21 de novembre 2014

PER QUÈ CAL PROTEGIR LES ABELLES DE MEL

F. Calatayud

En primer lloc, les abelles, com qualsevol altre animal o planta, haurien de ser protegides perquè formen part del medi natural. Encara que es puga agrair el fet de classificar l’abella com a insecte “útil”, açò sembla no ser suficient i deixa malparats els altres insectes.
 
Les abelles de mel també són pol·linitzadors. Junt amb altres himenòpters, mosques de les flors, papallones i coleòpters florícoles, són els responsables de la producció de llavors i fruits de moltes plantes. En general, les poblacions de pol·linitzadors disminueixen i l’abella de mel ha esdevingut el pol·linitzador majoritari, sobretot en els entorns agrícoles, i això ha convertit l’apicultura en un sector estratègic per la seua contribució a la producció agrícola i a la conservació de la flora autòctona.

A més, les abelles, mitjançant l’apicultura, ens han donat productes que han estat sempre al costat dels humans. Probablement, la mel de romer o timó que s’obté dels ruscs actuals no es diferencia gens de la que menjaven els autors de les pintures de la cova de l’Aranya. Altres productes tradicionals, com la cera verge i el pròpolis continuen tenint vigència. El pol·len i la gelea real són productes apícoles, rics en principis essencials, que s’han incorporat recentment a la nutrició humana.

Així doncs, reconeixent la funció social i mediambiental que les abelles de mel compleixen, cal garantir-ne la presència als nostres camps i paratges naturals i açò implica, avui dia, mantenir viva l’apicultura. Mentre siguem capaços d’assegurar el vol de les abelles, si aconseguim que perdure el brunzir dels insectes pol·linitzadors, allunyarem l’ombra d’una primavera silenciosa i erma.

Autor: Fernando Calatayud

20 de novembre 2014

19 de novembre 2014

MIEL DE ABEJAS: UN TESORO DE LA NATURALEZA

bioblogia.com

La miel es un producto que elaboran las abejas a base de néctar de las flores, mediante una combinación de condensación, amasados y edición de fermentos. Es un alimento ya predigerido, de modo que es asimilado de inmediato. Es inapreciable para los enfermos, convalescientes, ancianos y criaturas y muy valiosa en la dieta de quienes deben realizar trabajos de gran desgaste, a los que da un rápido y fácil aporte de fuerzas.

Los beneficios del consumo de miel sobre el organismo son:

- Vías respiratorias:
* Acción descongestiva.
* Calmante de la tos.
- Músculos:
* Aumenta la potencia física y la resistencia.
* Acelera la recuperación después de grandes esfuerzos.
- Corazón:
* Acción cardiotrópica
- Hígado:
* Acción hepatoprotectora.
* Desintoxicante.
- Aparato digestivo:
* Acción protectora.
* Acción estimulante y reguladora.
- Riñones:
* Acción diurética.
- Sangre:
* Acción antianémica.
- Huesos:
* Fijación del calcio y del magnesio.

Fuente: el Heraldo



18 de novembre 2014

RESPOSTA: CEL·LES HEXAGONALS

Julio Rivas

Aquest passat dissabte en Valentí Juncadella ens feia una pregunta sobre el perquè de les cel·les hexagonals... doncs no han passat ni tres dies i ja tenim una primera resposta del nostra col·laborador Julio Rivas:

La pregunta de porqué las celdas de las abejas son hexagonales me la he formulado un montón de veces.

Es cierto que la forma hexagonal es la que mejor aprovecha el espacio y que también es la que requiere menos material ofreciendo al mismo tiempo el máximo volumen de almacenamiento, pero eso son solamente conjeturas nuestras que no demuestran porqué las celdas son hexagonales.

He observado muchas veces a las abejas mientras construyen los panales y al principio las celdas son de forma cilíndrica, ¿porqué se vuelven hexagonales? probablemente porque después la cera se contrae y las tensiones provocadas hace que las celdas se vuelvan prismas hexagonales, o almenos esa es mi teoría.

Te mando una foto de un panal en construcción (sin cera estampada) y una parte de la misma foto muy aumentada, en ella se puede ver claramente que al principio las celdas son cilíndricas.

Autor: Julio Rivas

17 de novembre 2014

ENVASAT I VENDA DE PROXIMITAT


Aquest proper dissabte 22 de novembre el COL·LECTIU D'ABELLAIRES iniciem la segona temporada de sessions formatives per als nostres socis i públic en general que tinguin interès en el món de les abelles.

La matinal s'iniciarà a les 10 del matí a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès (carrer Castellví nº8 - entrada jardins del monestir). La ponència "envasat i venda de proximitat" anirà a càrrec de l'abellaire Sònia Pérez i tindrà una durada de dues hores i mitja.

Google maps: casa de cultura

Durant la jornada s'aprofitarà per presentar les sessions formatives que es realitzaran en els propers mesos, tant pels nivells d'iniciació com d'avançat. Els assistents podran també fer la preinscripció com a Abellaire i gaudir dels descomptes en la matriculació de la formació esmentada.

Telèfon de contacte: 677029675

Mail de confirmació: formacio@apicesteve.cat

veure mapes de localització

16 de novembre 2014

15 de novembre 2014

EL PERQUÈ DE LES CEL·LES

terapiaconabejas.net84.net

Hola, el meu nom és Valentí Juncadell i tinc una curiositat que m'agradaria resoldre i aprofito el vostre diari per fer la pregunta: "per què les cel·les de les abelles són hexagonals? és un caprici? té alguna explicació científica?"

Gràcies per tot i felicitats pel vostre diari, la veritat és que dóna joia veure que encara hi ha gent que s'apassiona amb el que fa.

Des d'Ecolluita convoquem a tots els Abellaires i entesos en apicultura a respondre la pregunta que ens formula en Valentí.

Ànims!

14 de novembre 2014

13 de novembre 2014

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DE LA CRIA PODRIDA EUROPEA

sago.cl

Els símptomes clínics visualitzats en el camp poden ser a vegades poc clars, essent necessari confirmar el diagnòstic a partir de testers específics. El kit (Vita – Europe Ltd) disposa d’un reactiu que reacciona específicament enfront dels anticossos relacionats amb l’agent causant de la cria podrida europea (Melisoccous plutonius).
 
El tractament de la cria podrida europea confirmada, caldrà un mecanisme d’actuació similar al cas de la cria podrida americana, sense arribar a l’extrem de practicar el doble traspàs. Caldrà doncs fer un seguiment mensual de l’estat de les arnes malaltes i eliminar els quadres amb cria afectada. Igualment practicarem la metodologia de desinfecció proposada per a la cria podrida americana (Puerta i col., 2001)

Autor: apicesteve.cat

12 de novembre 2014

PASIÓN POR LAS ABEJAS

nobelprize.org

Karl von Frisch (Viena 1886-Munich 1982) alcanzó gran popularidad por su sencillez y por el carácter fascinante de su estilo al exponer al gran público sus descubrimientos. Ha sido uno de los padres de la etología, ciencia que estudia el comportamiento de los animales. De sus muchas pruebas y ensayos realizados con las abejas, destaca su confirmación de que las abejas, al regresar a la colmena, comunicaban a sus compañeras la localización de los campos ricos en flores con néctar que habían encontrado, mediante un lenguaje corporal consistente en un curioso baile.Se considera el año 1944 el de su descubrimiento del lenguaje de las abejas.

Recibió el Nóbel de Medicina-Fisiología en 1973, por sus descubrimientos y observaciones relacionados con los seres vivos. Se interesó por los peces, estudiando si podían distinguir colores y brillo. Luego llegó el turno a las abejas, y a otros muchos insectos. 

11 de novembre 2014

LA VENTILACIÓ DE L'ARNA DURANT L'HIVERN

casaapicultura.cl

Els aires freds i secs de l'hivern poden alterar la correcta termorregulació de les arnes.
  • la ventilació adequada condiciona molt la supervivència d'una colònia
  • la humitat afavoreix la propagació i manteniment de les espores
  • les abelles controlen correctament el fred, sempre i quan sigui sec.
  • donar inclinació a l'arna afavoreix la seva neteja i regulació tèrmica
  • els paravents són interessants protectors i ajuden a controlar la humitat interna de la colònia
  • una reducció de les piqueres afavoreix la defensa i la termorregulació
  • els emplaçaments d'hivernada han d'aprofitar al màxim les hores de sol
  • cal una òptima relació entre volum de l'arna i efectius de la colònia
 Font: D&B supply

10 de novembre 2014

CONTROL DE LA VARROASI

Manel Simón

La varroasi és una malaltia parasitària produïda per l’àcar Varroa destructor (Anderson & Truemann). Originàriament, aquest àcar convivia des de sempre i de forma benigna amb l’abella índica (Apis cerana Fabr.). 

Al voltant de l’any 1940, producte de la transhumància, va començar a parasitar a Apis mellifera, amb la qual fins aquell moment no hi havia tingut geogràficament cap contacte.
 
Així, s’introdueix a Catalunya i a la resta de la Península a partir de l’any 1985. Des de la seva entrada a Catalunya ha anat afectant la totalitat de colònies.
 
La progressiva adaptació d’aquest paràsit a les nostres condicions de clima mediterrani ha comportat que en els darrers anys la varroa es mostri menys agressiva. La varroa actual també aniquila colònies, però ho fa més lentament, debilitant progressivament les abelles fins a la seva desaparició en unes quantes anyades.
 

09 de novembre 2014

08 de novembre 2014

LA RUCHE AUVERGNATE





El fundador de l'empresa és Patrick Sarliève i va néixer a Alvèrnia, al Puy de Dome, essent el fill petit fill d'un apassionat per l'apicultura, Etienne Sarliève.
 

A finals dels anys 60, Patrick comença a treballar amb els ruscs que el seu avi li va deixar. El 1979 es va establir com apicultor professional i inverteix en l'empresa per a l'envasat de la mel.

Avui en dia la seva explotació consta de 500 ruscs, i la seva empresa disposa de productes en el camp de la salut, transhumància, extraccions, estudis, màrqueting ...).
 
Avui dia segueix treballant amb el mateix esperit, amb ruscs situats en indrets nets de contaminació i no utilitza cap repel·lent o producte antibiòtic. Extreu la mel a temperatura ambient i garanteix que les propietats del seva mel es conserven.

Visita la seva web

07 de novembre 2014

LA COMPOSICIÓ QUÍMICA DE LA GELEA




La gelea és una substància complexa des d’un punt de vista químic, ja que a part d’aigua, glúcids, greixos i proteïnes, presenta una gran nombre de substàncies en petites quantitats que li confereixen el seu ampli ventall de virtuts revitalitzants i terapèutiques.

Els glúcids presents en la gelea són principalment la glucosa, la fructosa i la sacarosa, acompanyats d’un reguitzell d’altres petits sucres energètics. A la vegada, els greixos aporten un plus energètic en el impetuós creixement larvari. La font de nitrogen de la gelea és a partir dels aminoàcids, que es poden presentar units formant proteïnes o bé lliures, essent aquests últims, substàncies essencials en la dieta de les abelles.

La gelea reial és també molt rica en vitamines, sobretot les del grup B (tiamina, riboflavina, nicotiamida, àcid pantotènic, piridoxina, biotina, àcid fòlic...), però també presenta vitamines A, C, D i E, tot i que en menor quantitat. Els minerals calci, coure, potassi, fòsfor, ferro, sílice i sofre són oligoelements molt importants que actuen com a catalitzadors en el metabolisme de les abelles. La gelea inclou en la seva composició substàncies antibiòtiques i antifúngiques que protegeixen les larves acabades d’eclosionar dels possibles atacs microbiològics. Aquest comportament antisèptic és molt làbil i es va perdent  a mesura que la gelea envelleix. És per això que un cop extreta de les cel·les i purificada, caldrà tenir molta cura en la seva conservació.

La gelea es pot comercialitzar pura, barrejada en mel o liofilitzada. La gelea pura i fresca es pot conservar en refrigeració de 0 a 4 ºC i sempre en envasos hermètics de vidre opac que la protegeixin de la llum. De totes maneres cal dir que a mesura que passen els dies, les propietats de la gelea van disminuint, de manera que seria recomanable un consum el més ràpid possible després de la seva recol·lecció, fet que en restringeix la seva comercialització al detall, en una relació de confiança entre l’apicultor i el client. Una altra opció es barrejar la gelea en mel en una proporció mínima del 10%. La liofilització, per contra, és una tècnica complexa de deshidratació de la gelea i reservada a les produccions industrials.

Autor: apicesteve.cat - Esteve Miràngels