31 de maig 2012

30 de maig 2012

MIDWAY


El projecte MIDWAY és un viatge visual de gran abast en el cor d'una tragèdia ambiental sorprenentment simbòlica. En una de les illes més remotes del nostre planeta, desenes de milers d'albatros nadons jeuen morts a terra, amb el seu cos ple de plàstics procedents de les escombraries del Pacífic. De retorn a l'illa i durant diversos anys, el nostre equip ha estat testimoni dels cicles de la vida i la mort d'aquestes aus com una metàfora dels horrors dels nostres temps. Amb el fotògraf Chris Jordan com a guia, ens adonem del problema global i de la pròpia complicitat per a fer-hi front. 

Des d'Ecolluita, i ofert pel nostre col·laborador Julio Rivas, i encara que no parlem d'abelles, us demanem que dediqueu una mica més de 3 minuts a veure la projecció resultant. 


29 de maig 2012

EL CANVI CLIMÀTIC I LA MORT DE LES ABELLES

Segons un informe del programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient, les colònies d'abelles al món podrien patir un col·lapse a causa de l'ús d'insecticides, la contaminació de l'aire i el canvi climàtic. Aquest fet podria traduir-se en un risc per a la seguretat alimentària. L'estudi, presentat a Ginebra, alerta que si no hi ha canvis importants en la gestió del planeta hi haurà una disminució de la pol·linització. Aquest procés, en el qual intervenen les abelles, és necessari per alimentar la població mundial, cada cop més nombrosa. Així, segons l'estudi, unes 20.000 espècies de plantes amb flor, que serveixen d'aliment a diverses espècies d'abella, es podrien perdre els propers anys.

L'informe explica que les abelles són indicadors d'alerta dels impactes del canvi climàtic i recorda que la disminució de les colònies d'aquests insectes va començar a mitjans dels anys seixanta i es va accelerar a partir del 1998. La gestió del planeta per evitar la desaparició de les colònies d'abelles, segons el científic Peter Neumann, ha de ser global.

28 de maig 2012

MEL DE BRUGUEROLA

La mel de bruguerola és viscosa, ja que presenta un elevat contingut en proteïnes en forma col.loidal, fet que dificulta la seva extracció. Tot i això, la mel resultant és un producte d’alta qualitat. Cal vigilar sempre el seu nivell d’humitat, que pot ser massa elevat i que ens pot provocar una fermetació i una pèrdua del producte.


 Foto: Jose Quiles


27 de maig 2012

LA GRAVETAT I LA DANSA DE LES ABELLES


Les abelles són conegudes per l'habilitat que tenen de comunicar-se a partir d'un llenguatge que utilitza la dansa com instrument. El ball de les abelles serveix per indicar la ubicació dels recursos naturals imprescindibles per a la supervivència de l'arna. Un estudi ha revelat que la gravetat juga un paper molt important en la precisió d'aquesta dansa. L'abella recol·lectora mostrarà el seu botí a les seves germanes, i amb el seu ball indicarà la direcció, sentit i distància on es troben els diferents recursos naturals. Margaret Couvillon, una investigadora de la Universitat de Sussex en el Regne Unit ha estudiat aquest petits insectes, fascinada pel mecanisme d'aquesta dansa.

26 de maig 2012

25 de maig 2012

LA VARROOSI

La varroosi és una malaltia d’amplia distribució en el nostre país, una malaltia que difícilment podrà ser mai eradicada. La varroa és un ecto-paràsit, que s’ha adaptat perfectament al cicle de vida de les abelles.

Aquest àcar s’alimenta de l’hemolimfa de les larves i abelles, en provoca el debilitament físic i, finalment, la mort. La varroa aprofita les abelles mainaderes per aproximar-se a la zona de cria, i, moments abans de l’operculació, entrar dins la cel·la. 

24 de maig 2012

ECOLLUITA AL TWITTER

Hola companys,

des d'aquest cap de setmana, Ecolluita disposa de compte al Twitter (@ecolluita), per tant si voleu ens podeu seguir també des d'aquesta xarxa. La nostra intenció és publicar comentaris referents als articles que anem publicant, així com reflexions en veu alta de la nostra línia editorial. A part, i en el marge dret del bloc, trobareu un historial de tots els nostres comentaris al twitter.

23 de maig 2012

LA MEL, TOT VIRTUTS

La mel, dolça i viscosa, és una barreja de sucres (fructosa, glucosa, sacarosa i maltosa) que conté minerals, vitamines, aminoàcids i antioxidants.
 
La mel la produeixen les abelles i d'altres insectes a partir del nèctar de les flors. El gust, sabor i color el determinen els tipus de flors de les que se'n recull el nèctar: taronger, esbarzer, gerd, etc.
 
La mel és el producte alimentari que més temps es conserva gràcies a la alta concentració en sucres i el baix nivell d'humitat. Sempre que es mantinguin aquestes condicions, la mel serà apta per al consum ja que cap bacteri no prolifera en ella.

22 de maig 2012

LES ABELLES SÓN MOLT MÉS INTEL·LIGENTS QUE NOSALTRES

Tal com publiquen a la revista Science Daily científics de la Universitat de Londres han descobert que les abelles aprenen a volar la ruta més curta entre les flors, és a dir saben resoldre el problema del viatjant a una velocitat superior a com ho faria un ordinador. 

El problema del viatjant (també conegut com a problema del viatjant de comerç) és un dels problemes més estudiats en el camp de l’optimització combinatòria computacional.

L’objectiu és trobar una ruta que, començant i acabant en una ciutat concreta (A), passi una sola vegada per cadascuna de les ciutats (B, C i D) i minimitzi la distància recorreguda pel viatjant.



21 de maig 2012

APICULTURA EXTREMA


L'apicultor de més edat de la regió fa 50 anys que s'enfila a 60m d'alçada per brescar; en té 77 i encara hi puja. Bresquen un cop l'any, abans que arribi l'hivern, assegurant-se de preservar la collita pel proper any. Per ell, la mel no té preu, viu en la humilitat més profunda. Tot una mostra de respecte a la natura o com ell li diu, de respecte als Déus del penya-segat. 
Namasté.

L'Apicultura al Nepal

ABELLES I REIS

L'únic sistema monàrquic que veig raonable és el de les abelles, on la reina es guanya el títol a base de pondre ous, podent aplegar fins als 1500 al dia. Ous dels quals eixiran noves abelles i abellots. Eixa excel·lent producció la pot fer després d’aparellar-se en nombrosos abellots, coneguts en castellà com “zánganos” que tenen com única funció fecundar la reina.




20 de maig 2012

POL·LEN, EL NOU FILM DE DISNEYNATURE

"Pol·len" és la nova pel · lícula de Schwartzberg  que parla sobre els diferents pol · linitzadors a tot el món. Disneynature és una divisió de Walt Disney amb seu a París i que compta amb diversos documentals relacionats amb el món de la naturalesa, tot seguint els passos del seu fundador, Walt Disney i els seus 13 documentals sobre la naturalesa i que van ser produïts entre els anys 1948-1960, sota el nom de "True-Life Adventures".

Si teniu un moment, mireu el trailer... val la pena!


19 de maig 2012

LES ABELLES DEL GARRAF A L'ESPAI TERRA


La Mireia Segú, reportera de TV3, va aquest dilluns a buscar abelles, a veure com treballen els entomòlegs del CREAF, els experts en aquest insecte tan important per al planeta. Per fer-ho anem al Garraf, un lloc més aviat àrid. I és que encara que d’entrada no ho sembli, a les abelles els agraden els llocs secs, sobretot perquè no hi ha gaires arrels de plantes i poden fer els seus nius sota terra.. Només aquí al Garraf s’han trobat 113 espècies diferents d’abelles.

18 de maig 2012

LA FORMACIÓ DE LA MEL

La mel, com a producte final de les abelles i que ens arriba al consum humà depèn d’un conjunt de factors que en condicionen les seves particularitats. En primer lloc el règim de secreció de nèctar de les flors, diferent segons el tipus de planta, i influenciat per factors climàtics, geogràfics, geològics i biològics de la pròpia planta, fet que en determinaran el seu valor apícola.



17 de maig 2012

BAYER: EL BENEFICI ECONÒMIC O LES ABELLES?

El Colapse de les colònies (Síndrome del Desabellament) és un fenomen misteriós que mata les colònies d'abelles els apicultors, però també les de les abelles silvestres.

Tot i els esforços i les múltiples investigacions, les causes d'aquest síndrome encara no han estat identificades, mentre que les colònies d'abelles del món estan desapareixen a un ritme molt preocupant.

Als EEUU, les conseqüències ambientals i econòmiques són enormes, doncs la pol·linització de les abelles repercuteix en el balanç financer de les collites amb un valor que supera el 15 mil milions de dolars, sobretot en els cultius dels fruits secs, fruites carnoses i verdures. Només una dada aportada per les Nacions Unides: "de les 100 espècies de cultius que proporcionen el 90% de l'alimentació mundial, el 71% són pol·linitzades per les abelles "



16 de maig 2012

NOVETATS ECOLLUITA

Benvolguts companys i lectors d'Ecolluita,

Des d'aquesta setmana, Ecolluita us ofereix dues noves possibilitats de connectar-vos amb nosaltres, a partir de dos mecanismes que us explicarem a continuació i que trobareu en el marge dret del bloc:

1. Subscripció Ecolluita
2. Seguidors Ecolluita

15 de maig 2012

DOS MÈTODES PER DETERMINAR EL COMPORTAMENT HIGIÈNIC

A la imatge podem observar una secció de bresca de cria segellada que conté aproximadament 100. La porció de cria va ser congelada durant almenys 24 hores, i col · locada novament en el forat que havíem fet amb el ganivet.


Els dos mètodes utilitzats són:
1- Assaig amb cria congelada
2- Congelació amb nitrogen líquid

14 de maig 2012

ARNES


Arnes és una vila i municipi de la comarca de la Terra Alta. Situat a l'extrem sud de la comarca, el poble es troba sobre un petit turó a 508 m d'altura que domina el riu Algars. Per la banda sud el seu terme municipal s'endinsa en el massís dels Ports de Tortosa-Beseit, mentre que la banda nord del terme, més plana, està dominada pels rius Algars i Estrets. Després d'una època de depressió i despoblament, comuna a tota la comarca, en els darrers anys el poble ha desenvolupat amb força l'oferta de turisme rural i excursionisme, gràcies a la seva situació propera als Ports.

13 de maig 2012

EL COLMENAR


La Asociación de apicultura El Colmenar se creó en Vigo hace más de 15 años. Nuestro cometido es informar y divulgar la apicultura en todos sus ámbitos. Esta asociación edita una revista, El Colmenar, dedicada especialmente a la apicultura y el mundo apícola. Consta de 88 páginas que se reparten entre el color y el bitono, en papel de 120 gr. La portada y contraportada se editan a color y con un papel diferente, de 220 gr., y plastificado. Las medidas son 205 x 295 mm.

12 de maig 2012

PER UNA BONA TERAPÈUTICA

Abans d’iniciar un determinat tractament és important tenir clares una sèrie de precaucions:

 

Moltes malalties de les abelles no tenen un tractament específic, i moltes vegades és un tractament ineficaç. En tot moment cal preguntar-se si val la pena intentar guarir la caixa o és més pràctic destruir el bestiar, les seves produccions i desinfectar tot el material.


11 de maig 2012

ABELLES SOLITÀRIES


Les abelles solitàries comprenen la majoria de les abelles, però, són són poc conegudes, ja que per davant tenen les abelles de la mel i els borinots. No obstant això, són importants pol·linitzadors, i només durant els darrers anys, estan començant a obtenir el reconeixement que es mereixen.

Malgrat el seu nom, algunes espècies poden viure en un tipus de grup social, amb la construcció de nius d'abelles a prop l'un de l'altre i donant l'aparença d'una espècie de colònia. Moltes espècies poden ser fàcilment confoses amb les vespes, mosques, o fins i tot les abelles de la mel.

L'abella
més gran al món es creu que és una abella solitària - Megachile Plutó, un tipus de talladora de les fulles. No obstant això, alguns són molt petites, amb tan sols uns pocs mil·límetres de llarg

10 de maig 2012

09 de maig 2012

LES ABELLES MEL•LÍFERES S'ADAPTEN A ALGUNS PESTICIDES CONTRA ELS ÀCARS

Un nou estudi de la Universitat d'Illinois apunta que certs enzims que tenen als intestins poden desintoxicar-les dels agrotòxics contra els paràsits dels ruscs


Un nou estudi revela com els enzims en l'intestí de les abelles poden desintoxicar-les dels pesticides comunament utilitzats per matar els àcars en els ruscs. Aquest és el primer treball d'investigació que s'ha fet per esbrinar els mecanismes moleculars que permeten a un insecte pol·linitzador tolerar l'exposició a aquests compostos potencialment mortals. La investigació s'ha fet pública al Proceedings of the National Academy of Sciences.



08 de maig 2012

EL TÒRAX DE LES ABELLES

El tòrax és el centre de la locomoció de l'abella i té tres segments, cadascun amb un parell de espiracles per deixar entrar i sortir l'aire. Les abelles tenen 2 parells d'ales i tres parells de potes. Les potes són molt versàtils, amb urpes al tarsómers, que li permeten una bona subjecció en superfícies rugoses, però també caminar sobre superfícies llises, com ara fulles o fins i tot el vidre. També hi ha estructures especials a les cames per ajudar a recollir eficientment el pol·len.


07 de maig 2012

AVET - Abies alba Mill.

L’avet no ens proporciona nèctar, però en canvi ens ofereix grans quantitats de secrecions de la seva saba que un cop transformades per les abelles donaran lloc al valuós melat. És per això, i sobretot pel moment de l’any en què es dóna, aquest producte pot completar molt bé la productivitat d’una explotació. 

06 de maig 2012

CERA DE ABEJA SIN RESIDUOS QUÍMICOS, ORGÁNICA Y ECOLÓGICA.

Las sustancias químicas son, en la actualidad, una de las mayores amenazas para toda forma de Vida en nuestro planeta. Tienen efectos teratogénicos (malformaciones fetales y congénitas), carcinogénicos (inducen el desarrollo de formaciones tumorales), mutagénicos (provocan mutaciones en las células, la base de los procesos cancerígenos) y disminuyen la fertilidad. 

Se comportan también, en ocasiones, como disruptores endocrinos y mensajeros químicos, es decir, actúan de manera análoga a como lo harían determinadas hormonas, biocatalizadores, enzimas o moduladores habituales y normales del metabolismo y reacciones químicas del organismo. Los “sustituyen” y suplantan, asumiendo sus funciones, actuando como si fueran ellos, haciéndolo de manera persistente y continuada y no cuando los mecanismos reguladores de la homeostasis interna de los seres vivos lo requieren, lo que ocasiona diversos trastornos, enfermedades y alteraciones. En el contexto de la apicultura, aunque los estudios son escasos, ya se ha demostrado que dañan a las abejas, la miel y, por extensión, al apicultor y la apicultura, comprometiendo su futuro.

05 de maig 2012

TALLER D’APICULTURA ECOLÒGICA

INTRODUCCIÓ AL MÓN DE LES ABELLES

Vine a descobrir el fascinant món de les abelles al bell mig del Parc Natural del Montseny!

Amb en Pau Nieto, apicultor del Montseny, coneixerem les abelles,veurem com són i com s’organitzen. Visitarem un abellar, i observarem com desenvolupen les seves funcions dins la colònia. Aprendre’m com s’elabora la mel i el pròpolis, com es produeix la cera i la gelea reial, com es transporta el pol∙len... Participarem en els processos de brescar, centrifugar i envasar, i ens endolcirem el paladar assaborint una degustació de diferents mels.

04 de maig 2012

MEL NO EXPORTABLE!

La mel de l'Estat espanyol no es pot exportar per causa dels transgènics



La mel de l'Estat espanyol és en quarantena. I els apicultors romanen en estat alerta. És el que afirma Le Monde, però que ha passat desapercebut a casa nostra. Des que el setembre de 2011 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar contra la comercialització de la mel amb traces d'organismes genèticament modificats (OGM), l'exportació de la mel produïda a l'Estat espanyol està "pràcticament paralitzada", tal com afirma José Luis González, portaveu dels apicultors de la Coordinadora d'agricultors i ramaders (COAG). I els apicultors es troben ara amb "la meitat de l'estoc de la temporada 2011 sense col·locar".

02 de maig 2012

01 de maig 2012

ELS NENS CIENTÍFICS I ELS BORINOTS

La conducta de les abelles és una àrea de recerca que no sol tenir ressò en els mitjans de comunicació. Un recent treball sobre el borinot 'Bombus terrestris' no hauria sortit del reducte dels especialistes en la matèria si no fos perquè ha estat concebut, realitzat i redactat per menors de deu anys