06 de setembre 2013

THE PLIGHT OF THE HONEYBEE

time.com
La mort massiva de colònies d'abelles pot esdevenir un gran desastre pels agricultors

Els consumidors hauriem d'agrair a l'Apis mellifera, més coneguda com l'abella mel·lífera occidental, 1 de cada 3 àpats que vostè menja avui. Les abelles que pol · linitzen els cultius com ara pomeres, nabius i cogombreres, són "el ciment que manté el nostre sistema agrícola compacte" - com el periodista Hannah Nordhaus va posar en el seu llibre de 2011 - El lament de l'Apicultor. Però aquest ciment o cola està fallant. Els ruscos d'abelles s'estan morint i van desapareixent gràcies a una malaltia encara sense resoldre anomenada trastorn del col·lapse de les colònies (CCD), tant és així que els apicultors comercials estan essent empesos fora del seu negoci.

Llavors, què està matant les abelles? Pesticides - incloent aquí una nova classe anomenada neonicotinoides - que semblen estar perjudicant les abelles, fins i tot en el que hauria de ser un nivell toxicològic segur. Amenaces biològiques com l'àcar Varroa maten les colònies de forma directa o fomenten la propagació d'altres malalties mortals. Les nostres finques que es converteixen en monocultius com el blat i el blat de moro. Plantes que proporcionen poc pol·len per les abelles i aquestes s'estan literalment morint de fam.  

Si no fem alguna cosa, potser no hi hagi prou abelles per cobrir les demandes de pol·linització de cultius molt valuosos. Però més que això, en un món on fins a 100.000 espècies s'extingeixen cada any, la mort de l'abella podria ser l'herald d'un planeta reduïd de forma permanent.

Informa: Delfí Roca

Font: Revista Time