24 d’abril 2013

DIARI D'UN APICULTOR WARRÉ

 micolmenarwarré

Avui us volem fer arribar un nou article del nostre especialista amb Warré, en Julio Rivas, i animar-vos a assistir a la trobada formativa que farem a Bellver de Cerdanya aquest proper dissabte 27 d'abril i on en Julio ens obsequiarà amb els seus coneixements en el maneig d'aquestes arnes tan especials i sostenibles, ideals per a una apicultura nítidament ecològica.

Diari d'un apicultor

Quan un apicultor vol progressar i fer un maneig adequat de les seves arnes Warré cal que disposi del màxim d'informació sobre el dia a dia del seu arnar, del seus rendiments individualitzats i de l'evolució que van tenint les diferents temporades del nostre assentament.

Cal doncs anotar qualsevol cosa que ens cridi l'atenció i els mecanismes poden ser molts, des d'anotar-ho en una fitxa que guardarem a sota de cada tapa de cada arna, com la de mecanismes més informatitzats com una base de dades. Anotarem l'origen de l'eixam, l'edat de la reina (podem utilitzat xinxetes de colors que clavarem davant del trescador), l'evolució i qualitat de la seva cria, la densitat poblacional, les seves aptituds higièniques, la seva capacitat constructora.... i un llarg etcètera. 

Hem de pensar que a l'hora de fer qualsevol moviment o traspàs de les nostres abelles, aquest maneig pot causar un estrés que provoqui devallades productives i sanitaries a la colònia. Les arnes Warré van ser concebudes per provocar el mínim trasbals possible a les abelles, accions ràpides i poc pertorbadores, accions realitzades prenent com a element central el cossos de l'arna i deixant de banda el maneig per quadres.

Conèixer al màxim de detall cada arna, ens proporcionarà més seguretat i eficiència en l'objectiu final que volem aconseguir. Per exemple jo utilitzo una càmara de fotos digital i fotografio tots els elements que m'interessen, de manera que vaig creant un arxiu fotogràfic amb data incorporada de la temporada que van realitzant les meves abelles.

Ens veiem dissabte i continuem parlant... una cordial salutació

Autor: Julio Rivas