06 de novembre 2014

ANTÒFILS

Els antòfils (Anthophila, del grec "amant de les flors") són un clad d'himenòpters dins la superfamília dels apoïdeus. Viuen en ruscs i s'alimenten del nèctar de les flors, a partir del qual elaboren la mel. També recol·lecten pol·len, destinat a la producció d'aliment per a les larves. Juguen un paper molt important en la pol·linització de les plantes amb flors. Són anomenats de forma genèrica abelles, però també inclou borinots i vespes.

WIKIPEDIA

Els antòfils tenen una llengua llarga, o glosa, que fan servir per a obtenir el nèctar de les flors. Posseeixen també petites antenes, formades per tretze segments en els mascles i dotze en les femelles. Tenen dos parells d'ales, el de darrere més petit. El segon parell de potes està adaptat per a la recol·lecció de pol·len, i l'apèndix de l'abdomen és un fibló que usa per a defensar-se.

Existeixen prop de 20.000 espècies conegudes d'antòfils, repartides en nou famílies, i s'estima que n'existeixen al voltant de 30.000 espècies en total. Els antòfils poden ser solitaris o viure en grans comunitats de diversos tipus. Les més avançades d'aquest tipus són les colònies, o ruscs eusocials, que es poden trobar entre les abelles de mel i les abelles sense fibló.

L'apicultura és la cria d'abelles, generalment per a l'obtenció de mel i d'altres productes apícoles, encara que de vegades l'objectiu pot ser la fecundació de conreus. Al llarg dels últims anys, tant les poblacions d'abelles salvatges com les domesticades estan patint greus pèrdues per un motiu (o una sèrie de motiu) que encara no acaba d'estar clar.

Es creu que la socialitat ha evolucionat de forma separada en els diferents grups d'abelles.

Font: Wikipedia

05 de novembre 2014

ABEJAS SIN AGUIJÓN, ALIADAS DE LA MEDICINA

inta-gov.


Desde tiempos memorables, la miel ostenta propiedades paliativas para diversas dolencias. Y, ahora, de la mano de las abejas sin aguijón o meliponas, este alimento aumenta su prestigio. Esta especie nativa del NEA elabora una miel exclusiva con destacadas propiedades medicinales que vale hasta 12 veces más que la convencional. Del 27 al 29 de junio en Posadas, Misiones, los especialistas explicarán sus características en INTA Expone.



Víctor Rusas –especialista en apicultura del INTA Colonia Benítez, Chaco– explicó que “las meliponas producen una miel con propiedades medicinales y paliativas para afecciones en las vías respiratorias y en la vista –cataratas y conjuntivitis–, como así también para la anemia y heridas en la piel”.



La creciente valoración y demanda por la miel de esta abeja hacen que su precio sea hasta 12 veces superior a los de la abeja común, aunque, por otra parte, esta última produce mucho más que la melipona.



En esta línea, Rusas destacó la importancia de fomentar la cría de meliponas –algo desvalorizada por desconocimiento– debido a que es una especie “con grandes ventajas” como que puede criarse en zonas urbanas y produce una miel exclusiva, con propiedades medicinales únicas y con un elevado precio en el mercado.



04 de novembre 2014

PREPARATIUS 2a ASSEMBLEA DELS ABELLAIRES



Des del Col·lectiu d'Abellaires estem preparant la nostra segona assemblea oficial des de que som una associació de ple dret dins del sector apícola de casa nostra.

La raó d'aquest escrit és per invitar-vos a conèixer-nos millor i assistir com a convidats a la nostra festa anual el gener d'aquest 2015.

Nosaltres som una associació ecològica que apostem per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de l'abella, d'aquí la nostra definició com a Abellaires.

El nostre funcionament és totalment assembleari, tot decidint els projectes a partir del vot majoritari dels seus socis. Treballem com una cooperativa, compartint productes (arnes, eixams, cera, coneixements...) i serveis (assegurança, formació, sanitat, medicaments, ...) i sense oblidar la nostra vessant més social (escoles, tallers, treball ...)

Actualment som una 50 de socis, i mantenim un contacte fluid i directe a través d'internet, doncs no tenim un emplaçament geogràfic fix, doncs els nostres associats estan repartits per tota la geografia catalana, així com el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Andorra.

Els nostres socis i sòcies participen activament amb aquest diari digital, ja sigui com a col·laboradors o simpatitzants, aportant informacions d'interès dins del sector apícola .

Estem enamorats de les abelles i volem compartir la nostra passió amb tothom que vulgui participar el nostre projecte.

Si esteu interessats a venir o fer-vos soci o sòcia podeu contactar amb nosaltres a partir del mail abellaires@apicesteve.cat o demanar més informació al 677029675

esperem que la nostra iniciativa us agradi

Col·lectiu d'Abellaires

03 de novembre 2014

ETIQUETADO DE LA MIEL

El sector apícola de COAG junto con organizaciones de consumidores inicia una campaña para que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel

 

El sector apícola de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), junto con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU, iniciaron ayer en Madrid una campaña reivindicativa para reclamar al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel, tal y como se hace en Italia desde 2006 [1]. Bajo el lema “Tienes derecho a conocer el país de origen de la miel, exige transparencia en la etiqueta”, apicultores de las distintas CC.AA. han repartido miles de tarritos frente a la sede del MAGRAMA para recabar el apoyo de los ciudadanos a esta petición. Para ello, se ha habilitado un espacio de recogidas de firmas a través de la plataforma CHANGE http://chn.ge/1tchCZd. Tras el evento, representantes del sector apícola de COAG y las organizaciones de consumidores se han reunido con el Secretario General de Agricultura y Alimentación, Carlos Cabanas. El número dos del MAGRAMA se ha comprometido a realizar un estudio sobre la presente situación y a mantener un próximo encuentro en el que exponer las conclusiones.

02 de novembre 2014

01 de novembre 2014

CONFIT D'ÀNEC LACAT AMB MEL


avinovaboqueria.cat

Confit d'ànec lacat amb mel i trinxat de patata del bufet negra i col

  • Per a 4 persones 
  •  Ingredients: 4 cuixes d'ànec confitades de 250 g ( sense greix) oli d'oliva 2 cullerades de soja líquida 1 tassa de fons de carn 50 g de mel mil flors Per a la guarnició: 600 g de patates del bufet negra (pelades) 1/2 col d’olla congelada 200 g de papada (tallat en 4 daus) 
  •  
  •  Elaboració  
  •  1. Comenceu el plat preparant un trinxat de La Cerdanya.2. Talleu les patates i la col a daus. 3. Poseu a bullir amb aigua freda la patata i la papada, quan bulli afegiu-hi la col, deixeu-ho al punt de sal.4. Deixeu-ho bullir uns 20 minuts.5. Poseu les cuixes d’ànec dintre del forn a 200º durant 10 minuts.6. Per fer la salsa: Poseu la mel en una paella ben calenta, afegiu-hi la soja líquida i el fons de carn.7. Deixeu-ho reduir uns 4 minuts fins que agafi consistència de caramel. 8. Tot seguit, poseu-hi les cuixes d'ànec i laqueu-les amb un pinzell.9. Abaixeu la temperatura del forn a 170º uns 20 minuts més i repetiu el lacat vàries vegades.10. Escorreu les patates i la col, i trinxeu-les amb una forquilla.11. Poseu una paella al foc i quan estigui calenta, fregiu-hi la papada tallada a daus.12. Un cop tingueu la cansalada fregida, afegiu-hi el trinxat de patata i la col.13. Remeneu-ho fins que agafi color, i doneu-li forma de truita. 14. Serviu el trinxat amb l'ànec al damunt i el dau de papada.

    Autors: Cuines de TV3

    31 d’octubre 2014

    Envasat i venda de proximitat


    Tota explotació apícola que vulgui comercialitzar els seus productes apícoles cal que regularitzi les seves instal·lacions a fi de complir amb els requisits sanitaris establerts per la legislació vigent. En aquesta sessió volem facilitar aquesta feixuga tasca i buscar els mecanismes més adients segons el tipus de comercialització que vulguem donar als nostres productes.

    És per això que el proper 22 de novembre organitzem una matinal formativa de 2,5 hores per parlar sobre l'envasat de la mel i de la seva venda de proximitat a càrrec de l'Abellaire Sònia Pérez. 

    Podeu consultar el cartell de la jornada a Ecolluita

    Us podeu inscriure al mail: formacio@apicesteve.cat

    El cost és de 10 euros pels Abellaires socis i de 12 euros per als no socis.

    Preparatius 2a. Assemblea dels Abellaires

    Des del Col·lectiu d'Abellaires estem preparant la nostra segona assemblea oficial des de que som una associació de ple dret dins del sector apícola de casa nostra.

    La raó d'aquest escrit és per invitar-vos a conèixer-nos millor i assistir com a convidats a la nostra festa anual el gener d'aquest 2015.

    Nosaltres som una associació ecològica que apostem per una apicultura sostenible i respectuosa amb la biologia de l'abella, d'aquí la nostra definició com a Abellaires.

    El nostre funcionament és totalment assembleari, tot decidint els projectes a partir del vot majoritari dels seus socis. Treballem com una cooperativa, compartint productes (arnes, eixams, cera, coneixements...) i serveis (assegurança, formació, sanitat, medicaments, ...) i sense oblidar la nostra vessant més social (escoles, tallers, treball ...)

    Actualment som una 50 de socis, i mantenim un contacte fluid i directe a través d'internet, doncs no tenim un emplaçament geogràfic fix, doncs els nostres associats estan repartits per tota la geografia catalana, així com el País Valencià, les Illes Balears, Aragó i Andorra.

    Els nostres socis i sòcies participen activament amb el diari digital Ecolluita, ja sigui com a col·laboradors o simpatitzants, aportant informacions d'interès dins del sector apícola .

    Estem enamorats de les abelles i volem compartir la nostra passió amb tothom que vulgui participar el nostre projecte.

    Si esteu interessats a venir o fer-vos soci o sòcia podeu contactar amb nosaltres a partir del mail abellaires@apicesteve.cat o demanar més informació al 677029675

    esperem que la nostra iniciativa us agradi

    Col·lectiu d'Abellaires

    LA DECADÈNCIA DE LES ABELLES: ELS EIXAMS NO TROBEN LLOC

    F. Calatayud

    No ens hem volgut oblidar dels eixams d’abelles que des de fa milers d’anys han viscut de forma natural. Aquestes colònies d’abelles salvatges han perdurat fins fa molt poc temps. La llarga coexistència amb els atacs periòdics dels humans, que s’emportaven part de la seua mel, sembla que havia assolit un estat d’equilibri, podia dir-se, fins i tot, que era una relació sostenible. 

    Però aquest equilibri s’ha trencat durant el segle XX. Les abelles de mel, i també altres pol·linitzadors autòctons, travessen una greu crisi. Les abelles de mel han patit els efectes de successives patologies. Als anys 30 l’acariosi va causar una gran mortalitat de colònies. Als anys 80 apareixen, en primer lloc, un greu brot d’una micosi ja existent a les nostres abelles i després la varroasi, una parasitosi nova que va causar, a finals de la dècada, la mort del 30-40% de tots els ruscs. Els efectes d’aquest àcar exòtic sobre les colònies naturals han estat devastadors per tot arreu. Però si tenim en compte el conjunt dels insectes pol·linitzadors, a partir dels anys 50-60, es consolida l’ús d’insecticides per combatre les plagues agrícoles i des de llavors, les intoxicacions de les colònies d’abelles han estat habituals. En casos greus, els apicultors podien traslladar els seus ruscs a un altre lloc, però els eixams naturals i els altres pol·linitzadors no podien fugir-ne. 

    30 d’octubre 2014

    UNA FIRMA, UN TARRITO DE MIEL

    viveaviles.es

     

    El sector apícola de COAG, en colaboración con las organizaciones de consumidores CECU y CEACCU, inicia el 28 de octubre en Madrid una campaña reivindicativa para reclamar al Ministerio de Agricultura que sea obligatorio detallar el país de origen en el etiquetado de la miel, tal y como se hace en Italia desde 2006.

    La normativa comunitaria actual permite a los envasadores etiquetar miel con la leyenda “mezcla de mieles originarias y no originarias de la UE”. Esta indicación impide al consumidor conocer el país del que proviene y sirve para enmascarar importaciones de baja calidad, en un alto porcentaje de China.

    A las puertas del MAGRAMA, apicultores de las distintas Comunidades Autónomas, ataviados con su peculiar indumentaria de trabajo, repartirán miles de botecitos de miel entre los ciudadanos para solicitar su apoyo a esta iniciativa. COAG ha abierto una petición masiva de firmas a través de la plataforma www.change.org.

     

    Informa: Mercè Soler 

     

    Fuente: Agrodigital

    29 d’octubre 2014

    MEL DE RAVENISSA

    avvcelm.blogspot.com

    La mel de ravenissa és d'un color molt clar, tot i que la seva coloració definitiva es pot veure afectada per la presència d’altres nèctars. És una mel de cristal·lització ràpida i grollera.
     
    La seva olor és floral poc intens i el gust dolç molt suau i fi al paladar.

    Font: Manual de les Flors de les Abelles

    28 d’octubre 2014

    INSECTICIDAS

    eluniversal.com

    En particular, los insecticidas suponen el riesgo más directo para los polinizadores. Como su nombre indica, se trata de sustancias químicas diseñadas para matar insectos. Por lo general, se aplican ampliamente en el medio ambiente en torno a los cultivos. Aunque el papel relativo de los insecticidas en el descenso global de las poblaciones de polinizadores sigue estando poco definido, es cada vez más evidente que algunos, en concentraciones aplicadas hoy en día de forma rutinaria en la agricultura intensiva, ejercen claros efectos negativos en la salud de los polinizadores, a nivel individual y de colonia. Los efectos subletales observados para dosis bajas de insecticidas en las abejas son varios y diversos. Se pueden clasificar en:

    1) Efectos fisiológicos de distintos niveles. Por ejemplo, se han medido en términos de tasas de desarrollo (es decir, el tiempo requerido para alcanzar la edad adulta) y malformaciones (como en las celdillas de los panales).
    2) Alteración del patrón de pecoreo. Por ejemplo, efectos evidentes en el aprendizaje y la orientación.
    3) Interferencias en el comportamiento alimentario, mediante efectos repelentes, que inhiben la alimentación o de reducción de la capacidad olfativa.
    4) Impacto de los plaguicidas neurotóxicos en los procesos de aprendizaje. Por ejemplo, se han constatado problemas en el reconocimiento de flores y colmenas, de orientación espacial, que son muy relevantes y han sido estudiados y ampliamente identificados.

    Fuente: Greenpeace

    27 d’octubre 2014

    PROFILAXI EN APICULTURA ECOLÒGIA

    www.alaskapublic.org


    Aquest proper dimarts, el veterinari d'abelles Esteve Miràngels, durà a terme una jornada tècnica de 4 hores dedicada a la sanitat de les abelles a les instal·lacions de l'escola agrària de Manresa (per participar-hi cal inscriure's: http://ecolluita.blogspot.com.es/2014/10/sanitat-en-apicultura.html). Durant la sessió es parlarà de profilaxi i de les principals malalties de les abelles, tant individus adults com larves. A continuació us presentem una introducció de la part de profilaxi:
    Tot i que la majoria dels agents productors de malaltia estan contínuament en les colònies, aquests són incapaços de desenvolupar-se i afectar a la colònia si aquesta té un vigor natural i la nostra manipulació és correcte. Les malalties generalment s’originen en unes poques caixes i a continuació s’extenen a la resta .Una malaltia sol ser resultat d’un agent causal i d’unes causes o factors predisponents.



    És per això que abans d’obrir qualsevol arna o rusc, procedirem a realitzar una inspecció externa de les nostres caixes intentant visualitzar qualsevol símptoma extern, sigui positiu o negatiu:


    26 d’octubre 2014

    25 d’octubre 2014

    EBELEBEN

    Ebeleben es una ciutat alemanya situada al land de Thuring que posseeix un bonic escut heràldic on es representa una arna trenada amb palla i unes abelles volant al seu entorn.

    Font: Wikipedia