15 de desembre 2012

LES ABELLES, GUARDESPATLLES DE LES PLANTES?

El brunzit de les abelles podria ser un element molt eficient per espantar les erugues invasives de moltes plantes. Els investigadors dirigits per Jurgen Tautz de la Universitat de Biozentrum de Wurzburg, Alemanya, han pogut observar que les erugues paràsites disposen de pèls sensorials que les adverteixen de l'aproximació de les abelles i vespes depredadores. 

El més sorprenent i beneficiós per a les plantes, és que aquests pèls sensorials no estan ben afinats i no són capaços de distingir entre depredadors reals i l'abella de la mel. La hiperactivitat de l'abella de la mel provocaria un estrés permanent en aquest tipus d'erugues, interferint en el seu cicle biòlogic i de rebot disminuïnt la seva densitat poblacional, fet que repercutiria beneficiosament en els conreus d'arbres fruiters...

Les abelles de la mel són bones sempre, fins i tot sense voler. Tal com diu Jurgen Tautz "la nostra troballa podria ser l'inici d'un mètode de control biològic totalment nou".

14 de desembre 2012

ALIMENTAR A L'HIVERN?

Avui responem la pregunta d'en Manel Hurtós i que vàrem publicar el 19 de novembre i que deia:"em dic Manel Hurtós i volia preguntar als lectors d'aquest bloc o al seu editor si és bo o no alimentar les abelles, i quins xarops existeixen en el mercat. La meva inexperiència em porta a fer-me moltes preguntes i no tinc clar si les meves abelles resistiran el fred hivernal"


Primer de tot hem de fixar-nos amb les reserves (una caixa potent necessitarà entre 6-7 quadres de mel per l’hivernació), i si aquestes no són suficients caldrà aplicar una alimentació de subsistència, ja sigui amb mel pròpia o un producte comprat de qualitat.

Un cop començada l’hivernació no obrirem les caixes per inspeccionar-les; n’hi ha prou amb sospesar-les per comprovar el nivell de reserves, posant especial atenció en aquelles que pesin poc, ja que segurament hagin consumit bona part de la mel; en aquests casos caldrà subministrar aliment. Val a dir que el cosum durant l’hivern és baix i és a finals d’aquest quan correm el risc de mortalitat per fam.

Per a més informació pots llegir-te l'article: "la tardor i les reserves alimentàries" publicat a Ecolluita el 14 de novembre de 2012. 

Redacció Ecolluita

13 de desembre 2012

ARNES PER A NOUS APICULTORS

El meu nom és Maria Micó i tinc interès per aprendre més coses sobre el món de les abelles, i això m'ha portat a entrar en la web de la Fundación Amigos de las Abejas i acollir-me de nou al programa que reinicien i en que presten sis arnes a persones que volen iniciar-se en el món de l'apicultura que tinguin un mínim de formació i donant prioritat a aquelles persones que es trobin a l'atur, i exigint els mateixos requisits administratius que qualsevol apicultor.

Aquest projecte té com objectius:

1. Ajudar a mantenir l'apicultura, facilitant la incorporació de nous apicultors.
2. Ajudar a mantenir la malmesa problació rural

A principis del 2013 s'iniciarà la recollida de sol·licituds. En el següent enllaç podeu omplir i enviar la vostra solicitud:
http://www.abejas.org/index.htm
Aquest projecte compta amb un important recolzament per part de la Fundació per a la Biodiversitat:
http://www.fundacion-biodiversidad.es/desarrollo-rural/proyectos-rural/buscador-desarrollo/116673

Maria Micó

12 de desembre 2012

DEROSITA

 Foto: DeRosita

La nostra amiga i col·laboradora Rosa Pinadella ja fa uns quants mesos treballa en el món de la divulgació de l'abella a través de la seva pàgina al Facebook. A partir dels articles DeRosita, la Rosa vol fer un merescut reconeixement i difusió del treball pol·linitzador de l'abella de la mel i la importància del seu treball per a l'ésser humà.

Des d'Ecolluita aplaudim la teva iniciativa i t'animem a continuar estimant les abelles, i des d'aquí volem proposar els nostres lectors que visitin la pàgina. Moltes gràcies per la teva tasca.

11 de desembre 2012

ELS 10 PRINCIPIS BÀSICS DE L'APICULTURA

 Foto: urbanbeeproject

En Charles Martin ens dóna una opinió molt personal de com hauria de ser l'apicultura un cop esdevingui la seva refundació. Ell la sintetitza en 10 principis:
  • principi 1: cal treballar amb la natura i no contra ella
  • principi 2: guanyar diners no vol dir pervertir les abelles
  • principi 3: les abelles mortes no donen mel
  • principi 4: no cal lluitar contra tot
  • principi 5: apicultura no és fer mel
  • principi 6: apicultura no és per fer diners
  • principi 7: cal només sobreviure
  • principi 8: oblida tot el que has après i comença de nou
  • principi 9: deixa en pau les abelles
  • principi 10: deixa'm en pau

10 de desembre 2012

MORT PER FRED

Foto: mort de gana i fred (Abejas de Fuentemilanos)

La mort per fred de les abelles és una alteració lligada a la mort per fam, doncs en veterinària se sol dir que un animal difícilment mor de fred si té aliment a disposició.

Les causes són difícils de determinar, un procés que l'observarem quan la colònia és dèbil i té abundant cria, i per tant no la pot abrigar. La mala praxis de l’apicultor pot ajudar-hi, doncs la introducció de quadres amb cria sense suficient bestiar pot facilitar processos d'aquest tipus, tot i que la desaparició de les recol·lectores de forma brusca, degut per exemple a una intoxicació, també en podria ser la causa.

09 de desembre 2012

08 de desembre 2012

PASÓ UNA ABEJA


Esta película documental de 52 minutos trata de la apicultura en Uruguay. A través de este tema intentará profundizar la relación entre Hombre y Naturaleza.

Uruguay es un país esencialmente rural, las actividades agrícolas siempre han sido de las más importantes en su economía. Si la apicultura nunca ocupó el primer lugar de estos diferentes sectores a pesar de todo es un gran potencial en este pequeño país. Las tradiciones de ganadería bien enraizadas han dejado hasta hoy día grandes llanuras propicias para una apicultura de calidad.

Las primeras colmenas, ya existentes en limitad del siglo XIX, han evolucionado con rapidez en este clima favorable al desarrollo de colonias de abejas.

Continua la sinopsi                                        Veure el documental

07 de desembre 2012

TORRÓ DE MEL I PINYONS

Ara que s'acosten les festes de Nadal, és un bon moment per planificar els postres d'unes dates tan assenyalades. El torró és sens dubte un dels màxims protagonistes, i la mel el tresor de les abelles. És per això que us oferim una recepta per fer-lo vosaltres mateixos, que amb el tema de la crisi sempre és d'agrair.


Ingredients:

  • 8 ous
  • 12 cullerades de vi blanc
  • 12 cullerades de mel suau i dolça
  • 4 cullerades de pinyons
  • 1 pols de sal

06 de desembre 2012

EL CANVI CLIMÀTIC AFECTA A LES ABELLES I ELS OCELLS

 Foto: societyofbiology.org

El canvi climàtic està alterant el ritme normal de les estacions, provocant greus desajustos de temperatura i pluja que alteren el cicle biològic de les plantes. Aquest fet provoca que algunes plantes silvestres molt importants en l'alimentació d'insectes i aus floreixin a destemps. 

L'avançament de les floracions provoca que quan les abelles i els ocells arriben per tal d'alimentar-se, el gruix de la producció nectarífera hagi començat a decrèixer, essent incapaç de satisfer les necessitats energètiques d'aquests animals, altrament molt importants per la seva funció pol·linitzadora. És doncs un problema que es magnifica sol, doncs el mutualisme necessari entre productors i pol·linitzadors no pot ser del tot exitós i que l'ecosistema se'n resenteixi.

05 de desembre 2012

MEL MILFLORS

 Foto: Flickr.com

A nivell mundial actualment hi ha descrites unes 300.000 espècies de plantes amb flor. A Catalunya, aproximadament hi ha unes 3.500 espècies, de les quals unes 250 poden proporcionar nèctar, pol·len o melat a les abelles que les visiten. Poden trobar-se espècies florides durant tot l’any, si bé, per norma general, els màxims de floració es produeixen durant la primavera.

Sota la denominació de mel milflors podem trobar qualsevol mel produïda a Catalunya on no predomini cap espècie floral en concret. Cal tenir present que a casa nostra la gran majoria d’apicultors són fixistes, o sigui que no practiquen la transhumància, i moltes vegades extreuen la mel sense tenir en compte les floracions locals. Aquest fet determina la producció de mels molt diferents, fins i tot en una mateixa explotació. Les seves característiques principals són:
  • Color: és de blanc a ambre. De totes maneres és difícil determinar un color, ja que depèn molt de la zona i del còctel floral que la formi. 
  • Olor: floral o afruitada molt suau. 
  • Gust: molt dolç i persistent a la boca.
Font: Manual de les flors de les abelles

04 de desembre 2012

COM TROBAR LES FLORS SENSE GPS

 Foto: jm2c / sxc.hu

Els científics de la Universitat Queen Mary de Londres, en col · laboració amb el Grup Radar harmònica en Rothamsted Research, van ser capaços d'utilitzar el radar de seguiment per mostrar com els borinots eren capaços de descobrir les flors, i aprendre la seva ubicació a partir de la metodologia assaig-error a fi de trobar la ruta més eficient entre les flors que es trobaven a major distància.

Durant l'assaig es comptabilitzaren les vegades que les abelles i borinots s'equivocaven, i fou realment sorprenen veure que el ritme d'aprenentatge era molt important, tot i la massa cerebral que tenen aquests animals, fent-los equiparables a altres animals amb sistemes nerviosos més grans. L'estudi conclou que les abelles aprenen, i que encara que la flor sigui eliminada de l'emplaçament, les abelles la continuaran buscant, doncs en el seu pla de vol, es considera aquella zona com a excel·lent com a font nectarífera.

03 de desembre 2012

LA RECOL·LECCIÓ DE LA GELEA REIAL

 Foto: http://margshoney.com

La producció de gelea reial ve condicionada per la presència de la reina dins de la colònia. És per això que caldrà provocar un sentiment d’orfandat entre les abelles, de manera que aquesta sensació de solitud les estimuli a produir noves reialeres que ens permetran fer la recol·lecció de la gelea. Per aconseguir aquest objectius existeixen diferents tècniques:

02 de desembre 2012

01 de desembre 2012

LA PINYA HIVERNAL

 foto: rucherdes800

Com tots els animals, els insectes perden la calor a través de la superfície del seu cos i és per això que hivernen en un lloc segur i amb una temperatura més o menys constant. Les abelles, però, no hivernen, i necessiten elaborar noves estratègies a fi de mantenir una temperatura vital mínima. 

Les abelles elaboren la pinya hivernal quan la temperatura disminueix per sota dels 14ºC, una pinya que no és estàtica, doncs les abelles intercanvien constantment la seva posició, de manera que cap d'elles quedi exposada permanentment a la temperatura més externa i per tant més freda. La tècnica de la pinya hivernal és més eficient quan més gran és la colònia, fet que ens aconsella sempre a treballar amb arnes fortes, sobretot a la tardor, quan preparem les abelles per a l'arribada de l'hivern. A vegades la pinya hivernal no és suficient per contrarrestar el fred, i les abelles ho compensen a partir de la fabricació de calor gràcies a les contraccions dels seus músculs alars. Gràcies a aquest eficient mecanisme, les abelles poden generar la mateixa calor que desprèn una bombeta de 40W.