12 d’abril 2013

ALIMENTOS PATENTADOS? NO!

 Avaaz.org

Monsanto vs. la Madre Tierra


Es increíble, pero Monsanto y compañía han vuelto a la carga. Estas voraces empresas biotecnológicas han encontrado la manera de “controlar” un patrimonio natural que nos pertenece a todos: ¡nuestra comida! Están intentando patentar las frutas y verduras que comemos cada día, como el brócoli, los melones o los pepinos, forzando a agricultores de todo el mundo a comprar sus semillas, bajo la amenaza de ser demandados si se niegan.

Pero podemos evitar que compren, pedazo a pedazo, nuestra madre tierra. Empresas como Monsanto han encontrado lagunas en la legislación de la Unión Europea para salirse con la suya. Sólo tenemos que cerrarles dichos agujeros legales antes de que establezcan un peligrosísimo precedente global. Para lograrlo, necesitamos que países como Alemania, Francia y los Países Bajos (donde ya está creciendo la oposición) pidan que se vote por la paralización de los planes de Monsanto. La comunidad de Avaaz ya ha logrado en el pasado que los gobiernos cambien de postura y podemos conseguirlo de nuevo esta vez.
 

Muchos políticos y agricultores ya se han opuesto a estas patentes, pero necesitamos darles una inyección de poder ciudadano y presionar a estos países para que Monsanto mantenga sus garras lejos de nuestra comida. Firma ahora y comparte la petición con todo el mundo para ayudar a construir el clamor más grande de la historia en defensa de la comida.

Informa: Joan de Mata

11 d’abril 2013

LA POTENCIALITAT DEL POL·LEN

 keepingbee.org

El Dr Zachary Huang de la Universitat Estatal de Michigan recentment va escriure un comentari titulat "La qualitat nutritiva del pol·len afecta a la resistència  que tenen les abelles a l'estrès". El Dr Huang primer parla del que fa un bon pol·len, on són dos els components que les abelles necessiten: proteïna bruta i 10 aminoàcids essencials. Els millors pòl·lens tenen més de 25% de proteïna i el conjunt complet dels 10 aminoàcids 

No tots els pòl·lens de la natura tenen aquesta varietat d'aminoàcids, per tant les abelles acaben essent més fortes i resistents a les patologies (Nosema, Varroa, Virus...) quan disposen d'una gran varietat pol·línica. Si les abelles tenen bona dieta de pol·len, tenen una vida útil gairebé dues vegades més llarga que les abelles mal nodrides proteïnicament.

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

Font: beeinformed.org

10 d’abril 2013

Treball sanitari diagnòstic i terapèutic


La lluita eficaç contra les malalties busca la implicació de tothom.Qualsevol apicultor que vulgui desenvolupar correctament aquest programa sanitari té l’obligació de tenir al dia els seu llibre d'explotació. 

L’apicultor haurà d’anotar al llibre d’explotació: la data d’inici i finalització del tractament; el tipus de tractament; la dosi; el nombre de ruscos tractats i la denominació del producte administrat (nom genèric i comercial). A més a més també haurà de notificar al veterinari responsable del programa sanitari les següents dades: data d’inici del tractament, nombre d’arnes tractades, producte emprat.

L’apicultor guardarà en el seu poder tota la documentació justificativa referent als tractaments realitzats en la seva explotació apícola en els darrers 5 anys. Aquesta documentació inclou necessàriament:

• Les factures dels tractaments adquirits, amb el segell de l’establiment autoritzat per a la seva venta

• Les receptes veterinàries relacionades amb els tractaments efectuats.


Aquests controls els efectuaran els mateixos apicultors a un 100% de les arnes de l’abellar i l’haurà de notificar al veterinari responsable del programa sanitari i també l’haurà d’anotar en el llibre d’explotació per a posteriors comprovacions.

La diagnosi d’una patologia infecciosa en un assentament apícola provocarà la posada en marxa d’un programa de quarantena amb la pertinent mobilització d’aquestes arnes a un nou assentament hospital allunyat com a mínim 5 km d’altres assentaments propis o aliens. 

Les arnes amb un historial clínic que inclogui patologies infeccioses quedaran incloses en el programa d’eradicació d’abelles de l’explotació apícola, quedant les colònies afectades fora dels programes de multiplicació i de generació de noves reines, menys en el cas que les arnes en qüestió incloguin en la seva pauta de tractament específic el canvi de línia genètica forçada per un canvi de la reina (Puerta i col., 2001) 

El programa de desinfecció (Puerta i col., 2001) d’arnes i quadres sempre seguirà el mateix protocol d’actuació, sigui quina sigui la patologia infecciosa detectada:

Pas 1: estimació del valor i l’estat de l’arna afectada. Les arnes velles seran destruïdes per incineració. Les arnes noves o en bon estat hauran de seguir els passos 2, 3 i 4 d’aquest protocol abans de la seva reutilització.

Pas 2: rascat a consciència de ceres, pròpolis i altres substàncies enganxades damunt la fusta. Totes les deixalles obtingudes seran degudament incinerades.

Pas 3: submersió dels materials de fusta en una solució al 10% de lleixiu o sosa càustica durant 20 minuts. A continuació el material serà esbandit amb aigua neta.

Pas 4: flamejat homogeni de la fusta fins que aquesta adquireixi una coloració bruna. 

Els altres estris de treball, com ara guants, raspalls, eines metàl·liques... que han tingut contacte amb arnes o fonts contaminades, hauran de ser degudament desinfectades amb la solució desinfectant descrita en el pas 3 d’aquest programa de desinfecció. 

Aquest protocol de desinfecció també s’haurà d’aplicar quan es desconegui la causa de mort d’una arna i l’apicultor propietari decideixi la seva reutilització. En cas de preferir la seva eliminació, l’arna en qüestió haurà de ser incinerada.

La destrucció del material de fusta i productes de les abelles per incineració cal que s’adeqüi a la normativa vigent (Decret 64/1995 de 7 de març) respectant les mesures de prevenció d'incendis forestals. Durant el període de prohibició de fer foc, les arnes susceptibles de ser eliminades hauran de ser emmagatzemades en un espai tancat, que eviti amb tota seguretat el pillatge per part de les abelles. 

Les arnes afectades per patologies no infeccioses rebran un tractament diferenciat, a partir de tècniques de maneig acurades que podran incloure un programa d’alimentació en cas d’amenaça de supervivència de la colònia per un procés climàtic o patològic i mai quan hi ha entrada de nèctar. En qualsevol cas, l’aplicació de l’alimentació no té perquè ser igual per totes les colònies, i s'escollirà preferentment mel de la pròpia explotació.

Cada patologia apícola requereix d’un treball específic a desenvolupar per part del veterinari i pel propi apicultor propietari de l’explotació. Tot seguit es detallen les accions de diagnòstic, recollida i anàlisi de mostres, així com del(s) tractament(s).

Autor: Esteve Miràngels - Apicesteve.cat

  foto: dailymail.co.uk

LA MEL I EL MELAT

suplments.com


La mel és el producte més abundant que fabriquen les abelles, de fet és la seva principal font d’energia, ja que destaca per la seva riquesa en glúcids. Les abelles fabriquen la mel a partir del nèctar que es troba localitzat en els nectaris o discs nectarífers de les flors. 

De totes maneres cal dir que la mel, des d’un punt de vista evolutiu, no és el primer producte que les abelles van transformar de les plantes amb flor, ja que inicialment les angiospermes tan sols oferien pol·len a les seves fidels visitants. Fou al cap dels anys, on l’estratègia d’oferir també nèctar es va anar imposant, doncs la fabricació del nèctar a partir de la sava elaborada, és més econòmica que la fabricació del pol·len. D’aquesta forma, les plantes amb flor es garantien l’atracció d’aquest petit insecte a canvi d’oferir-li un doble premi per la seva fidelitat, per una banda una recompensa dolça en forma de nèctar, i per altra un pol·len ric en proteïnes, vital en el cicle reproductiu d’ambdós.

09 d’abril 2013

RESPALDO A LA PROHIBICIÓN DE LOS PLAGUICIDAS

 
Revista Integral

 

España es uno de los 13 países de la UE que respaldan la prohibición de los plaguicidas tóxicos para las abejas


Una mayoría relativa de los países (entre ellos Francia, Italia, España, Polonia, los Países Bajos y Bélgica) ha apoyado la prohibición propuesta por la Comisión Europea. Nueve países votaron en contra de la prohibición (incluyendo Rumanía, Hungría y Finlandia) mientras que cinco se abstuvieron (incluyendo Reino Unido, Alemania y Bulgaria). Ahora, la Comisión puede presentar una nueva propuesta o remitir el asunto a un órgano superior formado por los representantes nacionales.

"Aunque esta votación no es vinculante, es cierto que la mayoría de los países han respaldado la prohibición de estos plaguicidas tóxicos para las abejas, a pesar de una feroz campaña de propaganda llevada a cabo por la industria de los plaguicidas", ha afirmado Marco Contiero, director de Política Agrícola de la UE de Greenpeace. "La evidencia científica es clara pero las compañías de plaguicidas como Syngenta y Bayer continuarán presionando para retrasar la prohibición tanto como sea posible. Es importante que la Comisión Europea no se deje arrastrar y actúe con rapidez para conseguir una prohibición total, en línea con los datos científicos".


Informa: Julio Ribas

08 d’abril 2013

L'ARBRE DE LES ABELLES

 lesbrindherbes.org

Un agricultor i abellaire francès de 85 anys ens ofereix en el cor de la seva regió de Cévennes una proció de la seva sabiesa tradicional basada en arnes de tronc d'arbre i el treball amb abelles negres, un ecotipus molt vigorós i resitent. Des d'Ecolluita apostem per una apicultura sostenible i ecològica, a part de defensar sempre el patrimoni biològic i cultural.

Informa: Julio Rivas 

07 d’abril 2013

06 d’abril 2013

EL VERÍ D'ABELLA I LA SIDA

Craig Taylor

 

Nanopartícules fabricades a partir del verí d'abella poden matar el virus de la Sida


A principis de març es va publicar aquesta sorprenent informació en la que un nadó nascut a Mississippi va ser curat de VIH. Els investigadors de l'Escola Universitària de Medicina de Washington a St Louis han demostrat que les nanopartícules elaborades a partir de components presents en un verí d'abella poden matar el VIH. Els investigadors esperen tenir aviat aquest nou compost i desenvolupar un gel vaginal que podria prevenir la propagació de la malaltia.

La clau d'aquest descobriment, que va ser feta per Samuel A. Wickline i el seu equip de la Universitat de Washington, inclou pèptids com la Melitina citolitica que es troba en el verí d'abella, i que seria capaç de degradar l'embolcall protector que envolta el VIH. D'altra banda, aquestes nanopartícules carregades amb Melitina van deixar les cèl·lules circumdants il·leses, fet que possibilitaria el seu us com a virucida vaginal tòpic. A part, l'ús d'aquestes nanopartícules de Melitina possibilitarien el seu ús en contra d'altres malalties, com l'hepatitis B i C.

Informa: Joan Carles Sanchis

Informació: io9.com

Font complementària: la Universitat de Washington.

Vostè pot llegir l'estudi complet en Antiviral Therapy.
 
 

05 d’abril 2013

LA MEL PROTEGEIX EL NOSTRE ADN

  
blog.tauedu.org

 

La mel espanyola com a protectora de l'acció mutagènica d'alguns aliments que indueixen alteracions de l'ADN


La mel conté una varietat de substàncies químiques profilàctiques pel que fa a la seva acció antioxidant. D'altra banda, la dieta humana sovint conté compostos que causen danys a l'ADN cel·lular. En el present estudi es va investigar l'efecte protector de les tres mostres de mels espanyoles d'origen florals diferents (romaní, bruc i multifloral).

Els resultats de l'estudi suggereixen que l'efecte protector dels tres tipus de mels podria ser atribuït en part al contingut de compostos fenòlics presents en les mostres. Les mels amb el contingut fenòlic superior, bruc i multifloral, van ser les més efectives per protegir-nos de les alteracions de l'ADN induït per mutàgens presents en la dieta humana. A més, existiria la sospita que es produís també un possible efecte sinèrgic entre altres components menors presents en la mel i que també podrien tenir un efecte profilàctic en la salvaguarda cel·lular.

Informa: Maria Micó - ArtAlPas

04 d’abril 2013

ELS COMPONENTS WARRÉ

 meldandorra.blogspot.com.es

L'arna Warré és un rusc de desenvolupament vertical que redueix al màxim la quantitat de material necessari per a la seva explotació. Aquesta fou la idea bàsica de Emile Warré, tot i que posteriorment els diferents apicultors que l'han utilitzat han incorporat les seves pròpies variants.

La particularitat més important de les arnes Warré és que la manipulació es basa en cossos o elements sencers, evitant al màxim la manipulació amb quadres, tal com es fa en d'altres arnes com la Dadant, Layens o Langstroth. D'aquesta forma s'eviten moltes intervencions que en molts casos acaben essent estressants per a les abelles i molta feina per l'apicultor. Aquesta metodologia comporta un comportament poc agressiu de les abelles doncs les intervencions de l'apicultor són molt ràpides, amb poca pertorbació de la colònia, ja que moltes accions es poden fer sense abusar del fumador. A més les seves reduïdes dimensions, facilita el maneig i el transport per part d'un sol apicultor.

Aquest fet, però, no impedeix la explotació de l'arna Warré amb quadres clàssics, tot i que en realitat representi una pèrdua de les principals avantatges d'aquesta arna, essent necessari l'ús de filferros, làmines de cera i extractor. L'ús de quadres a més representa una pèrdua d'espai, doncs calen els passos d'abella laterals entre els quadres i les parets de l'arna, fet que no passa quan treballem amb llistons i deixem que les abelles fabriquin lliurament les seves bresques.

Quan apostem per la Warré, cal que ens plantegem un treball amb llistons, un mètode on les abelles es senten més comodes, doncs escullen lliurement la grandària de les cel·les i la cera és de nova fabricació, fet que repercuteix positivament en la salut de les abelles i el benestar de la colònia. L'apicultor tan sols proporciona una línia de cera enganxada en el llistó a fi de proporcionar un inici de bresca que l'abella cerera estirarà de forma vertical, aconseguint pans de bresca paral·lels i harmònics amb la biologia pròpia de l'abella.

Autor: Julio Rivas

ELS COMPONENTS WARRÉ

 meldandorra.blogspot.com.es

L'arna Warré és un rusc de desenvolupament vertical que redueix al màxim la quantitat de material necessari per a la seva explotació. Aquesta fou la idea bàsica de Emile Warré, tot i que posteriorment els diferents apicultors que l'han utilitzat han incorporat les seves pròpies variants.

La particularitat més important de les arnes Warré és que la manipulació es basa en cossos o elements sencers, evitant al màxim la manipulació amb quadres, tal com es fa en d'altres arnes com la Dadant, Layens o Langstroth. D'aquesta forma s'eviten moltes intervencions que en molts casos acaben essent estressants per a les abelles i molta feina per l'apicultor. Aquesta metodologia comporta un comportament poc agressiu de les abelles doncs les intervencions de l'apicultor són molt ràpides, amb poca pertorbació de la colònia, ja que moltes accions es poden fer sense abusar del fumador. A més les seves reduïdes dimensions, facilita el maneig i el transport per part d'un sol apicultor.

03 d’abril 2013

ELS COLORS DEL POL·LEN

123rf.com

Una de les característiques que crida més l’atenció del pol·len és sens dubte la seva coloració. La varietat de colors del pol·len depèn bàsicament de dos factors: del seu origen botànic i de les substàncies que l’acompanyen (saliva, nèctar, fongs, pols...). De fet, per tots és sabut, que les persones quan comprem un producte ens deixem influenciar molt per la primera impressió i aquesta sol ser l’impacte visual. És per això que probablement té molta més acceptació un pol·len amb molta diversitat de colors que un pol·len monocromàtic. L’apicultor cal que es plantegi quin són els moments i llocs més adequats per fer una bona recollida de pol·len, entenent per això la seva abundància i diversitat. Per altra banda seria interessant fugir dels extensos monocultius, que ens aportaran poca riquesa pol·línica i de rebot un escàs valor biològic de les proteïnes, vitamines i greixos.

02 d’abril 2013

ALTERACIONES EN EL CEREBRO DE LAS ABEJAS

New Post

Otro estudio se suma a otros ya puclicados acerca de la influencia negativa de los pesticidas e insecticidas que contienen sustancias químicas conocidas como neonicotinoides, como causantes de daño cerebral en las abejas.

Dos grupos de investigación independientes han realizado experimentos para determinar los efectos de los nicotinoides mas utilizados  en Europa y en los EE.UU. Los investigadores llevaron a cabo experimentos en la Universidad de Dundee en Escocia y en la Universidad de Newcastle en Inglaterra. Los resultados mostraron que si dichos pesticidas son capaces de llegar al cerebro de las abejas, sus efectos dañinos son claros, apareciendo problemas nerviosos en los mecanismos de aprendizaje y memoria. 

Los investigadores descubrieron que las abejas expuestas a estas sustancias eran incapaces de aprender y recordar aromas de plantas elaboradoras de néctar necesario para su supervivencia. Los resultados son el objeto de estudio por los expertos que investigan la drástica reducción de las poblaciones de abejas en todo el mundo por una razón aún desconocida.

Las reacciones de la empresa Bayer Crop Science Limited, que produce pesticidas e insecticidas con  estas sustancias han sido de rechazar sus conclusiones elagando que los resultados obtenidos en los laboratorios no son extrapolables a la situación de las abejas en la naturaleza. 

Informa: Maria Micó -  ArtAlPas
Font: New Post

01 d’abril 2013

CONTRA LA TOS I EL REFREDAT

 ashpamama.blogspot.com

Aquest remei contra la tos i el refredat és 100% natural, i es pot aplicar a nens a partir d'1 any. És un preparat molt fàcil de fer i que funciona molt i molt bé!
Ingredients:
  • 1/2 tassa de mel crua
  • 1 ceba orgànica picada ben petita.
  • 1 culleredeta de claus d'olor orgànics (enters o en pols).
  • 1-2 culleredetes de gengibre.
Preparació:
Col·locarem tots els ingredients barrejats en una cassola i la taparem. A continuació la posarem al foc molt baix durant 20 minuts, tot evitant així que els ingredients perdin les seves propietats. A continuació colarem la mescla i podrem guardar el preparat dins d'un pot amb tapa.
* en nens petits administrarem una culleradeta com a màxim cada hora.