21 d’octubre 2013

ESPECIALITZACIÓ APÍCOLA

threadeds.blogspot.com
Després de l'èxit d'inscripcions del primer curs apícola "Iniciació a l'Apicultura" de la nova Escola d'Apicultura, volem començar a programar-ne la segona edició, tot oferint un segon curs "Especialització Apícola" per apicultors en actiu per al curs 2014-2015.

Des dels Abellaires, som conscients que una especialització apícola ha de satisfer les necessitats formatives del dia a dia del treball amb les abelles, per tant és imprescindible abans de res, plantejar a tots els interessats quines temàtiques productives i sanitàries són prioritàries.

És per això que des d'avui mateix obrim la bústia del nostre diari per recollir totes les vostres demandes, sugeriments i comentaris, i així poder satisfer els vostres neguits apícoles. Un cop recollides les vostres peticions, procedirem a dissenyar un programa atractiu per al sector, així com ens posarem en contacte amb els millors professionals que puguin impartir les temàtiques seleccionades. 

Esperem doncs la vostra activa participació i així poguem entre tots posar uns ferms pilars que consolidin aquesta Escola d'Apicultura que aposti decididament, any rera any, per una Formació Permanent dels nostres Abellaires.

Inscripcions al primer curs "Iniciació a l'Apicultura" - telèfon 972261144

Opinions i preferències per al segon curs "Especialització Apícola" - ecolluita@apicesteve.cat

Organitza: Col·lectiu d'Abellaires - Escola d'Apicultura

20 d’octubre 2013

19 d’octubre 2013

SARDINAS CON MIEL Y VINAGRE


Esta receta es una auténtica reliquia gastronómica que puede encontrarse en un antiguo recetario menorquín, titulado L’Art de la cuina, que fue manuscrito por Frà Francesc Roger (monje franciscano del Real Convento de Ciutadella) a finales del siglo XVIII. La obra muy recomendable para los buenos amantes de la cocina antigua ha sido editada recientemente por el Institut Menorquí d’Estudis (IME). La receta, de muy fácil elaboración y excelente resultado, destaca por su intenso sabor agridulce -muy agradable para el paladar- y por combinar -de manera magistral- los aromas del mar (sardina), la tierra (vinagre) y el aire (miel). 

18 d’octubre 2013

LES ABELLES MAINADERES

talkingwithbees.com


La vida de les obreres es mou entre el mes i el mig any, depenent de l’estacionalitat i l’estat sanitari. A l’època de màxima activitat, les abelles pateixen un desgast molt gran, sobretot per l’atrafegada activitat exterior. 

De totes maneres, les abelles més joves comencen la seva activitat social dins la cambra de cria, netejant els residus o cadàvers de les cel·les per garantir-ne el seu nou ús, i fabricant amb les seves glàndules gelea reial per alimentar les larves més joves. Són les abelles mainaderes, responsables de proporcionar mel i pol·len a la resta de les larves, mantenir l’ambient net i amb una temperatura i humitat adequades. 

A més a més, són les encarregades d’alimentar i tenir cura de la reina, mantenint un contacte íntim que possibilitarà la dispersió de les olors reials per l’interior de tota la colònia. Aquesta fragància informa al grup de l’existència d’una reina, un perfum que tranquil·litza i cohesiona el grup. 

Autor: Esteve Miràngels

17 d’octubre 2013

NIDO DE ABEJA SOLITARIA HECHA DE PÉTALOS

J. G. Rozen
Se ha descubierto que las hembras de la especie solitaria Osima avosetta revisten las cámaras para la crianza de su progenie con pétalos de flores de color rosa, amarillo, azul y morado. Las cámaras proporcionan nutrientes a las larvas para crecer y madurar, protegiendo la próxima generación, mientras pasan el invierno. 

El hallazgo lo han hecho, de manera independiente, dos grupos de científicos. Uno es el de Jerome Rozen, conservador de la División de Zoología de Invertebrados en el Museo Americano de Historia Natural. Rozen y sus colegas trabajaban cerca de Antalya, Turquía, mientras otro grupo de investigadores lo hacía en la provincia de Fars, Irán.

16 d’octubre 2013

RENTABILIDAD WARRÉ VS LANGSTROTH


ruche.populaire.free.fr
Este estudio comparativo de la rentabilidad entre colmenas Warré i Langstroth fue elaborado por los apicultores Freres i Guillaume de Bélgica

Los datos que aparecen a continuación fueren extraídos a partir de distintas pruebas durante 10 años. El estudio inicial era expresado en francos belgas i fue recalculado a euros posteriormente. Los resultados obtenidos afirman que una colmena Warré es aproximadamente un 30% más rentable por Kg de miel que una Langstroth. Dicho cálculo se basa en el coeficiente Return on Investment (ROI) (Rentabilidad por inversión) = proporción de beneficio/capital invertido.

ROI Langstroth = 1,83
ROI Warré= 3,13

Los puntos fuertes de la explotación a base de colmenas Warré són:
  • Aumento de la rentabilidad diversificando la producción
  • Reinversión en el ahorro en tiempo
  • Obtención de cera
  • Apiterapia


COMPARATIVA                      LANGSTROTH                  WARRÉ



Recolecta de miel / año                   20Kg                          12Kg

Inversiones (10años)                     1.392,05€                 746,28€

Gasto en alimentación (10 años)      798,71€                    154,93€

Total gastos (10 años)                     2.190,76€                  901,2€

Total producción meil (10 años)         1.000Kg                    600Kg

Ventas (10 años)                             6.197,34€                 3.718,40€

Beneficio neto (10 años)                   4.006,58€                 2.817,19€

Costes productivos /kg miel             2,19€                     1,50 €

Tiempo invertido por año y colmena        12h                        4h 45


Informa: Mihail Pawlowsky

Font: immenfreunde.de

15 d’octubre 2013

EL NAIXEMENT DE LES ABELLES

abejas.org

Des de sempre la mel i l'abella han format part dels grans mites de la humanitat i tanquen una riquesa simbòlica extraordinària.   

Per als grecs tots els fenòmens de la natura eren d'origen diví. Les abelles exercien una veritable fascinació i el seu origen misteriós s'inspira de la llegenda de Aristeu: Aristeu, fill del déu Apol·lo, posseïa un abellar. Però va voler seduir Eurídice, dona d'Orfeu, i aquesta, escapant a les seves proposicions, va morir d'una picada de serp. Orfeu per venjar-se, destruir l'abellar d'Aristeu. Per calmar la ira dels déus enfadats per la seva falta, Aristeu sacrificar quatre bous i quatre vedells: de les seves entranyes van sortir nous eixams gràcies a les quals Aristeu va poder reconstituir el seu abellar i ensenyar l'apicultura als homes. Aquesta llegenda és relatada per Virgilis, el gran poeta llatí, en els famoses Geòrgiques. Com els antics grecs, pensava que les abelles naixien espontàniament de cadàvers d'animals.

En els textos de l'antic Egipte, les abelles van néixer de les llàgrimes del Déu del Sol Ra. Caient a terra es van transformar en abelles, que després van construir bresques i fabricar meL.

Informa: Higini Trilles

Font: lunedemiel

14 d’octubre 2013

BIOLOGIA DE L'ABELLA DE LA MEL



El proper divendres 25 d'octubre es durà a terme la primera de les 10 sessions d'apicultura programades dins de l'Especialitat d'Agrària de l'Institut La Garrotxa amb el suport del Centre Integral de la Formació Professional de la mateixa comarca. Aquestes sessions formen part del primer curs de la nova escola d'apicultura del Col·lectiu d'Abellaires. Les persones interessades poden apuntar-se a cadascuna de les diferents sessions de forma individualitzada, o bé matricular-se a tot el curs sencer. Les inscripcions es poden formalitzar al telèfon 972261144.

En aquesta primera sessió, el veterinari d'abelles Esteve Miràngels procedirà a exposar els secrets de la vida de les abelles, coneixements que són imprescindibles per a un correcte desenvolupament de la vostra activitat apícola. Durant la formació és parlarà de la vida dins la colònia i la seva supervivència, estretament lligada a la seva reproducció, on la reina, abellots i obreres determinen un engranatge molt especial. 

Mes rera mes us anirem informant de la resta de sessions programades.

13 d’octubre 2013

12 d’octubre 2013

AIKUR - MUSEO DE LAS ABEJAS

Aikur
En el corazón de Gipuzkoa, en Urretxu, en los alrededores de la ermita de Santa Bárbara y a las faldas del monte Irimo, se encuentra el museo de las abejas Aikur, donde conoceremos el mundo secreto y asombroso de las abejas.

A través de moderna tecnología profundizarás en el conocimiento de su organización y comunicación. Podrás ver varias colonias de abejas en colmenas de cristal. Cómo construyen los panales, cómo ven, cómo es la reina, cómo se comunican mediante danzas, el nido de cría..., todo ello dejará de ser una incógnita.

El Museo ocupa una superficie de 260 m² donde se conjugan tradición y modernidad. Colmenas y herramientas antiguas comparten espacio con paneles luminosos y pantallas táctile. En el exterior, los visitantes disponen de un cómodo paseo donde se puede ir descubriendo las distintas plantas melíferas de la zona, así como colmenas antiguas de distinta procedencia.

La duración de la visita es de 90 minutos.

Lloc: Aikur

11 d’octubre 2013

LA CONTAMINACIÓN POR DIESEL AFECTA A LAS ABEJAS

Reuters

La exposición a la contaminación por el humo de los motores diesel pueden afectar a la capacidad de las abejas para reconocer olores de flores y podría afectar en el futuro a la polinización y a la seguridad alimentaria global, dijeron el jueves un grupo de investigadores.

En un estudio publicado en la publicación Scientific Reports de Nature, los científicos de la Universidad de Southampton hallaron que los humos cambiaban el perfil de la fragancia floral que atrae a las abejas que buscan alimento de una flor a otra.

"Esto podría tener graves efectos perjudiciales para el número de colonias de abejas y la actividad polinizadora", dijo Tracey Newman, neurocientífica que trabajó en el estudio.


10 d’octubre 2013

MELAT D'AVET

alcoy.san.gva.es
L’avet no produeix nèctar, però en canvi pot proporcionar a les abelles una font de sucres perquè elaborin un melat valuós. És per això, i sobretot pel moment de l’any en què es dóna, que aquest producte pot completar molt bé la productivitat d’una explotació.

Característiques organolèptiques

Color: ambre fosc, amb tons verdosos. Tot i ser un melat, pot arribar a cristal·litzar parcialment,
essent un producte molt viscós.
Olor: a ordi germinat, a resina, a fusta cremada i humida.
Gust: fort, recorda a la llet condensada, al sabor d’un caramel.

Caracterísitques pol·líniques

Diàmetre: 50-60 μm.
Forma: pol·len esfèric, amb 2 vesícules aèries en forma d’orellons. No presenta obertures i té una superfície rugosa.
Melat d’avet: presència d’indicadors de melada (algues unicel·lulars, hifes de fongs, espores i pòl·lens de plantes no nectaríferes) en zones humides i en anys plujosos.
Conductivitat elèctrica >0,850 mS/cm, valor extensible a tots els melats.

Font: Manual de les Flors de les Abelles

09 d’octubre 2013

EL INICIO DE UNA LARGA CONVIVENCIA: LA APICULTURA

 
Las raíces de la apicultura podríamos buscarlas dentro de las primeras culturas urbanas y agrícolas aparecidas en los alrededores del Mediterráneo, un terreno bien abonado para el nacimiento de nuevas tecnologías. No se conservan vestigios que demuestren este hecho, pero es muy posible que al mismo tiempo que se incorporaban las artes agrícolas y que se introducía la domesticación de ciertos animales, comenzara también a practicarse un tipo de apicultura ancestral. El arte de mantener las abejas dentro de habitáculos construidos por el ser humano, las colmenas, para poder recoger periódicamente sus productos, parece que se fue forjando desde aquellos tiempos, unos 8.000 años antes de Cristo. Ya se hacían objetos de cerámica y cestería, y seguramente de estos materiales (arcilla, mimbre y caña) se hicieron las primeras colmenas.
 

08 d’octubre 2013

L'ARNA DE PRODUCCIÓ

Julio Rivas
A Andorra, les meves arnes Warré hivernen amb tres alces, amb un tercer element superior que pot emmagatzemar fàcilment uns 10kg de mel. Aquest aliment és important per a elles, garantint en gran part la seva supervivència. Les dues alces inferiors es troben ocupades per la colònia, que s'anirà desplaçant cap amunt, a mesura que vagi esgotant les seves reserves.

Quan comença la primavera, l'element inferior es troba totalment buit, fet que ens possibilitarà la seva extracció així com la neteja del fons sanitari. Durant aquest principi primaveral, les abelles disposaran de dos alces per omplir, adequant el seu volum a la nova posta que iniciarà la reina. 

07 d’octubre 2013

1r Curs d'Iniciació - Abellaires


Avui us presentem una nova iniciativa que neix amb força per a la formació de nous apicultors que tinguin ganes d'aprendre sobre el fantàstic món de les abelles.

El Col·lectiu dels Abellaires i l’Especialitat Agrària de l’Institut La Garrotxa amb el suport del Centre Integral de FP de La Garrotxa, volem oferir una FORMACIÓ PERMANENT en el camp de l’apicultura, tot oferint un primer CURS d' INICIACIÓ que vol tenir continuïtat en els propers anys, amb cursos més avançats i tècnics. Aquest primer curs està constituït per 10 sessions de dues hores i mitja de durada, tot combinant la part pràctica i teòrica.


LLOC:   Institut La Garrotxa - Centre Integral de FP

ADREÇA:  Ctra. de Riudaura, 110

POBLACIÓ: 17800 - Olot

HORARI:  de 16:00 h. a 18:30 h.

COST:                     
                    Abellaires       No abellaires

10 sessions       100 €                 120 €
1 sessió             12 €                  15 €


PROGRAMACIÓ:

25/10/2013 – Biologia de l’abella de mel.
22/11/2013 – Anatomia d’Apis mel·lífera
13/12/2013 – Reproducció de les abelles
17/01/2014 – Maneig d’una explotació apícola
14/02/2014 – Flora mel·lífera
07/03/2014 – Profilaxi apícola
28/03/2014 – Varroasi
25/04/2014 – L’arna Warré
16/05/2014 – Malalties de la cria
13/06/2014 – Malalties de les abelles 

Inscripcions :

Telèfon: 972261144

*** El ponent de totes les sessions d’aquest primer curs d’apicultura serà el veterinari especialitzat en abelles Esteve Miràngels - www.apicesteve.cat - 677029675

Foto:  John Powell