31 de març 2012

ELS INSECTES DEL NOSTRE ENTORN

Els insectes són el grup d'animals més nombrós del planeta, format majoritàriament per espècies terrestres, encara que algunes s'han adaptat a la vida aquàtica i únicament són escassos en les profunditats marines. Aquesta dispersió es deu, entre altres motius, a la facultat de volar que han adquirit molts d'ells, cosa que els confereix enormes avantatges respecte d'altres invertebrats.

30 de març 2012

NEONICOTINOID PESTICIDE REDUCES BUMBLE BEE COLONY GROWTH AND QUEEN PRODUCTION

Growing evidence for declines in bee populations has caused great concern due to the valuable ecosystem services they provide. Neonicotinoid insecticides have been implicated in these declines as they occur at trace levels in the nectar and pollen of crop plants. We exposed colonies of the bumble bee Bombus terrestris in the lab to field-realistic levels of the neonicotinoid imidacloprid, then allowed them to develop naturally under field conditions. Treated colonies had a significantly reduced growth rate and suffered an 85% reduction in production of new queens compared to control colonies. Given the scale of use of neonicotinoids, we suggest that they may be having a considerable negative impact on wild bumble bee populations across the developed world. 

UN ENLACE INTERESANTE

 lavanguardia.com

Poco a poco van apareciendo noticias esperanzadoras para el mundo apícola y el ecosistema en general, esperemos que pronto queden prohibidos los modernos insecticidas y que las medidas de protección de La Naturaleza sean cada vez mas efectivas.

29 de març 2012

LULA I LES ABELLES


Avui us presentem el llibre "Lula i les abelles" escrit per la Mercè Viana i premi Samaruc 2011. L'autora ens presenta una història original i divertida amb una protagonista molt peculiar publicada per Edicions Bromera. Aquest premi, l'atorga l’Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV), i volen ser un impuls per fomentar la literatura infantil i juvenil en valencià.

Sinopsi
La senyora Lula és coneguda en tota la ciutat pel pentinat estrafolari que es fa cada dimarts. Un dia, un brunzit estrany es converteix en el malson de Lula, i només amb l’ajuda de les seues amigues aconseguirà aturar el que ella creu que és una estranya malaltia...


Detalls editorials
Autor/a:
Mercé Viana
Pàgines:
104
ISBN:
9788498248166
Il·lustrador:
Monse Fransoy


Redacció: Ecolluita




27 de març 2012

QUÈ ELS PASSA A LES ABELLES DE LA MEL?

Fa un cert temps que volta pels mitjans de comunicació aquesta qüestió. Hi ha una alta probabilitat que algú de vosaltres haja llegit titulars com aquest o d'altres de semblants: «Una malaltia desconeguda ataca les abelles de mel», «Les abelles de mel moren a milers a causa d'una síndrome», «Perilla la pol·linització de fruiters per la des­aparició de les abelles»... Doncs, tot i llevant-li una lleugera capa de sensacionalisme, hem d'admetre que van mal dades per a l'abella de mel (Apis mellifera). Les colònies salvatges són pràcticament extingides als països desenvolupats i les colmenes o ruscs moren a milers, sovint per causes no resoltes. És realment una situació inquietant la que travessa l'apicultura per tot arreu. Els investigadors i tècnics s'han capficat en un problema ben complex.

26 de març 2012

PRECAUCIÓ AMB ELS TRACTAMENTS FITOSANITARIS

La major part de les plantes conreades necessiten l'ajuda dels insectes pol·linitzadors per produir els seus fruits. Aquests, en visitar una flor darrera l'altra en recerca d'aliment, transporten polen, la qual cosa assegura la fecundació creuada. Aquest tipus de pol·linització produeix un nivell més alt d'hormones de la maduració, el fruit serà més gros i tindrà el peduncle més resistent. 

L'obtenció de collita en arbres fruiters (ametller, presseguer, pomera, perera, etc.), en certes oleaginoses (gira-sol, càrtam) i la producció de llavors de leguminoses (alfals, trèvol) i algunes hortícoles (cebes, pastanagues, melons, etc) depèn, en percentatges molt elevats, de l'ajut de les abelles de mel, que representen una gran proporció dels insectes pol·linitzadors.

Per aquestes raons, la col·laboració entre l'apicultor i l'agricultor és del màxim interès per ambdós.

25 de març 2012

LA CASA DE LES ABELLES

Als voltants de Sant Pere de Torelló hi trobem diversos microclimes que afavoreixen l’existència d’una gran varietat de flors: aquest fet fa possible que la producció de mel d’aquesta zona sigui rica i variada, amb una gran gamma de gustos i de colors. Abellaires d’Osona es una empresa familiar petita que ens dediquem al món de l’apicultura. A més de la producció de mel volem apropar els infants, els joves i els adults al món de l’apicultura: mostrar la vida de les abelles, la feina de l’apicultor i la varietat de productes naturals que genera aquesta activitat, així com donar a conèixer la importància de les abelles envers la natura (pol·linització). 

24 de març 2012

23 de març 2012

ELS APICULTORS ECOLÒGICS ASSOCIATS PRESCINDEIXEN DEL SEU VETERINARI

La setmana passada, la Junta Directiva dels Apicultors Ecològics Associats (AEA) van decidir prescindir de les funcions del seu veterinari Esteve Miràngels Feixas, tot i que oficialment es va notificar aquest dimecres 21 de març de 2012. L'AEA buscarà properament un nou veterinari a fi de desenvolupar amb garanties el seu ambiciós programa sanitari.

21 de març 2012

ELS SUPERORGANISMES

 La majoria d’espècies d’insectes tenen una vida solitària, tot i que numèricament no superen el 50% del total poblacional del nostre planeta. Només el 2% de les espècies han adoptat l’estratègia del gregarisme i la formació de societats, unes 13.500 espècies en total, on més de la meitat són comunitats de formigues, un miler d’espècies són abelles i la resta són tèrmits i vespes. Aquest gran èxit reproductiu es deu a una progressiva especialització dels seus membres, amb desenes, centenars i milers d’organismes implicats, o fins i tot diferents comunitats interrelacionades entre si. 

20 de març 2012

ABEJAS EN PELIGRO DE EXTINCIÓN

 eco13.net

Algo extraño está sucediendo con las abejas, su población se está reduciendo en todo el planeta, pero lo más preocupante es que se desconocen las razones.

Hace 80 millones de años que las abejas pueblan la Tierra. Las primeras muestras de la estrecha relación entre el hombre y estos insectos las encontramos en las pinturas rupestres donde se aprecian hombres recolectando miel.

19 de març 2012

18 de març 2012

16 de març 2012

PROFILAXI I HIGIENE

La majoria dels agents productors de malaltia estan contínuament en les colmenes, incapaços de desenvolupar-se i afectar a la colònia si aquesta té un vigor natural i la nostra manipulació és correcte.  LES MALALTIES GENERALMENT S’ORIGINEN EN UNES POQUES CAIXES I A CONTINUACIÓ S’EXTENEN A LA RESTA .

UNA MALALTIA SOL SER RESULTAT D’UN AGENT CAUSAL I D’UNES CAUSES O FACTORS PREDISPONENTS


15 de març 2012

EL BAILE DE LAS ABEJAS

El estudio proporciona nuevos datos que aclaran una larga controversia científica. En los años sesenta, el zoólogo Karl von Frisch, galardonado con un Premio Nobel, propuso que las abejas usan un baile especial como mensaje codificado para guiar a otras abejas a las nuevas fuentes de comida. Algunos científicos no aceptaron la teoría de von Frisch.



13 de març 2012

NOMÉS ABELLES

Qualsevol persona que tingui o vulgui posar abelles, pot consultar dubtes i rebre assessorament de forma totalment gratuïta. La consultoria d'Ecolluita està a disposició dels seus lectors, sense necessitat de pagar cap quota, de forma totalment lliure. Nosaltres t'oferirem els ventalls actuals que existeixen en el sector i els requisits necessaris per dur a terme una activitat apícola reglada i d'acord amb la normativa vigent. Si vols, Ecolluita et pot donar un cop de mà. Benvingut!

12 de març 2012

EL MISTERIO DE LAS ABEJAS DESAPARECIDAS

Algo causa que las abejas desaparezcan por millones sin dejar rastro. Está diezmando las poblaciones de abejas de Estados Unidos desde California hasta Florida, devastando el 90% de las colonias en algunas zonas. La desaparición de las abejas supone una seria amenaza para la polinización de los cultivos, cuyo valor se estima en 14.000 millones de dólares.

11 de març 2012

CURS D'APICULTURA ECOLÒGICA 2012

Aquest proper mes de març es durà a terme la sisena edició del curs d'apicultura ecològica a la Universitat de Barcelona. El coordinador del curs és el Doctor Cambra, president també dels apicultors ecològics associats. Les dates del curs són entre el 12 i el 30 de març, de 6 a 8 de la tarda, a la Facultat de Biologia de la UB. 

09 de març 2012

LOS INSECTOS TAMBIÉN TIENEN PERSONALIDAD


Un estudio realizado por un equipo internacional de investigadores sugiere que las emociones no se limitan a los seres humanos y otros vertebrados. Algunas abejas son, también, más propensas que otras a buscar aventuras. Los cerebros de estas abejas, que se sienten atraídas por la novedad, presentan distintos patrones de actividad genética en las vías moleculares asociadas con la búsqueda de emociones, en los seres humanos.  Informa: 

08 de març 2012

GROOMING


El comportamiento de desparasitación entre abejas, conocido como «grooming», es un factor importantísimo que hay que considerar como un criterio en la selección de reinas y como un factor de resistencia a enfermedades, ya que al parecer nos estaría indicando la presencia de una resistencia de la abeja a Varroa destructor, lo que a mediano plazo nos puede conducir a una disminución de los tratamientos con moléculas de síntesis. 

06 de març 2012

05 de març 2012

TRANSGÈNICS, UNA ALTRA CAUSA DEL SÍNDROME DEL DESABELLAMENT?

 abellaires.com

Les causes del desasbellemant (CCD) són difícils de determinar. Tot i els interrogants i les evidències poc clares, a continuació es detallen alguns exemples que intenten associar el CCD amb la presència de conreus transgènics.

01 de març 2012

LLUITA CONTRA LA VARROASI

Aquest 2012 es posa en marxa un Programa Sanitari diferent i ambiciós, un sanejament contra la varroasi que persegueix el desenvolupament d'un conjunt d'estratègies més eficients en el control d'aquesta parasitació.

El programa sanitari és coordinat pel veterinari Esteve Miràngels, i comptarà amb la participació de diferents apicultors. Si algú vol rebre més informació al respecte, es pot posar en contacte al correu:

veterinari@apicesteve.cat