24 de febrer 2014

DOS ENFERMEDADES PARASITARIAS DE LAS ABEJAS INFECTAN A LOS ABEJORROS

Matthias A. Fürst

Algunos patógenos de la abeja tienen el potencial de afectar a otros polinizadores silvestres, específicamente a los abejorros, según un estudio que publica la revista Nature. La investigación indica que el contagio de enfermedades infecciosas entre abejas y polinizadores salvajes podría ser una de las causas del declive de estas especies.  

Las abejas (Apis mellifera) son un importante polinizador de cultivos que están afectados de forma grave por una serie de agentes patógenos emergentes. Asimismo, otros polinizadores salvajes, como los abejorros (género Bombus), se encuentran en estos momentos en una situación de declive global.
 

Una investigación, liderada por Matthias Fürst y Mark Brown –científicos del Royal Holloway de la Universidad de Londres–, sugiere que los patógenos que aquejan a los polinizadores gestionados por los apicultores podrían estar detrás del descenso de las poblaciones de polinizadores silvestres como los abejorros.


23 de febrer 2014

22 de febrer 2014

ABELLAIRES EN ACCIÓ

Els abellaires fan aquest 2014 un pas ferm i endavant en la seva presència en el sector apícola de casa nostra. El Col·lectiu d'Abellaires és ja una nova associació d'apicultors, disposada a oferir tots els serveis que tot amant de les abelles necessita, com ara cobertura sanitària, formació continuada, assegurança apícola, cooperativisme de compra i venda, analítiques de laboratori...

L'associació Col·lectiu d'Abellaires no és una associació com les altres, doncs ens defineix la nostra filosofia de treball, d'acord amb els principis bàsics del respecte a l'abella, al medi ambient i als productes apícoles obtinguts de la nostra activitat ramadera. Som, doncs, abellaires que practiquen una apicultura sostenible, amb socis i simpatitzants que van més enllà de les terres catalanes, amb companys i companyes de l'Aragó, les Balears, Andorra i el País Valencià. 

Ecolluita i Abellaires treballen a partir d'ara en la divulgació del món fantàstic de les abelles, una activitat sense afany de lucre, doncs per a nosaltres la principal recompensa és fer allò que realment ens agrada, treballar amb les abelles, doncs elles i només elles són les autèntiques protagonistes.

Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com

Assoc. Col·lectiu d'Abellaires

21 de febrer 2014

Abellaires en acció

Els abellaires fan aquest 2014 un pas ferm i endavant en la seva presència en el sector apícola de casa nostra. El Col·lectiu d'Abellaires és ja una nova associació d'apicultors, disposada a oferir tots els serveis que tot amant de les abelles necessita, com ara cobertura sanitària, formació continuada, assegurança apícola, cooperativisme de compra i venda, analítiques de laboratori...

L'associació Col·lectiu d'Abellaires no és una associació com les altres, doncs ens defineix la nostra filosofia de treball, d'acord amb els principis bàsics del respecte a l'abella, al medi ambient i als productes apícoles obtinguts de la nostra activitat ramadera. Som, doncs, abellaires que practiquen una apicultura sostenible, amb socis i simpatitzants que van més enllà de les terres catalanes, amb companys i companyes de l'Aragó, les Balears, Andorra i el País Valencià. 

Ecolluita i Abellaires treballen a partir d'ara en la divulgació del món fantàstic de les abelles, una activitat sense afany de lucre, doncs per a nosaltres la principal recompensa és fer allò que realment ens agrada, treballar amb les abelles, doncs elles i només elles són les autèntiques protagonistes.

Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com

Assoc. Col·lectiu d'Abellaires

DE L'APICULTURA FIXISTA A LA MOBILISTA

F. Calatayud
A primers del segle XIX, l’investigador rus Prokopovitx va ser el primer a fer un gran pas cap a les bresques mòbils. Va construir un rusc de fusta amb mòduls o cambres. La inferior, per al niu de cria, era de bresques fixes, però la superior, per a la mel, portava marcs de fusta on les abelles encaixaven les bresques. Per fi es podien traure les bresques de mel, ajustades als marcs, sense fer-les malbé, sense vessar la mel i evitant així el caos dins la colònia d’abelles que era típic de l’apicultura fixista.

Però el pas definitiu el va fer L.L. Langstroth, l’any 1851. S’havien introduït ja els marcs mòbils a les cambres de mel, però les cambres de cria continuaven sent problemàtiques. Les abelles encara imposaven el seu criteri de construcció al niu de cria. Però Langstroth va pensar que el “pas d’abella”, l’espai que les abelles respectaven per a poder passejar entre dues bresques veïnes, podia governar el disseny d’un rusc de marcs mòbils. Va fixar l’espai en uns 9,5 mil·límetres, i va fer un rusc deixant aquest pas entre els marcs i també entre aquests i les parets del rusc. L’èxit va ser complet, les abelles respectaven aquesta distància i, en general, construïen les bresques ben encaixades als marcs, de manera que es podien traure fàcilment les bresques de mel i de cria sense trencar-les, fins i tot es podien voltejar per observar- les i després tornar-les a deixar al seu lloc, també s’obria la possibilitat d’intercanviar les bresques de diversos ruscs, al capdavall, s’obrien los portes a l’apicultura tal i com la coneixem ara, l’apicultura mobilista.


20 de febrer 2014

LA MIEL QUE TODO LO CURA

fitoterapias.com

A la miel se le atribuyen propiedades más allá de las puramente alimenticias, pues es un producto al que tradicionalmente se le han dado usos medicinales. De hecho, se la considera uno de los alimentos naturales más curativos que existen. El apicultor Octavio Cayado Llosa, con colmenas en Colunga y Villaviciosa, lo corrobora: "El 90 por ciento de la miel que se consume es para tratamientos". La apiterapia es el uso terapéutico principalmente de apitoxinas (veneno de abeja) y otros productos como la miel, el polen, la jalea real y el propóleo con fines terapéuticos y preventivos.

Por tanto, ¿cuáles son las propiedades beneficiosas de la miel y en qué casos está recomendada?

Catarros. Se aconseja realizar un fervinchu o preparado para paliarlos. Una opción es mezclar orégano, miel y una copa de whisky o coñac. La otra es hervir leche y añadir miel para tomar la mezcla bien caliente como remedio contra el resfriado. Pero la miel no se debe calentar porque a partir de los 40 grados pierde propiedades, advierte José Manuel Alonso, presidente de la asociación gijonesa de apicultura. Octavio Cayado añade que para curar un resfriado es mejor optar por la miel de eucalipto, que por una multiflora.

Tos. Un remedio natural para combatirla es exprimir el zumo de un limón, calentarlo y añadirle una cucharada de miel.

19 de febrer 2014

PERNIL AMB AGREDOLÇ

Ingredients:

  • Pernil del país
  • Oli
  • Mel
  • Vinagre

Preparació:

Posem el pernil a la paella i el pasem volta i volta, afegim dues cullerades de mel i una mica de vinagre. Quan comença a bullir ja es pot treure i servir-lo.

Font:  Casa Roca (St. Martí de Barcedana)

18 de febrer 2014

LA SELECCIÓ REIAL


buzzingacrossamerica.com

Mentre la reina vella continua la seva monòtona tasca de posta d’ous, les abelles constructores i mainaderes es preparen per canviar el rumb de la gran família. En primer lloc seleccionaran unes desenes d’ous com a llavors de futures reines i a continuació marginaran alimentàriament la femella regenta. La inanició de la reina provoca la interrupció de la seva activitat reproductora com a conseqüència de la seva pèrdua de pes. Tot plegat sembla una invitació perquè abandoni el rusc, ja que el seu cos, novament estilitzat, li ha retornat la facultat de volar. La reina serà empesa cap a la sortida del rusc, tot oferint-li l’oportunitat d’abandonar el grup abans que es produeixi el naixement de les reines verges que l’hauran de substituir.

En d’altres ocasions, quan la reina mor per causa natural o per malaltia, el col·lectiu orfe fabrica noves reines a partir dels últims ous de la posta, desencadenant-se una renovació tranquil·la, amb poques aspirants a ocupar l’antic tron. En alguns casos, la manca de reina i per tant l’absència de l’olor reial, estimula les obreres a pondre ous, fruit de l’activació dels seus ovaris. La posta es caracteritza per ser irregular, amb la col·locació de més d’un ou per cel·la, uns ous que lògicament donaran mascles, perquè les obreres no tenen disponibilitat d’esperma. Aquesta resposta pot semblar inicialment sorprenent i sense una intencionalitat clara, ja que la situació és irreversible i la colònia inviable. L’actitud d’aquestes obreres abegoteres ens pot recordar un comportament arcaic, de quan les abelles actuaven com a reproductores solitàries.

17 de febrer 2014

LAS COLMENAS VALENCIANAS SE VACÍAN

Levante.emv.com

El uso de determinados pesticidas para tratar frutales de hueso cultivados en superficies agrarias de la Hoya de Buñol, Camp de Turia y La Ribera está provocando una mortandad de abejas sin precedentes a estas alturas de la temporada respecto a los últimos años. En poblaciones como Cheste y Vilamarxant, entre otras, se han detectado numerosas colonias muertas durante este pasado fin de semana como consecuencia de un producto fitosanitario que no se debe usar en época de floración, adelantada en 2014 pese a actual estación invernal debido a las elevadas temperaturas de las semanas precedentes.

El apicultor Carlos Muñoz, representante de la Unió de Llauradors, aseguró ayer que dichas mortandades de abejas provocan «considerables pérdidas a los apicultores valencianos», pues la catástrofe se suma a las que ya de por si tienen por los bajos precios de la miel o los problemas sanitarios continuos que padecen en sus explotaciones. La crisis de la apicultura valenciana por falta de rentabilidad en el negocio y el problema del relevo generacional en las aproximadas 1.700 explotaciones (que albergan unas 400.000 colmenas) también se acentúa por el problema del síndrome de despoblamiento, que ha reducido un 30 % el número de colmenas durante un lustro.

16 de febrer 2014

15 de febrer 2014

14 de febrer 2014

FLORA MEL·LÍFERA

wikipedia.org

Avui divendres 14 de febrer de 2014 es durà a terme la cinquena sessió formativa del curs d'iniciació a l'apicultura que organitza el Col·lectiu d'Abellaires a les instal·lacions de l'IES Garrotxa d'Olot. Amb quasi 50 matriculats, la sessió d'avui parlarà de la flora mel·lífera i dels productes de les abelles. 

Les abelles són insectes mel·lífers i pol·linitzadors, per tant conèixer les flors i el seus mecanismes reproductors és bàsic per gestionar una explotació agropecuària. Durant la formació parlarem de les principals espècies mel·líferes del país, així com dels seus calendaris de floració i àrees de distribució. Aprofitarem per parlar de les tipologies de mels i dels altres productes apícoles (pol·len, pròpoli, verí...)

Des del Col·lectiu vol animar a tots aquells abellaires i aficionats a les abelles a posar-se en contacte amb nosaltres, a fi d'articular millor les estratégies formatives, productives i sanitàries de les nostres arnes. Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com i abellaires@apicesteve.cat

Col·lectiu d'abellaires

13 de febrer 2014

5a. Sessió formativa: "flora mel·lífera"


Aquest divendres 14 de febrer de 2014 es durà a terme la cinquena sessió formativa del curs d'iniciació a l'apicultura que organitza el Col·lectiu d'Abellaires a les instal·lacions de l'IES Garrotxa d'Olot. Amb quasi 50 matriculats, la sessió parlarà de la flora mel·lífera i dels productes de les abelles. 

Les abelles són insectes mel·lífers i pol·linitzadors, per tant conèixer les flors i el seus mecanismes reproductors és bàsic per gestionar una explotació agropecuària. Durant la formació parlarem de les principals espècies mel·líferes del país, així com dels seus calendaris de floració i àrees de distribució. Aprofitarem per parlar de les tipologies de mels i dels altres productes apícoles (pol·len, pròpoli, verí...)

Des del Col·lectiu vol animar a tots aquells abellaires i aficionats a les abelles a posar-se en contacte amb nosaltres, a fi d'articular millor les estratégies formatives, productives i sanitàries de les nostres arnes. Per a més informació: gestio.abellaires@gmail.com i abellaires@apicesteve.cat

Foto: Wikipedia.org

LA UE APRUEBA CINCO NUEVAS VARIEDADES DE TRANSGÉNICOS

docsalud.com

La Comisión Europea decidió autorizar el ingreso a la Unión Europea (UE) de cinco nuevas variedades de maíz transgénico, que podrá ser consumido, elaborado o usado como alimento para animales, pero no cultivado.

En este tema tuvo que ser decidido por la comisión debido a que anteriormente no se llegó a un acuerdo en el Consejo de los países miembros. El desacuerdo obedeció a que algunas naciones del bloque consideran que los vegetales transgénicos constituyen un riesgo para la salud y el medio ambiente.

Bruselas se basó en su decisión en una información positiva de la Agencia Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA), que calificó de inofensivas cinco variedades alteradas de este vegetal. El maíz transgénico fue autorizado por diez años y las compañías deben rotular claramente en sus productos su presencia.

A mediados de junio, la Comisión Europea presentó una nueva reglamentación en la cuestión de las plantas transgénicas debido a los frecuentes desacuerdos en el seno del Consejo de la UE.

Los países miembros pueden determinar si aprueban, limitan o prohíben el cultivo de organismos modificados genéticamente en sus campos, aún si está aprobado en la Unión.

12 de febrer 2014

ELS CÍTRICS - Citrus L.

botanicayjardines.com

En general els cítrics apleguen arbres de port petit, perennifolis i en el cas del taronger i el llimoner amb espines a les branques. Les fulles són coriàcies i tenen forma lanceolada o el·líptica.
 
Les flors són blanques, presenten 4 o 5 pètals amb nombrosos estams i es caracteritzen per ser molt aromàtiques, ja que segreguen molt nèctar i fan la típica flaira de “tarongina”.

La màxima floració es produeix a la primavera, si bé poden tenir flors tot l’any.

El gènere Citrus inclou diversos arbres i arbusts, procedents de l’Àsia tropical i que han estat àmpliament cultivats en les contrades mediterrànies de tipus marítim. A Catalunya es localitzen bàsicament en les comarques del sud de Tarragona.
 
En els últims anys la producció d’aquest tipus de mel ha disminuït a causa de la problemàtica de la “pinyolà”, on s’acusa a les abelles de provocar l’aparició de llavors en els fruits a causa de la pol·linització encreuada de cítrics híbrids.

Autors: Cristina Pera & Esteve Miràngels