els textos sagrats d'orient i d'occident, llet i mel corren en rierols sobre totes les terres promeses. Les tradicions Celtes celebren el hidromel com a beguda d'immortalitat. Com en la mitologia grega on és el beuratge dels Déus de l'Olimp. Símbol de coneixement i de saviesa , és l'aliment reservat als elegits, els iniciats, els éssers d'excepció, en aquest món com en l'altre. La tradició grega volia que Pitàgores només s'alimentés de mel. 

Tots els grans profetes es refereixen a la mel als llibres, la paraula mel, representa la dolçor, la justícia, la virtut i la bondat divina. L'Alcorà parla en termes sagrats de les abelles i de la mel:'' La mel és el primer benefici que Déu va donar a la terra.''Virgili diu la mel'' el do celeste de la rosada.''. La mel vindrà també a designar l'aquesta suma i l'estat de nirvana. Símbol de totes les dolçors, la mel del coneixement funda la felicitat de l'home.  

16 de desembre 2013

ATENCIÓ ABELLES


El passat dissabte vàrem publicar una opinió des de la nostra redacció criticant l'ús d'un cartell que portava el missatge "peligro abejas". En aquell text explicàvem de la importància de les abelles per als nostres ecosistemes, i de que l'autèntic perill és ens dubte l'ésser humà. El nostre text ha despertat el neguit d'algun dels nostres lectors, i no volem crear malentesos i volem contestar de forma sincera i educada al comentari de la Mel.

En el seu comenari la Mel ens deia: "...de fet les abelles poden ser un perill, i molt gran, per a persones alérgiques al seu verí. Només per aquest motiu, per avisar a aquestes persones d'un perill - que per elles potser mortal, ja es imperatiu posar aquests cartells. Qui no ho faci es un apicultor irresponsable i fins i tot criminal. Com tu dius, les abelles son territorials i protegeixen el seu niu quan senten perill. Si una persona (o un nen) s'hi acosta massa, perque no sap que n'hi ha, pateixirá les consequencies. I aixó s'ha d'evitar. Perdoneu el meu catalá deficient, no es el meu idioma..."

Els apicultors som persones responsables i tenim les nostres explotacions ramaderes al dia, amb la nostra llibreta ramadera, assegurança per a danys a tercers i complim amb les requisits sanitaris del DAAM. Nosaltres simplement demanem no criminalitzar les abelles amb un rètol del tot ofensiu, com si les abelles fossin un perill. Totes les nostres explotacions estan degudament senyalitzades amb un rètol més adequat, i sobretot un cartell que contempla la legislació vigent, que no és altre que "Atenció Abelles". Esperant haver alleujat a la Mel del seu neguit i espant, li desitgem unes bones i dolces festes de Nadal.

Redacció d'Ecolluita

15 de desembre 2013