10 de desembre 2012

MORT PER FRED

Foto: mort de gana i fred (Abejas de Fuentemilanos)

La mort per fred de les abelles és una alteració lligada a la mort per fam, doncs en veterinària se sol dir que un animal difícilment mor de fred si té aliment a disposició.

Les causes són difícils de determinar, un procés que l'observarem quan la colònia és dèbil i té abundant cria, i per tant no la pot abrigar. La mala praxis de l’apicultor pot ajudar-hi, doncs la introducció de quadres amb cria sense suficient bestiar pot facilitar processos d'aquest tipus, tot i que la desaparició de les recol·lectores de forma brusca, degut per exemple a una intoxicació, també en podria ser la causa.

09 de desembre 2012

08 de desembre 2012

PASÓ UNA ABEJA


Esta película documental de 52 minutos trata de la apicultura en Uruguay. A través de este tema intentará profundizar la relación entre Hombre y Naturaleza.

Uruguay es un país esencialmente rural, las actividades agrícolas siempre han sido de las más importantes en su economía. Si la apicultura nunca ocupó el primer lugar de estos diferentes sectores a pesar de todo es un gran potencial en este pequeño país. Las tradiciones de ganadería bien enraizadas han dejado hasta hoy día grandes llanuras propicias para una apicultura de calidad.

Las primeras colmenas, ya existentes en limitad del siglo XIX, han evolucionado con rapidez en este clima favorable al desarrollo de colonias de abejas.

Continua la sinopsi                                        Veure el documental

07 de desembre 2012

TORRÓ DE MEL I PINYONS

Ara que s'acosten les festes de Nadal, és un bon moment per planificar els postres d'unes dates tan assenyalades. El torró és sens dubte un dels màxims protagonistes, i la mel el tresor de les abelles. És per això que us oferim una recepta per fer-lo vosaltres mateixos, que amb el tema de la crisi sempre és d'agrair.


Ingredients:

  • 8 ous
  • 12 cullerades de vi blanc
  • 12 cullerades de mel suau i dolça
  • 4 cullerades de pinyons
  • 1 pols de sal

06 de desembre 2012

EL CANVI CLIMÀTIC AFECTA A LES ABELLES I ELS OCELLS

 Foto: societyofbiology.org

El canvi climàtic està alterant el ritme normal de les estacions, provocant greus desajustos de temperatura i pluja que alteren el cicle biològic de les plantes. Aquest fet provoca que algunes plantes silvestres molt importants en l'alimentació d'insectes i aus floreixin a destemps. 

L'avançament de les floracions provoca que quan les abelles i els ocells arriben per tal d'alimentar-se, el gruix de la producció nectarífera hagi començat a decrèixer, essent incapaç de satisfer les necessitats energètiques d'aquests animals, altrament molt importants per la seva funció pol·linitzadora. És doncs un problema que es magnifica sol, doncs el mutualisme necessari entre productors i pol·linitzadors no pot ser del tot exitós i que l'ecosistema se'n resenteixi.

05 de desembre 2012

MEL MILFLORS

 Foto: Flickr.com

A nivell mundial actualment hi ha descrites unes 300.000 espècies de plantes amb flor. A Catalunya, aproximadament hi ha unes 3.500 espècies, de les quals unes 250 poden proporcionar nèctar, pol·len o melat a les abelles que les visiten. Poden trobar-se espècies florides durant tot l’any, si bé, per norma general, els màxims de floració es produeixen durant la primavera.

Sota la denominació de mel milflors podem trobar qualsevol mel produïda a Catalunya on no predomini cap espècie floral en concret. Cal tenir present que a casa nostra la gran majoria d’apicultors són fixistes, o sigui que no practiquen la transhumància, i moltes vegades extreuen la mel sense tenir en compte les floracions locals. Aquest fet determina la producció de mels molt diferents, fins i tot en una mateixa explotació. Les seves característiques principals són:
  • Color: és de blanc a ambre. De totes maneres és difícil determinar un color, ja que depèn molt de la zona i del còctel floral que la formi. 
  • Olor: floral o afruitada molt suau. 
  • Gust: molt dolç i persistent a la boca.
Font: Manual de les flors de les abelles

04 de desembre 2012

COM TROBAR LES FLORS SENSE GPS

 Foto: jm2c / sxc.hu

Els científics de la Universitat Queen Mary de Londres, en col · laboració amb el Grup Radar harmònica en Rothamsted Research, van ser capaços d'utilitzar el radar de seguiment per mostrar com els borinots eren capaços de descobrir les flors, i aprendre la seva ubicació a partir de la metodologia assaig-error a fi de trobar la ruta més eficient entre les flors que es trobaven a major distància.

Durant l'assaig es comptabilitzaren les vegades que les abelles i borinots s'equivocaven, i fou realment sorprenen veure que el ritme d'aprenentatge era molt important, tot i la massa cerebral que tenen aquests animals, fent-los equiparables a altres animals amb sistemes nerviosos més grans. L'estudi conclou que les abelles aprenen, i que encara que la flor sigui eliminada de l'emplaçament, les abelles la continuaran buscant, doncs en el seu pla de vol, es considera aquella zona com a excel·lent com a font nectarífera.

03 de desembre 2012

LA RECOL·LECCIÓ DE LA GELEA REIAL

 Foto: http://margshoney.com

La producció de gelea reial ve condicionada per la presència de la reina dins de la colònia. És per això que caldrà provocar un sentiment d’orfandat entre les abelles, de manera que aquesta sensació de solitud les estimuli a produir noves reialeres que ens permetran fer la recol·lecció de la gelea. Per aconseguir aquest objectius existeixen diferents tècniques:

02 de desembre 2012

01 de desembre 2012

LA PINYA HIVERNAL

 foto: rucherdes800

Com tots els animals, els insectes perden la calor a través de la superfície del seu cos i és per això que hivernen en un lloc segur i amb una temperatura més o menys constant. Les abelles, però, no hivernen, i necessiten elaborar noves estratègies a fi de mantenir una temperatura vital mínima. 

Les abelles elaboren la pinya hivernal quan la temperatura disminueix per sota dels 14ºC, una pinya que no és estàtica, doncs les abelles intercanvien constantment la seva posició, de manera que cap d'elles quedi exposada permanentment a la temperatura més externa i per tant més freda. La tècnica de la pinya hivernal és més eficient quan més gran és la colònia, fet que ens aconsella sempre a treballar amb arnes fortes, sobretot a la tardor, quan preparem les abelles per a l'arribada de l'hivern. A vegades la pinya hivernal no és suficient per contrarrestar el fred, i les abelles ho compensen a partir de la fabricació de calor gràcies a les contraccions dels seus músculs alars. Gràcies a aquest eficient mecanisme, les abelles poden generar la mateixa calor que desprèn una bombeta de 40W.



30 de novembre 2012

ABELLES FUSTERES

Foto: Zebra.equus

Les abelles fusteres no són insectes socials i tenen un cicle anual. Generalment són abelles de gran tamany, amb un tòrax pelut i amb un abdomen violeta  brillant, insectes generalment coneguts com a borinots (Xylocopa violacea).

Aquestes abelles deuen el seu nom al forat que fan a la fusta per tal de crear un llarg túnel o dipositarà el po·len i els ous. Any rera any, aquestes abelles mostren preferència geogràfica, reutilitzant antics nius. Durant la posta, que es realitza a la primavera, el mascle realitza un vol de vigilància sobre l'entrada del túnel, mentre que la femella desenvolupa les tasques domèstiques.  

Els nous individus neixerant a l'estiu, i en aquest mateix moment, iniciarant una cursa fins a preparar la nova posta i per tant garantir la pervivència de l'espècie.

Font: Apicesteve i  ichn.iec.cat

29 de novembre 2012

LA FARMACIOLA DE L'APICULTOR


És cert que qualsevol apicultor coneix perfectament quina és la reacció del seu cos davant de la picada d’una abella, però també seria bo recordar que el nostre organisme pot canviar, i que la nostra sensibilitat al verí de les abelles pot variar amb el pas dels anys. A més a més els apicultors moltes vegades tenim companyia d’altres persones que embruixats per la màgia de les abelles es decideixen a acompanyar-nos. Moltes vegades desconeixem la susceptibilitat al·lèrgica d’aquestes persones, per tant sempre val més prevenir que curar.

28 de novembre 2012

ARNES, UN MÓN DE MEL


Avui us volem parlar del llibre "Arnes, un món de mel" escrit per l'Àngel Solé Barrull i que compta amb el suport de l'Associació Cultural d'Arnes "La Bresca".

Es tracta d'un llibre a tot color amb apartats d'història, treball apícola, productes de les abelles i fins i tot gastronomia. Un llibre que paga la pena, doncs cal des del sector donar difusió a totes aquelles obres escrites en català i que ens apropen a les tradicions i oficis de la nostra terra.  Com diu el seu autor: "el llibre no hauria estat possible sense la participació d'una llarga sèrie d'informants i amics, que han donat sentit a la recerca. Com passa amb les petites abelles, aprofitem el seu treball per oferir-vos el fruit únic de la seva experiència". El llibre té un cost de 18 euros i es pot aconseguir directament através l'associació la Bresca.

L'Associació la Bresca va nèixer a finals d'octubre de l'any 2007 a partir de l'empenta d'uns quants veins i amics del poble i les ganes d'impulsar activitats culturals de tota mena. Per altra banda, Arnes és un petit poble situat als peus del massís del Port, un poble que com podeu veure té un nom que llueix apicultura per si mateix. El poble té un nucli medieval fortificat, amb una rellevant història que remunta al SXII. La natura, i com no l'aigua, són dos del seus punts forts. Ecolluita ja us va parlar d'aquest poble el 14 de maig de 2012.

27 de novembre 2012

ÉMILE WARRÉ

L'abat Eloi Émile François Warré (9 de març 1867 a Grébault-Mesnil - Tours 20 d'abril 1951) va ser un religiós francès i apicultor. Émile Warré va ser ordenat sacerdot el 19 de setembre de 1891 a la diòcesi d'Amiens i es va convertir posteriorment en rector de Mérélessart (Somme) el 1897 i després de Martainneville (Somme) el 1904. El 1916 decideix dedicar-se exclusivament a l'apicultura.

26 de novembre 2012

Biografia d'Émile Warré

L'abat Eloi Émile François Warré (9 de març 1867 a Grébault-Mesnil - Tours 20 d'abril 1951) va ser un religiós francès i apicultor.

Émile Warré va ser ordenat sacerdot el 19 de setembre de 1891 a la diòcesi d'Amiens i es va convertir posteriorment en rector de Mérélessart (Somme) el 1897 i després de Martainneville (Somme) el 1904. El 1916 decideix dedicar-se exclusivament a l'apicultura.

El pare Warré és important en el món de l'apicultura pel desenvolupament que fa del rusc, a partir de les seves experiències com apicultor i a partir del comportament natural de les abelles.
Les seves descobertes el porten a escriure diferents llibres: "La sanitat i els millors tractaments per a les malalties de les abelles"; "La mel i les seves propietats i usos"; i sens dubte la millor "L'apicultura per a tots".

El seu projecte radica en la intenció de fabricar un rusc que no pertorbés el comportament natural de les abelles i que de rebot fós pràctic per als apicultors. La seva filosofia donava prioritat al benestar de les abelles enfront de la productivitat a qualsevol preu. Émile volia, a més, crear un rusc econòmic, perquè fos asequible per a tothom. Aquest rusc popular tenia un cos inicial de dimensions 300mmx300mmx210mm i amb elements o alces que permetien treballar o bé amb marcs fixos o llistons.

Font: Wikipedia