30 de setembre 2014

ESCOLA D'APICULTURA

Arribem a finals de setembre pendents de tancar les inscripcions dels dos cursos apícoles que ofereix l'escola d'apicultura dels Abellaires conjuntament amb l'Institut de Capacitat Agrària de la Garrotxa.

Recordem que són dos cursos de 25 hores cadascun i que tenen diferents nivells acadèmics a fi de proporcionar els coneixement bàsics per iniciar una activitat apícola (1r curs) i les tècniques productives i manipulatives més avançades per apicultors en actiu (2n curs)

Telèfon de contacte: 972261144 (Marta)

Juliette Arboise
Escola d'Apicultura

29 de setembre 2014

HABILIDADES MATEMÁTICAS

beegroup.de

 

Las abejas tienen capacidad para contar hasta cuatro


Las abejas tienen capacidad matemática y saben contar, aunque sólo hasta cuatro, según un estudio realizado por científicos alemanes de la Universidad de Würzburg, integrados en el equipo internacional de trabajo “BEEgroup”. El estudio que publica hoy la revista digital especializada “PLoS One” afirma que las abejas tienen la misma habilidad que un chimpancé a la hora de distinguir objetos, aunque si se trata de contarlos no van más allá de cuatro.

El equipo de científicos alemanes, junto a varios colegas australianos, han conseguido por primera vez definir la capacidad de contar de un animal invertebrado. Para ello y durante dos años, los científicos alemanes y australianos hicieron que la abejas de un panal volaran sistemáticamente a través de tubos de metacrilato con varias salidas.

Directamente en la abertura de los tubos, al igual que en las diferentes salidas, pintaron distintos objetos, como tres limones o cuatro hojas, para indicar a las abejas el camino a elegir a la hora de buscar alimento.

28 de setembre 2014

27 de setembre 2014

GLÀNDULA DE NASANOV

coronaapicultores.blogspot.com

La glàndula de Nasanov és una glàndula odorífera localitzada en la part dorsal de la regió abdominal i protegida per les plaques que conformen l'exosquelet. Quan l'abella doble el seu dors, les esmentades plaques es separen, tot deixant al descobert aquestes blanquinoses glàndules, afavorint l'alliberació de tot un conjunt de substàncies químiques que actuen de marcadors comportamentals de les abelles.En el cas de la glàndula de Nasanov, hom pensa que la feromona alliberada té la funció de reagrupar les abelles, una funció que és molt important en el moment de l'eixamenada i en la recerca d'una nova casa.

Font: Wiki

26 de setembre 2014

LES ABELLES NORD-CATALANES MOREN ENVERINADES

drypchauhan.wordpress.com

Efectivament, segons aquestes conclusions, les abelles nord-catalanes moren a causa dels productes fitosanitaris, i sobretot els productes antiparasitaris utilitzats en la ramaderia, arboricultura i agricultura. Segons el CNRS de Lió, els anàlisis efectuats a sobre 26 mostres, ensenyen que més d'un 80 % presenten rastres d'intoxicació d'aquests productes.

Marc-Edouard Colin, doctor en ciències i investigador de la  patologia de l'abella que ha analitzat aquests resultats comenta: 'Els ruscos són fortament despoblats, una situació sanitària catastròfica que no anirà millorant. Els ruscos no són delmats per una malaltia greu, són símptomes característics d'una intoxicació. Hem trobat  insecticides, productes antiparasitaris per a la ramaderia, així com productes utilitzats per desinsectar els locals de ramaderia. Per tant es pot dir que hi ha hagut en certs casos contaminació per zones de conreus i a altres casos contaminacions per la ramaderia. Estic segur que hi ha una solució raonable a trobar entre els ramaders i els apicultors per permetre a les dos professions cohabitar'. 

Per la seua banda el portaveu dels apicultors nord-catalans, Jean-Philippe Antoine, ha afirmat que 'gràcies als resultats d'aquests anàlisis, ens hem assabentat que es troben rastres de productes pesticides als ruscos, en les abelles, i en les ceres. Una part d'aquestes matèries actives és utilitzada en agricultura, en l'arboricultura, en la ramaderia, no és qüestió d'assenyalar amb el dit a que sigui, però aquests pesticides porten perjudicis al medi ambient en general i als nostres ruscos en particulars que són debilitats. Demanem a l’Estat que tingui en compte el nostre perjudici, hem avaluat econòmicament les pèrdues, l’Estat sap el que necessitem. Si s'ha perdut arrendament de bestiar, cal ajudar-nos per reconstituir-lo. La mortalitat de les nostres abelles han estats comprovades pels poders públics, tindran els resultats de les anàlisis properament, ja es veurà com reaccionaran.'
 
Font: Vilaweb

25 de setembre 2014

24 de setembre 2014

SOBRE NÉCTAR, CAFÉ Y ABEJAS (2a. PARTE)

scoop.it
...

Para ello ofrecieron a las abejas agua azucarada con varias concentraciones de cafeína y comprobaron que el nivel de cafeína de las flores nunca sobrepasaba el nivel de cafeína que disuadiría a las abejas de alimentarse del néctar. De este resultado se concluyó que en todas estas especies estudiadas el néctar tiene cafeína, pero en cantidades suficientemente bajas para no ser repelente. La siguiente pregunta que se hicieron fue cuál sería la razón de que estas plantas incluyan cafeína en el néctar. Pensaron que quizás podría ser porque le ayudaría al polinizador a recordar estas flores. Para encontrar la respuesta a esta pregunta realizaron un experimento de aprendizaje con dos grupos de Apis mellífera, uno tratado con cafeína y otro sin tratar. Lo que encontraron que cuando en el entrenamiento se usaban cafeína la memoria de corto plazo (10 min) no era diferente que la de un control sin cafeína, pero que la de largo plazo (24h) era 3 veces mayor con cafeína. Este experimento demuestra que la cafeína ayuda a las abejas a recordar. Finalmente quisieron saber estos investigadores cuál es el cambio en el cerebro que provoca el aumento de la memoria por ingestión de la cafeína. Para ello los investigadores colocaron electrodos en  el cuerpo pedunculado del cerebro de las abejas, que es una especie de corteza cerebral de los insectos, y registraron su respuesta a olores florares. Lo que observaron es que la cafeína potenciaba la respuesta de las células del cuerpo pedunculado. De esto dedujeron que posiblemente este cambio en la respuesta fisiológica del cerebro está relacionado con la mejor memorización de estímulos olfativos en presencia de la cafeína.



Este estudio es importante porque explica la aparente contradicción de que algunas plantas añadan en su néctar una sustancia tóxica que repele a los insectos (la cafeína): la razón es que de esta manera los polinizadores las recordarán mejor y las polinizarán más. Eso sí, las plantas no pueden poner demasiada cafeína porque entonces el insecto no tomaría el nectar, o enfermaría, y dejaría de visitar sus flores.

Autor: César Gemeno - entomòleg - UdL

23 de setembre 2014

QUÈ PROVOCA L'AGRESSIVITAT DE LES ABELLES?

123rf.com

Moltes vegades els apicultors ens preguntem què provoca l'agressivitat de les abelles, sobretot quan una colònia dòcil es transforma i un núvol d'abelles ataquen l'apicultor.

Molts aspectes fisiològics d'una colònia d'abelles són de naturalesa cíclica, i l'agressió no n'és pas l'excepció. Les abelles tenen la capacitat de ser agressives en qualsevol moment, però certs factors n'afavoreixen la seva manifestació, sobretot a finals de l'estiu i principis de la tardor. Alguns d'aquests factors són:

  • La manca de reina pot ser causa d'un increment de l'agressivitat
  • La falta d'una bona floració, fet que genera pillatge
  • Una alimentació artificial massa lenta, fet que provoca obrir les arnes massa temps i l'olor a xarop pot excitar perillosament les abelles.
  • La proximitat d'un tempesta o canvi de temperatura.  
Rusty

Article original


22 de setembre 2014

AETHINA A ITÀLIA

hawaiibee.com


Infestació pel petit escarabat (Aethina tumida) ,Itàlia



Informació rebuda el 18/09/2014 des de el Prof. Dr. Romano Marabelli, Cap dels Veterinaris Oficials, Secretaria General, Ministeria de Salut, Roma, Itàlia

Data de detecció
05/09/2014

Data notificació OIE
18/09/2014

Detecció per primer cop de l'escarbat Aethina de la llista de malalties de l'OIE 

Aethina tumida s'ha identificat en dos focus situats en les proximitats del port de Gioia Tauro (Calabria)

L'OIE ha confirmat la presència de larves i la destrucció de les arnes afectades. Es farà un seguiment setmanal de la zona afectada. 

Informa: Mercè Soler

Font: OIE

21 de setembre 2014

20 de setembre 2014

AMERICAN BEE JOURNAL


L'American Bee Journal és una revista apícola que apareix per primer cop el 1861 de les mans de Samuel Wagner i s'ha publicat contínuament des d'aleshores, a excepció d'un breu període durant la Guerra Civil. La revista compta amb l'honor de ser la publicació d'apicultura escrita en anglès més antiga del món.  

Avui, Dadant and Sons tenen el privilegi de publicar l'American Bee Journal per als subscriptors de tot el món. Entre els seus lectors es troben tan els apicultors aficionats com els importants agents comercials i de distribució de suministraments, criadors de reines, envasadors de mel i entomòlegs.

19 de setembre 2014

VELUTINA A LA PROVÍNCIA DE GIRONA

es.wikipedia.org

Benvolguts apicultors:

Us faig un breu resum de la situació i actuacions que des del sector apícola hem portat a terme des de principi d’any i fins avui, en el control de la vespa Velutina a Catalunya, i que bàsicament esta concentrada a les comarques gironines.

Aquest treball de control i actuacions s’ha fet sempre amb col·laboració amb el cos d’agents rurals, i sota la direcció del Sr. Ignasi de Dalmases, Cap de l’Area Regional de Girona.

Comencem al mes de Març, i fins a finals del  mes de juliol s’han capturat amb els paranys instal·lats en diferents llocs de la província, uns 25 exemplars, distribuïts a les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Alt Empordà, Pla de l’Estany i el Gironès.
Aquest exemplars han estat vespes femelles fundadores de nous nius.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, aquest mes de juny, els agents rurals varen poder despenjar i eliminar un niu primari de vespa del voladís d’una casa rural de la Vall d’en Bas (Garrotxa), molt a prop d’on es va trobar un gran niu de vespa velutina el desembre del 2013.

18 de setembre 2014

MENDEL Y LAS ABEJAS

culturaen10.blogspot.com

Un aspecto no muy revelado de la vida de Mendel es que se dedicó durante los últimos 10 años de su vida a las abejas.

Mendel reconoce que las abejas resultaron un modelo de investigación frustrante. Es probable que el experimento realizado con abejas fuera guiado para confirmar la teoría de la herencia.

Uno puede presumir que en 1854 Mendel discute en Silesia con los apicultores la hipótesis de Jan Dzierzon que enuncia que las reinas infértiles o los huevos que no son fecundados por esperma de los machos producen zánganos, produciéndose reproducción sexual en las hembras y reproducción asexual en los machos o zánganos. A este proceso Dzierzon lo denominó partenogénesis.

La teoría de Dzierzon fue confirmada por hibridación, si bien el cruzamiento de abejas es difícil, pues durante el vuelo nupcial de la reina no debe haber zánganos extraños. Por ello, Mendel construyó una jaula de tejido de cuatro metros de largo y cuatro de alto, situando la colmena en el exterior de ella, para lograr el objetivo deseado que era realizar los cruces necesarios para lograr los híbridos de diferentes razas de abejas. Pero durante la vida de Mendel la teoría de Dzierdzon no fue probada. Seguramente, lo que Mendel pretendía era probar la segregación de caracteres genéticos.


17 de setembre 2014

OPERACIÓ POL·LINITZADORS

theguardian.com

A Swiss pesticide company's plan to bring back the bees


Ara, una nova iniciativa de Syngenta, una agroindústria de Suïssa i el major fabricant del món de productes químics dels cultius, com a objectiu augmentar el nombre d'insectes pol·linitzadors, especialment abelles, en les granges comercials dels EUA. El projecte, anomenat Operació pol·linitzadors, vol fer crèixer flors i plantes variades en el que es coneix com a "terra marginal", de les grans parcel·les dels cultius comercials. Aquestes àrees venen a representar entre una i dues hectàrees per parcel·la.
 
La iniciativa per atraure els insectes pol·linitzadors es va originar al Regne Unit fa més d'una dècada. Des de llavors s'ha expandit a més de 16 països d'Europa, amb més de 3.000 agricultors...


article original....

16 de setembre 2014

NUEVO PRODUCTO ACARICIDA ORGÁNICO

intainforma.inta.gov.ar
 

Desarrollan en Argentina un producto orgánico contra la varroa con 95% de eficiencia

 

Se trata de Aluen CAP, el primer acaricida del mundo que elimina casi la totalidad de los parásitos de la principal plaga apícola. De bajo costo y nulo impacto ambiental, es altamente eficiente y no genera resistencia ni afecta a las abejas, según los investigadores del Servicio argentino de tecnología agropecuaria (INTA).

Una de las mayores amenazas para la actividad apícola mundial es la varroa, un ácaro que parasita la abeja Apis mellifera L. en estadíos juveniles y adultos, y afecta su supervivencia. A fin de prescindir del uso de productos sintéticos que afectan el medio ambiente, promotores asesores de Cambio Rural del INTA –nucleados en la Cooperativa de Trabajo Apícola Pampero Ltda.– desarrollaron un acaricida orgánico de uso apícola llamado “Aluen CAP” para controlar la principal plaga de la apicultura mundial.

Elián Tourn –técnico de Cambio Rural del INTA Bordenave, Buenos Aires– destacó las propiedades de la formulación orgánica llamada “Aluen CAP”: “Es la única que existe en el mundo, con una eficiencia del 95% con una sola aplicación y de bajo costo –aún en colonias con gran desarrollo de cría–”.