19 de setembre 2014

VELUTINA A LA PROVÍNCIA DE GIRONA

es.wikipedia.org

Benvolguts apicultors:

Us faig un breu resum de la situació i actuacions que des del sector apícola hem portat a terme des de principi d’any i fins avui, en el control de la vespa Velutina a Catalunya, i que bàsicament esta concentrada a les comarques gironines.

Aquest treball de control i actuacions s’ha fet sempre amb col·laboració amb el cos d’agents rurals, i sota la direcció del Sr. Ignasi de Dalmases, Cap de l’Area Regional de Girona.

Comencem al mes de Març, i fins a finals del  mes de juliol s’han capturat amb els paranys instal·lats en diferents llocs de la província, uns 25 exemplars, distribuïts a les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Alt Empordà, Pla de l’Estany i el Gironès.
Aquest exemplars han estat vespes femelles fundadores de nous nius.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, aquest mes de juny, els agents rurals varen poder despenjar i eliminar un niu primari de vespa del voladís d’una casa rural de la Vall d’en Bas (Garrotxa), molt a prop d’on es va trobar un gran niu de vespa velutina el desembre del 2013.

Al agost i setembre  sembla que augmenta l’activitat i presencia de la vespa velutina.

L’avís d’un veí d’una urbanització de Roses (Alt Empordà) als agents rurals  informant de la presència d’un niu de vespes al voladís de la teulada de casa seva, i un cop confirmat que el niu era de vespes asiàtiques, va fer que a la matinada següent, els agents despengessin  el niu que ja feia uns 20 centímetres de diàmetre i de forma esfèrica.

Pocs dies després rebem un avis d’un dels nostres socis apicultors que havia detectat la presència de vespes velutines atacant les abelles del seu abellar a Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà).  Confirmada també que es tracta de vespes velutines, es treballa en la localització del niu.
Un altre apicultor d’aquesta zona ens comunica que també veu velutines capturant les abelles del seu abellar.

Els agents rurals localitzen un niu de vespes en aquella zona de Maçanet. El dia 10 de setembre a la nit, es destrueix el niu a trets d’escopeta, que penjava d’un arbre a uns 10-15 metres.
Creiem que encara hi ha mes nius a la zona.

Hem rebut un altre avis d’un apicultor de Santa Llogaia del Terri (Pla de l’Estany)  que unes vespes li estan capturant les abelles de la seva arna. Es confirma també que son vespes velutines. Estem treballant en la localització del niu.
 
Hem repartit uns 150 paranys entre els apicultors (sector apícola, com ara el Col·lectiu d'Abellaires)) que ho han demanat, i encara que no tots m’han informat del lloc on han situat els paranys entregats, us puc donar aquestes dades per comarques:

PLA DE L’ESTANY          13  paranys instal·lats.
GIRONES                          4
ALT EMPORDA               22
RIPOLLES                         3
LA SELVA                        19
GARROTXA                     11
EL BAGES                         4
OSONA                              1
BAIX LLOBREGAT            1
VALLES OCCIDENT.        1
VALLES ORIENTAL          1
BERGUEDA                      1
EL TARRAGONES            1

Associació Catalana        50 

Heu de tenir en compte que els agents rurals també tenen instal·lats molt paranys per les diferents comarques. 

Gracies a tots per la vostra ajuda i participació en el control d’aquesta espècie invasora.

Rebreu una cordial salutació.

Carles López.
Tècnic de la comissió de la Vespa Velutina a Catalunya.