19 de setembre 2013

MILLORAR EL RENDIMENT DE LES ABELLES

Julio Rivas

Jornada apícola a Navàs per millorar el rendiment de les abelles

 

L'expert Esteve Miràngels tractarà dels paràmetres productius i sanitaris i del protocol de recollida de dades i el seu tractament. 

 

El Col·lectiu d'Abellaires i Apicesteve.cat organitzen una jornada per aprofundir en l'estudi productiu i sanitari d'una explotació d'abelles, aquest dissabte 21 de setembre a partir de les 10 del matí, a la sala d'actes de la Biblioteca de Navàs. 

 

L'obertura de la sessió anirà a càrrec del regidor de Món rural i Medi Ambient de Navàs, Joan Fernández. Tot seguit, el veterinari i expert en apicultura, Esteve Miràngels de Santa Pau, tractarà dels paràmetres productius i sanitaris i del protocol de recollida de dades, obtenció i interpretació de resultats i estratègies de futur.

 
En aquesta jornada es presentarà el treball realitzat per Esteve Miràngels durant el 2012 amb un conjunt de 20 arnes. L'estudi està pensat per ser útil als abellaires que tenen interès per millorar el rendiment de les seves explotacions.

A la jornada s'hi han inscrit unes quaranta persones de diferents localitats de Catalunya, i compte amb el suport de l'Ajuntament de Navàs, d'Ecolluita - Diari Apícola.

Inscripcions: abellaires@apicesteve.cat

18 de setembre 2013

QUEEN BEE'S WEDDING FLIGHT

theguardian.com
Una nova pel · lícula que explora la crisi mundial a la que s'enfronten les abelles. El director Markus Imhoof fa servir mini-helicòpters i càmeres d'alta velocitat per capturar un vídeo extraordinària qualitat on es pot observar amb molt detall el vol d'una abella reina verge. Es van necessitar 10 dies per obtenir 36 segons de metratge en uns ruscs a Heidrun (Àustria). "El nostre truc més efectiu va ser la paciència", va dir Imhoof.

Veure el trailer 

Font: theguardian.com

17 de setembre 2013

V CONCURSO DE POSTRES CON MIEL DE CANTABRIA

IV concurso
La Federación de Asociaciones de Apicultores de Cantabria (FAAC), con la colaboración de la Agencia de Desarrollo Local de Torrelavega (ADL) y la Oficina de Calidad Alimentaria (ODECA), organiza por quinto año un Concurso de Postres con Mieles de Cantabria. Patrocina Sobaos y Quesadas JOSELÍN.

Con este concurso se pretende mantener y recuperar recetas populares en las que la miel de Cantabria está presente como ingrediente en sus distintas variedades, así como fomentar la creación y difusión de nuevos postres y dulces, que se vengan a sumar a los usos tradicionales y pongan de manifiesto las posibilidades culinarias de este producto sano y tradicional.

El concurso se dirige a cualquier persona interesada, sea profesional o aficionada a la cocina o repostería. 

16 de setembre 2013

OLIVARDA - Dittrichia viscosa

ICHN
L'olivarda és una mata llenyosa, d’olor poc agradable i de 0,5 a 1m d’alçada, amb les tiges que, en general, emergeixen de la base de la planta.
 
Les seves fulles són lanceolades i sense pecíol, de 3 a 10 cm de longitud. Presenten el marge dentat i estan recobertes per pèls enganxosos. Les flors es troben reunides en capítols, de color groc i que es disposen a l’extrem terminal de les tiges.

L'olivarda floreix a finals d’estiu fins a principis de tardor.

És una planta adaptada als ambients amb presència humana, ruderals, amb una gran capacitat per colonitzar vores de camins, camps abandonats, lleres i ribes dels rius, etc. L’olivarda té una àrea de distribució bàsicament mediterrània, tot i que també s’estén pel centre del país, fins als 700 m d’altitud, tot buscant indrets assolellats i secs.
 
En floracions extenses, la font de nèctar pot ser de molt bon aprofitar per les abelles.

Autors: Cristina Pera & Esteve Miràngels

15 de setembre 2013

14 de setembre 2013

FUTURISTAS COLMENAS URBANAS

Descubreelverde
Desde la década de 1990 se viene registrando una alarmante disminución de la población de abejas en varios países del globo. Diversos estudios señalaron a las ondas electromagnéticas, los pesticidas, la contaminación y el cambio climático como algunos de los factores que están influyendo en dicho proceso.
Por esta razón, el concepto de Colmena urbana presentado por Philips durante la Semana del Diseño Holandés resulta muy positivo, ya que no sólo permite tener un panal en casa, sino que además alienta el regreso de las abejas a las ciudades (recordemos que en muchas urbes la apicultura fue prohibida) y contribuye a la preservación de la especie.

Este curioso prototipo sostenible y adaptable a cualquier tipo de ambiente está compuesto por dos partes: un pasaje de entrada con una maceta en el exterior que permite la entrada y salida libre de las abejas, y un panal dispuesto dentro de un contenedor de vidrio que brinda la posibilidad de observar el comportamiento de los insectos en el nido sin perturbarlos. 

El artefacto facilita la extracción de la miel fresca elaborada por las abejas mediante una cuerda pequeña que se jala hacia abajo. Asimismo, un sistema de humo las calma en caso de que sea necesario abrir el panal. 

13 de setembre 2013

MEITZE


Meitze és un poblet situat dins del municipi de Wedemark, a la Baixa Saxònia, amb una extensió d'11 quilòmetres quadrats, incloent-hi les àrees dedicades a l'agricultura i a la silvicultura.

El poble es caracteritza principalment pels seus carrers empedrats i un munt de cases velles amb entramat de fusta a la part superior de les seves façanes. Al nord, hi trobarem un parc eòlic amb dotze aerogeneradors.

Font: Wikipedia 

12 de setembre 2013

ROBOBEES

tudiscovery.com

Microrobots como respuesta al declive mundial de abejas


Ante el alarmante declive de la población de abejas a nivel mundial que se viene registrando hace varias décadas, una pregunta repiquetea con fuerza: ¿quién ayudará al viento en su tarea de transportar el polen de las flores? El riesgo de que esto deje de suceder incluye toda una cadena de consecuencias que debe ser contrarrestada antes de que sea demasiado tarde.

Teniendo esto en cuenta, un equipo compuesto por científicos de las universidades de Harvard y Northeastern está trabajando para poner a punto Robobees, enjambres de robots que podrían hacer el trabajo de las abejas reales de llegar a ser necesario.

Para ello crearon pequeños autómatas que se sirven de los avances de la microrobótica para imitar las especificidades físicas, la forma de volar y el comportamiento de los insectos productores de mieL.

11 de setembre 2013

CADENA DE FORMIGUES

necesitodetodos.org

Un dia com avui les cadenes d'individus prenen força i quin insecte millor que les formigues i les seves impressionants estructures col·laboratives capaces de superar qualsevol entrebanc que se'ls posi al davant.

Sens dubte un exemple a seguir...

10 de setembre 2013

7 HÀBITOS INCREÍBLES DE LAS ABEJAS

animalplanet
Todos conocemos a las abejas. Quizás porque las hemos visto zumbando cerca de las flores de nuestro jardín, porque somos fanáticos de su dulce miel, o porque tuvimos la desagradable experiencia de sufrir una de sus picaduras. Pero no todos saben cuán complejos e increíbles son estos insectos, por lo que a continuación te contamos siete de sus hábitos más asombrosos. 

1. Roles: Las abejas viven en sofisticadas sociedades organizadas jerárquicamente y cada una cumple una función vital para la colonia. De hecho, las tareas se asignan por edades. Con pocos días de vida, una abeja se dedica a limpiar las celdas de la colmena. Luego, se requiere que alimenten a las larvas. Una abeja con alrededor de 15 días de vida produce cera, transporta alimento y otras funciones similares. Cuando tienen 20 días de edad las abejas pueden convertirse en guardianas de la colmena. A los 40 días, aproximadamente, ya recogen néctar, polen y agua, así como también polinizan plantas. 

2. No siempre mueren al clavar su aguijón: Aunque es popularmente conocido que si una abeja te pica es muy probable que muera en el intento, pueden picar a otros insectos o plantas sin necesariamente perder el aguijón y la vida. 

09 de setembre 2013

COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA CERA



apicesteve.cat
La cera és una mescla de substàncies greixoses. És un material format per més de 300 components, dels quals els més importants són: l’aigua, diferents àcids greixosos (miricina, cerina, ceroleïna...), hidrocarburs, vitamina A, colorants i un ampli ventall de compostos aromàtics volàtils.

La cera d'abella és altament insoluble en medis aquosos i a temperatura ambient es presenta sòlida. El seu punt de fusió pot variar entre els 62 i 65 ºC, amb una densitat inferior a l’aigua de 0,96 – 0.97 g/cm3. Ben al contrari del que passa amb els greixos i olis naturals, la cera d’abella no s’asseca ni s’oxida amb el pas del temps. 

Els tractaments contra la varroa poden contaminar la cera de les abelles, degut a la facilitat de dissolució que aquests tenen en medis greixosos. Els olis essencials (timol, eucaliptol, mentol...)  utilitzats en l’apicultura ecològica tendeixen a evaporar-se de la cera, per tant no representen cap problema important. En canvi, els productes de síntesi (fluvalinat, amitraz, coumaphos...) poden acumular-se degut als tractaments repetits i poden persistir en la cera durant molts anys.

Autor: Esteve Miràngels i Feixas - Apicesteve.cat

08 de setembre 2013

07 de setembre 2013

06 de setembre 2013

THE PLIGHT OF THE HONEYBEE

time.com
La mort massiva de colònies d'abelles pot esdevenir un gran desastre pels agricultors

Els consumidors hauriem d'agrair a l'Apis mellifera, més coneguda com l'abella mel·lífera occidental, 1 de cada 3 àpats que vostè menja avui. Les abelles que pol · linitzen els cultius com ara pomeres, nabius i cogombreres, són "el ciment que manté el nostre sistema agrícola compacte" - com el periodista Hannah Nordhaus va posar en el seu llibre de 2011 - El lament de l'Apicultor. Però aquest ciment o cola està fallant. Els ruscos d'abelles s'estan morint i van desapareixent gràcies a una malaltia encara sense resoldre anomenada trastorn del col·lapse de les colònies (CCD), tant és així que els apicultors comercials estan essent empesos fora del seu negoci.

05 de setembre 2013

NOU BLOC DELS ABELLAIRES


Avui us presentem el nou bloc dels abellaires, un bloc que s'anirià actualitzant entre tots a mesura que passin les setmanes i mesos... és per això que us animem a participar en el seu funcionament. Un bloc i un col·lectiu que ja tenen logo, el guanyador va ser el d'en Manel Sastre del concurs que es va fer durant el juliol del 2013.

Dins del bloc, observareu una tira central on els abellaires membres del col·lectiu podran penjar el seu logo i link de la seva explotació apícola, de forma totalment gratuïta... us animem doncs a fer-nos arribar el material que voleu que pengem... i si no ets encara abellaire, per molt poc o pots ser. Per a més informació: abellaires@apicesteve.cat

Dir-vos també que els abellaires estan preparant nous serveis i activitats per fer més útil el col·lectiu... propostes que seran explicades durant la trobada formativa que tindrà lloc el proper dissabte 21 de setembre de 2013 a Navàs. La inscripció és gratuïta pels abellaires membres del col·lectiu. Un proporcionem l'enllaç de la notícia que ja va publicar Ecolluita abans de l'esiu: 

http://ecolluita.blogspot.com.es/2013/07/formacio-dabellaires-navas.html

Esperant ser-vos útils, restem a la vostra disposició per qualsevol opinió, comentari, crítica...

Col·lectiu d'Abellaires