30 d’abril 2013

Ens alegrem de la prohibició dels Neurotòxics

 
La Red para la Prohibición de los Plaguicidas Neurotóxicos (RPPPN) se alegra del resultado de la votación para la prohibición parcial de los plaguicidas neonicotinoides. Las evidencias científicas instan a que pongan en marcha medidas más ambiciosas
 
 La Red para la Prohibición de los Plaguicidas Neurotóxicos, apoyada por más de 20 entidades (entre elles el Col·lectiu d'Abellaires). insta a la administración española que, ante las evidencias científicas al respecto, adopte medidas más ambiciosas a través de una prohibición total de estos y otros plaguicidas tóxicos para las abejas y demás polinizadores. Para ello aunque esta votación es un claro avance, se mantiene el objetivo de la Red y el apoyo a la petición presentada por la Asociación Española de Apicultores al Congreso de los Diputados, con arreglo a lo que se dispone en el artículo 77.1 de la Constitución Española, para la prohibición de todos los plaguicidas neonicotinoides y fenilpirazoles en España.

Respecto a la petición, destacar que la Asociación Española de Apicultores ha cedido a la Red, la campaña de firmas online, por lo que es posible la firma de la petición online,estando la campaña en marcha.
La petición, aunque fue presentada el año pasado como han recogido algunos medios, el pasado mes de marzo, se tuvo noticia de que está en valoración, recibiéndose respuesta por parte del Congreso de los Diputados en carta remitida a la Asociación Española de Apicultores, indicando que la Comisión de Peticiones del Congreso de los Diputados, en sesión del pasado 19 marzo de 2013 ha trasladado la petición a la Comisión de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente para su estudio.
Destacamos que dicha petición también ha sido presentada en varias Comunidades Autónomas por distintas entidades, tal como se informa en el perfil de Facebook de la RPPPN, siendo posible la descarga de la petición en lapágina web de la Red, para su presentación por cualquier persona u organización que quiera apoyar por esta vía. Es vital la participación, pero también es clave la información que llega a los consumidores, como elemento fundamental para favorecer un consumo responsable y sostenible, para lograr un menor uso de todos los plaguicidas tóxicos para los polinizadores.
2013-03-01: Comunicado de prensa conjunto de los integrantes de la Red para la prohibición de los plaguicidas neurotóxicos:
Red creada recientemente duplica apoyos y continua instando al ministro Miguel Arias Cañete que defienda la prohibición total de los plaguicidas neurotóxicos

Tras retraso de la votación el pasado 25 de febrero, la Red para la prohibición de los plaguicidas neurotóxicos (R.P.P.P.N.) sigue instando al ministro Miguel Arias Cañete y al resto de Estados Miembros que defienda la prohibición total de los plaguicidas neurotóxicos en la próxima votación europea que tiene previsto celebrarse a mediados de marzo. La Red mientras, continua ampliando en número de organizaciones que apoyan el objetivo, habiendo duplicado el número de las 10 primeras, existiendo ya 20 organizaciones de toda España que apoyan la Red, estando pendiente la confirmación de otras organizaciones, que se irán sumando a esta Red, todas con la misma importancia, estando abierta a la participación de cualquier organización con los mismos intereses, ya que aunque se ha creado por la urgencia, son muchas las organizaciones que individualmente han planteado y han presentado alegaciones para la prohibición, gracias a los cuales la Comisión ha intervenido, pero con esta red se pretende dar un paso más y crear un frente común para estar más unidos. Para contactar con organizaciones están aprovechando las redes sociales, principalmente para una mayor difusión y hacer todas las personas interesadas participes de esta Red, también da posibilidad de interaccionar de forma más ágil y cómoda, además en ese perfil de facebook creado, informa sobre la actualidad de ese tema y ya ha difundido una campaña de firmas online creada a través de una de las mayores plataformas de peticiones online del mundo para una mayor repercusión, ya que permite a cualquier persona apoyar dicha prohibición. Además destaca las peticiones directas por parte de algunos de sus miembros y que ya están teniendo consecuencias a nivel regional.
Respecto al retraso de la votación, indcar que según fuentes consultadas por la Red, no está claro por qué el voto ha sido retrasado. Sin embargo, se entiende que la Comisión podría estar planteando reestructurar la propuesta en medio de informes opuestos de países, incluyendo Alemania, España y Reino Unido, que han estado tratando de descarrilar el voto, alegando deficiencias en los datos. Por el contrario, Francia, Países Bajos y Polonia continúan apoyando la prohibición incluso bajo fuertes presiones de compañías con fuertes intereses económicos.
La RPPPN pide que la prohibición no se retrase más, las evidencias científicas existen y los gobiernos de todos los estados miembros deben actuar lo antes posible, además indican que la prohibición parcial de los neonicotinoides en solo unos cultivos es insuficiente, y solicita a la Comisión Europea que se amplíe la prohibición, además de los tratamientos de semillas de ciertos cultivos, a todos los cultivos y también a los tratamientos de suelos o aplicaciones foliares, entre los cuales se encuentran frutales, amplio grupo de hortícolas, olivo, tabaco, viña, etc. La Red espera que se logre esto, ya que sería lo lógico, porque en el caso de que se prohibiera parcialmente esos químicos seguirían existiendo en el medio, con el riesgo de perder los polinizadores y sus consecuencias, que ya se han visto en algunas regiones de Asia.
En algunas regiones de China, por ejemplo, el uso y abuso de plaguicidas y otras sustancias químicas peligrosas, ha llevado a la desaparición de las abejas y de otros polinizadores. Ahora, la única solución es la polinización manual… pero ¿quien va a polinizar manualmente el resto de los ecosistemas?
Algunas de las soluciones para frenar el declive de los polinizadores implican inversiones a largo plazo. Sin embargo, la prohibición de los plaguicidas tóxicos puede, y debe, ser inmediata.
2013-02-15: Comunicado conjunto de los integrantes que apoyan la Red para la prohibición de los plaguicidas neurotóxicos. 
APICULTORES Y ECOLOGISTAS CREAN UNA RED PARA LA PROHIBICIÓN DE LOS PLAGUICIDAS PELIGROSOS PARA LAS ABEJAS Y OTROS POLINIZADORES
Exigen que el ministro Miguel Arias Cañete defienda la prohibición total de los plaguicidas neurotóxicos
En España se encuentra la mayor cabaña apícola de la UE y es el principal productor de miel y polen de Europa
La Red Para la Prohibición de los Plaguicidas Neurotóxicos (RPPPN) se constituyó el pasado jueves 7 de febrero con el objetivo de unir fuerzas para exigir la prohibición total de los plaguicidas peligrosos para las abejas y otros polinizadores en Europa. Esta Red  cuenta con el apoyo de las siguientes organizaciones: Apicultores Ecológicos Asociados, Asociación Española de Apicultores, Asociación Galega de Apicultura, Confederación en Defensa de la Abeja en la Cornisa Cantábrica, Ecologistas en Acción, Federación de Asociaciones de Apicultores de Cantabria, Greenpeace, SEO/Bird Life, S.O.S. Salvemos la Perdiz Roja y WWF. Cualquier organización puede sumarse a la Red.
La Red recuerda que las poblaciones de abejas y otros polinizadores han decrecido significativamente en los últimos años y están bajo varias y serias amenazas. Son ya varios los estudios científicos que vinculan la desaparición de las abejas con el uso de plaguicidas neurotóxicos (1). Ante estas evidencias y después de que la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA, por sus siglas en inglés) haya confirmado que los plaguicidas neonicotinoides presentanriesgos para las abejas, la Comisión Europea presentó el pasado mes de enero una propuesta para la prohibición parcial de tres de estos plaguicidas (imidacloprid, tiametoxam y clotianidina). Las organizaciones que forman la Red consideran que aunque se trate de un primer e importante paso es insuficiente para proteger de forma adecuada a las abejas y otros polinizadores.
Por este motivo, la Red insta al ministro de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, Miguel Arias Cañete, a votar a favor de la propuesta de la Comisión y que, además, la intente fortalecer pidiendo la prohibición total de los plaguicidas neurotóxicos. España debería ser el principal interesado en la protección de las abejas pues es donde se encuentra la mayor cabaña apícola de la UE y el principal productor de miel y polen de Europa.
La importancia de los polinizadores, en particular de las abejas y de la apicultura, es incuestionable y está ampliamente reconocida por organismos internacionales y por el propio Ministerio de Agricultura, por ejemplo (2).
Las organizaciones que forman la red hacen hincapié en que las abejas aportan mucho más que miel y el valor económico de la polinización supera con creces el valor obtenido del principal producto de las colmenas. Según la FAO, por cada euro que las abejas producen en forma de miel, polen, cera y propoleo, revierten 20 en forma de polinización. Solo para Europa se estima que el valor anual de la polinización es de unos22.000 millones de euros y unos 153.000 millones de euros a nivel mundial. En Europa el84% de los 264 principales cultivos dependen de la polinización animal, principalmente de las abejas. Tienen la misma importancia para los ecosistemas puesto que cerca del 90% de las plantas silvestres también dependen de la polinización.
Las abejas y demás polinizadores son vitales para la seguridad alimentaria y para la conservación de los ecosistemas. Los polinizadores son indispensables para la vida en el planeta y hacen falta medidas valientes para protegerlos eficazmente. Son los mejores aliados de la agricultura. Sin embargo, las prácticas de la agricultura industrializada están poniendo en cuestión su sobrevivencia.
Notas:

Foto: Agencia EFE

TRES PESTICIDES SERAN PROHBITS

Agència EFE


La Red per a la Prohibició de los Plaguicides Neurotòxicos, recolzada per més d'una vintena d'entitats, entre les quals figura el Col·lectiu d'Abellaires, celebra la futura prohibició d'aquests productes tan nocius per a la salut de les nostres abelles.
 
Quinze estats, entre ells Espanya, voten a favor de la resolució que busca acabar amb la mort massiva d'abelles, considerades vitals per a l'ecosistema La Comissió Europea (CE) ha anunciat aquest dilluns que prosseguirà amb el seu pla de prohibir l'ús de tres pesticides neonicotinoides que contribueixen al declivi de les colònies d'abelles, considerades vitals per a l'ecosistema, després que la proposta hagi rebut el suport d'una majoria d'estats, entre ells Espanya.
 
La proposta de Brussel·les per protegir les abelles no ha aconseguit aquest dilluns una majoria qualificada a favor o en contra de la iniciativa. En absència d'acord correspon a la Comissió decidir sobre l'adopció de la restricció. En total, quinze estats membres hi han votat a favor, dos més que en una votació precedent al març: Espanya, Alemanya, França, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Estònia, Xipre, Letònia, Luxemburg, Eslovènia, Malta, Holanda, Polònia i Suècia. En contra hi han votat vuit estats: Itàlia, Portugal, la República Txeca, Àustria, Hongria, Romania, Eslovàquia i el Regne Unit. Paradoxalment, és al Regne Unit on abans es va començar a parlar del tema, i on la població i els mitjans de comunicació s'han mostrat més sensibles a la desaparició de les abelles. Però ni la sensibilització ni les pressions han convençut el govern de Cameron.

29 d’abril 2013

PERFIL IÒNIC DE LA MEL

 thebarryfarm.wordpress.com

Un estudi determina que el perfil iònic de la mel pot ser un bon indicador sobre l'origen botànic de les mels així com de la contaminació mediambiental.

L'objectiu d'aquest estudi va ser determinar per cromatografia els ions presents en mels i melades (Na +, Ca + +, Mg + +, NH4 +, Cl-, Br-, SO42-, NO3-, PO43-) de diferents regions italianes i de països dels Balcans occidentals. Les dades de composició es van processar mitjançant l'anàlisi multivariant (PCA i HCA). Les melades arbòries dels Balcans occidentals tenien concentracions més elevades (de dues a tres vegades) d'alguns contaminants ambientals (Br-, SO42-i PO43-), a causa de les activitats industrials i agrícoles que allí s'hi desenvolupen enfront de les regions italianes. En canvi, els perfils catiònics van ser molt similars en ambdós grupsL'anàlisi multivariada va indicar una clara diferència entre les mels de nèctar i les mels arbòries o melasses.

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

28 d’abril 2013

27 d’abril 2013

COL·LECTIU D'ABELLAIRES A BELLVER DE CERDANYA

Ecolluita

Avui us parlem des de Talló (Bellver de Cerdanya), concretament des del Centre d'Informació, Interpretació i Recerca del Parc Natural Cadí-Moixeró. El Centre que va obrir les seves portes el juliol de 2012, compta amb un punt d'informació del Parc Natural Cadí-Moixeró i el seu entorn, exposicions, sales polivalents, dependències de gestió del centre i una residència per a investigadors i estudiants en pràctiques.

Avui aquest centre acull al Col·lectiu d'Abellaires i la seva jornada formativa "Introducció al maneig de les arnes Warré" a càrrec d'en Julio Rivas, expert en el seu maneig i divulgació. Durant el matí i malgrat la climatologia adversa, les inscripcions han anat a bon ritme, superant els 30 assistents, tots ells obsequiats amb un llibre digital anomenat "La colmana Warré" d'en Julio Rivas i que ha editat Ecolluita, el diari apícola oficial del Col·lectiu d'Abellaires.


26 d’abril 2013

FIRA DE BALAGUER 2013

La Fira de Balaguer és la fira comercial i de serveis per excel·lència de la ciutat. L’esdeveniment de l’any. Els sectors representats són la maquinària industrial i per a la construcció, el turisme i lleure, la moda i els complements, el comerç en general, el monogràfic de la construcció i l’habitatge, l’alimentació natural i artesana, i la mostra nacional de coques de recapte i samfaina. Dins el marc de Fira Balaguer l'apicultura també té un espai, amb la celebració d'una jornada tècnica de la mel i el concurs de mels "Reina de mels 2013"

Veure el programa

25 d’abril 2013

TIPUS D'ANÀLISIS DE MELS


Els serveis que oferim inclouen els principals paràmetres que s’exigeixen dintre la Norma de Qualitat Relativa a la Mel publicada al BOE (nº 186 del 5 d’Agost de 2003, sec. 1, pp. 30181-30183). Aquests paràmetres son:

Fisico-química bàsica:

· pH

· Conductivitat

· Contingut d’aigua

· Hidroximeltifurfural (HMF)

· Activitat glucosa-oxidasa

· Índex de diastasa


Melissopalinologia (pol·len):

· Normal (3 tipus de pol·len comuns + 3 acompanyants)

· Detallat (6 tipus de pol·len comuns + 3 acompanyants)


Altres (pol·len):

· Gelea reial

· Pol·len corbicular

· Pa de pol·len

· Cera

· Pròpoli

· Pol·linitzadors (abelles)


Assessorament sensorial:

· Color

· Aroma

· Sabor

· Olor

· Recomanacions de consum

PASTURES D'ESTIU PER ABELLES


 hafl.bhf.ch

Les abelles són més vulnerables a les malalties i als paràsits durant l'estiu degut a la manca de determinat grup d'aliments esencials en la seva dieta. Per tal d'evitar aquest fenomen, els investigadors de l'Escola Superior d'Agricultura, Boscos i Alimentació de Berna han desenvolupat una mescla de llavors que un cop sembrades i germinades, proporcionen una flora que aporta nèctar i pol·len de qualitat a fi de poder satisfer les necessitats nutritives de les abelles i protegir el seu sistema immunològic.

Un recompte realitzat sobre aquestes pastures d'alimentació observaren que hi havia una presència de 5 vegades més d'abelles i fins a 3 vegades més de variabilitat d'insectes en comparació amb d'altres ecosistemes presents a la zona. L'èxit de la mescla de llavors també rau en el fet que són de plantes poc exigents pel que fa a la qualitat de sòl que requereixen per poder germinar, adaptant-se perfectament a tot tipus de sòls, cultius que a més són molt valorats pel sector agrícola-ramader.     


Informa: Maria Micó - ArtAlPas


    

24 d’abril 2013

DIARI D'UN APICULTOR WARRÉ

 micolmenarwarré

Avui us volem fer arribar un nou article del nostre especialista amb Warré, en Julio Rivas, i animar-vos a assistir a la trobada formativa que farem a Bellver de Cerdanya aquest proper dissabte 27 d'abril i on en Julio ens obsequiarà amb els seus coneixements en el maneig d'aquestes arnes tan especials i sostenibles, ideals per a una apicultura nítidament ecològica.

Diari d'un apicultor

Quan un apicultor vol progressar i fer un maneig adequat de les seves arnes Warré cal que disposi del màxim d'informació sobre el dia a dia del seu arnar, del seus rendiments individualitzats i de l'evolució que van tenint les diferents temporades del nostre assentament.

Cal doncs anotar qualsevol cosa que ens cridi l'atenció i els mecanismes poden ser molts, des d'anotar-ho en una fitxa que guardarem a sota de cada tapa de cada arna, com la de mecanismes més informatitzats com una base de dades. Anotarem l'origen de l'eixam, l'edat de la reina (podem utilitzat xinxetes de colors que clavarem davant del trescador), l'evolució i qualitat de la seva cria, la densitat poblacional, les seves aptituds higièniques, la seva capacitat constructora.... i un llarg etcètera. 

Hem de pensar que a l'hora de fer qualsevol moviment o traspàs de les nostres abelles, aquest maneig pot causar un estrés que provoqui devallades productives i sanitaries a la colònia. Les arnes Warré van ser concebudes per provocar el mínim trasbals possible a les abelles, accions ràpides i poc pertorbadores, accions realitzades prenent com a element central el cossos de l'arna i deixant de banda el maneig per quadres.

Conèixer al màxim de detall cada arna, ens proporcionarà més seguretat i eficiència en l'objectiu final que volem aconseguir. Per exemple jo utilitzo una càmara de fotos digital i fotografio tots els elements que m'interessen, de manera que vaig creant un arxiu fotogràfic amb data incorporada de la temporada que van realitzant les meves abelles.

Ens veiem dissabte i continuem parlant... una cordial salutació

Autor: Julio Rivas

DIARI D'UN APICULTOR WARRÉ

 micolmenarwarré

Avui us volem fer arribar un nou article del nostre especialista amb Warré, en Julio Rivas, i animar-vos a assistir a la trobada formativa que farem a Bellver de Cerdanya aquest proper dissabte 27 d'abril i on en Julio ens obsequiarà amb els seus coneixements en el maneig d'aquestes arnes tan especials i sostenibles, ideals per a una apicultura nítidament ecològica.

Diari d'un apicultor

Quan un apicultor vol progressar i fer un maneig adequat de les seves arnes Warré cal que disposi del màxim d'informació sobre el dia a dia del seu arnar, del seus rendiments individualitzats i de l'evolució que van tenint les diferents temporades del nostre assentament.

23 d’abril 2013

DIADA DE SANT JORDI


Avui diada de Sant Jordi us vull recomanar un llibre per als més menuts de la casa, aquests futurs apicultors que hem de mimar, doncs són la generació que han de possibilitar el resorgiment de l'amor cap a la terra i la seva flora i fauna. Despertar el respecte i estimació cap a la natura dels nostres fills és una obligació com a pares i mares, doncs no ens podem permetre més generacions insensibles cap a la destrucció del medi ambient.

L'altre dia, una nena de 5 anys em va preguntar: "és veritat que les abelles es moren?" i jo, astorat i un xic desconcertat li vaig dir: "sí, les abelles es moren perquè les persones no estimen prou la natura i la fan malbé"... La Laia, que així és diu la nena, em va contestar: "doncs a l'escola ens han llegit aquest conte, i tots els de la classe no volem que les abelles es morin"... en aquell mateix moment, vaig sentir un bri d'aire fresc, i un petit impuls de positivitat que va resonar dins del meu cor, tot pensant que les futures generacions poden fer-ho molt millor que nosaltres... així ho espero.

El llibre en qüestió s'anomena Meli, i la seva història i dibuixos et permetran passar una bona estona amb els teus fills.

Redacció Ecolluita

22 d’abril 2013

CAMPANYA VARROASI 2013

 apicesteve.cat

Des del Col·lectiu d'Abellaires volem informar a tots els apicultors simpatitzants del bloc que en breu iniciarem el sanejament contra la varroasi 2013, a fi de certificar correctament les llibretes ramaderes, tràmit sanitari obligatori per a tothom qui té abelles i que possibilita passar les inspeccions de camp del DAAM i el moviment de les arnes pel tot el territori estatal.

Els apicultors no adscrits al programa sanitari Apicesteve.cat i que estigueu interessats en sanejar les vostres abelles, podeu posar-vos en contacte amb el Col·lectiu através de la nostra bústia, i se us farà un pressupost. Igualment continua oberta la possibilitat d'assegurar les vostres arnes.

A l'espera de les modificacions del programa de lluita contra la varroasi, la tècnica emprada serà la mateixa de cada any, de manera que l'apicultor procedirà a col·locar en el 30% de les seves arnes una fulla satinada a nivell de fons sanitari o en el pitjor del casos, directament per la piquera o trescador durant 24 hores. Un cop recollides les mostres, aquestes seran enviades al veterinari de torn que procedirà a realitzar les seves lectures i certificació dels resultats. Cal enviar les mostres juntament amb les fulles pertinents de la llibreta ramadera, disposant del cens d'abelles actualitzat per aquest 2013.

Per a més informació no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres

Campanya contra la varroasi 2013


Des del Col·lectiu d'Abellaires volem informar a tots els apicultors simpatitzants del bloc que en breu iniciarem el sanejament contra la varroasi 2013, a fi de certificar correctament les llibretes ramaderes, tràmit sanitari obligatori per a tothom qui té abelles i que possibilita passar les inspeccions de camp del DAAM i el moviment de les arnes pel tot el territori estatal.

Els apicultors no adscrits al programa sanitari Apicesteve.cat i que estigueu interessats en sanejar les vostres abelles, podeu posar-vos en contacte amb el Col·lectiu através de la nostra bústia, i se us farà un pressupost. Igualment continua oberta la possibilitat d'assegurar les vostres arnes.

A l'espera de les modificacions del programa de lluita contra la varroasi, la tècnica emprada serà la mateixa de cada any, de manera que l'apicultor procedirà a col·locar en el 30% de les seves arnes una fulla satinada a nivell de fons sanitari o en el pitjor del casos, directament per la piquera o trescador durant 24 hores. Un cop recollides les mostres, aquestes seran enviades al veterinari de torn que procedirà a realitzar les seves lectures i certificació dels resultats. Cal enviar les mostres juntament amb les fulles pertinents de la llibreta ramadera, disposant del cens d'abelles actualitzat per aquest 2013.

Per a més informació no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres

Col·lectiu d'Abellaires 

Foto: Esteve Miràngels 

21 d’abril 2013

20 d’abril 2013

LLONGANISSA A LA MEL

 montsec.info

Avui us proposem un plat ben senzill, amb la llonganissa com a protagonista, una recepta amb mel gentilesa de Cal Picarol (Fontllonga)

Ingredients:
  • Llonganissa
  • Oli
  • Vi blanc
  • Ceba
  • Brou
  • Mel del Montsec
  • Guarnició: Patata bullida amb pell, sal i romaní.
Preparació:
En una paella posar una mica d'oli, la llonganissa i la ceba tallada a la juliana.
A foc lent, quan la ceba es comenci a daurar, afegir un got de vi blanc i continuar amb la cocció fins que la llonganissa agafi color.

En un recipient petit posar una mica de brou i la mel del Montsec, escalfar al microones i afegir a la paella, removent durant un minut, reservar.

Posar al plat amb la patata bullida pelada i tallada en rodanxes amb pebre i servir... “Bon profit”