31 de desembre 2013

BALANÇ 2013

www.sierg.org

Acabem un atre any a Ecolluita, contents de la feina feita i amb ganes de continuar endavant. Tanquem el 2013 amb més de 330 articles publicats, 80 més que el 2012. Per fer possible aquest treball comptem amb una 15 de col·laboradors que ens proporcionen els articles que us oferim cada dia. També hem augmentat el nostre número de lectors, amb mitjanes diaries de 75 lectors que ens han permès arribar fins als 2300 lectors mensuals.

També estem oberts al Twitter, una aplicació que ens ha permès publicar simultàniament tots els nostres articles i així afavorir la interconnexió amb els nostres lectors i seguidors. Actualment estem apunt d'arribar als 300 seguidors. Ens trobareu a @ecolluita.

Volem també informar-vos que aquest final d'any és també especial per a nosaltres per un altre motiu, doncs a partir del gener del 2014 passarem a formar part de la família del Col·lectiu d'Abellaires, una associació apícola de nova creació formada per apicultors compromesos amb la sostenibilitat i l'ecologia. Aquests abellaires ens han transmés la seva voluntat de participar activament en la estimulant tasca de fer arribar el món fantàstic de les abelles a la nostra societat. 

El treball conjunt d'Ecolluita i el Col·lectiu d'Abellaires pretén aglutinar molts apicultors i enamorats de la natura en un mateix cercle d'interelació a fi de maximitzar les potencialitats de cadascun dels seus membres i oferir al públic els millors productes apícoles del mercat.

En nom de la redacció que m'ajuda a l'edició d'aquest diari, us desitjo un molt bon final d'any i un proper 2014, ple de felicitat, cooperació i llibertat!

Redacció d'Ecolluita

30 de desembre 2013

Votació dels Estatuts


Hola Abellaires, 

Avui dilluns dia 30 de desembre, els abellaires rebeu a la vostra bústia de mails els Estatuts definitius en primera instància. 

El dia 1 tots els abellaires donats d'alta rebreu via correu electrònic una invitació per votar-los. Teniu de temps fins el 5 de gener del 2014.
Recordeu participar!! 
I si teniu alguna dificultat podeu enviar-me el vostre vot al meu correu.


Que tingueu un feliç 2014 ple de Mel!!

Sònia - Comissió d'estatuts

Fotografia: Votació dels Estatuts d'Òmnium Cultural

LES PLANTES I EL NÈCTAR (2a PART)

Jordi Bertran
El nèctar també conté aigua i la presència en concentracions baixes (0,5-1%) d’aminoàcids, proteïnes, àcids orgànics, vitamines, lípids, substàncies aromàtiques, minerals, antioxidants, etc. Aquestes substàncies d’origen vegetal es conserven a les mels i els hi confereixen un valor afegit d’aliment funcional. Aquestes propietats es perden si les mels estan pasteuritzades o s’escalfen per sobre dels 35-40ºC.

La secreció de nèctar és molt variable. Una mateixa espècie pot triplicar la seva producció de nèctar en funció de factors endògens o ambientals.

Les flors segreguen més nèctar quan la humitat relativa de l’aire és elevada, per exemple al matí. D’altra banda, la producció de nèctar pot variar en una mateixa planta al llarg del dia, de tal manera que al matí es produeix molt nèctar, al migdia baixa la seva secreció i a la tarda en pot tornar a produir de forma abundant.

En definitiva cada espècie presenta un model particular, poc generalitzable, pel que fa a la secreció de nèctar. Hom coneix alguns factors que l’afavoreixen o la restringeixen, com són: el règim de precipitacions, la humitat de l’aire, la natura del sòl (més eixut en roca calcària), el grau d’insolació, la fisiologia de la planta, la temperatura, etc. A temperatures elevades (estiu mediterrani sec) el nèctar de les flors desapareix, a l’igual que passa després de períodes amb vent fort i sec del nord o ponent. 

El tipus de flor també pot influir en la disponibilitat de nèctar. En general podem distingir dos tipus de flors: les que tenen els pètals lliures i les que els tenen soldats, formant tubs o petites campanetes.

S’ha vist que les flors amb els pètals lliures, com ara els de la ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides), el nèctar s’evapora més ràpidament. En canvi, altres plantes preserven millor el nèctar que segreguen, ja que l’emmagatzemen al fons de la corol·la, com ara fan els brucs (Erica sp.), el romaní (Rosmarinus officinalis), o l’arboç (Arbutus unedo). 

Font: Manual de les Flors de les Abelles

29 de desembre 2013

28 de desembre 2013

UN LLIBRE MOLT ESPECIAL


Avui us vull recomanar un llibre molt especial, "la vida de les abelles" de Karl von Frisch, i ho faig no tant per les seves lliçons zootècniques, sinó per la seva càrrega emotiva en la meva biblioteca. És un llibre preciós, una recopilació d'observacions i estudis que ens permetran comprendre millor la biologia de l'abella de la mel. És un llibre de fàcil lectura i sobretot un llibre que us permetrà adquirir un respecte i reconeixement de la meravellosa organització social que tenen aquests insectes. Us convido doncs a gaudir-lo igual que ho vaig fer jo.


Opinió: Esteve Miràngels

27 de desembre 2013

EL TRATO CON LAS ABEJAS

wikipedia.org

El trato directo con la abeja permite el aprendizaje del comportamiento, carácter, trabajo continuo y de organización en grupo entre ellas.

Hay que tener en cuenta cuando se realiza la revisación o extracción de miel los siguientes elementos:
  • Llevar ropa clara, mejor si es blanca (la ropa oscura las altera)
  • Guantes blancos
  • El ahumador bien prendido
  • Evitar todo tipo de perfumes (los olores las irrita)
  • Movimientos bruscos. 

Autor: Monografias.com

26 de desembre 2013

UN POC D'HISTÒRIA NATURAL

Institut Valencià d'Investigacions Agràries

El procés evolutiu que ens porta a les abelles de mel té un clar paral·lelisme amb el que va desembocar en l’aparició i difusió per la Terra de les plantes amb flors. Fa uns 100 milions d’anys, certes vespes, semblants als esfècids actuals, començaren a diferenciar-se per aprofitar una nova i creixent font d’aliments, el nèctar i el pol·len que oferien les plantes angiospermes. Aquestes vespes adaptaren el seu aparell bucal per xuclar el nèctar de les flors, el seu cos es va cobrir de pèls plomosos per recollir els grans de pol·len i les potes posteriors es feren progressivament més amples per poder portar-ne cada volta més al niu. Aquest procés esdevingué un cas especial de coevolució: Les plantes produïen més llavors amb la pol·linització dels insectes i intentaven atraure’ls amb la recompensa dels aliments oferts per les seues flors. Seguint el fil evolutiu dels grups més gregaris, apareixen les primeres abelles, que es podrien incloure dins del gènere actual Apis, ara fa uns 35-40 milions d’anys.

25 de desembre 2013

Bon Nadal Abellaires!


Esforç, treball, constància, convivència, organització, sacrifici són més que valors; són els valors característics de les abelles i com Abellaires ens seran necessaris per tal de fer front en el camí que ens hem marcat. La nostra voluntat d’organitzar-nos com associació ens brinda l’oportunitat de construir un nou eixam dins del món de l’apicultura, un eixam que serà el que nosaltres vulguem, però de segur que els valors transmesos per les nostres abelles no i mancaran.

Aquest futur que estem dibuixant és fruit de l’esforç i el sacrifici de tot un grup de gent que hem decidit anomenar-nos Abellaires en honor a la nostra gran passió que ens agermana. El Col·lectiu d’Abellaires és un fet consolidat i tan si agrada com si no, ja som aquí i hem decidit quedar-nos! En tenim ganes, i són moltes les ganes que tenim de fer moltes coses, però especialment de formar part de la nova generació d’apicultors que volen practicar una nova cultura en l’art de tenir cura de les abelles, Abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.

En nom del Col·lectiu d’Abellaires deixeu-me que us desitgi un Bon Nadal i un feliç any nou amb aquesta fantàstica felicitació que ens a dissenyat i il·lustrat el nostre amic i abellaire Manel Sastre.

Gaspar Tor

President del Col·lectiu d’Abellaires

BON NADAL ABELLAIRES!

Manel Sastre

Esforç, treball, constància, convivència, organització, sacrifici són més que valors; són els valors característics de les abelles i com Abellaires ens seran necessaris per tal de fer front en el camí que ens hem marcat. La nostra voluntat d’organitzar-nos com associació ens brinda l’oportunitat de construir un nou eixam dins del món de l’apicultura, un eixam que serà el que nosaltres vulguem, però de segur que els valors transmesos per les nostres abelles no i mancaran.

Aquest futur que estem dibuixant és fruit de l’esforç i el sacrifici de tot un grup de gent que hem decidit anomenar-nos Abellaires en honor a la nostra gran passió que ens agermana. El Col·lectiu d’Abellaires és un fet consolidat i tan si agrada com si no, ja som aquí i hem decidit quedar-nos! En tenim ganes, i són moltes les ganes que tenim de fer moltes coses, però especialment de formar part de la nova generació d’apicultors que volen practicar una nova cultura en l’art de tenir cura de les abelles, Abellaires que aposten decididament per una apicultura sostenible.

En nom del Col·lectiu d’Abellaires deixeu-me que us desitgi un Bon Nadal i un feliç any nou amb aquesta fantàstica felicitació que ens a dissenyat i il·lustrat el nostre amic i abellaire Manel Sastre.

Gaspar Tor
President del Col·lectiu d’Abellaires

24 de desembre 2013

REJUVENECE TU PIEL CON AYUDA DE LA MIEL

Foundation USA -Houston TX

La miel es uno de los productos más fantásticos que nos regala la madre naturaleza. Producida por las trabajadoras abejas, este producto nos brinda nutrición, alivio de enfermedades y nos ayuda para vernos más bellas, protegiendo la piel y el cabello . La miel ha sido usada desde épocas milenarias para mantener la belleza de la piel y como tratamiento para ciertas dolencias. Rejuvenece tu piel día tras día, gracias a las propiedades de este producto natural.

 

Propiedades de la miel para sanar, embellecer y mantener la piel joven

23 de desembre 2013

LES PLANTES I EL NÈCTAR (1a PART)

Eloi Aulet

Totes les plantes angiospermes fan pol·len, però no totes produeixen nèctar. Hom considera que una planta és mel·lífera si segrega a nivell de les flors una quantitat suficient de substàncies riques en sucres senzills (monosacàrids, disacàrids, etc.), que són recol·lectades i convertides en mel per les abelles.

Aquestes substàncies ensucrades es solen produir a la flor, a nivell d’unes glàndules especialitzades en segregar nèctar: els nectaris o superfícies dolces (discs nectarífers), com passa als tarongers.

Les abelles són capaces de detectar els sucres de les flors a partir d’una concentració superior del 10%, tot i que prefereixen les flors amb una concentració de sucres variable i que oscil·la entre el 30-50%. 

El nèctar prové principalment de la saba elaborada, que està constituïda per substàncies ensucrades que s’han sintetitzat a les fulles en fer la fotosíntesi. Aquesta saba circula pels vasos liberians (floema) i hi predominen sucres monosacàrids com la glucosa i la fructosa o disacàrids com la sacarosa. 

El nèctar de cada espècie pot tenir una composició química diferent, així el romaní (Rosmarinus officinalis), l’espígol (Lavandula sp.), les pomeres (Pyrus malus), etc. fan el nèctar ric en sacarosa, mentre que les crucíferes com el nap (Brassica napus), la ravenissa blanca (Diplotaxis erucoides), els brucs (Erica sp.), la farigola (Thymus vulgaris), el gira-sol (Helianthus annuus) o el pixa-llits (Taraxacum officinale) el fan més ric en glucosa i fructosa.


Font: Manual de les Flors de les Abelles

22 de desembre 2013

21 de desembre 2013

LAS ABEJAS ‘ENGAÑADAS’ POR EL PERFUME SEDUCTOR DE LAS ORQUÍDEAS

naturalezacuriosa.com
El cuadro puede resultar un poco extraño, incluso perturbador, pero no es ficción. Un grupo de científicos ha logrado captar las imágenes de una abeja macho intentando copular con una orquídea.

Este curioso acto se produce gracias a un nuevo truco descubierto en el repertorio de señuelos sexuales de estas flores. La especie de orquídea 'ophrys exaltata' imita parcialmente los efectos de las feromonas de las hembras abejas para atraer a los machos de la especie 'colletes cunicularius', que se dejan conquistar por el seductor aroma.

La investigación, publicada en la revista 'Proceedings of the National Academy of Science' (PNAS), fue desarrollada por Nicolas Vereecken y Florian Schiestl de la Universidad de Zúrich en Suiza, quienes sugieren que las orquídeas utilizan su exótico olor para hacerse pasar por irresistibles hembras.

20 de desembre 2013

FACTORES DESENCADENANTES DE LA ENJAMBRAZÓN


ca.wikipedia.org
1. La disminución de las feromonas de la reina y de las feromonas de la cría a causa de:

a- Disminución de la postura de la reina ante una saturación del espacio con cría y miel
b- Disminución de la cría
c- Disminución de la percepción de las feromonas por las abejas debido a la gran cantidad de nodrizas que hay que llegan a formar una barba bajo la piquera.
d- Reinas viejas que declinan pronto la postura ( Esto no quiere decir que solo enjambran las reinas viejas, yo vi enjambrar núcleos con reina de 75 días)
Esta situación hace que las abejas dejen de atender a la reina y preparen gran cantidad de celdas en los bordes de los panales. Al ser menos atendida la reina y aovar menos, adelgaza y se hace más liviana, hecho que la prepara para el vuelo.

2- Incremento notable en la cantidad de nodrizas y abejas jóvenes longevas. Son éstas las que un enjambre necesita para iniciar una nueva vida.

3- Aumento del flujo de néctar y polen (alimento imprescindible para la futura colonia) que es depositado hasta en las celdillas que quedan libres por los nacimientos quitando espacio de postura.

4- Incremento de la temperatura del nido por saturación de abejas
Autor: Orlando Valega - Portal Apícola

19 de desembre 2013

AQUA MELIS


Les begudes de mel s'han elaborat al llarg de tots els temps. L'origen del més cèlebre, l'hidromel, no es pot determinar amb precisió, però se sap que és una de les primeres begudes fermentades consumides per la humanitat.

Moltes referències el definien com la beguda reservada als herois i triats. En la Grècia antiga, l'anomenaven Melikratón, i a Roma, Aquamulsum. Fins i tot era la beguda predilecta del propi Juli Cèsar.